Saturday, February 28, 2015

My Worktrip to Barcelona 2015 – Barceloneta Beach (Day 2)

 

 

Assalamualaikum…

 

DSC03676

Pagi Barcelona ! Hari pertama di sini kami dah melantak mi segera. Haha aku rasa for travellers, mi segera ni kira essential la kan. Makan panas-panas pulak.. Fuhhh… memang syok.

 

 

DSC03679

Haha ini sarapan cara jimat sangat. Sebab nya biskut di atas kami dapat free, cheese spread pon dapat free dalam flight ke Amsterdam kelmarin. Haha so jimat kuasa dua kat situ. Makanya, any flight food yang boleh korang tapaw simpan dalam beg, tapaw ajo lah. Aku je dah amik dua tiga paket biskut masa dalam flight. So boleh lah buat kudap-kudap masa tunggu di Airport Schiphol kelmarin.

 

 

DSC03681

Ini bukan iklan produk eh. Tapi saja lah nak share, kalau berjalan ke mana-mana yang tak duduk hotel, aku suka bawak cereal drinks macam ni, lagi-lagi brand Nestum ni haa.. Sebab bagi aku kalau minum satu paket ni, dah agak kenyang. Hahaa tu perut aku lah. Kalau perut orang lain aku tak tau. Kalau duk hotel, dapat la breakfast so boleh makan cereal dengan susu kan. Kalau tak duk hotel aku bawak benda ni sajor.

 

 

DSC03695(Masih tak faham, dalam banyak-banyak tempat.. sebelah tong sampah jugak aku nak bergambar eh??)

 

Fuhhh terasa mencucuk kedinginan cuaca di Barcelona ni. Aku tinggal di kawasan yang namanya Marina. Sangat dekat dengan pantai dan beberapa tempat tarikan pelancong seperti Sagrada Familia. Semuanya dalam walking distance je.. Memandangkan hari Jumaat ni kami takde buat apa sangat, kecuali nak shoot video Mingguan Amanz, so kami keluar tengok-tengok kawasan berhampiran, kot ada lokasi yang best nak shoot video.

 

 

DSC03697

Berpandukan peta yang dibekalkan oleh tuan rumah, kami cuba untuk pergi ke kawasan-kawasan yang beliau dah tanda untuk kami lawati. Ewahh macam pelancong sangat uolls ! Kami cuba nak pergi Parc de la Ciutadella TAPIIII… Mungkin kami ikut jalan lain, sudahnya kami tak jumpa pun pintu masuk taman ni.. Dalam taman n ada banyak tempat lawa-lawa.. Tapi takpelah.. takde rezeki. Hew hew…

 

 

DSC03701

Yang kami jumpa cuma Zoo De Barcelona, yang mana merupakan sebahagian dari Parc de la Ciutadella  tadi. Haaa kami usha balik peta, nak masuk taman ni kami kena pusing balik. Makanya kami pun rasa tak payahlah, teruskan je lah perjalanan ke pantai.

 

 

DSC03710

Haha terik punya pasal cahaya matahari tu, ambil gambar pun mesti mau tutup mata. Kekeke.. Sweatshirt dari instashop @echoskint thank you soo much !!!

 

 

DSC03717

Ni area Carrer de Moscou kot? Entah lahh.. susah aku nak tengok mana satu papan tanda depa. Bukan aku faham pun. Yang pasti laluan yang ala taman ni terletaknya di tengah jalan raya, berhadapan bangunan-bangunan hotel dan pejabat.

 

 

DSC03722

Yezzaa !! Sudah sampai di Barceloneta Beach ! Nampak je matahari memancar dengan sangat terik, tapi ! Angin sejuk dibawa oleh ombak dan pantai jangan dipandang rendah ! Hahaha sejuk sangat weyyy… Yeah bebeh kami kini mengadap Laut Mediterranean !

 

 

DSC03736

Haa kalau korang tabur biskut ke gandum ke.. atau anything yang burung boleh makan, nanti korang kena serbu dengan sekawan burung camar ni. So far aku tengok dia takde lah patuk orang, cuma kalau korang nak baling makanan tu baling ler jauh sikit.. Kang baling kat kaki kang, dengan kaki korang sekali dia patuk ! Hahaa…

 

 

DSC03741

Ni bahagian atas dari kawasan pantai tu… Tempat orang bersiar-siar.. main basikal… and main roller-blade ! Fuyoo teruja jap aku.. teringat zaman gilakan roller-blade masa sekolah rendah dulu! Kat sini basikal elektrik pun hadooo. Tapi jejaga lah, orang kat sini bawak anjing depa jalan-jalan.. jangan tergesel sudah ler.

 

 

GOPR3515

Oh ye… hope siapa yang datang sini hati-hati dengan scammer yang agak berleluasa. Mula tadi, kat kawasan pantai, sedang asyik aku memerhatikan burung camar tadi, datang seorang warga asing (I think he’s Pakistani) menanyakan kami orang Malaysia ke tak. Kami iyakan aje lah. Lepas tu dia tunjukkan kepingan kelapa kat dalam bakul dia and insist suruh boss aku amik. Aku buat bodoh je la.. dah tahu kan nanti dia mesti mintak duit. Boss aku lak almosttt ambil kelapa tu. Nasib tak amik ! Kalau tak mesti overcharge !

 

And satu lagi ada orang jual-jual bunga rose. Masa ni aku dengan boss aku tengah ready nak buat video mingguan Amanz kat kawasan pantai ni. Di hulur-hulur bunga rose. Lepas tu tunjuk kat boss aku suruh bagi aku. Kejadah apakah iniii… We said “no thank you” baik-baik je lah. Nasib baik orang tu tak memaksa sangat. Kalau tak mesti kena dah dengan aku HAHA.

 

 

DSC03753

Lepas habis rakam video, kami ingat nak pergi jumpa one of our team member kat area Carrer de la Marina. Hahaha masalahnya jalan Carrer de la Marina tu panjang nak mati so, dengan takde internet nya dan sangat susah berkomunikasi maka kami pun terus balik je lah. Kaki aku masih sakit-sakit, padah apabila bawak kasut yang tak sesuai ! Haha… So balik je lah. Lapar dan penat.

 

 

DSC03757

Masa lalu atas jambatan, sempat la aku usha sekawan anak-anak ikan tengah warming up untuk main bola / futsal. Hahaa cuci mata kejap. Aci ke idokkk ???

 

 

Sudahnya, sampai rumah, aku isi perut dengan roti and sardin, serta minuman Nestum tadi.. Lepas tu aku tak ingat apa dah. Aku terus black out haha ! Dari sekitar jam 6 petang aku tido ! Sampai lah aku terjaga jam 11.30 malam macam tu.. Aku tersedar sebab tido dengan tudung sekali haha.. lepas tu aku mesej-mesej kejap dengan kawan, sebab kat Malaysia masa tu pagi lag.. and tatap kejap gambar anak-anak kucing yang ku rindui, tehn tido balik sampai la jam 6 pagi gitu. Ya ampun.. dengan tak dinner nye ! What happen to mee. Hahaa…

 

Kat sini dah jam 8.30 pagi gitu.. (di saat aku menaip ayat ini). So aku nak bersiap-siap dah keluar… nak pergi ke Fira Barcelona untuk ambil pass media ke acara Mobile World Congress yang akan berlangsung bermula Ahad ini (esok).. Haa lainnya tahun ini, tahun ni ramai media dari Malaysia yang akan datang cover event MWC2015 ni. Tahun lepas macam krik krikk sikit susah nak jumpa orang Malaysia.. and we always being mistaken as Indonesian. Haha..

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem @ Barcelona !

6 comments :

Hafiz Hafizol said...

wuuuuuuu.. cateknya Barcelona ! T_T

mr boroboro said...

cantiknya Barcelona!
pasang impian nk pg sana jgk lah,,hewhewhew

salwani nordin said...

best nya!!!

Nadia Shaira Shafii said...

waaaa lawanye best2222222222

nadiasecreto.com

EjamOthman said...

tak pernah pergi luar negara, dapat baca apa yang orang rasai pun cukup dah.

Afidah Azmi said...

nak jugak g jejalan dgn Nisa..agaknya bila la boleh yer...WOrk trip!!