Wednesday, March 4, 2015

RESEPI – Aiskrim homemade

 

Assalamualaikum…

 

thermometer-580x386

 

Haaa waktu-waktu panas macam ni, memang kalau sebut ais krim tu perghhh… memang terliur la kann… Jadi petang-petang mesti korang pergi cari benda-benda sejuk macam air batu campur… lai ci kang sejuk.. cendol… dan minuman or makanan yang sewaktu dengannya. Apa kata korang luang sikit masa nak buat sendiri aiskrim atau popsicles ? Haa aku ada usha lah resipi-resipi homemade popsicles yang agak mudah dilakukan di rumah. Jadi joms usha !

 

 

popsicle-mold-cb

Nak buat aiskrim, korang kena ada satu alat yang sangat sangat asas dan wajib ! ACUAN AISKRIM ! Acuan aiskrim ada banyak bentuk dah sekarang ni, fancy-fancy semuanya.. Dan mudah nak beli acuan ni kat kedai-kedai barang rumah, kedai macam Daiso tu ha.. atau kedai Mr.DIY. Murah-murah je acuan ni.. Okay.. dah ada acuannya, jom kita usha apa resipi pilihan aku yang aku nak kongsikan ni.

 

 

#1 NUTELLA POPSICLES

DIY - nutella popsicles

Yang ni amat mudah kot. Selain kita makan Nutella tu dengan roti or biskut, korang boleh putar nutella bersama dengan susu penuh krim, lepas tu masukkan ke dalam acuan, then bekukan untuk aiskrim nutella! Yang ini tak payah tabah gula ke apa.. sebab Nutella tu sendiri dah manis. Baca resipi penuh DI SINI.

 

 

#2 KIWI & CHOCOLATE POPSICLES

DIY - 2

Ahaa… ini bahan-bahannya nye pun mudah dapat. Buah kiwi, coklat masakan, dengan batang aiskrim. Batang aiskrim tu korang boleh dapat kat kedai-kedai art, siap ada yang jual pelbagai warna lagi tu. Cucuk buah kiwi dengan batang aiskrim, masukkan ke dalam peti sejuk, Coklat masakan tu korang cairkan guna teknik double-boiling, lepas tu sejukkan coklat, then celup kiwi beku tadi dalam coklat tu. Lapisan coklat akan segara mengeras. Haa kan dah ready nak makan. Apa kata try guna strawberry atau pisang. Jadi dok ? Baca resipi penuh DI SINI.

 

 

#3 FRESH FRUITS POPSICLES

cats

Nom nom nom.. siapa penggemar buah-buahan boleh try yang cara ni. Memang seronok sebab boleh campur ikut buah kegemaran kita dan ikut kreativiti kita. Aku pernah tengok orang guna air masak je, then masukkan buah-buahan ke dalam acuan aiskrim. Korang boleh juga guna jus buah. Guna je jus yang korang dah siap beli. Jus oren ke, jus limau ke, jus tembikai ke.. kemudian tambah buah-buahan pilihan korang, kemudian bekukan ! Baca resipi penuh DI SINI.

 

 

# TRAFFIC LIGHT POPSICLES

DIY - traffic light fruit popsicles

Ne no ne nooo… Umpama di jalan raya pulak 3 warna aiskrim ni kan. Haa mudah je ha resipinya tadi aku usha… korang cuma perlu buat puree daripada buah-buahan pilihan korang, then masukkan dalam acuan secara berlapis then boleh bekukan. Perghh macam sedap pulak ni haaa… Tak pun boleh cuba guna buah warna lain, selain 3 warna di dalam pic. BACA RESIPI PENUH DI SINI.

 

 

 

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

 

 

Ahaaaa sekian perkongsian Nisa kali ini. Hope ia bermanfaat. Dan aku jugak memang teringin nak cuba buat salah satu homemade popsicles di atas. Lama dah tak ber-kreativiti di dalam dapur ni ! HAAHA MARILAH MARIII.. Musim panas no kompem laris dan laku aiskrim korang. Baru siap ade je dah ngap dulu ! Hahaa… Thanks for reading!

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem.

Tuesday, March 3, 2015

Teknik Menyimpan Duit – Kaedah Paksa Rela

 

 

Assalamualaikum…

 

Boring pulak kan nak bercerita memanjang pasal kerja di Barcelona. Maaf ya sekiranya ada yang berpendapat saya nak menunjuk-nunjuk ke apa.. Perkongsian ini tidak lebih dari niat aku nak abadikan kisah perjalanan aku ke negara orang. Maklumlah nak tulis diari malas, maka di blog saja lah aku mengabadikan segala memori gitu..

 

Shopping-bags-007[Picture Source]

 

Okay berbalik kepada tajuk entry ni, aku tengah scroll facebook tadi (haa kantoi curi tulang!), dan aku terjumpa satu perkongsian yang sangat berguna aku rasa… Ya, mengenai menyimpan wang. Nak itu nak ini semua pakai duit kan sekarang.. Tapi mana datangnya duit tu kalau kita tak BEKERJA KERAS dan MENYIMPAN kan ? Kalau tak disimpan, habislah belanja, tak nampak hasil. Duit tu pun bukan jenis boleh simpankan diri dia sendiri and beranak sendiri ye dak. Jadi selain daripada korang buat ASB ke apa.. ada satu teknik yang aku tertarik nak cuba dan kongsi dengan semua.

 

 

PERKONGSIAN DARI STATUS SEORANG PENGGUNA FACEBOOK : DI SINI

 

Kisah Benar :

Idea ni sangat praktikal untuk semua orang.

Ok, first sekali letakkan target duit Nilai berapa yang nak dijadikan SIMPANAN ANDA.

 

  • Tempoh masa : 10 bulan (Januari Hingga Oktober)
  • Tujuan : Nak pi jalan jalan ke Turki @ Pi Umrah @ nak menikah lagi @ nak bawak mak ayah anak bini pi jalan jalan sabah.(Sekadar contoh)
  • Duit yang dipilih : RM 5 dan RM20

 

PERATURAN WAJIB :

1. Setiap kali anda menerima duit RM5 dan RM20 , anda WAJIB masukkan duit tu dalam TABUNG yang anda dah buat tadi.

2. HARAM MUAKKAD untuk anda gunakan duit RM 5 dan RM20

3. Jika 'terguna' sila qada dengan DOUBLE AMOUNT

4. WAJIBKAN pasangan anda buat benda yang sama.

5. If belum menikah, SHARE lah dengan housemate, roomate anda.

6. JANGAN dok gatai tangan pi pecah tabung tu selagi tak mencapai usia MATANG .

 

Idea ni saya terima dari seorng sepupu saya Naimah Md Ludin .Beliau seorang guru dan suaminya seorng pegawai TM Telekom.

duit

Selepas 6 bulan beliau buat kaedah ini, Hasilnya ,

140 keping RM 20
180 keping RM 5

Total saving secara PAKSA RELA selepas 6 bulan = RM 3700

 

 

*********************************************************

 

Haaa tengoklah hasil selama 6 bulan kaedah paksa rela ni. Nak tak nak, kena tahan diri.. kena kuatkan iman.. Aku ni dulu menabung la jugak.. tapi selalu tak tahan digoda nafsu nak berbelanja tu lepas tu mula lah korek sikit-sikit isi tabung sampai takdak isi dah ! Hahaha… Perangai tak senonoh betul kan ? So kalau korang ada target tahun depan boleh dah ni mengumpul dari sekarang. Mana tahu ada yang nak rancang bercuti atau shopping besar-besaran ke.. Tak pun melabur pulak wang tu untuk keuntungan masa panjang, kan ? Apa-apa pun, rancang lah dengan bijak ! So sama-sama menabung. (Berkempen pulak iols !)

 

 

 

Terima kasih kepada pemilik akaun facebook Mohd Faiz kerana sudi share info bermanfaat ni dengan pengguna di Facebook. Nisa share di blog ya ! Moga bermanfaat juga kepada orang lain inshaAllah…

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem !