Friday, July 25, 2014

Shopping raya di Kompleks PKNS Shah Alam

 

Assalamualaikum..

 

20140724_222529

Siapa yang duduk Shah Alam atau kawasan berhampiran atau student kat sini mesti dah tau antara tempat wajib terjah bila tiba musim raya ialah Kompleks PKNS Shah Alam. Bila mai ja musim raya ka, cuti ka.. puasa ka.. memang selalu jugak ada bazaar kat dalam kompleks ni.. Kalau hari biasa memang banyak jual pakaian wanita, perhiasan rumah dan macam-macam lagi la..

 

Tapi masuk ja bulan puasa, segala jenis mak nenek butik pakaian berlumba-lumba nak bukak booth kat sini sebab depa tau ni la port hangat orang Shah Alam datang nak cari baju raya, aksesori dan macam-macam lagi laa.. Kan kan kan…

 

Jujur bagi aku, harga baju kurung / baju melayu pada hari biasa (bukan musim perayaan) jauh lebih murah dan berpatutan. Mungkin sebab time ni la manusia sekalian alam berlumba-lumba nak cari baju baru untuk pagi raya, maka harga baju pun mencanak-canak naiknya. Asalnya kat Kompleks PKNS ni sememangnya dah ada kedai baju melayu, baju kurung yang memang banyak terutamanya kat tingkat 1 kompleks ni. Tu belum lagi discover kedai-kedai yang ada kat ceruk ceruk kompleks ye dak ???

 

 

20140724_214105

Lepas berbuka puasa di butik Sincerelybyus Bangi bersama kre butik, aku terus balik Shah Alam.. tapi tak tergerak nak balik rumah. Terus ke Kompleks PKNS sebab nak carikan baju kurung adik aku. Well, aku mulanya tak terniat nak beli baju kurung memandangkan aku beli baju jubah-jubah je.. tapi terrbeli jugak hahaha..

 

Punyalah ramai umat manusia kat PKNS hari ni ya ampun tapu syukur alhamdulillah mudah je aku dapat parking tadi… Sana sini orang jual macam-macam.. Tengok macam dalam gambar kat atas ni haaa.. tepi laluan ke toilet pon ade rak tudung ya ampunnn…

 

 

20140724_214241

Well.. biasa kalau bebudak kecik raya pertama je melaram baju melayu atau baju kurung… masuk petang sikit or raya kedua semua dah bergaya pakai baju fesyen-fesyen dah.. Tengok je lah booth ni semua baju budak.. banyak betul dress ala-ala Princess Elsa.. Kemahen tau demam Frozen bebudak sekarang… Nasib la adik aku yang darjah 6 tak mintak dress Elsa, kang ada yang kena humban ke kutub utara kang ahhaha !!

 

 

20140724_222138 

Sesambil aku usha baju kurung untuk adik, member aku Adam pun usha baju melayu. Nak cari yang warna pink katanya.. Awww so jambu. By the way guys.. kawan aku ni photographer. So kalau nak quotation untuk wedding shoot boleh contact beliau kat page SenseOfView Photography okayy??

 

 

20140724_222511

Haaaa bukan baju perempuan je bermacam pesen zaman sekarang ni.. Baju melayu lelaki pun bermacam pesen dah haaa… Ade corak gitu, ade corak gini. Ada jugak yang songket kat bahu, songket kat dada haa kau hado??

 

Aku perasan lelaki sekarang suka cari baju yang fit kat badan gitu? Kawan-kawan aku pun banyak yang tempah baju melayu kat tukang jahit. Ye lah, bila dapat yang saiz kita personally, pakai pun rasa smart je kan.

 

 

20140724_214316 

Baju perempuan kompem taknak kalah dengan manik-manik yang menghelip-ghelip kennzzz…. Tapi aku ni sukakan baju yang simple, plain, takde sulam takde manik. Well sulam might be okayyyy BUT no manik manik. Ergghhh aku tak minat haha !! Macam baju dalam gambar ni. Aku rasa lawa je.. tapi dah macam baju nak bertunang dah haa. haha!!

 

 

Pendek kata, tahun ni baju aku banyak jubah.. And aku beli jubah yang biasa, yang plain je.. tak beria sangat.. supaya lepas raya nanti pun aku boleh pakai buat baju hari-hari jugak. Haa kan mudah. Aku tak suka beli baju yang terlebih meriah, tapi end up pakai sekali je. Unless aku memang ade majlis di mana aku nak tampil special. Haa masa tu memang aku melaram la segala manik dan sequin dan lace. HAHA !!

 

 

Apa-apa pun, dalam berbelanja, syukurilah rezeki Allah beri dan jangan lupa kepada yang memerlukan. InshaAllah biar Allah je tahu niat kita, keikhlasan kita.. tak perlu ditonjol menjadi ukuran mata-mata yang memandang.

 

 

 

 

SELAMAT SHOPPING ! SELAMAT HARI RAYA !

Wednesday, July 23, 2014

Untunglah travel ke luar negara…

 

Assalamualaikum…

 

 

TRAVEL.

Aku sememangnya minat travel dari dulu. Tapi sebab aku bukanlah orang kaya, malah student je pun masa tu maka aku pendamkan hasrat aku. Alhamdulillah dengan blogging aku berjaya mendapat peluang untuk travel dalam negara. Aku dah jejak negeri yang belum pernah aku pergi. Dan syukur lagi, dengan kerja part time aku sebagai video host, aku juga telah jejak kaki ke negara-negara yang tak pernah aku bayangkan. ALHAMDULILLAH.

 

 

 

DSC07175 

Ada sekali aje aku pernah pergi bercuti ke luar negara guna duit sendiri. Masa tu aku pergi Korea selama lebih kurang seminggu bulan April lepas.
Antara komen yang biasa aku dapat “Untunglahh…”
Ada lagi komen macam ni “Untunglahh….”
Lepas tu ada jugak yang komen “Untunglahhh……”

 

 

 

1405579110215

I just found this picture somewhere on twitter… so this picture somehow gives me inspiration on what I’m going to write in the entry later on.

 

 

Aku bukan lahir-lahir je dah kaya raya. Aku lahir dalam keluarga yang sederhana, adik-beradik ramai. Jadi aku tak diajar bermewah-mewah. Aku tak membesar dengan keadaan bila aku nak apa-apa je, aku akan dapat. Masa aku kecik dulu, aku jual sticker kat sekolah sebab nak dapatkan duit lebih. Sticker pokemon, sticker pelakon hindustan, sticker gambar penyanyi semua aku pernah jual. Aku dulu entah macam mana pandai lukis gambar watak-watak pokemon, lukisan tu pun aku jual.

 

 

Naik sekolah menengah sikit kerja kat kedai runcit sebab nak duit lebih buat belanja masa cuti sekolah hujung tahun. Aku pernah kumpulkan buku aku dengan kawan-kawan aku untuk buat mini library kat rumah kawan aku. Siapa nak mai baca buku, bayar dalam 20 sen macam tu. Haa macam tu sekali nak dapat duit lebih. Jual ais krim ikat tu pun pernah.

 

 

Sama macam nak travel. Aku selalu nak pergi travel dengan kawan-kawan. Tapi jawapan nye mesti satu “Takde duit”. Aku faham sangat-sangat kalau isu duit ni. Sebab aku pun bukannya berduit sangat. Alhamdulillah rezeki bisnes dapatlah tampung hidup. Terasa sangat tau bila orang kata kat aku “Kau masyuk takpelah!”. Sobss.. Sedih tau. Aku hidup tanggung sendiri, bayar gaji adik, bayar sewa rumah, bayar kereta sendiri, duit minyak, duit dapur, duk jauh dari family.. Iskkk. Tapi takpe.. aku bersyukur semua aku ada.

 

 

Jadi bila aku nak travel, bukannya aku ada duit sedebuk sepuluh dua puluh ribu dalam akaun. Aku MENGUMPUL ! Macam nak pergi Korea hari tu, aku ambil masa lebih kurang setengah tahun untuk bayar ansuran pakej ke Korea tu tau. Siapa kata aku bayar cash sekaligus siap dia aku tampar haha! Kalau aku ni kaya, aku tak payah beli pakej bagai, aku upah je personal tourist guide lepas tu aku melancong ke negara-negara Eropah. Pastu shopping barang branded je! Hah!

 

 

Mungkin kat bawah ni tips nak mengumpul duit untuk travel :

1. Kalau ambil pakej travel, biasanya pihak travel tour akan mintak pendahuluan untuk tiket flight. So kalau kena bayar RM1500 dulu, kumpul siap-siap RM2000. Biar ada lebih. So kalau time membayar tu takdelah rasa pokai sangat ye dak.

2. Lepas tu kira berapa minggu / bulan sebelum tarikh akhir lunaskan bayaran penuh, korang buat la calculation, setiap minggu nak kena bayar berapa.. or setiap bulan nak kena bayar berapa..

3. Kalau korang kira (contohnya) kena bayar RM200 sebulan, simpan dalam RM300 atau RM400. Duit lebihnya boleh buat simpanan untuk perbelanjaan di negara yang korang nak pergi tu.

 

 

 

Pendek kata kena kuat semangat jugaklah dalam mengumpul duit ni haa.. Tapi cuba fikir, kalau korang tak kuatkan semangat nak mengumpul, menahan nafsu shopping, dapat ke jejak kaki ke tempat yang korang idam-idam kan tu? Haaa tepuk dada tanya selera gituhh.

 

 

PENDEK KATA LAGI, kalau nak kan sesuatu benda, jangan hanya melihat, jangan hanya meng-untunglah-kan orang lain, tapi no actions taken. Sampai bila ye dak? Aku dulu pun macam ni.. jadi pilihlah untuk tukar attitude. Stay positive ! Work hard for things that we dream for. Biar lambat, asalkan kita merasa kemanisan usaha sendiri untuk dapatkan apa yang kita nak! Tak gitu?

 

 

DSC07254

Join Korea trip tanpa kawan-kawan pun. Main masuk je mana-mana group yang ada empty slot. Alhamdulillah dapat kawan-kawan yang sekepala, yang suka selfie dan boleh hang out sesama kat Korea. Rindu pulak Kak Lin, Kak Mas dan Erin ! Ohh ye, aku pergi Korea tu pun bukan under mana-mana travel agency, aku join travel group yang diselia oleh UZAIR OTHMAN, sebab aku rasa harga pakej dia agak berpatutan jugak laa.

 

Lagi satu, yang best nya pergi under orang persendirian macam ni, jadual korang tak tight sangat nak ke hulu ke hilir.. banyak free and easy (senang je nak keluar jalan jalan sendiri). Banyak masa nak hayati keindahan dan keseronokan tempat-tempat yang kita lawati. Ala-ala backpacker pun ada. So visit blog UZAIR OTHMAN for more info ya !

 

 

 

 

 

 

STOP “UNTUNGLAH”, SELAMAT MENGUMPUL DUIT DAN TRAVEL ! HAHA !

KLIK SINI!!! TOLONG PENUHKAN TABUNG MASA DEPAN SAYA YE !!

RAMAI-RAMAI KLIK YE !!