Sunday, September 13, 2015

SOPOONG : Restoran makanan Korea di Kuala Lumpur

 

Assalamualaikum…

 

Bermulalah hari Jumaat ku (kejadian berlaku pada Jumaat bertarikh 11 Sept yang lalu) seperti biasa.. Masuk ke pejabat dan memulakan tugas sebagai pengacara untuk laman web AMANZ. Biasanya waktu shooting video mingguan ialah hari Jumaat.. selain tu, hari lain ada jugak shooting.. itu pun kalau video content dan pengacara diperlukan lah. Dan kawan aku sampai dari Johor pulak hari tu… so, sebelum balik rumah aku bawak beliau pergi makan di Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.

 

Sopoong Korean Restaurant (1)

Asalnya kami memang TAK TAHU nak makan apa. Well… topik “nak makan kat mana” ni memang satu topik paling sukar dalam dunia ni kan ? Aku dan kawan aku dua-dua takmau makan makanan yang berat sangat macam nasi, tapi kami tak mau makan fast food. So nak cari yang kategori tengah tengah… Sambil kami berjalan di tingkat LG di Berjaya Times Square, aku tertarik dengan kedai makanan Korea ni. Terus kawan aku ajak tengok menu yang terpampang di luar restoran.

 

 

Sopoong Korean Restaurant (2)

Hmmm.. makanan Korea ada jugak nasi.. mi.. sayur sayur semua… Memandangkan sekarang ni aku tengah sibuk draft entry trip aku ke Korea (sejurus selepas sampai dari Melbourne), jadi perasaan rindu kat Korea tu menebal sungguh dalam jiwa dan raga tau ! Masih teringat naengmyeon (cold noodle) yang aku makan masa di Namdaemun. Sedapnyaaa…

 

 

Sopoong Korean Restaurant (3)

Tapi aku takmau makan mi sejuk la malam malam kan.. Aku pilih KIMCHI UDON. Sejujurnya aku tak pernah makan lagi kimchi udon ni. Mi udon dengan sup kimchi haa ! Panas panas ! Nampak pedas pulak tuuu.. Tapi let me share with you guys.. kimchi udon ni SEDAP !!! Kenyang sangat makan sebab portion dia tak terlalu besar tak terlalu kecil.. Tapi cukup ! Dan dari cara dorang masak memang tak kedekut bahan. Haa gitu !

 

 

Sopoong Korean Restaurant (4)

Manakala kawan aku, Nurul pilih untuk mencuba Naengmyeon (cold noodle) yang aku kata sedap tu. Ragu-ragu jugak dia nak order.. ye lah orang Malaysia mana ada makan mi sup ade air batu !!! Hahahaha !!! Kawan aku yang pernah rasa makanan Korea di restoran lain pun cakap, kimchi kat restoran Sopoong ni sedap dan rangup ! Tak cair !

 

 

Sopoong Korean Restaurant (5)

Side dish. Aku tak makan kimchi aku.. ye lah aku punya mi udon dah dipenuhi kimchi ! Haha sedap kuahnya tak muak pun.. menghirup-hirup aku makan kuah dia. Kimchi aku pulak telah selamat ditibai oleh kawan aku Nurul. Hahahaaa.. disebabkan aku fokus makan kimchi soup aku, maka aku tak sentuh side dish aku nii..

 

 

Sopoong Korean Restaurant (6)

Apa apa pun, aku agak konfiden nak rekemen kat orang lain restoran makan Korea Sopoong ni ! Kalau cawangan Times Square yang aku pergi, ada lelaki Korea ni (tak pasti boss atau pekerja sebab dia pun sibuk layan customers) sangat peramah, dia tahu basic English untuk komunikasi dan rajin melayan aku. Aku tunjukkan pada beliau Naengmyeon di menu dan kata kat dia 좋다 maknanya aku suka lah (dalam bahasa Korea) haha kerana satu perkataan tu, dia impress pulak dengan aku kekeke..

 

In shaa Allah next time aku nak ke sini lagi, mencuba hidangan lain.. mungkin nasi goreng dia.. ramyeon ke.. dubbokki kee ahhaha.. Siapa nak rasa masakan Korea jom lah ke sini. Memandangkan aku dah pernah rasa makanan Korea asli.. jadi aku memang boleh rekemen lah makan kat sini sebab rasa dia very similar and authentic !

 

P/S : They use halal meat only and by the counter, they have a HALAL verification pasted on the wall. You can come and see it yourself :)

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem

2 comments :

Nabihah Arrose said...

Oh ada rupanya restoran makanan korea, sedap tak makan di restoran tu kak Nisa ? :-)

Fazlee Mohamad Arif said...

restoran ni ade sijil halal tak?