Monday, November 30, 2015

Nisakay Ke Osaka – Kobe Bay Sheraton Hotel & Towers (Part 2)

 

 

Assalamualaikum…

 

Wah wah kemain lagi kan seharian Nisa di Universal Studios Japan pada hari kedua Nisa di Osaka. Kisah pasal Universal Studios Japan (USJ) boleh BACA DI SINI okayy ! Baiklah, kisah bersambung pula.. Keluar je dari USJ tu kami menaiki shuttle van yang membawa kami terus ke hotel tempat kami akan menginap selama dua malam sebelum pulang ke Kuala Lumpur. Dan apabila sampai di hotel.. ini yang terjadi…

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Kobe Bay Sheraton (1)

HEBAT KAN mereka??? Siap-siap print ucapan “selamat datang” dalam Bahasa Malaysia. Memang teruja lah kami sekejap bila nampak mereka ni tunggu di depan pintu masuk hotel. Mereka sangat friendly, sambut kami dengan ceria.. hilang kejap semua kepenatan tadi bermain sehari di USJ tadi.

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Kobe Bay Sheraton (2)

Beg-beg baju kami semua mereka uruskan, kami dibawa terussss ke Kobe Grill sebuah bar yang terletak di tinggi nun di atas bangunan hotel. Haa tingkat berapa aku dah lupa ! Tapi memang best suasana di sini, nampak pemandangan malam yang sangat cantik, rilex je.. Oh ye, jangan risau, depa tak hidang kami alkohol.. kami minum jus sparkling ajee hehe.. Di sini mereka siap-siap beri kami kertas info mengenai hotel, voucher kolam air panas (onsesn), business card dan terus dibeli kad akses ke bilik. Beg kami pun siappp di bawa ke atas. Terbaik layanan mereka !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Kobe Bay Sheraton (3)

Okay jom usha bilik yang akan kami duduki selama dua malam di sini ! Wahhh excited nya masuk bilik ni. Luas dan sangat selesa ! Oh yaa bilik Nisa ni dapat view laut, tapi laut jauh la.. ada macam kawasan perindustrian kat belakang tu. Tapi a very nice view malam mahupun siang !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Kobe Bay Sheraton (4)

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Kobe Bay Sheraton (5)

Antara kemudahan untuk penginap hotel ini.

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Kobe Bay Sheraton (6)

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Kobe Bay Sheraton (7)

Setiap bilik memang akan disediakan dua pasang yukata (pakaian seumpana kimono tapi lebih ringan dan kurang lapisan berbanding kimono, khas untuk musim panas) dan dua pasang selipar khas. Jadi, jika penginap ingin ke Kobe Rokko Onsen Hamaizumi (hot spring), boleh lah mengenakan yukata dan selipar ini, terus ke hot spring. Oh ye, mandi di hot spring di sini tak boleh pakai apa-apa tau haha !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Kobe Bay Sheraton (8)

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Kobe Bay Sheraton (9)

Masa mula-mula masuk ke bilik ni aku tercari-cari jugak mana mini bar nya ? Cawan gelas, kopi, peti sejuk semua takda kaa? Haaa kemain kreatif dan berinovatif kan orang Jepun ni ? Bukak je almari haaa amek kau semua dalam tu ! Dalam tu lah wardrobe, peti sejuk, mini bar haha. Puas duk cari, dalam gobok rupanya !

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Kobe Bay Sheraton (10)

Pencinta kopi mesti suka ni kann.. Nisa bukan coffee lover so yeah I don’t know how to operate this. Haha. Okay lah mari tinjau dalam bilik air pulak..

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Kobe Bay Sheraton (11)

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Kobe Bay Sheraton (12)

Ouhhh sabun, syampu dan conditioner cantik tersusun di samping gelas, dan dalam uncang kat sebelah tu merupakan hair dryer. Biasanya kalau syampu semua ni hotel letak satu-satu je kan, bila digunakan atau habis baru housekeeping gantikan. Haa kat Kobe Bay Sheraton Hotel ni dia letak siap-siap dua. Kot la nak guna lebih. Atau dalam bilik ada dua orang. Satu mesti tak cukup kan.

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Kobe Bay Sheraton (13)

Bilik air yang luas dan selesa ! Apa-apa pun terima kasih tak terhingga kepada Kobe Bay Sheraton Hotel & Towers untuk penginapan dan layanan yang berbulan berbintang-bintang ni ! Selain dari bilik yang sangat selesa, fasiliti yang bagus, layana staff semua best ! Sangat friendly, they know simple English, I mean that is good enough dan cukup membantu.

 

 

sheratonLogo

Terima kasih sekali lagi ! Bagi yang berminat nak tahu lebih info mengenai hotel ni. boleh ke laman web di bawah :
http://www.starwoodhotels.com/sheraton/index.html

P/S : Kalau website keluar semua Bahasa Jepun, jangan lupa klik tab “English” ye !

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem


Read More»

Wednesday, November 25, 2015

Nisakay Ke Osaka – Air Asia X ft Universal Studios Japan (PART 1)

 

 

Assalamualaikum..

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (1)

Ahaaa nak ke mana pulak Nisa ni ? Kemain berjalan aje tahun 2015 ni kan ? Dah nak sampai ke hujung tahun pun masih berterbangan lagi ? Ahaha.. rezeki dari Allah takkan Nisa nak tolak ye dak.. Kalau bukan rezeki, buat macam pun takkan dapat.. Baiklah kali ini Nisa bakal terbang ke negara yang Nisa sentiasa impikan, tapi harapan tu Nisa simpan sementara sebab kekangan waktu dan wang hehehe..

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (2)

Thank you to AIR ASIA X we are going to OSAKA, Japan !!!! We? Ahaa of course bukan Nisa seorang je yang pergi, ada lagi beberapa rakan blogger yang turut sama dalam adventura bersama Air Asia X ke Osaka nii… Tak sabar nak jejakkan kaki ke negara matahari terbit tu.. Lebih-lebih Osaka yang sememangnya terkenal sebagai destinasi pelancongan sebab ada Universal Studios Japan !

 

Perjalanan kami bersama Air Asia X mengambil masa lebih kurang 7 jam untuk sampai ke Lapangan Terbang Kansai. Kemudian kami menaiki shuttle van untuk ke hotel yang terletak di tengah-tengah bandar Osaka. Tapi by the time kami sampai tu, dah pun malam. Selesai check in kami supper kejap kemudian tidur !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (3)

#1 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – A pic with the mighty globe ! Muahaha~

Macam yang Nisa dah sebut-sebut tadi… Osaka menjadi destinasi pilihan ramai pelancong sebab di sini terletaknya salah satu Universal Studios di Asia !! Excited sangat tau sebab inilah pertama kali Nisa menjejakkan kaki ke Universal Studios ! Alhamdulillah rezeki dapat pulak ke Universal Studios Japan (USJ) !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (4)

Tidak pasti pula di Osaka ketika itu musim cuti atau perayaan ke apa.. Ramai sungguh orang di sana.. Selain dimeriahkan dengan kehadiran pelancong dari serata dunia, rakyat tempatan Jepun turut hadir ke Universal Studios Japan ini untuk bersuka-ria !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (5)

#2 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Meeting cartoon characters goes to live !

Rekaan bangunan di dalam Universal Studios Japan ni cantik sangat ! Rasa macam di Hollywood pula.. Di tepi-tepi jalan kanak-kanak boleh mendapatkan gula-gula, popcorn atau gula-gula kapas dan bergambar bersama karakter kartun terkenal. Contohnya Pink Panther seperti di dalam gambar di atas.

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (6)

Ahaaa dah sampai di negara orang ni, antara perkara yang Nisa wajib buat ialah membuat aksi lompatan rasmi ! Ahahaa kira sebagai “penanda” I was there.. Gituu…

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (7)

#3 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Visit New Wonderland, a place for kids and cartoon lovers !

Antara tarikan di Universal Studios Japan ialah “NEW WONDERLAND” yang sememangnya sangat ceria dengan warna-warna terang dan menarik ! Sangat sesuai bagi mereka yang bawak kanak-kanak. Di sini banyak ruangan pameran seperti Hello Kitty Museum dan permainan-permainan yang sesuai dengan kanak-kanak diinspirasikan daripada karakter kartun terkenal.

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (9)

#4 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Meeting and taking picture with Hello Kitty !

Alololoo comel sangat sangat HELLO KITTY ! Jom lah semuaaa ke New Wonderland bertemu dengan Hello Kitty ! Kalau ada kawan-kawan atau anak-anak yang minat sangat dengan Kitty ni, boleh lahh datang sini boleh bergambar dengan Hello Kitty yang sangat adorable ni.

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (10)

Jangan lupa cuba permainan terbaru di New Wonderland, Universal Studios Japan nii…Memang seronok terhuyung-hayang naik ride ni, dan ianya selamat untuk kanak-kanak jugakkk (dengan had ketinggian).

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (11)

#5 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Experience The Amazing Ride of Spiderman

Another MUST DO in Universals Studios Japan !!!! The awesomeee ride : The Amazing Adventure of Spiderman ! What I can say is… the ride was SPECTACULAR ! Beyond amazing and a very very good experience ! Boleh bayangkan tak anda seumpama lompat dari satu bangunan ke satu bangunan dan terhayun dek spider web dan akhirnya anda dan Spiderman berjaya melawan para penjahat ! Ahaaa memang sukar nak digambarkan, kena lah datang sendiri ke USJ ni ! One of the best ride here !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (12)

Beruntungnya kami datang ke USJ ketika musim perayaan Halloween yang bakal tiba kerana kami berpeluang merasa kuih tradisi Jepun yang dipanggil mochi (actually they are rice cakes) dan isi dalamnya merupakan perisa-perisa yang akan mengubah warna lidah anda ! Ahaha macam monster candies yang biasa kita makan tu la!

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (13)

#6 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Buy super delicious caramel popcorn in Minion case !

Jangan lupa kalau datang USJ ni, beli caramel popcorn yang sangat sangat sedap ! Banyak dijual di sekitar kawasan USJ ni.. Bau dia tak payah cakaplah kan memang tempting sangat ! Harum semerbak je bau popcorn yang baru dibakar bersama caramel. Spend some more your yen cash to get this special edition of Minion popcorn case !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (14)

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (15)

#7 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Join the Costume Party if you come during Halloween season !

Jika anda datang sekitar musim perayaan Halloween, anda sangat sangat beruntung sebab berpeluang menyertai acara Costume Party yang diadakan di USJ ni ! Acara yang sangat besar kerana disertai oleh pelabagai lapisan masyarakat Jepun. Semua yang datang sangat kreatif dengan kostum masing-masing. Ada jugak persembahan istimewa di mana semua orang bernyanyi dan menari bersama-sama . Memang havoc !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (17)

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (18)

#8 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Choose your best spot to witness the awesome and cool Parade de Carnivale !

Seterusnyaaa…. antara saat yang dinanti-nantikan ! Acara Parade de Carnivale sememangnya dinanti semua pengunjung USJ. Lebih kurang setengah jam sebelum acara bermula di jalan utama USJ, sudah ramai pengunjung yang duduk dan tunggu di tepi-tepi jalan. Semua nak ambik spot masing-masing untuk merakamkan acara serba meriah dan berwarna-warni ni !

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (19)

Oh my my ! Elmo and Cookie Monster in the house ! The parade was very very entertaining and the music and costumes were great. Orang ramai diajak bertepuk-tangan bersama-sama untuk menambahkan lagi kemeriahan acara. Ohh ye, bagi mereka yang menyertai acara Costume Party tadi, mereka yang terpilih akan diberikan kad jemputan untuk turut sama berarak di dalam Parade de Carnivale ini ! Cool kan !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (20)

#9 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Minions come to live , watch them !

Bababaa.. babananaaaa… Ahaha super duper cuteeeee Minions !! This is a MUST-DO thing in USJ… !! You don’t wanna miss them. They are very cute and funny ! It was so entertaining watching their cute movements and antics ! You wanna bring your kids here or even you yourself may be a big fan of Minions !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (21)

Oh my god. I’m in…. HOGSMEADE ?!!!
I mean, Hogsmeade of Harry Potter films ??!!!

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (23)

Oh my.. the Hogwarts !

 

#10 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Visit and experience Wizarding World of Harry Potter, the only home of Harry Potter in Asia !!!

If you are a biggggg fan of the Harry Potter film series, you really really really DON’T WANNA miss this attraction of Universal Studios Japan. Yes you read me, USJ has the one and only Harry Potter attraction in Asia ! You can take a closer look of the interior of Hogwarts – Dumbledore’s office, Harry and Ron’s Gryffindor room. After the short tour within Hogwarts, it’s time for the Harry Potter ride !

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (24)

Oh my howwww can I describe how awesome it was, the ride !!! Imagine you’re riding a flying broom and you’re one of the Quidditch player along with Harry Potter and his friends !! Wooshhh you’re flying here wooshhh you’re flying there !!! For me, this is more exciting than the roller coaster haha ! Everything seems so real, of course it’s 6D ride.. or maybe 7D or 8D.. It was so realllll and I screamed like a mad woman LOL ! You HAVE TO come here at Universal Studios Japan and experience it yourself !!

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (25)

After the awesome flying broom ride, we were entertained by the FROG CHOIR and students of Hogwarts. They sang beautifully and it was awesome.

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (26)

I am very very sorry I cant get enough of Harry Potter thingy, especially when I’m in Hogsmeade and near the Hogwarts. Butterbeer is a must have here ! Of courseeee, you are soo Hogwarts students when you’re here haha !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (27)

You can purchase magic wands of the character you love. And of course, Harry Potter’s magic wands were out of stock ! Sold out ! But you can always choose the wands of other important character in Harry Potter films like Hermione and Ron’s wands.. Dumbledore, Snape, and other Hogwarts professors’ wands and even Voldemort’s !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (28)

Ehemmm.. I am sorry guys, I’m a Gryffindor’s member ! Hahahaa… This original robe with Gryffindor’s badge cost around 15000yen ! Ohh of course you can buy robe of Ravenclaw, Hufflepuff and Slytherin house too.

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (29)

So the day turned to night and it’s time for us to say goodbye to this magical land. I will miss you Hogsmeade and Hogwarts!!

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (30)

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (31)

#11 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Experience the zombie zone if you come during Halloween season.

Oh myyy what happened here ???!!! This is so scary ! There were explosions all over the place ! Blood are dripping from fleshes of zombies. And we were tired running from them ! They will chase you and scare you. This is something very rare to see and experience, especially during night time. I alwaysss see zombies in film and I don’t believe in zombies haha. But they were really really scary.

 

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (32)

 

Maka berakhirlah sudah perjalanan kami ke sekitar Universal Studios Japan.. Apa yang Nisa senaraikan di atas merupakan antara tarikan dan perkara yang Nisa sarankan anda buat jika anda berkunjung ke sini. Sangat fun.. Dari pagi sampai ke malam kami menapak di sini. Terdapat kedai-kedai makan juga dan you guys can buy food from stalls and booth yang mudah didapati sekitar kawasan USJ ni…

 

Thank you veryyyy much UNIVERSAL STUDIOS JAPAN for having us here and of course to AIR ASIA X  fly us to Osaka. I love both to the moon and back ! And for readers.. stay tuned for more updates because I’m gonna bring you guys to Osaka city tour !

 

 

 

Untuk maklumat lanjut mengenai tarikan di Universal Studios Japan dan harga tiket masuk, boleh lawati laman web berikut :
https://www.usj.co.jp/e/

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem


Read More»

Jodoh muka seiras. Betul ke ?

 

Assalamualaikum…

 

jodoh muka seiras (1)

Amboi amboi suwit sangat pengacara terkenal Ally Iskandar dengan isterinya.. Tambah tambah muka mereka berdua ni mirip bebenor kan.. Lagi lah orang ramai mengatakan jodoh di antara mereka kuat dan boleh kekal lama. Gituuu… Tapi aku tertanya tanya juga betul ke dakwaan ni ? Maklumlah belum jumpa bukti sahih lagi mengenainya.. Ke aku je tak tahu ? Kot lah dah ada kajian yang mengatakan pasangan berwajah seiras ni jodohnya kuat.. Hohohoo…

 

 

jodoh muka seiras (2)

Berikutan pasal “jodoh muka seiras” ni jugak lah laman sosial media digegarkan dengan lawak para lelaki yang mencuba tudung instant dan selendang kakak / adik / mak mereka dan ambil gambar.. Kot lah dorang dapat bayangan bagaiman rupa jodoh mereka tu nanti. Dah katanya kalau jodoh muka seiras kannn… Itu cara lelaki nak dapat gambaran jodoh mereka.. Kalau perempuan, nak buat camne ?

 

 

 

Ahaaa mungkin boleh cuba mekap macam ni, kot boleh dapat gambaran macam mana rupa bakal imam awak kan kakakakaa… Dah macam lelaki jambu aku tengok hasil mekap cenggini. Haha takut pulak kekeke.. Apa apa pun entry ni suka suka je okay. Jangan ada yang betul-betul cuba lak. Tapi kalau cuba sebab nak berlatih teknik mekap okay kot. hehehe.. Pasal jodoh, aku serahkan pada Allah. Gitu.

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem.


Read More»

Tuesday, November 24, 2015

innisfree Green Tour 2015 – Korea Part 8

 

 

Assalamualaikum…

 

Hmmm macam tak percaya siri blogpost mengenai innisfree Green Tour ni sudah sampai ke penghujungnya.. Yeah readers, you read me.. this will be the last blogpost mengenai trip ke Korea ni.. sobss… Sepatutnya lepas tulis pasal Korea ni, Nisa kena tulis mengenai trip pendek ke Bangkok.. Tapi takpelah.. I really should write about trip to Osaka first… Haha tunggu yaa..

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (36)

Malam terakhir kami di Jeju Island, Korea… our farewell dinner was held at this awesome GLAMPING VILLAGE site at The Shilla Jeju. OMG it felt like a dream to me. The place was so amazing.. beautiful and oh well I cant describe it using words ! It’s so nice I wanna cryyyy..

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (37)

Each tent here in the glamping village has their own BBQ area.

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (38)

L O V E !!! I loveee each one of them, and super special for the innisfree team ! Yeah we were ready for our dinner.. As the weather turned colder, they even provided us with blanket ! I feel like crying because they were so thoughtful that way !

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (39)

Nom nom nom ~ Appetizer came and we enjoyed the hot soup very much. It was very delicious I still can remember how it taste!

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (43)

Soooo delishhh ~

 

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (40)

Time for our intimate time inside the tent !

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (41)

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (42)

The spacious tent can fit up to 10 people at a time I guess. Or even more than that. They have heaters in the tent. So comfortable !

 

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (44)

More love ! See those paper bags on the sofa ? Yeah they even gave us some more goodies before we flew back to KL. Can I say I love you even more, innisfree ? I bet we were all went to bed with a bigggg smile on our faces ! :D

 

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (46)

Next in the morning, before we went to the airport they brought us to a café by the beach (very near to airport too) for a cup of coffee and shaved ice too ! Oh you see it’s green tea flavor poured onto the ice !

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (49)

Sebelum pulang, ayuh kita “tandakan” tempat ni dengan lompatan rasmi dariku wakakaka… Jeju Island.. I’ll be back !!!

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (47)

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (48)

 

These two people from innisfree Korea are the people I missed the most and I am very very very thankful that innisfree sent these two angels to take care of us during the trip. They’re like sisters to me. Very very lovely people and of course I am so touched that innisfree worked so hard to make sure this trip went well. What can I say is… it is not only went well.. it was an AMAZING trip ! Awesome trip I must say..

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (50)

 

This trip allows me to make family with strangers, and we had a very good time together. Now, I believe in innisfree more and now even asked my sisters and friends to try innisfree. Even to strangers who asked about my beauty regime.. I will always always tell them I use The Green Tea Seed Serum and ask them to try too.

 

Oh no please don’t get me wrong, I am NOT an ambassador for innisfree haha ! It’s just I’ve seen with my eyes their factory, their story and the chronology of years of research.. and I am a satisfied and proud user !

 

 

Once again millions billions and zillions thanks to innisfree who made this trip happened !!!

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem


Read More»

Thursday, November 19, 2015

innisfree Green Tour 2015 – Korea Part 7

 

Assalamualaikum..

 

Ya ampun dah berbulan lamanya Nisa kembali dari Seoul dan Jeju Korea untuk innisfree Green Tour ni.. tapi blogpost untuk cerita penuh masih belum bertemu kesudahannya ! Marilah kita mengagahkan diri untuk update selaju yang mungkin yaaa.. Nanti balik rumah dah takde internet nak update blog ! Hahaha.. Okay.. dalam entry innisfree Green Tour 2015 – Korea Part 6 sebelum ni menceritakan pengalaman Nisa di innisfree Jeju House kan… Seterusnya, kami menapak ke bangunan sebelah…

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (19)

Betul-betul dalam kawasan yang sama terletaknya O’SULLOC TEA MUSEUM ni…

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (20)

Di dalam O’Sulloc Tea Museum ini terdapat sebuah café yang menjual pelbagai makanan yang berasaskan teh dan juga teh hijau… Hahaa kami perhati je orang makan green tea rolled cake.. macam sedap ! Tapi disebabkan kami menuju ke tempat lain, maka kami tengok je lah dari jauh ye ekeke…

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (21)

Di sini juga pengunjung boleh membeli rangkaian teh premium dari O’Sulloc.
Mungkin boleh dijadikan hadiah di hari penting ke apa kan..

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (22)

DSC02988

Kalau nak tahu, green tea ni sangat sangat banyak khasiat dan kegunaan.. Semuanya mereka discover melalui kajian bertahun-tahun. Contohnya, di O’Sulloc ni ada jugak jual produk yang berasaskan green tea seperti sabun wajah dan facial mist. Menarik ! Harga punnnnn menarik wakaka..

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (31)

Di O’Sulloc ini kita boleh naik ke tingkat teratas sekali (kalau tak silap tingkat 3 ke 4 haha) dan boleh menikmati pemandangan sekeliling yang serba hijau, ladang the hijau yang terbentang.. Memang sangat refreshing, suka sangat duk atas ni. Angin pun bertiup syahdu je ecehhh feeling lagu Andai Hatiku Bersuara pulak kat situ. Ehh !

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (23)

Ladang green tea seumpama karpet !! Awesome kan..
Bila la lagi dapat menatap pemandangan macam ni dengan mata kepala sendiri kann…

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (24)

Seterusnya, kami ke TEA STONE. Tea Stone yang terletak di dalam O’Sulloc ni sebenarnya tempat di mana pengunjung berpeluang mempelajari budaya tradisi Korea iaitu ritual minum teh. Tapi kalau tak silap Nisa, tempat ni tidak terbuka kepada pengunjung awam. Hmmm mungkin kena book atau kena bayar..

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (26)

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (27)

Bahan bahan semua dah disediakan di atas meja.. Tinggal ikut je langkah-langkah cara minum teh cara orang Korea.. Wahh Korean sungguh diri ini kurasakan. Wakaka..

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (25)

Emmmm segarnya dapat minum air teh niii… Ada tiga perisa berbeza tau.
Memang syiok… Nampak tak betapa fokusnya diriku di situ..

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (28)

Ingat tak tadi masa awal-awal tadi Nisa ada sebut mengenai kek green tea.. Alhamdulillah dapat juga kami merasa kek tersebut, disulami dengan air green tea sejuk. Perghhh lega keinginan anak tekak ni haa.. Kalau tak sampai ke sudah la teringat-ingat ye dakk…

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (32)

Selepas melegakan perut dengan kek dan air green tea tadi, kami bertolak ke satu kawasan berbukit. Masa tu aku dah berfikir, “Ah sudah nak ke mana pulak kita ni ?” Tapi pemandangn serba hijau memang menenangkan..

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (33)

Yeayyy kami pergi petik buah oreng tangerine di Pulau Jeju, Korea !! Menurut orang kat situ, masa kami pergi tu bukanlah tengah musim tangerine pun.. jadi hanya sesetengah kawasan je di Pulau Jeju ni yang ada pokok tangerine yang sedang berbuah. Kami bernasib baik sebab kebun yang kami pergi ni banyakkk tangerine !

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (34)

Ehhh haa tu banyak lagi ! Kat dalam tu banyakk lagi ! Petikk semuaa.. petikk.. Kami kemudian diberi beg plastik untuk simpan buah yang kami petik tadi, then kami boleh bawak balik yeayyy ! Memandangkan flight pulang kami keesokan harinya.. inshaAllah boleh tahan punye.. janji packing elok elok dalam beg. Wakakak…

 

 

Blog Nisa Kay - Innisfree Green Tour 2015 (35)

Tengoklah betapa kecur air liur kami dengan buah tangerine yang segar ni ! Sangat juicy dan masam manis gituu… Makan pulak di Pulau Jeju, bertambah enak rasanya. Ehh ada kaitan ke?? Wakakakaa…

 

Sekian adventure kami di sekitar Pulau Jeju… Tak sabar nak balik hotel sebab kami ada dinner istimewa.. Kira ala-ala farewell dinner serta majlis penutup laa gituu.. Excited tapi dalam masa yang sama sedih jugaakkkk sebab dah nak sampai ke akhir trip huwaaa ! Apa-apa pun stay tuned tau semua.. sebab Nisa nak buat GIVEAWAY produk serta hankie istimewa innisfree  !

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem


Read More»

STREET TEA Ampang – Gerai air yang tengah trend masa kini

 

Assalamualaikum…

 

Lama pulak dah tak update pasal kafe-kafe hipster atau pun restoran yang best untuk makan-makan kan.. Maklumlah sesejak kena produce video sendiri ni, masa tu banyak Nisa habiskan dengan video editing. Saya budak baru belajar, maka proses editing tu lama sikit la.. belum mahir lagi kan. Apa-apa pun Nisa seronok belajar benda baru..

 

 Blog Nisakay - Street Tea Ampang 1

Berbalik kepada tajuk entry ni… Ahaa segalanya bermula apabila Nisa ternampak gambar ini di laman instagram seorang kenalan. Gituhh, dramatik ke idok. Nampak tak betapa banyak dia borong air Street Tea ni ???!! Ahahaa… Dan sebelum beliau post gambar ini lagi, beliau sudah pun review gerai air ni. Review macam mana ? Mestilah review baik-baik ! Kalau tak, takdelah kawan Nisa ni datang membeli lagi, banyak pulak tu. Kan kan ??

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 2

KEBETULAN SANGAT … Nisa nak masuk kerja hari ni, Nisa datang dari arah Cheras sebab Nisa pergi jumpa tukang jahit kejap sebelum masuk ke office. Nak ke pusat bandar Kuala Lumpur, memang hala ke Ampang untuk naik ke lebuhraya AKLEH. Jadi, terkenangkan review kawan di atas tadilah, Nisa menyimpang lah kejap ke kawasan Ampang tu, kot lah bernasib baik menemukan gerai ini. Alhamdulillah gerai ditemui ! Tapi belum buka sepenuhnya. Dengan sedikit semangat yang agak berkobar untuk mencuba air di gerai ini, Nisa tunggu lah kejap.

 

Sambil-sambil tu Nisa singgah gerai lain beli nasi bajet. Nasi putih dengan ayam goreng beserta kuah dan sambal belacan cuma RM3.00 ! Ahaa lokasinya di tepi-tepi SMK Dato Ahmad Razali di Ampang tu. Cari gerai akak berpurdah. Gituu eh promote pulak. Moga murah rezeki akak dan suami ya sebab jual nasi murah-murah. Ramai ke gerai dorang tadi.

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 5

Okay berbalik kepada cerita air STREET TEA ni.. Nisa pun order lah air ICED GREEN TEA.. nak dijadikan cerita, oleh kerana Nisa tertarik sangat dengan review yang dilakukan oleh kawan Nisa.. maka Nisa tambah order ICED COCOA. Woahhh pekat sungguh kedua-duanya. Okay jom lah balik ke office. Dari lokasi gerai ni ke office Nisa lebih kurang 10 minit gitu ! Tapi tengoklah, ais dia lambat cair. Airnya masih pekat.

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 7

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 6

Nyumss ! Sejujur-jujurnya.. Nisa tak minat green tea !! Dulu Nisa rasa green tea ni macam yuckkss rasa pelik ! Ahaha beli KitKat Green Tea pun rasa macam yekk haha ! Tapi pernah sekali Nisa rasa satu air macam di atas ni, beli kat Temerloh fuhh sedap pulak. Terus tersuka. Oh pasal gerai kat Temerloh tu nanti Nisa review ehh. Sekarang meh cerita pasal air STREET TEA AMPANG ni..

 

Okay yang pertama.. ICED GREEN TEA. Bancuhannya pekat, air batu banyak dan lambat cair. Paduan kepekatan, manis dan susu cair di bahagian atas memang fuhh terangkat ! Siapa yang tak suka manis sangat boleh lah kacau dulu susu cair tu, bagi masa ais mencair sikit, then rasa dia akan jadi JUST NICE. Memang berbaloi juga RM5.00 satu cup ni sebab saiz nya gedabak. Nisa jenis tak suka minum sekali sedut gitu. Nisa suka menghayati sikit haha. Sedut sikit-sikit.. Maklumlah entah bila lagi nak pergi kan…

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 9

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 8

Baiklah.. seterusnya, ICED COCOA. Tengok dalam gambar pun dah tahu pekat sungguh bancuhannya. Tak kedekut serbuk koko ! Ini memang peniaga yang bagus. Kalau dia jujur dan tak berkira dengan pelanggan, inshaAllah rezeki Allah pun tak akan “berkira” dengan dia. Bila bayar tu siap ucap “Saya jual ye kak..” ye lah zaman sekarang ni tak semua dah buat macam ni kan.

 

Dari segi rasa nya pulak, sebagai chocolate lover.. I LOVE THIS VERY MUCH ! Memang terasa kokonya tu. Tak tawar hebeh (bak kata orang Pahang haha). Bila pekat macam ni, kita minum pun tak cepat habis kan. Kita take time sikit nak habiskan, sebab nak tunggu ais cair sikit, kacau sikit then wallah hirup sikit-sikit.. sedapnyaaa…

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 10

Honestly, I AM NOT PAID to do this review. This is an honest review dari seorang pembeli biasa… Sama macam kedai-kedai hipster dan restoran yang pernah Nisa review sebelum ni. Kalau Nisa rasa makanan atau minuman yang dijual berbaloi dengan nilai harga serta rasanya, why not kita review kan ? Support bisnes anak muda, orang Melayu kita. Harap sangat bisnes yang dijalankan ini tidak hanya hangat-hangat chicken sh*t haha. Dan semoga peniaga ini teruskan menjual dan menjaga kualiti rasa dan bahan-bahannya.

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 11

See ? Buat kerja pun bertemankan air STREET TEA ni… Bila tah nak habis air ni, sehingga sekarang pun, air green tea ni masih berbaki separuh giant cup ni ! Yang iced cocoa Nisa simpan dulu dalam peti haha.. mau sampai ke malam tuh nanti !

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 4

Ouh yaa.. STREET TEA ni ada akaun instagram.
Boleh lah kot follow untuk lihat dengan lebih dekat lagi menu yang lain ya..

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 3

Untuk lebih mudah, boleh lah korang search “Street Tea stall” di Foursquare tu..
Nanti boleh terus ke sana berdasarkan direction di dalamnya.

 

 

Okay lah.. sekian sahaja review air hipster dari Nisa. Lama dah tak update kan. Kalau update pasal travel secara berterusan nati boring pulak.. tak pasal-pasal ada yang naik menyampah pulak nanti. Ahahaa.. banyak lagi blogpost tertangguh ni.. harap sangat ada masa nak curi-curi update blog macam ni lagi ! Hahah. Okayy thank you for reading !

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem


Read More»

Copyright © Nisa Kay