Wednesday, May 13, 2015

My Worktrip to Barcelona 2015 – Acer dan Huawei

 

 

Assamualaikum..

 

Ya Allah !! Betapa lama masa yang aku ambil untuk sambung kisah perjalanan ku ke bumi Sepanyol buat kali kedua alhamdulillah… Kali pertama last year. Maka kali ini akan ku cuba ingat balik detik-detik ketika aku kat sana okeh.

 

DSC03797

Serius aku dah tak berapa nak ingat.. dah lost count dah gambar ni aku ambil hari keberapa kat Barcelona. Yang aku ingat tarikhnya 1 APRIL 2015. Hari Ahad… Masa ni kami kena pergi satu event oleh Acer. Lokasi event tu pulak dekat bandar, area Catalunya. Pagi benar kami keluar sebab event tu dijangka start awal pagi. See, bandar pun ala ala kosong lagi, takde orang. Tapi sejuknya cuaca masa tu… fuhhh nyaman sungguh ! Aaaa aku rindu cuaca kat sana !

 

 

DSC03793

Sampai je kitorang kat tempat event Acer tu, sekali event belum start ! Dorang tengah setup lagi haa.. Haha ingatkan kat Malaysia je tak punctual.. Kat Barcelona pun kureng sikit punctuality dia kekeke… Jadi kita bergambau le dulu yee..

 

 

DSC03808

Okay event pun dah bermula… Kami pun duk usha lah phone terbaru dari Acer ni.. ada 4 jenis masa tu.. Haa banyak tak banyak nye phone baru dari Acer bersempena Mobile World Congress 2015 ni. Haha okay okay jom kerja. Ada 4 phone nak kami shoot and buat skrip untuk voice over ni.

 

 

DSC03820

Memandangkan event berlangsung pagi-pagi lagi, dorang ade hidang jus oren, roti mentega dan salted peanuts ni. Hahaha peanuts ke ? Aku tengok macam petai pun ada. Aku panggil kacang ni KACANG PETAI! Hahaha…

 

 

DSC03829

Okay habis je urusan di lokasi event Acer, kami bergegas ke Hotel W yang terletak di tepi pantai wohooo.. Best nyaa lepak kat luar minum air panas. Sejuk, nyaman ! Tapi menggigil jugak la weyyy Hahaa ! W Hotel ni lokasi untuk event Huawei. Takde phone baru, tapi ada jam tangan pintar yang nak kami cover. Dan juga nak belek belek tab terbaru Huawei.

 

 

DSC03834

Kawasan Barceloneta Beach yang bersih, angin kuat dan best ! HAHAA.. Pendek kata boleh lupa kejap yang aku dengan boss aku datang sini untuk kerja ! Hahaa.. Tak lama pun dapat lepak kat luar, dah kena masuk hall untuk majlis pelancaran peranti terbaru dari Huawei.

 

 

DSC04015

Balik dari event tu, aku dengan boss aku silap naik bas. Bas tu pusing satu bandar dan masuk kawasan luar bandar sebelum ke bandar semula. Ya Allah aku dah cuak betul sebab dalam bas tu hanya ada aku, boss aku dan pemandu bas ! Hahaha rugi laa tak ambil gambar !

 

Lepas tu kami ke kawasan Sagrada Familia (gambar di atas). Dari tahun lepas aku mai sini, tak siap siap lagi haa binaan kat luar gereja ni. Gereja ni merupakan antara tarikan pelancong sebab seni binaannya yang memang unik dan berseni lah ! Hahaha.

 

 

DSC04021

Memandangkan kami dah bazir dalam 1 jam lebih duk tawaf satu bandar Barcelona ni, maka perut yang meronta-ronta mintak diisi pun haruslah diberi perhatian ye dakkk.. Dekat dengan Sagrada Familia ada satu restoran Instanbul yang menyediakan makanan halal. Kedai yang sama aku dan boss-boss aku pergi tahun lepas.

 

Biasalah kalau kedai makanan halal, kompem kedai yang menjual makanan Timur Tengah. Setakat kebab-kebab tu memang biasa lah. Ada juga yang jual macam beriyani tu semua tapi mahai sikit laaa. Memandangkan matawang Euro pun dah hampir 5 kali ganda dari duit Malaysia, maka bila nak makan tu memang kena berkira-kira sikit Hehehe..

 

Yang kat atas ni aku lupa dah apa nama makanan ni. Aku main pilih je ikut gambar yang menarik perhatian. Hahahaa.. Tapi makanan yang aku makan masa kat Amsterdam dulu jugakkk yang paling sedap di tekak ku. Her herr…

 

 

DSC04027

Okay lah.. setelah seharian di luar memang balik tu rasa nak tido je.. Ni aku nak share dekat korang. Haha. Duduk kat negara matawang tinggi ni kena berjimat cermat selagi boleh. Dalam gambar di atas ni merupakan antara “souvenir” yang sempat aku “kutip” masa kat W Hotel. Hahahaa !! Dalam bekas kecik tu ada madu, ada jugak yang berisi jem. Aku ambil yang madu je. Lepas tu yang kotak kecik bentuk segitiga macam piramid ni, merupakan teabags. Ada beberapa perisa the kat situ. So dah boleh cover untuk minum pagi ! Hahaaa…

 

 

Okay lah next time bila ada peluang aku update lagi pasal kisah ke Barcelona tahun 2015 ni okay. Ada perkara menarik yang aku nak share dengan korang semua gituuu.. Thanks sudi baca !

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem @ Barcelona !

Monday, May 4, 2015

Apa yang penting di dalam sesuatu hubungan ?

 

Assalamualaikum…

 

Hari ni cuti Hari Wesak, tapi aku tak keluar langsung ! Aku mulanya rancang nak keluar ambil gambar, tapi tak jadi sebab cuaca tak mengizinkan.. Lepas tu aku mengadap laptop je lah.. edit gambar.. Balas mesej customers dan segala hal berkaitan dengan facebook page perniagaan online aku, FSYN. Ehh ter-promote lak. Hiks.

 

Eh kembali kepada topik.. Nak bincangkan dan huraikan sikit mengenai perkara penting dalam sesuatu perhubungan. Kita boleh senaraikan banyak perkara tapi ada satu yang selalunya kita terlepas pandang. Well.. kekurangan perkara yang satu ini memang boleh buat sesuatu hubungan tu berantakan.. been there done that.. pheww.. Sebelum tu aku nak share dengan korang gambar –gambar yang akan membantu menggambarkan topik aku ni.. Gambar-gambar kredit di sini.

 

11188214_983196098377441_2283695883678743800_n

 

11150361_983196111710773_1728169078321965212_n

 

Perkara ni memang betul kan.. Bila kita bergaduh dengan pasangan kita.. kita akan keluar, cari kawan-kawan, and then meluahkan perasaan dan ceritakan masalah kita. Tapi kita sedar tak.. Bila kita bercerita kat orang masalah kita tu, konfem konfem lah kita akan bercerita dari sudut yang menyebelahi kita. Jangan tipulah kan, semua orang pun buat macam ni kan kan kan… Hehee.. Jadi bila kita perempuan duk cerita-cerita kat kawan, mesti kawan akan cakap camni, “Kau putus je lah dengan dia.. bukan takleh cari lain.”

 

Sama jugak dengan si lelaki.. Kawan kawan dia mesti fikir si perempuan yang salah (berdasarkan cerita dari pihak lelaki pulak), lepas tu kawan dia mesti cakap, “Teruklah perangai dia. Pelik camne kau boleh stay dengan dia.”

 

 

 

11210493_983196108377440_4023717363059890564_n

Haa elok-elok cari kawan nak luah masalah, makin kusut pulak kepala tu.. Sebab kawan-kawan akan bagi pendapat yang sebenarnya, jauh dalam hati tu, kau taknak terima pun. Kan ? Well, jangan salahkan kawan-kawan yang bagi pendapat atau cadangan macam tu. Mereka menilai pasangan korang tu melalui cerita yang korang sampaikan. Unless kawan korang pun kenal benarrr dengan pasangan korang. Okay tu lain cerita.

 

Tapi.. bila sebut pasal PUTUSKAN HUBUNGAN.. mesti kita akan timbul satu perasaan yang macam, “Eh.. betul ke aku nak putus dengan dia ? Betul ke.. aku nak tinggalkan dia macam tu je?” Haa ini memang aku pernah laluinya. Bila orang sekeliling suggest kita tinggalkan pasangan kita, kita mesti akan terfikir.. betul ke putuskan hubungan merupakan jalan terakhir ? Betul ke.. betul ke.. betul ke.. hah wondering lah kau sampai mereput. Haha !

 

 

11206128_983196105044107_53149564650988943_n

Bila difikir sedalam-dalamnya… Tidak ada orang lain yang lebih mengetahui mengenai hubungan korang, melainkan KORANG SENDIRI. Kan ?? Pasangan kita semestinya ada satu perangai sebenar yang hanya dia akan buat depan kita. Err korang faham tak ni ? Perempuan ke, laki ke… rasanya sama saja. Contohnya, depan member-member si lelaki ni memang perangai biasa je, rupanya dengan pasangan dia kemain romantik, kelakar.. haa.. gitu..

 

 

10394652_983196101710774_5419995724478224601_n

Jadi, pendek kata.. Kalau ada apa-apa masalah.. better kedua-duanya ambil tempoh bertenang dulu. Kalau tengah marah, tengah emosi habis segala benda tak elok akan keluar dari mulut. Tak gitu ? Tapi jangan pulak korang ambil tempoh bertenang sampai bertahun-tahun. Buatnya terus senyap jaa. Hahaa. Ambil lah masa sehari dua.. or beberapa jam untuk bertenang dan duduk berbincang.

 

Tapi sebelum berKOMUNIKASI.. atau berbincang, korang kena sediakan diri sikit la.. Korang kena buka minda, bersikap terbuka dan sedia mendengar cerita dan luahan daripada pasangan. Andd yang paling penting !! Bagi masa untuk satu sama lain meluahkan apa yang terbuku, luahkan apa yang tak puas hati. Cari mana silapnya. Jangan pulak pasangan tu tengah bercerita, kau melenting tak memasal pulak haa.

 

11212761_983196095044108_4154698484940510683_n

Jadi.. apa perkara penting dalam sesuatu perhubungan ? Yes… KOMUNIKASI. Tapi Komunikasi yang dikuasai amarah dan emosi juga tak ke mana ye dak. Kang lagi teruk gaduh. Sebab tu ambil masa kejap untuk tempoh bertenang dan reflek balik perlakuan diri masa gaduh dan selisih faham tu… Masalah boleh selesai. Dan usaha KOMUNIKASI ini takkan menjadi kalau sebelah pihak aje yang beria… Yang sorang lagi tu takmau ikut rentak. Haa jadi carilah solusi terbaik untuk hubungan kalian ya ! Terima kasih sudi baca !

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem !