Monday, May 4, 2015

Apa yang penting di dalam sesuatu hubungan ?

 

Assalamualaikum…

 

Hari ni cuti Hari Wesak, tapi aku tak keluar langsung ! Aku mulanya rancang nak keluar ambil gambar, tapi tak jadi sebab cuaca tak mengizinkan.. Lepas tu aku mengadap laptop je lah.. edit gambar.. Balas mesej customers dan segala hal berkaitan dengan facebook page perniagaan online aku, FSYN. Ehh ter-promote lak. Hiks.

 

Eh kembali kepada topik.. Nak bincangkan dan huraikan sikit mengenai perkara penting dalam sesuatu perhubungan. Kita boleh senaraikan banyak perkara tapi ada satu yang selalunya kita terlepas pandang. Well.. kekurangan perkara yang satu ini memang boleh buat sesuatu hubungan tu berantakan.. been there done that.. pheww.. Sebelum tu aku nak share dengan korang gambar –gambar yang akan membantu menggambarkan topik aku ni.. Gambar-gambar kredit di sini.

 

11188214_983196098377441_2283695883678743800_n

 

11150361_983196111710773_1728169078321965212_n

 

Perkara ni memang betul kan.. Bila kita bergaduh dengan pasangan kita.. kita akan keluar, cari kawan-kawan, and then meluahkan perasaan dan ceritakan masalah kita. Tapi kita sedar tak.. Bila kita bercerita kat orang masalah kita tu, konfem konfem lah kita akan bercerita dari sudut yang menyebelahi kita. Jangan tipulah kan, semua orang pun buat macam ni kan kan kan… Hehee.. Jadi bila kita perempuan duk cerita-cerita kat kawan, mesti kawan akan cakap camni, “Kau putus je lah dengan dia.. bukan takleh cari lain.”

 

Sama jugak dengan si lelaki.. Kawan kawan dia mesti fikir si perempuan yang salah (berdasarkan cerita dari pihak lelaki pulak), lepas tu kawan dia mesti cakap, “Teruklah perangai dia. Pelik camne kau boleh stay dengan dia.”

 

 

 

11210493_983196108377440_4023717363059890564_n

Haa elok-elok cari kawan nak luah masalah, makin kusut pulak kepala tu.. Sebab kawan-kawan akan bagi pendapat yang sebenarnya, jauh dalam hati tu, kau taknak terima pun. Kan ? Well, jangan salahkan kawan-kawan yang bagi pendapat atau cadangan macam tu. Mereka menilai pasangan korang tu melalui cerita yang korang sampaikan. Unless kawan korang pun kenal benarrr dengan pasangan korang. Okay tu lain cerita.

 

Tapi.. bila sebut pasal PUTUSKAN HUBUNGAN.. mesti kita akan timbul satu perasaan yang macam, “Eh.. betul ke aku nak putus dengan dia ? Betul ke.. aku nak tinggalkan dia macam tu je?” Haa ini memang aku pernah laluinya. Bila orang sekeliling suggest kita tinggalkan pasangan kita, kita mesti akan terfikir.. betul ke putuskan hubungan merupakan jalan terakhir ? Betul ke.. betul ke.. betul ke.. hah wondering lah kau sampai mereput. Haha !

 

 

11206128_983196105044107_53149564650988943_n

Bila difikir sedalam-dalamnya… Tidak ada orang lain yang lebih mengetahui mengenai hubungan korang, melainkan KORANG SENDIRI. Kan ?? Pasangan kita semestinya ada satu perangai sebenar yang hanya dia akan buat depan kita. Err korang faham tak ni ? Perempuan ke, laki ke… rasanya sama saja. Contohnya, depan member-member si lelaki ni memang perangai biasa je, rupanya dengan pasangan dia kemain romantik, kelakar.. haa.. gitu..

 

 

10394652_983196101710774_5419995724478224601_n

Jadi, pendek kata.. Kalau ada apa-apa masalah.. better kedua-duanya ambil tempoh bertenang dulu. Kalau tengah marah, tengah emosi habis segala benda tak elok akan keluar dari mulut. Tak gitu ? Tapi jangan pulak korang ambil tempoh bertenang sampai bertahun-tahun. Buatnya terus senyap jaa. Hahaa. Ambil lah masa sehari dua.. or beberapa jam untuk bertenang dan duduk berbincang.

 

Tapi sebelum berKOMUNIKASI.. atau berbincang, korang kena sediakan diri sikit la.. Korang kena buka minda, bersikap terbuka dan sedia mendengar cerita dan luahan daripada pasangan. Andd yang paling penting !! Bagi masa untuk satu sama lain meluahkan apa yang terbuku, luahkan apa yang tak puas hati. Cari mana silapnya. Jangan pulak pasangan tu tengah bercerita, kau melenting tak memasal pulak haa.

 

11212761_983196095044108_4154698484940510683_n

Jadi.. apa perkara penting dalam sesuatu perhubungan ? Yes… KOMUNIKASI. Tapi Komunikasi yang dikuasai amarah dan emosi juga tak ke mana ye dak. Kang lagi teruk gaduh. Sebab tu ambil masa kejap untuk tempoh bertenang dan reflek balik perlakuan diri masa gaduh dan selisih faham tu… Masalah boleh selesai. Dan usaha KOMUNIKASI ini takkan menjadi kalau sebelah pihak aje yang beria… Yang sorang lagi tu takmau ikut rentak. Haa jadi carilah solusi terbaik untuk hubungan kalian ya ! Terima kasih sudi baca !

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem !

Saturday, May 2, 2015

Majlis Pratonton Filem – ABANG LEJEN

 

Assalamualaikum…

 

 

DSC00392

 

Wah wahh lama dah tak bertemu dengan Mejar David Teo dan jugak staff staff MiG sekalian… Busy betul jadual aku sampai aku terpaksa menolak setiap pelawaan ke majlis pratonton filem yang dianjurkan oleh MiG…. Tapi sebelum aku fly ke Melbourne hari tu sempat juga lah aku meluangkan masa menghadiri majlis pratonton filem ABANG LEJEN, sebagai tanda sokongan aku kepada filem terbaru mereka.

 

 

DSC00395

Turut bertemu rakan-rakan blogger lain.

 

 

DSC00403

Para pelakon filem ABANG LEJEN ! Ahaaa Farid Kamil heronyaa…. manakala pelakon pembantu Fadlan Hazim yang melakonkan watak sebagai adik kepada Farid Kamil tidak dapat hadir kerana jadual shooting yang padat. Sobss tak dapat nak tatap wajah beliau. Ehh!!

 

 

DSC00449

Ehemm… Heroin filem ABANG LEJEN ! Memang kelakorr la watak Intan Ladyana..

 

 

11150363_932485040106434_1094816457940562824_n

Filem ABANG LEJEN mengisahkan Ajim (lakonan Farid Kamil), abang kepada Alan (lakonan Fadlan Hazim) . Ajim ni seorang abang yang sangat protective.. lagi-lagi bila adiknya Alan mengalami masalah gagap dan sering menjadi mangsa buli dari kecik sampai la besar. Jadi, si Ajim ni tak boleh dapat tau kalau ade orang usik adik kesayangan dia ni.. haa kalau dia dapat tau memang masak ler pembuli tu kena “ajar” dengan si Ajim ni.

 

 

IMG_3565

Namun ada salah faham yang telah melanda dua beradik ni dan Alan mengambil keputusan untuk keluar rumah dan tinggal di Kuala Lumpur bersama isterinya, Nina (lakonan Adiba Yunus). Haaa apa yang dah berlaku sampai dorang adik beradik boleh gaduh besar? Sedangkan Ajim dan Alan tak pernah berenggang dari kecil sejak kematian ibu bapa. Ada rahsia ke yang Ajim sembunyikan dari Alan selama ni ?

 

 

P1950308 copy-horz

Yang best nya kita dapat tengok satuu sisi lain Farid Kamil dalam filem ABANG LEJEN ni… Biasanya kita akan tengok dia berlakon jadi lelaki romantis.. Ada aksi jugak… Tapi, dalam filem ni kita dapat lihat sisi komedi beliau. Minat Hindustan pulak tuu ! Hahaa… dah feeling feeling tengok Hindustan pulak dahh kat pawagam haa.. Tapi memang sesuatu yang berlainan betul watak Farid dalam filem ni. Kisah seorang abang yang sangat sangat protective terhadap adiknya pun menyentuh hati.

 

 

DSC00427

Antara pelakon yang turut menghadiri majlis pratonton filem ABANG LEJEN ni… Ezatty Abdullah dan Azwan Kombos.

 

 

DSC00434

Bersama Along Ezendey yang memegang watak jejaka kampung yang nakal dan suka mengacau orang haha…

 

 

DSC00446

Inilah dia Adiba Yunus yang memegang watak Nina dalam filem ABANG LEJEN ni…

 

 

DSC00477

Yeahhh bergambar dengan hero filem ABANG LEJEN sudah semestinya.. walaupun ada cubaan photobomb di belakang tu kekeke…

 

 

Memandangkan aku update review ni pun lambat.. rasanya dah takde kot tayangan filem ABANG LEJEN kat pawagam pawagam sana.. Aku pun tak berapa pasti.. Kalau ada lagi bawak lah keluarga dan kawan kawan tengok filem ni yaa… Kalau ada kat Astro First pun beli lah ye !

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem !