Wednesday, May 11, 2016

Tergamak pemuda ini menggadai Barang Kemas & Cincin Perkahwinan Isteri semata-mata....





Pemuda yang dimaksudkan ini bernama Amran dan itulah antara tindakan yang pernah dilakukan olehnya semasa awal perjalanan sebagai seorang usahawan untuk membina empayar perniagaan dari bawah dan kini beliau merupakan pemilik rangkaian dobi Franchais AquaNano.


Beliau bukanlah dilahirkan daripada keluarga yang berada, tetapi semangat untuk memperbaiki taraf hidup selepas mengambil keputusan berhenti kerja dari Petronas Carigali sangat memberi inspirasi kepada golongan anak muda yang ingin memulakan perniagaan.

Amran bersama isterinya terpaksa menjual kerongsang bagi menampung kehidupan keluarga selepas berhenti kerja di Petronas.


"Saya mengambil keputusan berhenti kerja sekitar tahun 2007 yang lalu."

"Saya akui, keinginan untuk menaikkan taraf hidup dengan bekerja sendiri bukanlah sesuatu mudah seperti disangka. Ketika saya berhenti isteri saya sedang hamil anak pertama kami."

"Saya mula fikir untuk berniaga dan ketika itu hanya mempunyai RM20,000 dalam simpanan dan saya gunakan modal ini untuk memulakan perniagaan IT kerana sebelum ini saya pernah berkhidmat di syarikat telekomunikasi selama empat tahun.Saya menyewa sebuah bilik kecil di tingkat 3 di sebuah lot kedai bagi menjalankan operasi perniagaan IT saya"

Bagaimanapun, pengalaman yang ada tidak mencukupi untuk menjana keuntungan, malah duit modal yang dilaburkan habis begitu sahaja.Perniagaan tersebut berakhir dalam tempoh hanya tiga bulan.



Amran bersama isterinya merasmikan cawangan dobi AquaNano di Indonesia bulan lalu.


"Hidup kami sekeluarga semakin sempit, berbulan kami tak mampu membayar sewa rumah termasuk kereta.Pernah satu ketika kereta saya ditarik bank, selepas bertungkus lumus meminjam wang disana sini dan membayar semula tunggakan, keesokkan harinya kereta isteri saya pula ditarik bank...Terduduk diam bisu kami sebentar mengenangkan duit yang dipinjam belum dibayar lagi, inikan pula nak meminjam duit lagi untuk kereta isteri."

"Sukar ingin digambarkan tekanan yang saya hadapi ketika itu apabila jumlah hutang meningkat dan mahu ataupun tidak saya perlu fikirkan sesuatu untuk meneruskan kehidupan. Bayangkan lah, ada ketika hanya tinggal RM10 dalam saku, kami ikat perut sekeluarga berbelanja RM10 untuk seminggu. Kami tidak keluar rumah sebab hendak isi minyak kereta pun tidak mampu. Kami catu segalanya kerana terpaksa berjimat kerana hendak pastikan keperluan bayi kami.Kami juga tidak mampu untuk menjenguk mak dan ayah di kampung, segala majlis keraian mahupun perkahwinan saudara mara dan kawan kami tak dapat hadiri kerana tiadanya wang untuk bergerak kemana-mana ketika itu. Begitu hebat sekali dugaan Allah yang diturunkan kepada kami, terasa ketika itu kami begitu kerdil didunia ini. Tidak terbilang ntah berapa kali isteri saya mengalirkan air mata dan saya juga hampir-hampir putus asa untuk terus  berada didalam bidang perniagaan."

Tetapi Amran sedar dia tidak boleh lemah semangat dan berputus asa dengan dugaan yang dihadapi ketika itu memandangkan tanggungjawabnya bukanlah hanya untuk diri sendiri malahan demi isteri dan anak-anak.Kemudian abang ipar Amran mencadangkan pada beliau untuk menjual kerongsang di pasar-pasar malam dan pejabat kerajaan sekitar Selangor dan Kuala Lumpur.

"Masalah utama kami ialah modal, bayar kereta pun kami sudah tidak mampu, hutang pula keliling pinggang.Isteri saya tidak sampai hati dan menyerahkan semua barang kemas hadiah perkahwinan kami termasuk cincin kahwin untuk digadaikan sebagai modal permulaan.Saya juga bernasib baik adik beradik saya lain ada bantu sedikit untuk beli stok kerongsang. Alhamdulillah... Saya sedikit lega apabila penjualan kerongsang saya mendapat sambutan yang memberangsangkan pada jualan yg pertama kali dibuat kerana hampir 90% stok habis dijual. Saya berjaya memulangkan modal pinjaman dari adik beradik dan dalam masa enam bulan perniagaan beroperasi kami berjaya mengumpul hampir RM50,000 hasil jualan kerongsang tersebut." ujar beliau.

Namun, perniagaan tersebut juga tidak mampu bertahan lama kerana pesaing mula bertambah sehingga keuntungan merosot sedikit demi sedikit.Pada awal tahun 2009, Amran mendapat tawaran kerja di Petronas Carigali. Ketika itulah Amran mula mengumpul modal sekali lagi untuk menjayakan perniagaan dobi yang merupakan impian isterinya selama ini.

"Kami mula bisnes dobi tanpa sebarang pengalaman dan selama lima bulan pertama kami berhadapan dengan kerugian.  Kami tidak tahu standard operasi yang betul dan pelan pemasaran yang berkesan."


Setelah menyedari kesilapan yang dibuat, Amran mula membantu isteri dengan merangka strategi pemasaran, menerima kontrak cucian dari agensi-agensi berdekatan dan menjana keuntungan dari perniagaan dan mampu untuk mengajikan pekerja.

Setelah melihat perniagaan dobi ini berjaya diuruskan, Amran sering menerima panggilan dan menerima kunjungan daripada bakal-bakal pengusaha dobi yang ingin mendapatkan khidmat nasihat serta tunjuk ajar.



AquaNano kini berkembang sebanyak 135 cawangan di Malaysia dan Indonesia.


"Saya dapat idea untuk membuat kursus dan seminar perniagaan dobi bagi mereka yang ingin menceburi perniagaan ini. Niat kami hanya mahu membantu serta berkongsi ilmu supaya mereka tidak mengalami kerugian seperti yang kami lalui."

"Alhamdulillah daripada sedikit hingga kini lebih 2000 orang peserta telah menyertai kursus dan lebih 400 buah kedai dobi yang telah berjaya kami bantu bangunkan," katanya.

Selepas berjaya mendapat keyakinan dari pihak yang terlibat, akhirnya jenama AquaNano mendapat pengiktirafan sebagai francaisor yang berdaftar pada 2013 dan layak untuk mendirikan jaringan francais di seluruh negara.

"Menjadi usahawan perlu kreatif dan berani mengambil peluang, saya mengorak langkah lagi dengan bersama rakan niaga lain membangunkan perisian dobi layan diri yang pertama di Malaysia," ujarnya.


Amran menerima anugerah dan pengiktirafan dalam bidang perniagaan francais.



Sehingga kini AquaNano telah mempunyai sebanyak 140 outlet diseluruh Malaysia dan juga Indonesia. Amran memasang impian yang sangat tinggi agar AquaNano menjadi pilihan jenama no.1 bagi perkhidmatan Dobi di Malaysia dan semakin berkembang pesat serta bakal memiliki penambahan 50 cawangan baru didalam tempoh 2 tahun ini.


Link fb Amran:








Di harap kisah saudara di atas ini dijadikan motivasi dan penguat semangat kita semua. Ada masa kita jatuh, ada masa kita susah sangat sangat ! Ada masa Tuhan bagi kita kesukaran, agar kita sentiasa bersyukur dengan apa kita ada dan sentiasa berusaha dan terus berusaha. InshaAllah...








Thursday, May 5, 2016

VIDEO | My Makeup Look #2 - Brownish Bronze with Nude Lips





Assalamualaikum...


Sekarang ni bukan main Nisa rajin sangat cuba-cuba makeup look, lepas tu Nisa selalu kongsikan di akaun Twitter Nisa... Alhamdulillah ada yang menerima baik perkongsian Nisa. Nisa pun masih belajar. Ada yang minta video tutorial.. Hee segan pulak ! Bukan apa, Nisa punya teknik dan turutan dalam bermekap pun masih tunggang langgang, sebab tu segan sangat nak share !





Tapi last two weeks, ada satu hari tu Nisa stay di rumah sebab tak sihat sangat rasa badan ni... Tapi bila duduk di rumah saja memang boring sangat-sangat. Kalau dilayan sakit kepala memang tak ke mana lah kan ? So Nisa ended up main-main dengan barang mekap dan tadahhh dapat satu look ! Haha. Nisa suka sangat makeup look yang nampak coklat-coklat.. nude colour.. bronze finish.. hehe so Nisa cuba buat kat muka sendiri.. and yesh ! Nisa rakam video sekalii...


Diingatkan sekali lagi Nisa TAK PANDAI KEMASKAN KENING.. Please dont judge haha.. So dalam video ni memang nampak Nisa lukis kening gitu-gitu je lah yee.. hehe bahagian kening tu Nisa masih belajar ! InshaAllah ada masa Nisa kongsikan apa yang Nisa dah belajar. Sebab baru-baru ni ade kawan yang sudi tunjuk ajar kat Nisa hehe... Okay lah taknak buang masa, jom kita tengok video nya !





Hehehe okay dahh ! Terima kasih semua sudi tonton video kita yang tak seberapa. Hopefully bermanfaat jugaklah kepada mereka yang baru belajar macam Nisa kat luar sana. Nisa masih belajar dan terus belajar untuk meningkatkan skill dan mengemaskan lagi hasil mekap di muka... Dan seperti yang Nisa janjikan, di bawah ni senarai produk yang Nisa gunakan (ikut turutan dalam video okay).


1. LT PRO : Smooth Correction Cream Foundation (kod : Yellow Orange)

2. Innisfree Canola Honey Jelly Mist

3. The Original Beauty Blender (black)

4. LA Girl Pro Conceal High Definition Concealer (kod : Natural)

5. Revlon Loose Powder

6. LT PRO : Blush Powder Palette

7. La Tulipe Eyeshadow Base

8. ZawaraGlam Automatic Brow Pencil (kod : 02)

9. Morphe Brushes 35O Palette

10. H&M Crease Blending Brush

11. Breena Beauty Basic Eyeshadow Brush

12. ZawaraGlam Eyeliner

13. MAC Eyeliner Pencil

14. Elianto Fairy Mascara

15. DAISO Hanataka Powder : Powder of Pearl

16. Jeffree Star Velour Liquid Lipstick (kod : Celebrity Skin)








Fuhhh selesai sudah senarai produk yang Nisa gunakan ! Nisa ada masukkan jugak senarai makeup tools (berus, sponge.. etc..) yang Nisa gunakan. Tapi ada yang Nisa tak letak (contoh : blusher brush) sebab nya Nisa beli berus ni kadang-kadang beli secara rambang je. Berkenan je, terus beli. Hehe... Bukan taknak share, tapi tu lah.. kang bagitau beli kat uptown kang tak percaya pulak. For me, I'm okay with cheap brands or unbranded products.. Tapi selagi bukan FAKE PRODUCTS.. I'm totally okay.





Okay lahh.. akhir kata, terima kasih kerana sudi tonton video Nisa dan spend time untuk baca blog Nisa.. Hehehe sekarang ni macam rajin buat video pulak kan ? Well.. I enjoy doing videos ! Hehe.. dan InshaAllah.. dalam masa terdekat ni Nisa akan collaborate dengan seorang abam insta-viner yang agak femes jugak.. dan jugak collab dengan adik manis insta-famous dan jugak Youtubers yang mempunya subscriber berpuluh ribu ! Tak sangka hee sudi jugak orang nak collab dengan Nisa yang biasa-biasa niii.. 


Apa-apa pun nantikan yaa ! Siapa yang ada Google atau Youtube account tu dijemput subscribe channel YouTube Nisa Kay yee.. Hehehe.. video-video kita tak seberapa tapi kira bolehhh laaa.. ada la jugakk hehehe.. Terima kasih kepada semua yang menyokong, I really appreciate that ! And kalau ada cadangan untuk buat video apa, dialu-alukan komen di bawah ye.. Thanks !