Friday, October 2, 2015

KUEH CAFÉ – Kafe hipster fokus kepada kuih muih Melayu !

 

 

Assalamualaikum…

 

Ahaaa nak ceritalah.. pada suatu petang yang hening itu.. aku rasa nak makan tapi taknak makanan berat.. nak minum minum dan makan kuih kuih je… Maklumlah, perut sudah dipenuhkan semasa makan tengahari.. Nak lepak kafe hipster, kebanyakan kafe sangat cliché, dengan hidangan makanan barat seumpama spagetti. Kemudian, teringat pulak seorang kawan penah share di instagram mengenai satu kafe baru, yang mana hidangannya berfokus kepada kuih-muih tempatan dan juga masakan melayu seperti soto, mi kari dan lain lain.

 

Kueh Cafe 1

Okay.. ini dia KUEH CAFÉ. Kafe ni terletak di Seksyen 13, Shah Alam, Selangor. Antara landmark yang mudah untuk korang cari, atau kalau korang tahu kawasan ni, Kueh Café ni terletak sebelah kedai makan yang agak dikenali iaitu Nasi Lemak Cinta Sayang haaa…

 

Kueh Cafe 11

Untuk lebih mudah, korang Waze sajooo lokasi KUEH Café ni haaa !
Ahahaa… senang ! Terus keluar exact location nya.

 

 

Kueh Cafe 2

Kedai ni sangat spacious, sebab dia dua kedai yang disambungkan, dan kaunter kuih serta kaunter order kat tengah tengah. Ada juga bahagian kopi-kopi dan juga makanan ala western serta dessert seperti kek dan lain-lain. Memang best sebab choice makanan banyak dan juga kalau taknak makan berat ada kuih-kuih buat alas perut.

 

 

Kueh Cafe 3

Dari tempat duduk aku. Ini meja-meja di bahagian tengah restoran. Belah kiri dan kanan ada meja lagi. So memang syok jugak lah nak lepak. Interior design pun lebih kurang macam kafe-kafe hipster yang makin banyak masa kini, yakni meja dan kerusi menggunakan kayu, serta pembahagi ruang yang terdiri daripada besi-besi. Tapi tidak sarat dan tak rasa serabut.

 

 

Kueh Cafe 5

Membasahkan tekak dengan iced lemon tea je masing-masing. Sebenarnya ini kali kedua aku ke kafe ni. Sebab rasa macam nak makan, tapi kawan dah sarapan pulak.. so masih kenyang untuk lunch benda yang berat-berat.

 

 

Kueh Cafe 4

Ahaa kemain tau bayang-bayang dari pembahagi dinding. Ini antara kuih muih yang kami ambil. Lupa pulak berapa harga kuih muih ni. Kalau tak silap 5 biji RM2.00 .. kalau ambik 10 biji harga akan jadi RM5.00.. kalau tak silap aku la haha..

 

 

Kueh Cafe 6

Sebelum makan, mintakkan kawan ambil gambar tengah feeling-feeling hahah motif sangat kau nak fefeeling masa nak makan kuih ??? HAHAHA !!!

 

 

Kueh Cafe 7

Okay ini khas untuk mereka yang nak duduk kat luar, kot la sejuk sangat aircond kat dalam.. atau yang nak smoking or vaping, boleh lah duduk di kerusi bahagian luar ni ya.. Hah! Feeling lagi aku. Hohoo…

 

 

Kueh Cafe 8

Aku ada sebut tadi kan yang tadi tu gambar kali kedua aku ke KUEH Café ni ? Haa gambar tudung pink pulak masa aku first time datang kafe ni. Sebenarnya aku dan teman aku menunggu seorang kawan. Tapi dah lewat sangat, kami pun tunggu dah lama.. so lepas alas perut dengan kuih-muih, kami angkat kaki. HAHA !

 

 

Kueh Cafe 9

Ini kuih muih yang aku makan masa first time datang kafe ni. Haha belek punye belek album dalam henpon, ada lagi gambau ni. Ingatkan dah delete wakakakaa…. Oh ye.. aku memang suke kuih lapis dengan kuih seri muka kat kafe ni. Memang tempat yang best nak lepak, tapi taknak makan heavy meal.

 

 

Kueh Cafe 10

Masa first time datang hari tu, sempat jugak aku catwalk pakai platform wedges aku kat depan kedai. Wakaka kemahennn sangat aku kan. Takdelah.. tengah mood melawa, pakai platform wedges masuk kedai makan pun berani. Kekekee. Kalau tak, selekeh je la aku…

 

Apa-apa pun.. korang dah baca komen-komen aku mengenai kafe ni sepanjang entry ni.. Apa lagi yang aku boleh tekankan ialah.. kafe ni kemas dan bersih, agak minimalis sebab hiasan dalaman yang tidak sarat, dan offer makanan yang okay, banyak pilihan, dari makanan ringan ke pilihan makanan yang lebih berat. Keadaan kafe pun kemas dan bersih. So yeahh boleh lah try ye, kot kot kena dengan selera you guyss.

 

 

Kueh Cafe 12

Untuk info lanjut mengenai kafe ni, boleh terus follow instagram KUEH Café ni tau. Kang korang tanya aku, aku tak dapat jawab, korang kata aku sombong lak hahadoiii… jadi, follow lah mereka laju laju okayyy… inshaAllah ada masa nanti aku share lagi kedai makan atau kafe hipster yang aku rasa berbaloi untuk korang try ya ? Daaa….

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem

8 comments :

Sally Samsaiman said...

Kenapa kuih kalau amik 10 lagi mahal? huhuhu... ke satu 50sen kuihnya?

che zuraida said...

nisa..awak guna kamera apa ni?cantik sangat pic awak..

che zuraida said...

nisa..awak guna kamera apa ni?pic lawa

uncle gedek said...

Soalan feveret blogger tegar...

"Ada wifi free tak?"

sekian...

miss eimanhikmah said...

sedap nye lahai kuih2 melayu...alamak kuih lapis tu feveret..

Nurmujahidah Ismail said...

boleh suggest untuk cuti cuti malaysia or visit malaysia year tempat cenggini.

Fazlee Mohamad Arif said...

boleh cube nnt ni...

jurainims said...

kedai ni takde wifi. siap tulis kat situ...no wifi. let's pretend we are in 1972.

kuih 5 pcs for rm4. so lapanposen satu