Monday, June 1, 2015

My Worktrip to Barcelona 2015 – Makan makan makan…




Assalamualaikum…




Bila pergi travel ke negara lain, terutamanya yang tak ramai penganut agama Islam, semestinya antara concern terbesar kita ialah bab makan. Halal ke tidak makanan tu memang menjadi satu dilema buat semua yang travel.. lagi lagi kalau satu-satu tempat tu sukar sangat sangat nak dapat makanan halal. Kalau kita bawak dari Malaysia pun, berapa banyak sangatlah makanan yang boleh kita sumbat dalam luggage, ditambah dengan pakaian dan toiletries lagi… pastu nak fikir lagi bape kilo luggage tu supaya tak melebihi kapasiti percuma luggage kan. Kang lebih kilo kang kena bayau lakk…




Sma juga keadaannya bila aku pergi Barcelona dulu… Baju nak kena bawak yang tebal-tebal sebab aku memang tak tahan sejuk ! Barangan mandi.. tudung.. stokin… pastu nak sumbat pulak makanan.. Haaa… memang dilema sangat tau tau.. So apa yang aku buat ialah :


1. Bawak biskut atau makanan untuk kudap-kudapan ! Bila cuaca sejuk, aku cepat rasa lapar. So aku beli sepaket biskut yang dalam dia ada pek kecik kecik tu, sehari aku letak dua tiga pek dalam beg supaya boleh sentiasa mengunyah.

2. Bawak minuman 3-dalam-1 macam milo atau minuman bijiran (contoh Nestum) untuk sarapan, so kenyang sikit perut tu.

3. Bawak mi segeraaa ! Hahaa ini wajib kot. Bila travel memang mi segera lah paling sedapppp.

4. Kalau travel in group, amalkan sharing makanan. Setiap orang bawak makanan yang berbeza, so that ada banyak pilihan.





Bercerita pulak pasal Barcelona ni, aku nak mengimbau balik kenangan makanan di sana. Tahun ni nampaknya penerimaan terhadap pengunjung dari Timur Tengah (kebanyakannya) mungkin telah membuatkan pihak penganjur turut menyediakan pilihan makanan HALAL ! Percuma pulak tu. Alhamdulillah !


Salah satu dewan di Fira Barcelona telah dijadikan sebagai “dewan makan” macam kat asrama tu. Hahaa.. dalam dewan makan tu pulak ada 4 bahagian berbeza, dibahagikan mengikut jenis jenis hidangan. Ada empat jenis hidangan iaitu, Middle Eastern, Japanese, Southern American dan …. . Nak masuk ke tempat ni, dia akan scan kad kita, so kalau access granted, kat scanner dia kuar warna hijau. Makanan dalam ni free !! So kalau setiap hari makan satu jenis, dah boleh rasa keempat-empat jenis hidangan sepanjang MWC ni berlangsung !







Haaa kena masuk lane yang ditetapkan dan beratur. Amik dulang dan pilih je makanan nak apa.. Dalam setiap jenis hidangan, ada starter, main course, side dish dan dessert. Untuk setiap jenis tu, ada dua tiga jenis. Okay senang citer macam ni lah… contoh untuk main course, dia akan sediakan tiga hingga empat jenis makanan untuk amin course, so satu atau dua daripadanya adalah HALAL. So boleh lah pilih yang halal tu.. same goes with side dish, dessert.






Ini hidangan aku masa aku try juadah MIDDLE EASTERN. Hahaa sebenarnya rasa rugi pulak ambil yang middle eastern ni.. sebab nya tak kena pulak dengan selera aku.. Nasi dengan chicken skewer tu je sedap bagi aku.. yang lain macam tak gemar lak aku. Patutnya aku nak try Southern American. Wuwuwuuu… Takpelah.. ada pilihan makanan halal pun kira syukur sangat dah. Dapat jimat banyak jugak makan free ni, sebab makanan halal yang dijual di kiosk luar mahal gila !







Okay.. selesai acara di MWC, aku, boss dan rakan media dari website Lowyat.net decide nak keluar makan di sebuah restoran Timur Tengah yang bagi kami agak murah lah harga dia. Cuma nya kena menapak la sikit nak cari kedai ni. Kedai ni dekat dekat area La Raval (ye kot nama dia ni, aku lupa daa), sebelah La Ramblas. Haha. Carilah kedai AL-ANDALUS ni…







Kedai makanan halal, of course la kedai makanan timur tengah. Hahaa… kebab, mixed grilled tu memang biasa.. falafel laa… hahah semua lah. Boss aku pun sampai pening-pening nak pilih apa.







Ini bukan makanan aku ! Hahaha.. Ini makanan yang boss aku order rasanya.. Grilled chicken dengan cheese, sayur dan kentang goreng ! Haaa… kalau kedai Timur Tengah ni, bagi aku portion dia memang agak banyak.. sesuai la dengan orang dari sana yang memang berselera besau ! Aku order chiken (ke beef?) wrap. Masa nak bayar siap dapat diskaun. Haha.







Jalan jalan jom ! Sejuk nye takyah cakap lah. Malam pulak tu. Tu yang aku berbalut dengan muffler bagai. Hahaa.. tetibe tengah tengah jalan ada patung besi bentuk kucing. Haha bergambau dulu laa.. rindu kucing kat rumah punya pasal !






Ini dia La Ramblas. Tengah-tengah jalan dia buat satu laluan khas untuk pejalan kaki. Juga di sini terletaknya banyak mini bar dan mini restoran. So boleh duduk duduk minum makan kat sini…







Dekat laluan ni jugak terdapat banyak jugak lah kiosk-kiosk yang jual souvenir untuk pelancong. Beg, tshirt, keychain, topi, sweatshirt, buku.. semua ada ! Macam-macam jenis. Tapi aku tak membeli sangat laa.. sebab kat luar sejuk so aku takde mood nak membeli dan membelah poketku.







Sampai ke hujung jalan kot kami menapak. Nampak lah satu monumen kat sini. Maka berlumba-lumba kami mengambil gambar guna phone masing-masing, nak tunjuk hebat la phone siapa paling lawa ambil gambar waktu malam. Hahaa… Eh tapi ni aku letak pic yang aku ambil guna kamera.







Ini muzium lilin kalau tak silap aku. Hahaa ye kot ? Kami perhati dari luar saja.. Lagipun dah tutup muzium ni,






Oh ye.. sepanjang di Barcelona, ada masa aku masak jugak. Haha nampak gaya macam hebat je kan. Hehehe..






Taraaa… french toast eh namanya ? Yang kita celup telur tu then goreng atas frying pan. Hahaa alkisahnya aku tak jumpa garam. So macam kureng something pada roti aku. Tapi alhamdulillah… sebab seingat aku, french toast aku ni habis dimakan rakan sekerja. Hahaha… !!




So.. tu je kot nak share pasal trip ke Barcelona.. Eh eh ade lagi lah.. entry penutup… Sebelum aku beralih ke entry event-event.. kemudian sambung tulis pengalaman di Melbourne Australia.. kemudian Korea ! Fuhhh gilo weh gilo.. itu first time travel back to back… Hohoo.. see ya !









XOXO,
Putewi Hensem !

2 comments :

zeera lily said...

huwa... best gila travel sana sini..

Nurul Baidurah said...

belum ada rezeki lagi nak ke sana...