Wednesday, November 25, 2015

Nisakay Ke Osaka – Air Asia X ft Universal Studios Japan (PART 1)

 

 

Assalamualaikum..

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (1)

Ahaaa nak ke mana pulak Nisa ni ? Kemain berjalan aje tahun 2015 ni kan ? Dah nak sampai ke hujung tahun pun masih berterbangan lagi ? Ahaha.. rezeki dari Allah takkan Nisa nak tolak ye dak.. Kalau bukan rezeki, buat macam pun takkan dapat.. Baiklah kali ini Nisa bakal terbang ke negara yang Nisa sentiasa impikan, tapi harapan tu Nisa simpan sementara sebab kekangan waktu dan wang hehehe..

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (2)

Thank you to AIR ASIA X we are going to OSAKA, Japan !!!! We? Ahaa of course bukan Nisa seorang je yang pergi, ada lagi beberapa rakan blogger yang turut sama dalam adventura bersama Air Asia X ke Osaka nii… Tak sabar nak jejakkan kaki ke negara matahari terbit tu.. Lebih-lebih Osaka yang sememangnya terkenal sebagai destinasi pelancongan sebab ada Universal Studios Japan !

 

Perjalanan kami bersama Air Asia X mengambil masa lebih kurang 7 jam untuk sampai ke Lapangan Terbang Kansai. Kemudian kami menaiki shuttle van untuk ke hotel yang terletak di tengah-tengah bandar Osaka. Tapi by the time kami sampai tu, dah pun malam. Selesai check in kami supper kejap kemudian tidur !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (3)

#1 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – A pic with the mighty globe ! Muahaha~

Macam yang Nisa dah sebut-sebut tadi… Osaka menjadi destinasi pilihan ramai pelancong sebab di sini terletaknya salah satu Universal Studios di Asia !! Excited sangat tau sebab inilah pertama kali Nisa menjejakkan kaki ke Universal Studios ! Alhamdulillah rezeki dapat pulak ke Universal Studios Japan (USJ) !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (4)

Tidak pasti pula di Osaka ketika itu musim cuti atau perayaan ke apa.. Ramai sungguh orang di sana.. Selain dimeriahkan dengan kehadiran pelancong dari serata dunia, rakyat tempatan Jepun turut hadir ke Universal Studios Japan ini untuk bersuka-ria !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (5)

#2 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Meeting cartoon characters goes to live !

Rekaan bangunan di dalam Universal Studios Japan ni cantik sangat ! Rasa macam di Hollywood pula.. Di tepi-tepi jalan kanak-kanak boleh mendapatkan gula-gula, popcorn atau gula-gula kapas dan bergambar bersama karakter kartun terkenal. Contohnya Pink Panther seperti di dalam gambar di atas.

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (6)

Ahaaa dah sampai di negara orang ni, antara perkara yang Nisa wajib buat ialah membuat aksi lompatan rasmi ! Ahahaa kira sebagai “penanda” I was there.. Gituu…

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (7)

#3 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Visit New Wonderland, a place for kids and cartoon lovers !

Antara tarikan di Universal Studios Japan ialah “NEW WONDERLAND” yang sememangnya sangat ceria dengan warna-warna terang dan menarik ! Sangat sesuai bagi mereka yang bawak kanak-kanak. Di sini banyak ruangan pameran seperti Hello Kitty Museum dan permainan-permainan yang sesuai dengan kanak-kanak diinspirasikan daripada karakter kartun terkenal.

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (9)

#4 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Meeting and taking picture with Hello Kitty !

Alololoo comel sangat sangat HELLO KITTY ! Jom lah semuaaa ke New Wonderland bertemu dengan Hello Kitty ! Kalau ada kawan-kawan atau anak-anak yang minat sangat dengan Kitty ni, boleh lahh datang sini boleh bergambar dengan Hello Kitty yang sangat adorable ni.

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (10)

Jangan lupa cuba permainan terbaru di New Wonderland, Universal Studios Japan nii…Memang seronok terhuyung-hayang naik ride ni, dan ianya selamat untuk kanak-kanak jugakkk (dengan had ketinggian).

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (11)

#5 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Experience The Amazing Ride of Spiderman

Another MUST DO in Universals Studios Japan !!!! The awesomeee ride : The Amazing Adventure of Spiderman ! What I can say is… the ride was SPECTACULAR ! Beyond amazing and a very very good experience ! Boleh bayangkan tak anda seumpama lompat dari satu bangunan ke satu bangunan dan terhayun dek spider web dan akhirnya anda dan Spiderman berjaya melawan para penjahat ! Ahaaa memang sukar nak digambarkan, kena lah datang sendiri ke USJ ni ! One of the best ride here !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (12)

Beruntungnya kami datang ke USJ ketika musim perayaan Halloween yang bakal tiba kerana kami berpeluang merasa kuih tradisi Jepun yang dipanggil mochi (actually they are rice cakes) dan isi dalamnya merupakan perisa-perisa yang akan mengubah warna lidah anda ! Ahaha macam monster candies yang biasa kita makan tu la!

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (13)

#6 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Buy super delicious caramel popcorn in Minion case !

Jangan lupa kalau datang USJ ni, beli caramel popcorn yang sangat sangat sedap ! Banyak dijual di sekitar kawasan USJ ni.. Bau dia tak payah cakaplah kan memang tempting sangat ! Harum semerbak je bau popcorn yang baru dibakar bersama caramel. Spend some more your yen cash to get this special edition of Minion popcorn case !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (14)

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (15)

#7 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Join the Costume Party if you come during Halloween season !

Jika anda datang sekitar musim perayaan Halloween, anda sangat sangat beruntung sebab berpeluang menyertai acara Costume Party yang diadakan di USJ ni ! Acara yang sangat besar kerana disertai oleh pelabagai lapisan masyarakat Jepun. Semua yang datang sangat kreatif dengan kostum masing-masing. Ada jugak persembahan istimewa di mana semua orang bernyanyi dan menari bersama-sama . Memang havoc !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (17)

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (18)

#8 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Choose your best spot to witness the awesome and cool Parade de Carnivale !

Seterusnyaaa…. antara saat yang dinanti-nantikan ! Acara Parade de Carnivale sememangnya dinanti semua pengunjung USJ. Lebih kurang setengah jam sebelum acara bermula di jalan utama USJ, sudah ramai pengunjung yang duduk dan tunggu di tepi-tepi jalan. Semua nak ambik spot masing-masing untuk merakamkan acara serba meriah dan berwarna-warni ni !

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (19)

Oh my my ! Elmo and Cookie Monster in the house ! The parade was very very entertaining and the music and costumes were great. Orang ramai diajak bertepuk-tangan bersama-sama untuk menambahkan lagi kemeriahan acara. Ohh ye, bagi mereka yang menyertai acara Costume Party tadi, mereka yang terpilih akan diberikan kad jemputan untuk turut sama berarak di dalam Parade de Carnivale ini ! Cool kan !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (20)

#9 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Minions come to live , watch them !

Bababaa.. babananaaaa… Ahaha super duper cuteeeee Minions !! This is a MUST-DO thing in USJ… !! You don’t wanna miss them. They are very cute and funny ! It was so entertaining watching their cute movements and antics ! You wanna bring your kids here or even you yourself may be a big fan of Minions !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (21)

Oh my god. I’m in…. HOGSMEADE ?!!!
I mean, Hogsmeade of Harry Potter films ??!!!

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (23)

Oh my.. the Hogwarts !

 

#10 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Visit and experience Wizarding World of Harry Potter, the only home of Harry Potter in Asia !!!

If you are a biggggg fan of the Harry Potter film series, you really really really DON’T WANNA miss this attraction of Universal Studios Japan. Yes you read me, USJ has the one and only Harry Potter attraction in Asia ! You can take a closer look of the interior of Hogwarts – Dumbledore’s office, Harry and Ron’s Gryffindor room. After the short tour within Hogwarts, it’s time for the Harry Potter ride !

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (24)

Oh my howwww can I describe how awesome it was, the ride !!! Imagine you’re riding a flying broom and you’re one of the Quidditch player along with Harry Potter and his friends !! Wooshhh you’re flying here wooshhh you’re flying there !!! For me, this is more exciting than the roller coaster haha ! Everything seems so real, of course it’s 6D ride.. or maybe 7D or 8D.. It was so realllll and I screamed like a mad woman LOL ! You HAVE TO come here at Universal Studios Japan and experience it yourself !!

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (25)

After the awesome flying broom ride, we were entertained by the FROG CHOIR and students of Hogwarts. They sang beautifully and it was awesome.

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (26)

I am very very sorry I cant get enough of Harry Potter thingy, especially when I’m in Hogsmeade and near the Hogwarts. Butterbeer is a must have here ! Of courseeee, you are soo Hogwarts students when you’re here haha !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (27)

You can purchase magic wands of the character you love. And of course, Harry Potter’s magic wands were out of stock ! Sold out ! But you can always choose the wands of other important character in Harry Potter films like Hermione and Ron’s wands.. Dumbledore, Snape, and other Hogwarts professors’ wands and even Voldemort’s !

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (28)

Ehemmm.. I am sorry guys, I’m a Gryffindor’s member ! Hahahaa… This original robe with Gryffindor’s badge cost around 15000yen ! Ohh of course you can buy robe of Ravenclaw, Hufflepuff and Slytherin house too.

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (29)

So the day turned to night and it’s time for us to say goodbye to this magical land. I will miss you Hogsmeade and Hogwarts!!

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (30)

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (31)

#11 MUST DO IN UNIVERSAL STUDIOS JAPAN – Experience the zombie zone if you come during Halloween season.

Oh myyy what happened here ???!!! This is so scary ! There were explosions all over the place ! Blood are dripping from fleshes of zombies. And we were tired running from them ! They will chase you and scare you. This is something very rare to see and experience, especially during night time. I alwaysss see zombies in film and I don’t believe in zombies haha. But they were really really scary.

 

 

 

Nisakay Ke Osaka - Air Asia X - Universal Studios Japan (32)

 

Maka berakhirlah sudah perjalanan kami ke sekitar Universal Studios Japan.. Apa yang Nisa senaraikan di atas merupakan antara tarikan dan perkara yang Nisa sarankan anda buat jika anda berkunjung ke sini. Sangat fun.. Dari pagi sampai ke malam kami menapak di sini. Terdapat kedai-kedai makan juga dan you guys can buy food from stalls and booth yang mudah didapati sekitar kawasan USJ ni…

 

Thank you veryyyy much UNIVERSAL STUDIOS JAPAN for having us here and of course to AIR ASIA X  fly us to Osaka. I love both to the moon and back ! And for readers.. stay tuned for more updates because I’m gonna bring you guys to Osaka city tour !

 

 

 

Untuk maklumat lanjut mengenai tarikan di Universal Studios Japan dan harga tiket masuk, boleh lawati laman web berikut :
https://www.usj.co.jp/e/

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem

4 comments :

Nor Afidah Bte Che Azmi said...

bestnyer...nak p gak..

Suzie Yusuh said...

pernah gi USS Singapore sebelum ni, rasa macam Japan punya lagi best sbb ada Harry Potter tuh..huuu. rasa nak gi pulak in the future :)

Husna Risalah said...

wah.. seronoknya bisa main di Osaka. Aku pun nak juga ^__^ semoga Allah kasih rezeki

masyitah.mohd.rosli said...

berapa jumlah perbelanjaan semuanya ek???