Thursday, November 19, 2015

STREET TEA Ampang – Gerai air yang tengah trend masa kini

 

Assalamualaikum…

 

Lama pulak dah tak update pasal kafe-kafe hipster atau pun restoran yang best untuk makan-makan kan.. Maklumlah sesejak kena produce video sendiri ni, masa tu banyak Nisa habiskan dengan video editing. Saya budak baru belajar, maka proses editing tu lama sikit la.. belum mahir lagi kan. Apa-apa pun Nisa seronok belajar benda baru..

 

 Blog Nisakay - Street Tea Ampang 1

Berbalik kepada tajuk entry ni… Ahaa segalanya bermula apabila Nisa ternampak gambar ini di laman instagram seorang kenalan. Gituhh, dramatik ke idok. Nampak tak betapa banyak dia borong air Street Tea ni ???!! Ahahaa… Dan sebelum beliau post gambar ini lagi, beliau sudah pun review gerai air ni. Review macam mana ? Mestilah review baik-baik ! Kalau tak, takdelah kawan Nisa ni datang membeli lagi, banyak pulak tu. Kan kan ??

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 2

KEBETULAN SANGAT … Nisa nak masuk kerja hari ni, Nisa datang dari arah Cheras sebab Nisa pergi jumpa tukang jahit kejap sebelum masuk ke office. Nak ke pusat bandar Kuala Lumpur, memang hala ke Ampang untuk naik ke lebuhraya AKLEH. Jadi, terkenangkan review kawan di atas tadilah, Nisa menyimpang lah kejap ke kawasan Ampang tu, kot lah bernasib baik menemukan gerai ini. Alhamdulillah gerai ditemui ! Tapi belum buka sepenuhnya. Dengan sedikit semangat yang agak berkobar untuk mencuba air di gerai ini, Nisa tunggu lah kejap.

 

Sambil-sambil tu Nisa singgah gerai lain beli nasi bajet. Nasi putih dengan ayam goreng beserta kuah dan sambal belacan cuma RM3.00 ! Ahaa lokasinya di tepi-tepi SMK Dato Ahmad Razali di Ampang tu. Cari gerai akak berpurdah. Gituu eh promote pulak. Moga murah rezeki akak dan suami ya sebab jual nasi murah-murah. Ramai ke gerai dorang tadi.

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 5

Okay berbalik kepada cerita air STREET TEA ni.. Nisa pun order lah air ICED GREEN TEA.. nak dijadikan cerita, oleh kerana Nisa tertarik sangat dengan review yang dilakukan oleh kawan Nisa.. maka Nisa tambah order ICED COCOA. Woahhh pekat sungguh kedua-duanya. Okay jom lah balik ke office. Dari lokasi gerai ni ke office Nisa lebih kurang 10 minit gitu ! Tapi tengoklah, ais dia lambat cair. Airnya masih pekat.

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 7

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 6

Nyumss ! Sejujur-jujurnya.. Nisa tak minat green tea !! Dulu Nisa rasa green tea ni macam yuckkss rasa pelik ! Ahaha beli KitKat Green Tea pun rasa macam yekk haha ! Tapi pernah sekali Nisa rasa satu air macam di atas ni, beli kat Temerloh fuhh sedap pulak. Terus tersuka. Oh pasal gerai kat Temerloh tu nanti Nisa review ehh. Sekarang meh cerita pasal air STREET TEA AMPANG ni..

 

Okay yang pertama.. ICED GREEN TEA. Bancuhannya pekat, air batu banyak dan lambat cair. Paduan kepekatan, manis dan susu cair di bahagian atas memang fuhh terangkat ! Siapa yang tak suka manis sangat boleh lah kacau dulu susu cair tu, bagi masa ais mencair sikit, then rasa dia akan jadi JUST NICE. Memang berbaloi juga RM5.00 satu cup ni sebab saiz nya gedabak. Nisa jenis tak suka minum sekali sedut gitu. Nisa suka menghayati sikit haha. Sedut sikit-sikit.. Maklumlah entah bila lagi nak pergi kan…

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 9

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 8

Baiklah.. seterusnya, ICED COCOA. Tengok dalam gambar pun dah tahu pekat sungguh bancuhannya. Tak kedekut serbuk koko ! Ini memang peniaga yang bagus. Kalau dia jujur dan tak berkira dengan pelanggan, inshaAllah rezeki Allah pun tak akan “berkira” dengan dia. Bila bayar tu siap ucap “Saya jual ye kak..” ye lah zaman sekarang ni tak semua dah buat macam ni kan.

 

Dari segi rasa nya pulak, sebagai chocolate lover.. I LOVE THIS VERY MUCH ! Memang terasa kokonya tu. Tak tawar hebeh (bak kata orang Pahang haha). Bila pekat macam ni, kita minum pun tak cepat habis kan. Kita take time sikit nak habiskan, sebab nak tunggu ais cair sikit, kacau sikit then wallah hirup sikit-sikit.. sedapnyaaa…

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 10

Honestly, I AM NOT PAID to do this review. This is an honest review dari seorang pembeli biasa… Sama macam kedai-kedai hipster dan restoran yang pernah Nisa review sebelum ni. Kalau Nisa rasa makanan atau minuman yang dijual berbaloi dengan nilai harga serta rasanya, why not kita review kan ? Support bisnes anak muda, orang Melayu kita. Harap sangat bisnes yang dijalankan ini tidak hanya hangat-hangat chicken sh*t haha. Dan semoga peniaga ini teruskan menjual dan menjaga kualiti rasa dan bahan-bahannya.

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 11

See ? Buat kerja pun bertemankan air STREET TEA ni… Bila tah nak habis air ni, sehingga sekarang pun, air green tea ni masih berbaki separuh giant cup ni ! Yang iced cocoa Nisa simpan dulu dalam peti haha.. mau sampai ke malam tuh nanti !

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 4

Ouh yaa.. STREET TEA ni ada akaun instagram.
Boleh lah kot follow untuk lihat dengan lebih dekat lagi menu yang lain ya..

 

 

Blog Nisakay - Street Tea Ampang 3

Untuk lebih mudah, boleh lah korang search “Street Tea stall” di Foursquare tu..
Nanti boleh terus ke sana berdasarkan direction di dalamnya.

 

 

Okay lah.. sekian sahaja review air hipster dari Nisa. Lama dah tak update kan. Kalau update pasal travel secara berterusan nati boring pulak.. tak pasal-pasal ada yang naik menyampah pulak nanti. Ahahaa.. banyak lagi blogpost tertangguh ni.. harap sangat ada masa nak curi-curi update blog macam ni lagi ! Hahah. Okayy thank you for reading !

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem