Friday, February 19, 2016

Selamat ulangtahun blogger Ahmad Fauzi Aryaan !



Assalamualaikum...


Harap masih belum terlambat untuk Nisa berkongsi dengan pembaca blog semua mengenai detik-detik manis membuat "kejutan kecil" untuk seorang rakan blogger  ni. Kisahnya Nisa dan kawan Nisa iaitu Syahzan datang dari Melaka sebelum kami masing-masing menuju ke destinasi sendiri. Dah alang-alang hari tersebut hari jadi kepada rakan blogger ni (rakan kami berdua), jadi kami ajaklah beliau makan tengahari sama-sama.


Asalnya memang tiada perancangan untuk membuat sebarang kejutan kepada rakan blogger kami ni. Tapi setelah kami sampai di IOI City Mall - lokasi yang dipersetujui untuk lunch, maka datanglah idea Nisa untuk menyerikan sesi makan tengahari kami dengan sedikit keseronokan haha gituu. Takdelah nak prank apa pun. Nisa dan Syahzan segera ke kedai kek Secret Recipe untuk beli sepotong kek dan Nisa ternampak kiosk kecil menjual barang-barang hari jadi. Haha jeng jeng jeng.






Sementara kami tunggu kedatangan rakan blogger kami tu, kami lepak kat Restoran Boat Noodle dan siap-siap order makanan. Memandangkan lama dah tak makan Boat Noodle, so aku order la dua tiga mangkuk dengan side dish. Tapi let me tell you, tak berbaloi tau beli dua cucuk meatball tu dengan harga RM5.90. Mahal ! Mi aje lah yang RM1.90 semangkuk. Air pun harga RM4 ke atas haha. Okay entry ni bukan pasal Boat Noodle ye.






Haaa ini lah dia rakan blogger kami a.k.a. birthday boy - Ahmad Fauzi Aryaan dari blog WWW.DUNIAPATIK.COM 


Haha memang sengaja kot Nisa belikan topi pink tu. Kalau ikutkan nakal nak mengusik si bithday boy, Nisa nak je belikan ala-ala flower crown ke, selempang ala-ala ratu cantik ke. Lepas tu kena jalan satu mall. Haha... takdelah sampai camtu sekali. Sekadar suka-suki nak bergambar je hehe... Tetap lah pink yang Nisa pilih okay.





Hehee sepotong kek ala kadar je la ye abam Pojie ? Si Syahzan yang pilih patut gula berbentuk baby tu sebab nya abam Pojie kan dah melepasi empangan three-series, so kenalah cepat-cepatkan apa yang patut ye abam ? Rasanya calon ahkak kepam masham dah ada kan ? Ehh hahaha ! Hehehe maafkan sambutan tak seberapa dari kami ya abam. Next year mohon buat sambutan hari jadi sekali dengan majlis kawen ko ye abam haha. 





Tengah-tengah bergelak sakan sesama kami, meja kami dihampiri oleh pekerja Boat Noodle. Beliau tanya birthday siapa hari ni. So, Pojie pun katalah birthday dia. Lepas tu pekerja Boat Noodle tu bagi abam Pojie kuih dalam mangkuk. Alaa macam kuih tepung pelita tu la, bezanya dia letak dalam mangkuk kecik hehe. Alhamdulillah rezeki bithday boy.. eh man. HAHA.







Hehe mintak tolong staff Boat Noodle ambilkan gambar. Not bad lah dia ambilkan gambar haha. Jadilah kan, sebagai kenang-kenangan kita orang. InshaAllah next time birthday Nisa pulak tau ! Haha berangan je weyh. Ada pulak suruh orang surprise kan birthday sendiri HAHA.



Heee tu saja perkongsian dengan pembaca semua ya.. Rasanya macam lama dah Nisa tak menulis samngat mengenai aktiviti personal di blog ni. Mana yang rahsia sangat tu takdelah Nisa share kat sini kan. Hehehe... So, that's all for now. Thank you so much and teruskan membaca blog Nisa ya. Byee !






XOXO,
Putewi Hensem

Read More»

Tuesday, February 16, 2016

TIPS TRAVEL - Baiki bagasi anda di CITY LUGGAGE Kuala Lumpur !



Assalamualaikum...


Okay lah, nak diringkaskan cerita, roda depan luggage Nisa rosak semasa trip ke Barcelona tahun lepas. Rosak sebab beg berat dan heret naik bukit di kaki lima jalan menuju ke stesen keretapi untuk ke airport. Memang takde masa langsung nak repair. Dah nak setahun kot ! 


Lepas tu sebelum pergi Tokyo pun tak sempat nak hantar repair. Lagi satu, pusat repair luggage yang ada kat shopping malls tu semua caj agak mahal. Sebab yang rosaknya satu tayar aje pun. Maka Nisa biarkan tidak dinaiki roda kecilnya tu. Sampai di Tokyo memang mengheret lah beg turun naik jejantas. Haha padan muka kat diri sendiri ! 


Jadi Nisa tekad nak baiki. Kot lah nanti nak travel ke mana-mana, takdelah kelam kabut nak heret beg. Haaa. Maka Nisa pun tanya-tanyalah kawan-kawan. Yang Nisa tahu pun, kat bahagian basement kat shopping mall Sogo KL, ada satu tempat repair. Tapi Nisa tak rasa nak pergi situ. Pertama sebab kedainya lokasi di basement, jadi kita kena masuk parking dan bayar parking. Kedua, Nisa rasa macam cajnya pasti mahal. 


Maka Nisa pun google "repair luggage KL" dan antara result yang keluar ialah sebuah laman forum. Bila Nisa baca, kebanyakan orang suggest satu kedai kat KL ni. Siap bagi alamat lagi. Tapi forum tersebut bertarikh tahun 2012 ke 2013 gitu. Hmmm Nisa pun was-was la, kedai ni ada lagi ke tak ? Bila check kat Google nama kedai ni, ada je lagi. Kawan yang tinggal kawasan situ pun tak pasti.







Disebabkan nak cepat settle pasal repair tayar luggage ni, Nisa cuba-cuba waze alamat kedai ni.. dan Nisa sampai je kat depan kedai ni... "Erkkk bukak ke tidak ni?" Nisa turun dan melihat-lihat ke dalam kedai. Ohhh kedainya memang bukak kecik macam ni pintunya, sebab kat dalam tu penuh bertimbun-timbun luggage. Masa Nisa tengok-tengok tu, aunty kedai ni tengah layan seorang customer nak ambil luggage dia siap repair.


Lepas tu Nisa pun pergi ke kereta balik then ambik luggage pink Nisa. Nisa tunjuk kat aunty ni roda yang rosak tu, dia kata caj satu roda tu dalam RM30. Nisa okay kan saja. Bila ditanya bila boleh siap, aunty tu kata dua tiga hari. Alamakkk. Satu roda jurr haha. Nisa pun buat muka kesian. "Aunty boleh tak siap segera? Sebab saya urgent nak pakai beg ni.." Alololo muka memang memintak penampor je Nisa ni haha. Aunty tu angkut beg Nisa bawak masuk dalam, dia nak check ada tak roda yang sama dengan roda luggage Nisa tu.






Tak lama lepas tu dia kembali tanpa luggage Nisa, katanya ada rodanya dan dia boleh pasang segera. Tak sampai lima minit dah siap. Nisa dah mintak dia buangkan pulak roda yang rosak tu, kalau tak boleh jugak tunjuk sebelum dan selepas. Haaa dalam gambar kat atas ni, roda belah kanan atas tu lah yang ditukar baru. Dah kotor sikit, sebab lepas siap je Nisa heret keluar kedai. Hahaha.


Tapi baguslah sebab dia sudi buat repair express. Tanpa caj tambahan pulak tu. Aunty tu pun baik dan friendly sangat. Dia tanya Nisa tahu kat mana Nisa dapat tahu pasal kedai dia. Nisa kata Nisa baca kat Google, tapi forum tu dah lama. Nisa ni pun cuba nasib je nak tengok kedai beroperasi lagi ke tak. Alhamdulillah memang rezeki Nisa nampaknya. Syukur. Nisa bagitahu aunty tu, kat Waze pun ada location kedai aunty ni. So orang nak datang pun senang. Aunty tu cakap something like this "I am very grateful for the people who recommend my shops and put it on internet.."








Kedai ni bukan saja repair roda beg bagasi, dia boleh repair lock yang rosak (bagi luggage yang ada lock apa sume tu), boleh repair pemegang, dan lain-lain.. Boleh contact CITY LUGGAGE Maluri KL ni. Kalau Google City Luggage ni, boleh tekang butang Call (dalam gambar di atas, kiri) untuk pertanyaan.


Kalau nak pergi sana tanya kos repair kerosakan beg bagasi korang, korang Waze je "City Luggage" nanti dia keluar result macam kat atas ni (gambar kanan). Mudah je. Mungkin ramai dah tahu tempat ni.. Nisa pun baru je tahu malam tadi, dan Nisa nak berkongsi dengan yang lain yang masih belum tahu. Moga bermanfaat.







XOXO, 
Putewi Hensem


Read More»

Thursday, February 11, 2016

Konsert 5 Divo - Nisa sangat teruja !



Assalamualaikum...


Wah wah wah bukan main teruja ye dengan acara yang bakal berlangsung hujung minggu ini. Mana lah Nisa tak terujanya, kalau 5 penyanyi yang terkenal bakal digandingkan dalam satu konsert di Stadium Malawati Shah Alam pada 13 Februari ini ??? Rasa nak sesak nafas dah niii !  Hahaha... Konsert 5 Divo ! Tak sabarnyaaa !!





ALAMAK !
Nak pilih siapa niii...???
Taufik Batisah ke ? Judika ke ? Afgan ke ? Hafiz ke ? atau.. Hazama ke ?




Haaa pening kan ? Nisa pun pening.. Tapi dalam lima orang penyanyi yang menggetar jiwa ni, ahaha... Yang menjadi pilihan kalbu ialah.. Hmm nanti lah Nisa share ! Ahakkkss !!! Yang pasti kelima-lima penyanyi di atas merupakan penyanyi yang sangat berbakat, dan sudah semestinya mempunyai peminat yang cukup ramai !




Nak bawa siapa ke Konsert 5 Divo ?

Hmmmm segan pulak nak bercerita ! Hahahaa... Well.. Nisa ada ajak seseorang untuk sama-sama menonton konsert ini dan menghayati lantunan vokal setiap artis yang bakal membuat persembahan. Cewahh !! Siapa orangnya biarlah ia menjadi rahsia terlebih dahulu.. kot-kot dia tak jadi ikut pergi konsert ni malu lah Nisa kann... HA HA HA !

Yang pasti, Nisa ajak beliau sebab beliau merupakan seorang yang menggemari muzik. Bila ada lagu baru atau lagu-lagu yang best, beliau pasti berkongsi dengan Nisa. Salah seorang penyanyi yang akan buat persembahan di Konsert 5 Divo ni merupakan artis kegemaran beliau (entah-entah kelima-limanya beliau gemar! haha..). Jadi.... Nisa nak menikmati muzik dari lima penyanyi popular ini bersama beliau. Wah wahh kemain kau ye Nisa ! HAHA.






ENRICH by Malaysia Airlines

Untuk pengetahuan semua, Malaysia Airlines merupakan antara penaja untuk Konsert 5 Divo ini. Jadiii,,, istimewa untuk ahli Enrich, anda berpeluang menikmati potongan 20% apabila membeli tiket ke Konsert 5 Divo ! Wahh syok lahh ! Boleh lah beli tiket untuk nikmati muzik bersama yang tersayang, auuww !

Selain diskaun untuk pembelian tiket konsert ni, keahlian Enrich membolehkan anda untuk menebus mata ganjaran Miles (Enrich dan Elite) untuk ke hampir 1000 destinasi di 150 buah negara ! Wah wah ini makin syok niii ! Untuk lebih pencerahan boleh klik DI SINI.




No Distance Too Far

Betul sangat tu ! Bila hati saling menyayang dan mengingati, perbezaan jarak tidak dirasakan ! Tidak kiralah di antara pasangan kekasih, keluarga, sahabat.. dengan Malaysia Airlines ajaklah mereka yang dekat di hati anda untuk teroka pelbagai lokasi di Malaysia ni ! Jauh ? Malas drive ? Nak mudah ? Naik je Malaysia Arlines ! Kompem #DekatJe okay ! Malaysia ini sendiri kaya dengan aspek-aspek seperti kulinari, sejarah, hiburan dan lain-lain. Tunggu nak pergi aje ! Untuk maklumat lanjut boleh laju-laju KLIK KAT SINI okay !






Bagi mereka yang nak beli tiket Konsert 5 Divo ni sempat lagii, klik laju-laju di website TICKETPRO ini . Haaaa tak sabar nak tengok persembahan dorang, sebab nya pasti kelima-lima mereka menjanjikan kelainan.. Tambah pula diiringi dengan orkestra yang diketuai oleh pengarah muzik terkenal Datuk Ramli MS.





Siapa lagi yang pergi ? Jumpa anda di sana !
Psssttt... Nisa nak sangat jumpa Afgan dan Judika ! Hahaha... Kbai.







XOXO,
Putewi Hensem

Read More»

Tuesday, February 2, 2016

Filem OLA BOLA - Menyentuh perasaan, mengimbau kenangan.



Assalamualaikum..





Hari ini Nisa nak bercerita mengenai filem terbaru di Malaysia yang kian menjadi sebutan ramai... Selepas Polis Evo, nampaknya filem terbaru terbitan Astro Shaw ini mula menampakkan sinar untuk membuat kutipan tertinggi juga. Haaa Nisa pun dah menyaksikannya bersama rakan-rakan blogger. Nak tahu serba sedikit mengenai pendapat dan pandangan Nisa mengenai filem ini ? Jom teruskan membaca !





#1 Filem OlaBola merupakan filem yang diarahkan oleh pengarah Chiu Keng Guan.

So, why is this the big deal here ? Sebab Chiu Keng Guan (Chiu) merupakan pengarah yang telah menghasilkan filem box office "The Journey" yang mendapat kutipan berbelas juta tu. Hasil garapan beliau tidak dinafikan mempunyai taraf nya yang tersendiri. Okay, dalam erti kata lain, bukan sembarangan pengarah yang direct filem Ola Bola ni !





#2 Pengarah membawa masuk bakat-bakat baru untuk filem Ola Bola !

Haaa filem ni quite big jugak dari sudut pandangan Nisa.. dari segi mesejnya, tujuannya, pemasarannya... Tapi.. semua pelakon baru ? Ini satu fakta menarik ! Pada pandangan Nisa yang amatur dan peminat filem yang biasa-biasa... walaupun mereka semua muka baru tapi lakonan harus diberikan pujian. Mungkin ada serba sedikit lah bahagian yang tampak agak kaku, tapi secara keseluruhannya tidak memberi impak negatif pada filem. Syabas semua !






#3 Suasana dan feel zaman sekitar 70 ke 80 an gituu.. Sangat mengimbau kenangan !

Nisa suka sangat bila Nisa tengok suasana dulu-dulu cuba dilaksanakan pengarah dengan sebaik mungkin. Segalanya tampak realistik tanpa menonjolkan sangat kekurangan yang ada. Pendek kata apa yang disajikan cukup untuk mata yang menonton. Puas hati. Seronok tengok fesyen dan stail funfair zaman dahulu. Lagi-lagi part joget atas pentas. Haha..






#4  Mesej dan isi kandungan yang kuat

Semangat kesukanan, bersatu-padu, setiakawan, kekeluargaan, pengorbanan, kerjasama.. semuanya digarap dengan baik, disulami dengan insiden-insiden lucu sesama pemain bola sepak. Mesej-mesej ini sesungguhnya menyentuh hati tisu Nisa. Huwaaa huwaa..

Antara babak yang Nisa suka tengok ialah watak-watak yang bersahabat baik tidak mengira kaum dan warna kulit. Rahman (lakonan Bront Palarae) bersahabat baik dengan Chow Kok Keong aka Tauke (lakonan JC Chee).  Tauke juga merupakan sahabat susah senang Muthu (lakonan Saran Kumar).







#5 Mesej yang menyentuh soal kekeluargaan dan juga pengorbanan.

Dua elemen ini diterapkan dengan jayanya (bagi Nisa) sebab Nisa sangat sangat tersentuh. Ada satu babak tu di mana Tauke bertengkar dengan adiknya.. Disebabkan ego yang setinggi langit, Tauke meninggalkan pasukan bola sepak. Pertengkaran dengan adiknya membuatkan Nisa sedar, ada mesej lain yang boleh kita capat - iaitu jangan pentingkan diri.., dan jangan lupa bahawa ada orang lain juga yang sedang berkorban di dalam situasi yang sama.


Banyak jugalah pengisian yang tersurat dan tersirat dalam filem ni. Kalau kita hayati betul-betul memang tersentuh lah hati ni... Lagi-lagi tengok kasih sayang ibu Tauke pada beliau... Kasih adik-adik Muthu yang ingin membantu ayahnya.. (walaupun diselit insiden lucu berkaitan budak bertiga tu)..






#6  Antara watak kegemaran : Tiam Cai !!!

Kenapa Nisa suka watak Cai nii ??? Sebabnya Cai merupakan antara watak yang mewarnai jalan cerita filem Ola Bola.. and sebab utama Nisa suka dia... POSITIF ! Yes, pada pandangan Nisa, watak dia ni sangat lah positif.. satu sikap yang kita semua patut contohi ! Menurut filem ini, Cai telah bersama dengan pasukan bola sepak selama bertahun-tahun namun tiada peluang untuk turun ke padang. Dia tetap gigih berlatih dan percaya satu hari nanti dia akan berpeluang bermain di padang !



Bersama pemain nombor 14 Tiam Cai !!! Excited kejap hakak jumpa dia haha !!


Walaupun beberapa kali diusik oleh rakan sepasukan, Cai ni watak dia tak amik hati pun.. Suka dengan attitude watak Cai ini.. Di bawa dengan baik !

Namun pujian tidak harus dilupakan kepada para pelakon lain. Contohnya watak Abu yang nakal - dialah suka mengusik Cai haha ! Watak Ali yang agak beremosi sebab tak puas hati dengan Eric, tapi selepas beberapa ketika mereka berdua boleh get along pulak.



#7  Menampilkan shot-shot pemandangan yang sangat.... "JAW-DROPPED"

Terharu kejap tengok babak para pemain bola harus berlatih di kem tentera untuk mengukuhkan semangat berkumpulan dan penonton turut disajikan dengan shot pemandangan gunung ganang dan pantai yang sangat cantikkk.... Memang menampilkan identiti dan khazanah negara kita...




FAKTA-FAKTA MENARIK BERKAITAN FILEM OLA BOLA


  • Filem ini berdasarkan acara sebenar perlawanan bola sepak menjelang Sukan Olimpik dan berlatarkan zaman kegemilangan pasukan bola sepak Malaysia.
  • Watak-watak utama filem ini menampilkan pelakon yang berbilang kaum.
  • Para pelakon semuanya masih baru dalam dunia lakonan.
  • Para pelakon berlatih berbulan-bulan untuk menampilkan aksi perlawanan bola yang realistik.
  • Ola Bola merupakan filem Malaysia pertama yang menggunakan teknologi bunyi Dolby Atmos.
  • Pelakon Saran Kumar yang memegang watak Muthu merupakan pelajar jurusan engineering di UNITEN Bangi. (sumber)
  • Pelakon utama JC Chee yang memegang watak Chow Kok Keong aka Tauke tidak yakin ketika sesi ujibakat kerana beliau merasakan kurang skil bermain bola sepak. (sumber)
  • Khidmat pasukan kesan visual khas dari Argentina dan unit aerial cinematography dari Australia digunakan untuk "mencantikkan lagi" filem Ola Bola. (sumber)



Lebih info dan berita mengenai filem Ola Bola boleh rujuk link-link di bawah :








Bersama para blogger dan rakan-rakan kami semasa majlis tayangan filem OLA BOLA baru-baru ini...


Tetiba jadi jurugambar tak bertauliah untuk orang hahaha !!!





Honestly Nisa suka sangat filem ni. Mesej bersatu padu dan pengorbanan... memang menyentuh perasaan tau. Rasanya semua perlu disedarkan bahawa satu masa dulu kita walaupun berlainan kaum kita pernah bersatu di bawah minat yang sama iaitu sukan bola sepak. Semangat kejiranan juga kuat. Semangat berpasukan, kerjasama.. kita perlu ambil iktibar betul akan mesej yang diterapkan dalam filem ni.. Bukan untuk berseronok tengok wayang semata-mata. Nisa nak tengok lagi lah ! Siapa nak joinn hehehe...



Percaya tak yang pakai tshirt OLA BOLA kat tengah tu, dia lah pelakon yang memegang watak Eric Yong dalam filem OLA BOLA ni.. Hahaha... lain sangat muka dia ! Lagi-lagi dalam filem dia ada misai ! Kah kah kah...


Haaa ini dia Taufiq Hanafi yang pegang watak Abu dalam filem OLA BOLA. Haha nakalnya dia duk mengusik di Tiam Cai tu jee...


Ini dia Haris Mohd Zainuddin yang memegang watak Sanjeet dalam filem OLA BOLA. Laa melayu rupanya ! Haha helok sangat kan they-olls ni haha... 



Tuuu yang betul-betul belakang iols tu laa JC CHEE yang memegang watak Chow Kok Keong atau Tauke dalam filem OLA BOLA. Huiiii lagi lah heloknyaaa ! Hahahaa. Yang pakai topi merah tu tuan pengarah ! SPORTING GILERRR...





Fuhhhh sudah sampai di penghujung blogpost ni. SERONOK SANGAT WEHHH !! Meriah sangat tau lepas tayangan semua serbu para pelakon. Dah macam after part okayh ! Haha yang penting para pelakon termasuk tuan pengarah sekali sangat la sporting bila nak ambil gambar and buat videeeoooo !!! So koranggg, sebelum Nisa akhiri entry yang panjang berjela-jela ni, enjoy video ringkas di bawah ya !










XOXO,
Putewi Hensem





Read More»

Copyright © Nisa Kay