Tuesday, September 29, 2015

innisfree Green Tour 2015 – Korea Part 5

 

 

Assalamualaikum…

 

Wah wah ade pembaca perasan tak yang Nisa semakin rajin update blog ? Hew hew hew ! Alhamdulillah sejak wujud persekitaran dan suasana bekerja ni, makin mudah aku mendapat semangat dan ilham untuk update blog. Dan kebetulan juga entry mengenai travel masih banyak bersusun memintak di-publish di blog sendu ku ini. Nanti dah habis entry travel, konfem menganga je tak tahu buat apa haha !

 

innisfree Green Tour 2015 (53)

Okay okay mariii teruskan perjalanan ! Selepas bersuka ria di AmorePacific Beauty Campus, kami terus ke lapangan terbang Gimpo untuk menaiki pesawat ke Pulau Jeju ! Alhamdulillah dapat jugak merasa jejak kaki ke Pulau Jeju ni.. sebab tahun lepas trip ke Jeju dibatalkan atas sebab-sebab tertentu. Sampai je di Pulau Jeju, kami terus makan malam. Ikan bakar hoiii sedapnya ! Kuah sebijik macam asam pedas, siap ada budu cicah ! Hahahahah sangat sangat sedap !!

 

 

innisfree Green Tour 2015 (54)

Jadi malam ini kami semua menginap di THE SHILLA JEJU… Psttt ade rakan media merisik-risik mengenai hotel ni… Katanya one of the best hotel in Korea eh ? Alhamdulillah rezeki kami. Bilik satu sorang lagi tu. Sebelum berangkat ke Korea kami sudah dilengkapkan dengan info sheets mengenai penginapan kami, tapi aku langsung tak tengok.. maklumlah tengah sibuk nak ke Melbourne masa tu..

 

 

innisfree Green Tour 2015 (56)

Bilik yang sangat luas dan selesa ! Katil saiz king huiii buat apa tido sorang. Kalau tahu, memang dah angkut mak abah haha ! Alhamdulillah…

 

 

innisfree Green Tour 2015 (55)

Bilik mandi pun best. Haha Cermin besor gila. Beleklah muka puas puas kat situ ye… Kalau aku, aku memang lambakkan barang barang skin care dan mekap aku dekat tepi singki tu muehehehee..

 

 

innisfree Green Tour 2015 (57)

Auwww pihak innisfree tak pernah tak sweet tau ! Kami disambut dengan aroma the hijau yang sangat memikat dan menenangkan ! Sangat sangat jatuh cinta dengan Perfumed Diffuser ni… bau nya sangat lembut dan tak buat sakit kepala.. malah sangat relaxing ! Ditambah pula ada jus buah dan biskut biskut..

 

 

innisfree Green Tour 2015 (58)

Bangun pagi, disambut pulak dengan udara segar dan kicauan burung. Aduh aduh dikala menaip entry dan mengingati semula momen di Pulau Jeju, memang boleh buat air mata ni bergenang. Rindunya pada suasana di sana tau !

 

 

innisfree Green Tour 2015 (60)

Excited sangat pagi pagi dah buat senaman lompatan gituuu. Hahaa… Jadi, hari ini kami bakal menghabiskan masa di lokasi-lokasi menarik yang akan pihak innisfree bawa. Hee tu yang excited terlebih kalsium tu.

 

 

innisfree Green Tour 2015 (66)

Pagi pagi selepas sarapan kami sudah menjejakkan kaki di Sulloccha Green Tea R&D Center. Khasss untuk rakan media dan blogger yang mengikuti innisfree Green Tour 2015 ini, mereka bawa kami lihat dengan lebih dekat dan fahami cara cara mereka di pusat kajian dan pembangunan ini melaksanakan tugas mereka demi mendapatkan hasil optimum untuk digunakan dalam produk innisfree .

 

 

innisfree Green Tour 2015 (64)

Di depan mata kami, seorang saintis menunjukkan demonstrasi kesan antioksidan yang terkandung di dalam ekstrak teh hijau. Memang kagum sangat tengok ketelitian mereka di Green Beauty Lab ni menjalankan tugas, demi mendapatkan yang terbaik untuk pengguna produk innisfree .

 

 

innisfree Green Tour 2015 (65)

Beliau juga menjelaskan kepada kami kronologi kajian terhadap tumbuhan teh hijau ni. Makin lama makin banyak yang mereka discover. Ternyata teh hijau ni banyak sangat khasiat dan kegunaannya ! Dan antara teknik terkini yang digunakan untuk mendapatkan ekstrak segar teh hijau ialah teknik “perahan”. Ahaa ingat jus buah je boleh diperah perah ? Ekstrak teh hijau pon boleh !

 

Antara khasiat yang dikenal pasti melalui kajian di sini :

1. Anti-inflammatory

2. Solution for skin barrier recovery

3. Anti-wrinkle effect

4. Anti-aging

5. Mosturizing

 

 

innisfree Green Tour 2015 (62)

Bila dah datang sini dan tengok sendiri, baru lah tahu sebenarnya bukan daun teh hijau je yang digunakan untuk mendapatkan ekstrak. Malah bahagian-bahagian lain pokok teh hijau ni juga boleh digunakan untuk mendapatkan bahan yang memberi banyak manfaat.

 

 

Innisfree Fiesta - Malaysia 2015

So… daripada hasil kajian dan pembangunan ekstrak teh hijau itu tadi, terhasillah rangkaian produk yang berasaskan teh hijau oleh innisfree nii… Ahaha Lee Min Ho pun kulit muka dia gebu gebas je pakai the green tea seed serum ni ! Tapi botol besar tu takde jual la ye. Kalau ade, maunye setahun pun belum habis pakai! Haha. (Pic was taken by me during innisfree Fiesta 2015 at Kuala Lumpur).

 

 

innisfree Green Tour 2015 (63)

Selepas semua pengetahuan mengenai proses dan kajian teh hijau kami dengar dan serap, maka masa untuk minum the ! Ahaaa teh hijau ni baik untuk turunkan berat badan juga tau ! Minum tiga gelas sehari untuk nyah toksin dalam tubuh badan. Tapi ! Haruslah teh hijau yang segar, tanpa sebarang gula atau perasa ya !

 

 

innisfree Green Tour 2015 (67)

Okayyy ! Masa untuk jalan jalan dalam ladang the ! Eh eh akak kat mana ni uols ? Mana semua orang ? Sesat pulak ke ? Haa tu lah feeling sangat sangat, sorang sorang pulak tu. Pfffttt…

 

 

innisfree Green Tour 2015 (68)

Ahaaa kemain semua orang ya ! Suka sangat diaaaa dapat berjalan jalan menikmati pemandangan ladang teh ya !

 

 

Group Photo

Baiklahhh.. selesai sudah sesi di Green Beauty Lab. Seronok sangat dapat tengok secara dekat proses mereka mengkaji dan menguji bahan bahan untuk produk innisfree ni. Bertambah- tambah yakin dengan produk innisfree yang dihasilkan dengan bahan bahan organik, malah bahan bahan tersebut didapati secara segar langsung dari Pulau Jeju. Okay lah.. kami nak seberang jalan kejap, nak melawat satu lagi tempat best ! Nantikan entry seterusnya yaa…

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem.


Read More»

Friday, September 25, 2015

Innisfree Green Tour 2015 – Korea Part 4

 

 

Assalamualaikum…

 

 

innisfree Green Tour 2015 (48)

 

Perjalanan bersama innisfree dan rakan rakan media serta blogger diteruskan lagi ! Kali ini kami ke Amore Pacific Beauty Campus yang terletak di Osan, Gyeonggi-do. Ternganga kejap melihatkan kawasan sekitar Beauty Campus yang sungguh nyaman, bersih dan juga sangat minimalis. Reka bentuk bagunan dan suasana sekitar yang sungguh ringkas, tidak serabut haha.

 

innisfree Green Tour 2015 (49)

Sebelum masuk ke kawasan pameran interaktif Beauty Campus, kami diberi iPad sebuah seorang. Wahh bagi free ke ni ? Wakakak… Ternyata bukan iPad yang kami bakal terima hahaha… Kami diberi peluang untuk memilih warna liptik (seperti yang tertera di skrin) mengikut kesukaan masing masing dan kami akan menerima lipstik tersebut di akhir lawatan nanti. Nanti aku kongsikan gambar liptik tersebut okay.. so kenalah baca entry ni sampai habis ye ? Wakaka..

 

 

StoryGarden_by_AMOREPACIFIC

[Picture credit here.]   Haaa wayang 180 darjah ! Melalui ilustrasi dan grafik yang ditayangkan, kami diberi pencerahan mengenai serba sedikit sejarah  dan titik permulaan empayar Amore Pacific ni. Kini, Amore Pacific merupakan syarikat pengeluar pelbagai jenama besar selain innisfree .

 

BRC Imagination Arts AmorePacific Story Garden origins

[Credit picture here.]   Baiklah Nisa kongsi sikit ruang pameran interaktif di Amore Pacific Beauty Campus ni ya ! Haa tapi ni bukan gambar yang Nisa ambil lah.. Nisa cari di Google saja haha… Sangat seronok melihat sendiri di depan mata.. Nak explain macam mana pun tak reti. Pendek kata di sini kami diberi lebih pendedahan mengenai Amore Pacific dan juga jenama innisfree itu sendiri. Kami juga sempat melihat suasana kilang pengeluaran produk di Amore Pacific ini. Sungguh luas, teratur, kemas dan bersih !

 

 

innisfree Green Tour 2015 (graphic)

Okay mari sentuh sedikit mengenai kaitan Pulau Jeju dengan jenama innisfree ni.. Seperti yang kita sudah maklum, jenama innisfree menggunakan bahan bahan yang terdapat di Pulau Jeju khususnya. Hal ini kerana kesegaran bahan dan juga suasana pulau tersebut sesuai untuk pertumbuhan bahan bahan yang diperlukan. Setiap bahan tertentu didapati dari bahagian tertentu Pulau Jeju.

 

Selain itu, innisfree turut mengamalkan “fair trade” di mana bahan seperti nutmeg dan bunga camellia dipetik dan dikutip sendiri oleh penduduk wanita di Pulau Jeju, dan situasi ini sekaligus membuka ruang pekerjaan kepada penduduk di Jeju, dan memelihara alam sekitar (tanpa penggunaan mesin dan jentera).

 

 

Okay jom kita lihat pulak kisah di sebalik logo innisfree ni

 

clip_image002

clip_image004

Featuring natural ingredients
PURE INGREDIENTS

From various flowers to plants, volcanic cluster to natural seaweeds and more, innisfree’s products boast the best of Jeju’s ingredients.

clip_image006

Representing reliable R&D
MEDICINE MORTAR

innisfree dreams to keep the pristine island that brings healthiness to the skin by combining R&D capabilities and natural ingredients. For that, innisfree concentrates its research effort particularly into the plants of Jeju Island.

 

clip_image008

innisfree’s environmental ethos
ECO-FRIENDLY CONTAINER

innisfree minimizes environmental contamination through nature-conscious design and branding low-carbon containers, 100% recyclable packaging and re-usable tangerine peel labels.

 

clip_image010

Offering the benefits of pure nature
A HEALTHY HEART

At the bottom of the symbol lies a plate that resembles open arms. It symbolizes the good heart of innisfree that shares the benefits of clean nature.

 

 

 

Amore Pacific Beauty Campus 1

[Credit picture here.]   Menghampiri penghujung lawatan kami, Kami tiba di kawasan mengambil gambar ini Haha sangat menarik  tau ! Di sini kami perlu berdiri di hadapan mesin mengambil gambar, kemudian pilih our best picture dan juga grafik yang ingin kita masukkan bersama gambar. So boleh lah kita feeling model iklan kejap ! Haha nak tahu macam mana rupa gambar yang Nisa ambil ? Ehemmm sila teruskan membaca…

 

 

innisfree Green Tour 2015 (69)

Wakakaka itu dia model krim muka innisfree !! Wahahaha…
Dan disebelahnya ialah lipstik yang aku cerita di awal entry tadi.. Ahaaaa jom kita close up sikti lagi.

 

innisfree Green Tour 2015 (70)

Jeng janggg !! Ini ayat yang aku masukkan masa mendaftar di iPad tadi. Motif sangat kan ayat Nisa ni haha.. Punye lah tak tahu nak tulis apa haha. Boleh juga kalau nak bagi hadiah kat mak ke, adik ke, kakak ke, besfren ke kan.. Boleh ukir nama dorang kat lipstick ni. Kompem walaupun dah habis tetap simpan bekas nii hehehe..

 

 

innisfree Green Tour 2015 (51)

Haruslah melompat dengan lebih tinggi di kawasan yang telah Nisa jejakkan kaki, ye dak ? Kekekee..

 

 

innisfree Green Tour 2015 (52)

Selesai lawatan kami di pameran interaktif yang dipanggil STORY GARDEN di Amore Pacific Beuaty Campus ni, kami curi masa kejap feeling feeling student luar negara. Haha ada macam student yang duduk lepak lepas kelas tak ? Cuaca yang sangat sangat best ! Tapi kami tak boleh berlama lama di sini, sebab nak kena bertolak ke Gimpo Airport ! Hehe Jomm lah. Nantikan entry seterusnya ya !

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem


Read More»

Buat facial pakej beratus ringgit tapi bayar RM25 sajor !!

 

Assalamualaikum..

 

Alkisahnya aku terlihat akan status Facebook Neyra Shazeyra ni haaa… kisahnya beliau nak buat facial muka.. Kemudian aku tanya dia, kat mana dia buat.. berapa ringgit dia buat. Tanpa berselindung (cewah!) beliau menjelaskan kepada aku pakej yang diambil hanya berharga RM25 ! Wahh gile tak tertarik ? Kompom la aku tertarik nak tahu di mana tempatnya ! Kemudian si Neyra ni bagi satu link ni kat aku yang membawa aku ke gambar di bawah :

 

victoria facelift 1

Ahaha serius ini bukan iklan.. sebab semalam Neyra Shazeyra ada kongsi la sikit feedback dia pasal facial session dia kat tempat ni.. So aku pun nak share jugak pengalaman aku haaa.. Tengah menaip pepanjang kat status fesbuk, tetiba aku rasa “ehh baik aku update blog kan” hahaha maka yeah aku tengah menaip entry blog la ni.

 

victoria facelift 2

Ahaaa kemain dia ni suke benor ye dengan servis Victoria Facelift Malaysia ni yee.. Haa aku pun nak share lah kisah aku ! Jom teruskan membaca entry daku ! Soo.. promonya begini. Kita daftar kat facebook dia (link pendaftaran DI SINI) dan pihak akan call lah siapa yang register thru link tu. Dia akan call untuk tetapkan appoinment, dan dia akan follow up beberapa kali untuk confirm kan kedatangan. Some people mungkin rasa rimas, but for me yang super acah-acah busy ni, memang kena remind dua tiga kali. Andd pakej RM25 ni includes 1 UK Power-Facelift Treatment Facial, 1 set of product + other freebies.

 

victoria facelift 4

Okay sooo aku pun tertarik la dengan apa yang diwar-warkan oleh Neyra Shazeyra  tadi tuu.. then aku pun daftar kat link yang aku share di atas. Keesokannya pihak Victoria Facelift Malaysia  call aku untuk terus tetapkan dan confirmkan waktu appoinment yang aku pilih. Kalau ikutkan aku nak sama sesi dengan Neyra, tapi hari tu penuh la pulakkk.

 

 

victoria facelift 3

So.. appoinment si Neyra ni jam 3pm.. manakala facial aku pada jam 6pm. Sebenar-benarnya aku LUPA bahawa aku ada appoinment. Nasib jam 4.30 petang camtu dorang call dan nak tanya aku datang ke tak. Kebetulan masa tu memang aku dah berhampiran Mid Valley sebab aku menghala ke ofis aku di KL. So, aku just detour balik and terus ke Mid Valley. Lambat lambat kang jem pulak ye.

 

image1 (2)

Ehee usha sikit la produk yang mereka ada ni… Oh ye..Victoria Facelift Malaysia ni special in treatments for anti-aging, sagging dan wrinkles. Untuk orang muda macam aku uhukkk, dorang ada rawatan seperti UK-Power Facelift dan juga pre-anti aging. TAPI mereka akan memberikan konsultasi dan check keadaan kulit dulu. Okay as for my skin, kulit aku kering sangat.. sampai tahap dehydration. Plus kulit aku akan prone to acne dan parut yang tinggal boleh merebak menjadi pigmentation.

 

Memandangkan aku daftar dengan promosi ni, kalau aku nak upgrade treatment pun aku akan tambah sikit je la berbanding harga asal. Oh ya aku tidak dipaksa ya, aku memang nak upgrade sendiri sebabnya aku sedar keadaan kulit yang memang tengah sangat tak okay sekarang. Kulit aku dehydration, kering dan banyak sel kulit mati (lepas cek internal dan external). Tompok hitam (bekas parut jerawat) pulak kalau tak dirawat akan merebak jadi pigmentasi ! Tidakkk !!

 

 

Victoria Facelift - Testimoni 5

Ini jadinya bila balik rumah ! Hahaha tak sangka si Neyra ni when it comes to facial facial macam ni, she can be so gigirl !!! Haha jangan marahhh… Yes menurut perbualan di atas jelas menunjukkan kami berdua sama sama berpuas hati dengan perkhidmatan oleh Victoria Facelift Malaysia  ni.. Beautifician peramah, mengurut best.. rasa berbaloi dengan harga dibayar sebab teknologi yang digunakan canggih, tak sakit dan macam macam produk ada. Kiranya bukan kerja cincai-cincai punya la. Kami siap janji dah bila nak sama sama pergi lagi facial kat sini hehe..

 

 

Victoria Facelift - Testimoni 1

Okay ini muka aku sehari selepas facial. Tu jerawat dua ketol kat dagu tu, baru semalam dia naik merah gila, macam nak meletop, gatal gatal dan juga tak dapat ditutup dengan mekap ! I’ve tried foundation full coverage, concealer.. semua nya tak boleh cover jerawat yang berketul ketul tu. Alhamdulillah lepas facial jerawat tu mengecut dan kering.

Mekap pulak, biasanya aku buat double layer. Sebab muka aku ni susah lekat mekap, and aku nak cover parut jerawat yang bertompok atas pipi. Biasanya dua kali pump foundation dari botolnya (by the way, aku guna foundation Sephora). Tapi that day, aku pakai satu layer je ! A very light layer. Betullah nasihat pakar.. Kalau nak mekap senang lekat dan nampak lawa kat muka, kulit muka tu kena sihat dulu. Poro pori pun tak obvious dan aku tak perlu pakai krim khas untuk tutup pore tu.

 

Tak sabar nak pergi lagi buat facial… Aku sekarang lebih kepada nak sihatkan kulit muka, so that I don’t need to wear thick makeup every day dahhh hehe. InshaAllah… Kulit muka kita, kita kena lah jaga elok elok kan. Sebab muka ni bahagian pertama orang akan tengok, dan apa apa kat muka kita ni boleh mempengaruhi keyakinan diri.. betul tak ? Kulit muka aku pun bukanlah elok je sentiasa. So once a month kena lah bagi treatment, kasi “belanja” la muka kita nak relax kan.. Hehehe.. Apa apa pun, ini review ikhlas dari pelanggan yang berpuas hati. Gituu.

 

 

Psstt.. di Victoria Facelift Malaysia siapa yang student tu boleh dapat potongan 40 ke 50% ! Wohooo…

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem.


Read More»

Tuesday, September 22, 2015

Sale ! Sale ! Shopping mudah sangat sangat dengan aplikasi Shopee.

 

 

Assalamualaikum..

 

Ahaaa… tengok tajuk pun dah tahu kan Nisa nak bercerita pasal apa…Jadi hari ni Nisa nak kongsi dengan semua orang lah pasal aplikasi yang sangat sangat simple dan mudah, baik untuk penjual mahupun pembeli. Haa korang mana satu ??

 

Okay, sebagai pembeli atau penjual, kita semestinya nak kan proses jual beli tu berjalan lancar, mudah dan juga tak perlu banyak cekadak kan ? Sememangnya sekarang ramai yang masih suke membeli dari laman instagram dan sebagainya, namun lama kelamaan boleh mengundangkan rasa kurang senang kepada pengguna lain sebab banyak spam dari para penjual di akaun akaun peribadi. Tak gitu ?

 

Why not kannn… untuk shopping mopping ni kita fokus kepada APLIKASI KHAS untuk membeli dan menjual barang. Tak gitu kan ? Nak jual barang boleh, nak beli pon boleh ! Dua dalam satu.. sebab fungsinya yang memang cater untuk dua golongan ini terutamanya. Haa macam dah ada je aplikasi sebegitu ? Heyyy semestinya ada !! Taraaaa ini diaaa..

 

Shopee Apps 1

Aplikasi jual beli – SHOPEE

 

 

Apa benda Shopee ni ?

Ahaaa seperti yang aku mention tadi, why not kita fokus kepada aplikasi yang memang khass untuk menjual dan membeli. Lebih mudah, teratur dan tak ganggu sesiapa lah kan, tu yang pentingnya. Dengan aplikasi ini, sesiapa sahaja yang mendaftar boleh menjual barang, dan juga membeli pada masa yang sama. Ini bermakna di saat kita create akaun dengan aplikasi Shopee ni, kita bukan sahaja boleh browse produk yang dijual oleh para peniaga, tapi kita juga boleh menjual ! Ahaa sebagai contoh, anda ada banyakkk baju terpakai yang masih elok, jadi anda jual melalui aplikasi Shopee ni. Haa faham ?

 

 

Shopee Apps 2

Ahaa mudah je apps ni, takde konar kanan konar kiri.. So masuk je aplikasi ni, anda akan nampak terus kategori-kategori produk. Haa tekan je kategori mana yang anda nak cari.. Baju ke.. aksesori ke.. Produk kecantikan ke.. mudah sangat ! Bertambah mudah kalau korang terus je search guna keyword. Haa macam mana ?

 

 

Shopee Apps 6

Untuk lebih memudahkan pencarian, tekan je kat bahagian “Search Shopee” kat bahagian atas page aplikasi anda, kemudian kat situ anda pilih lah nak search produk ke.. atau nak cari pengguna Shopee. Contoh, kalau nak cari akaun Nisa, boleh lah korang klik kat butang “Users” tu dan taip nama Nisakay. Hee pasti jumpa ! Ahaa kantoi di situ produk apa yang paling terkini aku cari hihii..

 

 

 

Shopee Apps 3

Ahaa bercakap mengenai akaun Shopee, mudah sangat nak daftar. Korang boleh connect dengan akaun Facebook terus, ataupun masukkan username dan password baru. Langkah mendaftar pun tak banyak mana, memang simple dan mesra pengguna. Okay ini akaun Shopee aku, korang boleh search akaun aku dan follow ya.. buat macam aku dah ajar kat atas ni.

 

 

Shopee Apps 4

Okay basically apa yang aku jual, ialah baju baju sama macam dalam akaun instashop aku. Tapi aku nak cuba jual melalui aplikasi Shopee ni sebab aku tertarik di mana satu platform boleh sediakan perkhidmatan di mana penjual dan pembeli boleh berurusan dengan mudah. Oh ya, di masa akan datang akan ku let go produk produk preloved aku, banyak sungguh baju lahai sampai tak muat almari ! Hoho siapa nak grab dengan harga murah murah haa jangan lupa follow akaun Shopee Nisa tau !

 

 

Shopee Apps 7

Untuk mereka yang berminat nak mengetahui info dengan lebih lanjut mengenai sesuatu produk tu, korang boleh terus chat dengan penjual. Ini bermakna anda tidak perlu mendedahkan nombor telefon ! Haa mudah kan. Lebih private gitu, dan pembeli berpeluang tawar menawar, of course dengan budi bicara dari penjual lah. Apa-apa sebelum confirm nak membeli, haruslah bertanya apa yang patut dulu ye kan ?

 

Camne nak bayar ??

Oh ya, dengan aplikasi Shopee ni, mereka ada fungsi easy payment di mana kita sebagai pembeli boleh terus melakukan transaksi pembayaran secara online terus kepada penjual. Setelah penjual diberi notifikasi pembayaran yang sudah diterima, jadi mereka boleh hantar produk kepada anda. Untuk online banking, korang boleh pilih bank mana dan pembayaran juga boleh dilakukan menggunakan kad kredit !

 

Ada Shopee Guarantee lah !

Nisa juga selaku peniaga online ni, kadang kadang mempunyai kesukaran jugak lah nak check payment semua. Nak kena bukak akaun Maybank2u dan check satu-satu, lepas nak kena sahkan satu satu.. semua secara MANUAL ! Jadi dengan Shopee ni, mudah sangat lah sebab semua pengesahan akan dihantar oleh pihak Shopee. Siapa yang bayar guna payment system, tak perlu risau sebab bayaran secara terus kan. So boleh dapat barang dengan segera (bergantung kepada tempoh pengeposan penjual). Dann dannn… penjual yang menjual barang barang tidak dikenakan sebarang caj ! Haa bagus sangat kan ?

 

 

Shopee Apps 8

So.. kalau nak membeli barang, better kita guna aplikasi yang berfokus untuk fungsi yang kita nak guna macam ni kan ? Lebih memudahkan untuk kita cari barang, berurusan dan membeli.. semuaaa dalam SATU APLIKASI sahaja. Privacy dan keselamatan pengguna serta penjual juga terjaga. Transaksi urusan semua direkodkan, dan penjual yang mendaftar akaun email mereka akan dapat notifikasi melalui email juga. Jadi.. apa tunggu lagi ? Create akaun Shopee sekarang !!!

 

 

Untuk maklumat lanjut, jangan lupa jenguk jenguk sini

Official Website : http://shopee.com.my/mobile/

Official Facebook : https://www.facebook.com/ShopeeMY

Official Instagram : https://instagram.com/shopee_my/

 

 

Psstttt !!! Siapa yang dah ada akaun Shopee tu.. jangan lupa shopping barang barang yang Nisa jual ya ! InshaAllah akan Nisa update lebih banyak produk baru dan juga preloved di akaun Shopee Nisa !

Follow me : shopee.com.my/nisakay

Dengan pembelian minimum RM50, anda boleh menikmati diskaun sebanyak RM20 ! Wowwww separuh harga dah tu, dengan menggunakan kod diskaun NISAKAY. Tapi kod diskaun hanya sah untuk pembelian dengan pembayaran secara online sahaja okayy. Soo jom shopping dan jangan lupa gunakan kod diskaun ya !

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem


Read More»

Friday, September 18, 2015

VIDEO – Tutorial mekap ala smokey eye

 

 

Assalamualaikum…

 

DSC05426

 

 

Siapa suka tengok video tutorial mekap kat Youtube ? Sayaaaa !! Ahaa suka sangat sangat ! Lebih suke tengok skill youtuber tu semua sangat bagus, mekap sangat kemas dan lawa !! Jeles sangat tengok youtubers tu semua… agaknya mereka memang purely pandai mekap atau memang join kelas mekap ke macam mana ya ? Hahaha

 

Pernah jugak terfikir nak try ikut cara youtubers ni semua mekap.. Tapi kadang kadang rasa terkandas di tengah jalan sebab produk yang mereka guna kebanyakannya sangat branded, high end dan of course takde kat Malaysia hahaha !!! Maka selepas itu, aku hanya mampu melihat dari skrin komputer sajor lah wakaka.

 

Jadiiiii… sesuai dengan dilema yang aku hadapi, aku pasti ramai juga yang berperasaan seperti ini kan.. Maka aku telah come out dengan satu tutorial untuk mekap mata ala ala smokey eye gitu.. TAPI ! Hanya menggunakan produk yang sangat mudah didapati, seperti brand Elianto, Silkygirl, Maybelline, dan juga jenama korea Innisfree (outlet di Sunway Pyramid), Bobbi Brown (mudah dapat dari outlet outlet di shopping mall). Jom !!

 

 

 

 

Ahaaa satu nak bagitau, SORRY sangat sangat sebab Nisa tak kemaskan mekap bawah mata dengan bedak, sebabnya bedak tertinggal ! Hahahaaaa !! Maka bawah mata tu comot la sikit huhuhuuu… Actually it’s quite simple, tapi Nisa banyak amik masa untuk explaining things, that’s why video ni quite lengthy huhuu.. Sorry ya !

 

Apa-apa pun, kalau korang rajin try berkali-kali, inshaAllah skill korang akan dipertingkatkan dengan sendirinya. Lagi selalu kita buat, lagi kita tahu teknik atau skill macam mana untuk dapatkan hasil yang diinginkan. Dan jangan lupa banyakkan amik tahu mengenai tips-tips mekap ! Lepas tu cuba dan cuba.  Okay ! Happy trying !

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem


Read More»

Thursday, September 17, 2015

BEAUTY – Pilih produk yang sesuai dengan kondisi kulit anda !

 

 

Assalamualaikum…

 

Seringkali kita tengok ramai orang membeli produk kerana terpengaruh dengan iklan yang bergentayangan di laman-laman sosial. Tanpa memikirkan kesan jangka masa panjang, ramai di antara kita yang membeli dan menggunakan produk yang dibeli. Tanpa kita tahu bahan yang terkandung, dan cara yang betul menggunakannya. Haa lepas tu mulalah viral kat laman sosial bila muka dah rosak pakai produk sekian sekian.

 

Sebenarnya, bila nak pilih rangkaian produk kecantikan ni, kenalah kita kenalpasti kondisi kulit muka kita. Bila kita pilih produk yang memang khas untuk kondisi dan keperluan kulit kita, barulah kulit kita akan dirawat dengan optimum. Kalau main langgar aje, memang lah kurang keberkesanan produk tu.. so tak boleh salahkan produk sangat kan ?

 

 

MACAM MANA NAK KENALPASTI KONDISI KULIT ?

Mungkin you guys boleh cuba seperti di laman WikiHow atau boleh jawab Skin Type Quiz nii…. Okay ?

 

 

Okayyy alang alang tu, Nisa nak perkenalkan korang dengan satu jenama yang mempunyai banyak rangkaian produk dan salah satunya mungkin sesuai dengan keperluan kulit anda !

 

                                      My skin is dehydrated and flaky                                         

Innisfree - Green Tea series

Moisturizing : Jeju Green Tea Line

Haa ini set yang Nisa tengah share sekarang. Before this Nisa percaya kulit Nisa ni oily. Tapi lepas Nisa pergi beauty counter, and masa tu baru tahu kulit Nisa agak dry.. so, Nisa cuba beli Green Tea serum dia. Memang best ! Sebab parut jerawat yang lama pun dah memudar dan mekap makin mudah lekat sebab kulit makin lembap. Oh ya, daun the hijau ni ditanam dalam suasana terbaik di Pulau Jeju dan diproses secara organik.

 

 

                               I have visible blackheads and oily skin                                 

Innisfree - Jeju Volcanic series

Pore Care : Jeju Volcanic Line

Bahan asli seperti “volcano scoria” tercipta apabila lava menjadi keras selepas letusan gunung berapi. Bahan ini baik untuk membersihkan pori-pori dan mempunyai keupayaan menyerap sebum. Antara ciri bahan “volcano scoria”  ini ialah anti-bakteria, nyah-toksin, membersih dan kuasa menyerap yang baik untuk membantu menyelesaikan masalah pori-pori.

 

 

                                      I want clearer and brighter skin                                          

Innisfree - Whitening Pore series

Whitening Care : Whitening Pore C Line

Rangakain yang ini mempunyai dwi-fungsi iaitu MENCERAHKAN kulit dan juga PENJAGAAN PORI-PORI.. Bahan produk ini diekstrak daripada buah tangerine dari Pulau Jeju dan jus dari buah ini mampu membantu memberikan pengguna kulit yang licin dan berseri.

 

 

                                      I want clearer and brighter skin                                          

Innisfree - Jejubija series

Trouble Care : Jeju Bija Line

Bahan utama untuk skin care line yang ni ialah Nutmeg yang mempunyai khasiat untuk anti-inflammatory dan jugak antibakteria, jadi rangkaian ini sesuai untuk kulit bermasalah, kulit sensitif. Selain tu, ia membantu meningkatkan imuniti kulit.

 

 

                             My skin is dry and lackluster from malnutrition                                 

Innisfree - Olive Real series

Nutrimoisturizing Care : Olive Real Line

Rangkaiin produk Olive Real ni memang untuk EKSTRA LEMBAPAN ! Ianya mengandungi minyak zaitun yang diekstrak segar. Kalau kulit memang kering melampau lampau boleh try pakai rangkaian ini okay !

 

 

                                          I have visible wrinkles                                      

Innisfree - Eco Science series

Wrinkle Care : Eco Science Line

Okay ini pulak natural anti-aging skin care line. Dihasilkan dari tumbuhan marin di Pulau Jeju dan mempunyai ciri-ciri untuk regenerate balik sel. Ia mempunyai kandungan antioksida yang tinggi, baik untuk anti-penuaan, memberikan kulit yang lebih elastic gituu ! Tumbuhan marin yang mengandungi vitamin A membantu dalam “skin regeneration”.

 

 

Ahaaa… ini adalah antara produk produk di bawah jenama innisfree . Jangan risau produk mereka semuanya organik dan mesra alam sekitar ! Jadi tak perlu takut kot mengandungi bahan kimia ke, unsur-unsur haiwan ke.. Takde okay… selamat untuk semua jenis kulit. Yang penting, kalian memilih produk mengikut keperluan dan keadaan kulit anda okay !

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem


Read More»

Copyright © Nisa Kay