Wednesday, May 27, 2015

My Worktrip to Barcelona 2015 – Sekitar Mobile World Congress 2015

 

 

Assalamualaikum..

 

DSC04043

 

Okay marilah kita sambung lagi kisah pasal Barcelona sebelum hari berganti hari, bulan berganti bulan.. maka sampailah tahun depan. HAHA !! Ramai jugak yang tanya macam macam masa first time aku ke sana dengan team AMANZ ni…. Hahaa biasanya I will just answer when I feel like to. Kejam dak ? Hohoo.. so marilah kita rungkai soalan-soalan lazim yang biasa aku terima :

 

S : Nisa pergi Barcelona ni berjalan ke bercuti ?
J : Kan sama tu ? Dua-dua pun tak. BEKERJA. Hehe.

 

S : Nisa ni kerja apa eh ? Berjalan je. Best nya.
J : Kerja ? Mana satu ? I do lots of work. Blogging, meniaga, social media influencer, pengacara video. Hehe.

 

S : Nisa pergi Barcelona buat apa ?
J : Cover event Mobile World Congress dengan team AMANZ haa..

 

S : Apa benda Mobile World Congress ni ye ?
J : Aaaa.. sukar jugak nak menjawabnya HAHA ! Yang Nisa tahu, MWC ni merupakan himpunan jenama tekno terkenal (peranti / aplikasi / semua yang berkaitan mobile) untuk lancarkan dan pertontonkan kepada semua pengunjung.

 

S : Nisa keje apa eh ? (Soalan ulangan.)
J : Nisa jadi pengacara video dengan team AMANZ ni, sebab tu Nisa iut dorang cover event.. Ada yang kat luar negara, ada yang dalam Malaysia jer.

 

DSC04046

So dalam entry ni aku saja nak imbas balik kenangan dalam dewan konvensyen Fira Barcelona dan bawakkan sikit mood kat sana. Gituuu.. Huuu maaf ye, sejujurnya aku takde idea nak tulis apa ni..

 

 

DSC04047

Ni nama dia Faiz. Wartawan dari TV3 kalau tak silap aku. Haha aku lupa woi ! Aku kenal dia masa trip media ke Cambodia. Masa pertama kali aku dan team AMANZ ke Barcelona, memang susah nak jumpa wartawan / pengunjung dari negara sendiri. Paling dekat pun ada wartawan Indonesia duduk sebelah aku dekat booth Windows haha ! Tapi kali ni ramai juga media dari Malaysia yang datang cover event ni.

 

 

DSC04066

Huii apa pasal kereta aku parking dalam dewan ni ? Hahaha !!

 

 

DSC04083

Halo halo testing one two three… Yoshh !!

 

 

DSC04086

Selain cover event, aku juga mengambil kesempatan ini untuk bergambar dengan maskot maskot Android. Haha ada lagi maskot android dengan kostum berbeza, tapi tak sempat nak kejar lah. Haha !!

 

 

DSC04136

Pusat konvensyen Fira Barcelona ni ada beberapa buah dewan, dan laluan di antara dewan dewan tu,kat bahagian luarnya ada macam kafe-kafe. So kalau nak makan dalam suasana angin sejuk-sejuk boleh lah duduk luar. Tapi depa kan dah biasa cuaca macam ni. Apedehal.. Aku je yang duduk luar tu pakai sampai lima enam lapis baju ! Haha..

 

 

DSC04159

Inilah dia media village.. hanya pemegang kad media sahaja yang boleh masuk ke sini. Masa nak masuk tu dia akan scan kad kita. Kalau keluar bebola hijau kat skrin peranti dia, so boleh lah kita masuk Hahaa..

 

Dalam media village ni disediakan meja-meja yang banyak, siap ada dua plug point lagi tu. Senang nak cas komputer dan cas kamera atau phone dalam masa yang sama. Hehehe tapi kena bawak dua adapter plug lah kalau macam tu kann… Kat media village ni ada free flow air kosong, the dan kopi. Ada masa dia hidang biskut. Sedap weyh. Haha !

 

 

 

DSC04181

Dan… itulah dia serba sedikit mengenai Mobile World Congress, kenapa aku ke sana dan basically apa yang ada kat sana lah. Well… aku menaip entry ni dengan rindu yang sarat di dada terhadap Barcelona ! Kalau ditakdirkan aku takde rezeki jadi pengacara kat tempat lain (well I’ve been participating in many auditions) … inshaAllah aku akan terus bekerja sebagai pengacara video untuk AMANZ je.. Because I’m the only yosh girl kan ? HAHAHA!!

 

 

Okay lah.. bertemu lagi dalam next entry !

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem.


Read More»

Wednesday, May 13, 2015

My Worktrip to Barcelona 2015 – Acer dan Huawei

 

 

Assamualaikum..

 

Ya Allah !! Betapa lama masa yang aku ambil untuk sambung kisah perjalanan ku ke bumi Sepanyol buat kali kedua alhamdulillah… Kali pertama last year. Maka kali ini akan ku cuba ingat balik detik-detik ketika aku kat sana okeh.

 

DSC03797

Serius aku dah tak berapa nak ingat.. dah lost count dah gambar ni aku ambil hari keberapa kat Barcelona. Yang aku ingat tarikhnya 1 APRIL 2015. Hari Ahad… Masa ni kami kena pergi satu event oleh Acer. Lokasi event tu pulak dekat bandar, area Catalunya. Pagi benar kami keluar sebab event tu dijangka start awal pagi. See, bandar pun ala ala kosong lagi, takde orang. Tapi sejuknya cuaca masa tu… fuhhh nyaman sungguh ! Aaaa aku rindu cuaca kat sana !

 

 

DSC03793

Sampai je kitorang kat tempat event Acer tu, sekali event belum start ! Dorang tengah setup lagi haa.. Haha ingatkan kat Malaysia je tak punctual.. Kat Barcelona pun kureng sikit punctuality dia kekeke… Jadi kita bergambau le dulu yee..

 

 

DSC03808

Okay event pun dah bermula… Kami pun duk usha lah phone terbaru dari Acer ni.. ada 4 jenis masa tu.. Haa banyak tak banyak nye phone baru dari Acer bersempena Mobile World Congress 2015 ni. Haha okay okay jom kerja. Ada 4 phone nak kami shoot and buat skrip untuk voice over ni.

 

 

DSC03820

Memandangkan event berlangsung pagi-pagi lagi, dorang ade hidang jus oren, roti mentega dan salted peanuts ni. Hahaha peanuts ke ? Aku tengok macam petai pun ada. Aku panggil kacang ni KACANG PETAI! Hahaha…

 

 

DSC03829

Okay habis je urusan di lokasi event Acer, kami bergegas ke Hotel W yang terletak di tepi pantai wohooo.. Best nyaa lepak kat luar minum air panas. Sejuk, nyaman ! Tapi menggigil jugak la weyyy Hahaa ! W Hotel ni lokasi untuk event Huawei. Takde phone baru, tapi ada jam tangan pintar yang nak kami cover. Dan juga nak belek belek tab terbaru Huawei.

 

 

DSC03834

Kawasan Barceloneta Beach yang bersih, angin kuat dan best ! HAHAA.. Pendek kata boleh lupa kejap yang aku dengan boss aku datang sini untuk kerja ! Hahaa.. Tak lama pun dapat lepak kat luar, dah kena masuk hall untuk majlis pelancaran peranti terbaru dari Huawei.

 

 

DSC04015

Balik dari event tu, aku dengan boss aku silap naik bas. Bas tu pusing satu bandar dan masuk kawasan luar bandar sebelum ke bandar semula. Ya Allah aku dah cuak betul sebab dalam bas tu hanya ada aku, boss aku dan pemandu bas ! Hahaha rugi laa tak ambil gambar !

 

Lepas tu kami ke kawasan Sagrada Familia (gambar di atas). Dari tahun lepas aku mai sini, tak siap siap lagi haa binaan kat luar gereja ni. Gereja ni merupakan antara tarikan pelancong sebab seni binaannya yang memang unik dan berseni lah ! Hahaha.

 

 

DSC04021

Memandangkan kami dah bazir dalam 1 jam lebih duk tawaf satu bandar Barcelona ni, maka perut yang meronta-ronta mintak diisi pun haruslah diberi perhatian ye dakkk.. Dekat dengan Sagrada Familia ada satu restoran Instanbul yang menyediakan makanan halal. Kedai yang sama aku dan boss-boss aku pergi tahun lepas.

 

Biasalah kalau kedai makanan halal, kompem kedai yang menjual makanan Timur Tengah. Setakat kebab-kebab tu memang biasa lah. Ada juga yang jual macam beriyani tu semua tapi mahai sikit laaa. Memandangkan matawang Euro pun dah hampir 5 kali ganda dari duit Malaysia, maka bila nak makan tu memang kena berkira-kira sikit Hehehe..

 

Yang kat atas ni aku lupa dah apa nama makanan ni. Aku main pilih je ikut gambar yang menarik perhatian. Hahahaa.. Tapi makanan yang aku makan masa kat Amsterdam dulu jugakkk yang paling sedap di tekak ku. Her herr…

 

 

DSC04027

Okay lah.. setelah seharian di luar memang balik tu rasa nak tido je.. Ni aku nak share dekat korang. Haha. Duduk kat negara matawang tinggi ni kena berjimat cermat selagi boleh. Dalam gambar di atas ni merupakan antara “souvenir” yang sempat aku “kutip” masa kat W Hotel. Hahahaa !! Dalam bekas kecik tu ada madu, ada jugak yang berisi jem. Aku ambil yang madu je. Lepas tu yang kotak kecik bentuk segitiga macam piramid ni, merupakan teabags. Ada beberapa perisa the kat situ. So dah boleh cover untuk minum pagi ! Hahaaa…

 

 

Okay lah next time bila ada peluang aku update lagi pasal kisah ke Barcelona tahun 2015 ni okay. Ada perkara menarik yang aku nak share dengan korang semua gituuu.. Thanks sudi baca !

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem @ Barcelona !


Read More»

Monday, May 4, 2015

Apa yang penting di dalam sesuatu hubungan ?

 

Assalamualaikum…

 

Hari ni cuti Hari Wesak, tapi aku tak keluar langsung ! Aku mulanya rancang nak keluar ambil gambar, tapi tak jadi sebab cuaca tak mengizinkan.. Lepas tu aku mengadap laptop je lah.. edit gambar.. Balas mesej customers dan segala hal berkaitan dengan facebook page perniagaan online aku, FSYN. Ehh ter-promote lak. Hiks.

 

Eh kembali kepada topik.. Nak bincangkan dan huraikan sikit mengenai perkara penting dalam sesuatu perhubungan. Kita boleh senaraikan banyak perkara tapi ada satu yang selalunya kita terlepas pandang. Well.. kekurangan perkara yang satu ini memang boleh buat sesuatu hubungan tu berantakan.. been there done that.. pheww.. Sebelum tu aku nak share dengan korang gambar –gambar yang akan membantu menggambarkan topik aku ni.. Gambar-gambar kredit di sini.

 

11188214_983196098377441_2283695883678743800_n

 

11150361_983196111710773_1728169078321965212_n

 

Perkara ni memang betul kan.. Bila kita bergaduh dengan pasangan kita.. kita akan keluar, cari kawan-kawan, and then meluahkan perasaan dan ceritakan masalah kita. Tapi kita sedar tak.. Bila kita bercerita kat orang masalah kita tu, konfem konfem lah kita akan bercerita dari sudut yang menyebelahi kita. Jangan tipulah kan, semua orang pun buat macam ni kan kan kan… Hehee.. Jadi bila kita perempuan duk cerita-cerita kat kawan, mesti kawan akan cakap camni, “Kau putus je lah dengan dia.. bukan takleh cari lain.”

 

Sama jugak dengan si lelaki.. Kawan kawan dia mesti fikir si perempuan yang salah (berdasarkan cerita dari pihak lelaki pulak), lepas tu kawan dia mesti cakap, “Teruklah perangai dia. Pelik camne kau boleh stay dengan dia.”

 

 

 

11210493_983196108377440_4023717363059890564_n

Haa elok-elok cari kawan nak luah masalah, makin kusut pulak kepala tu.. Sebab kawan-kawan akan bagi pendapat yang sebenarnya, jauh dalam hati tu, kau taknak terima pun. Kan ? Well, jangan salahkan kawan-kawan yang bagi pendapat atau cadangan macam tu. Mereka menilai pasangan korang tu melalui cerita yang korang sampaikan. Unless kawan korang pun kenal benarrr dengan pasangan korang. Okay tu lain cerita.

 

Tapi.. bila sebut pasal PUTUSKAN HUBUNGAN.. mesti kita akan timbul satu perasaan yang macam, “Eh.. betul ke aku nak putus dengan dia ? Betul ke.. aku nak tinggalkan dia macam tu je?” Haa ini memang aku pernah laluinya. Bila orang sekeliling suggest kita tinggalkan pasangan kita, kita mesti akan terfikir.. betul ke putuskan hubungan merupakan jalan terakhir ? Betul ke.. betul ke.. betul ke.. hah wondering lah kau sampai mereput. Haha !

 

 

11206128_983196105044107_53149564650988943_n

Bila difikir sedalam-dalamnya… Tidak ada orang lain yang lebih mengetahui mengenai hubungan korang, melainkan KORANG SENDIRI. Kan ?? Pasangan kita semestinya ada satu perangai sebenar yang hanya dia akan buat depan kita. Err korang faham tak ni ? Perempuan ke, laki ke… rasanya sama saja. Contohnya, depan member-member si lelaki ni memang perangai biasa je, rupanya dengan pasangan dia kemain romantik, kelakar.. haa.. gitu..

 

 

10394652_983196101710774_5419995724478224601_n

Jadi, pendek kata.. Kalau ada apa-apa masalah.. better kedua-duanya ambil tempoh bertenang dulu. Kalau tengah marah, tengah emosi habis segala benda tak elok akan keluar dari mulut. Tak gitu ? Tapi jangan pulak korang ambil tempoh bertenang sampai bertahun-tahun. Buatnya terus senyap jaa. Hahaa. Ambil lah masa sehari dua.. or beberapa jam untuk bertenang dan duduk berbincang.

 

Tapi sebelum berKOMUNIKASI.. atau berbincang, korang kena sediakan diri sikit la.. Korang kena buka minda, bersikap terbuka dan sedia mendengar cerita dan luahan daripada pasangan. Andd yang paling penting !! Bagi masa untuk satu sama lain meluahkan apa yang terbuku, luahkan apa yang tak puas hati. Cari mana silapnya. Jangan pulak pasangan tu tengah bercerita, kau melenting tak memasal pulak haa.

 

11212761_983196095044108_4154698484940510683_n

Jadi.. apa perkara penting dalam sesuatu perhubungan ? Yes… KOMUNIKASI. Tapi Komunikasi yang dikuasai amarah dan emosi juga tak ke mana ye dak. Kang lagi teruk gaduh. Sebab tu ambil masa kejap untuk tempoh bertenang dan reflek balik perlakuan diri masa gaduh dan selisih faham tu… Masalah boleh selesai. Dan usaha KOMUNIKASI ini takkan menjadi kalau sebelah pihak aje yang beria… Yang sorang lagi tu takmau ikut rentak. Haa jadi carilah solusi terbaik untuk hubungan kalian ya ! Terima kasih sudi baca !

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem !


Read More»

Saturday, May 2, 2015

Majlis Pratonton Filem – ABANG LEJEN

 

Assalamualaikum…

 

 

DSC00392

 

Wah wahh lama dah tak bertemu dengan Mejar David Teo dan jugak staff staff MiG sekalian… Busy betul jadual aku sampai aku terpaksa menolak setiap pelawaan ke majlis pratonton filem yang dianjurkan oleh MiG…. Tapi sebelum aku fly ke Melbourne hari tu sempat juga lah aku meluangkan masa menghadiri majlis pratonton filem ABANG LEJEN, sebagai tanda sokongan aku kepada filem terbaru mereka.

 

 

DSC00395

Turut bertemu rakan-rakan blogger lain.

 

 

DSC00403

Para pelakon filem ABANG LEJEN ! Ahaaa Farid Kamil heronyaa…. manakala pelakon pembantu Fadlan Hazim yang melakonkan watak sebagai adik kepada Farid Kamil tidak dapat hadir kerana jadual shooting yang padat. Sobss tak dapat nak tatap wajah beliau. Ehh!!

 

 

DSC00449

Ehemm… Heroin filem ABANG LEJEN ! Memang kelakorr la watak Intan Ladyana..

 

 

11150363_932485040106434_1094816457940562824_n

Filem ABANG LEJEN mengisahkan Ajim (lakonan Farid Kamil), abang kepada Alan (lakonan Fadlan Hazim) . Ajim ni seorang abang yang sangat protective.. lagi-lagi bila adiknya Alan mengalami masalah gagap dan sering menjadi mangsa buli dari kecik sampai la besar. Jadi, si Ajim ni tak boleh dapat tau kalau ade orang usik adik kesayangan dia ni.. haa kalau dia dapat tau memang masak ler pembuli tu kena “ajar” dengan si Ajim ni.

 

 

IMG_3565

Namun ada salah faham yang telah melanda dua beradik ni dan Alan mengambil keputusan untuk keluar rumah dan tinggal di Kuala Lumpur bersama isterinya, Nina (lakonan Adiba Yunus). Haaa apa yang dah berlaku sampai dorang adik beradik boleh gaduh besar? Sedangkan Ajim dan Alan tak pernah berenggang dari kecil sejak kematian ibu bapa. Ada rahsia ke yang Ajim sembunyikan dari Alan selama ni ?

 

 

P1950308 copy-horz

Yang best nya kita dapat tengok satuu sisi lain Farid Kamil dalam filem ABANG LEJEN ni… Biasanya kita akan tengok dia berlakon jadi lelaki romantis.. Ada aksi jugak… Tapi, dalam filem ni kita dapat lihat sisi komedi beliau. Minat Hindustan pulak tuu ! Hahaa… dah feeling feeling tengok Hindustan pulak dahh kat pawagam haa.. Tapi memang sesuatu yang berlainan betul watak Farid dalam filem ni. Kisah seorang abang yang sangat sangat protective terhadap adiknya pun menyentuh hati.

 

 

DSC00427

Antara pelakon yang turut menghadiri majlis pratonton filem ABANG LEJEN ni… Ezatty Abdullah dan Azwan Kombos.

 

 

DSC00434

Bersama Along Ezendey yang memegang watak jejaka kampung yang nakal dan suka mengacau orang haha…

 

 

DSC00446

Inilah dia Adiba Yunus yang memegang watak Nina dalam filem ABANG LEJEN ni…

 

 

DSC00477

Yeahhh bergambar dengan hero filem ABANG LEJEN sudah semestinya.. walaupun ada cubaan photobomb di belakang tu kekeke…

 

 

Memandangkan aku update review ni pun lambat.. rasanya dah takde kot tayangan filem ABANG LEJEN kat pawagam pawagam sana.. Aku pun tak berapa pasti.. Kalau ada lagi bawak lah keluarga dan kawan kawan tengok filem ni yaa… Kalau ada kat Astro First pun beli lah ye !

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem !


Read More»

Nasi + Kicap

 

Assalamualaikum…

 

Woargghhh penatnyaaaa lahai travel !! Memang tak dinafikan seronok travel, boleh tengok tempat orang dan jalan-jalan kan… Tapi, penatnya bila aku terpaksa travel back to back ! Ahaa landing aje penerbangan selama 7 jam dari Melbourne, kurang 3 jam lepas tu naik pulak flight ke Korea selama 6 jam ! Haaa penat tak penat ??? Satu minggu ni, duk makan makanan segera je kat Melbourne.. Ada sekali dua la makan masakan melayu.. kat Korea toksah cakap la… duk makan makanan Korea je. Sikit lagi lidah ni nak fasih bahasa Korea ! Bahahaa…

 

DSC00202

Bila dah seminggu lebih tekak tak merasa makanan Malaysia, haa mula lah rindu makanan kat Malaysia ! Baru lah nak menghargai.. tak gitu ? Paling aku teringin sekali.. haaa KICAP !! Iyeee kicappp !! Makanan paling lejen sepanjang zaman ! Hahaah.. Masa aku kecik kecik, nasi dengan kicap lah makanan paling sedap yang aku selalu makan.

 

 

DSC00204

Dah alang-alang bercerita pasal nasi kicap tu, jom lah kita berkenal-kenalan dengan kicap jenama terbaru di pasaran ni.. Nama dia TIRANA.. Aduh aduh manis sungguh namaa beliau ye. Hehehee… Kicap Tirana ni kicap terbaru di pasaran.. Mesti korang perasan kan iklan Kicap TIRANA kat tv haa…

 

 

DSC00211

Kicap TIRANA ada dua perisa… satu yang Lemak Manis.. satu lagi Lemak Masin.. Bagi aku, dua-dua pun sedap !! Kalau yang Lemak Manis tu aku suka makan dengan ikan masin.. atau nasi kosong dengan sayur goreng.. Kalau yang Lemak Masin sedap di makan dengan ayam goreng.. tempe goreng. Hahaa sebenarnya sama je pun.. dua dua pun sama sedap ! Lemak lemak je rasanya…

 

 

DSC00216

Hahaa ambil gambar tangan je la ye.. Dah duduk rumah je, maka muka sangat lah tak semenggah. Hahaa.. Tapi sedapnya lahaii… sampai licinnn pinggan tu ! Nasi dah habis, aku cubit-cubit pulak isi ayam goreng cicah dengan kicap ! Kalau ada mangga muda ni, lama dah aku cicah dengan kicap TIRANA niii ! Hahahaa…

 

Oh ye.. memandangkan kicap TIRANA ni agak baru di pasaran, why not korang semua cuba kicap TIRANA ni… Alhamduillah kicap Tirana ni memang kena dengan selera aku.. kicap jugak boleh digunakan untuk makan dengan pelbagai jenis makanan.. Buah ke, ikan goreng ke.. ayam goreng ke.. sayur ke.. Campur dalam masakan kompem ummpphh !! Hahaa.. So, nampak kat kedai satgi beli lah ye !

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem !


Read More»

Copyright © Nisa Kay