Friday, July 25, 2014

Shopping raya di Kompleks PKNS Shah Alam

 

Assalamualaikum..

 

20140724_222529

Siapa yang duduk Shah Alam atau kawasan berhampiran atau student kat sini mesti dah tau antara tempat wajib terjah bila tiba musim raya ialah Kompleks PKNS Shah Alam. Bila mai ja musim raya ka, cuti ka.. puasa ka.. memang selalu jugak ada bazaar kat dalam kompleks ni.. Kalau hari biasa memang banyak jual pakaian wanita, perhiasan rumah dan macam-macam lagi la..

 

Tapi masuk ja bulan puasa, segala jenis mak nenek butik pakaian berlumba-lumba nak bukak booth kat sini sebab depa tau ni la port hangat orang Shah Alam datang nak cari baju raya, aksesori dan macam-macam lagi laa.. Kan kan kan…

 

Jujur bagi aku, harga baju kurung / baju melayu pada hari biasa (bukan musim perayaan) jauh lebih murah dan berpatutan. Mungkin sebab time ni la manusia sekalian alam berlumba-lumba nak cari baju baru untuk pagi raya, maka harga baju pun mencanak-canak naiknya. Asalnya kat Kompleks PKNS ni sememangnya dah ada kedai baju melayu, baju kurung yang memang banyak terutamanya kat tingkat 1 kompleks ni. Tu belum lagi discover kedai-kedai yang ada kat ceruk ceruk kompleks ye dak ???

 

 

20140724_214105

Lepas berbuka puasa di butik Sincerelybyus Bangi bersama kre butik, aku terus balik Shah Alam.. tapi tak tergerak nak balik rumah. Terus ke Kompleks PKNS sebab nak carikan baju kurung adik aku. Well, aku mulanya tak terniat nak beli baju kurung memandangkan aku beli baju jubah-jubah je.. tapi terrbeli jugak hahaha..

 

Punyalah ramai umat manusia kat PKNS hari ni ya ampun tapu syukur alhamdulillah mudah je aku dapat parking tadi… Sana sini orang jual macam-macam.. Tengok macam dalam gambar kat atas ni haaa.. tepi laluan ke toilet pon ade rak tudung ya ampunnn…

 

 

20140724_214241

Well.. biasa kalau bebudak kecik raya pertama je melaram baju melayu atau baju kurung… masuk petang sikit or raya kedua semua dah bergaya pakai baju fesyen-fesyen dah.. Tengok je lah booth ni semua baju budak.. banyak betul dress ala-ala Princess Elsa.. Kemahen tau demam Frozen bebudak sekarang… Nasib la adik aku yang darjah 6 tak mintak dress Elsa, kang ada yang kena humban ke kutub utara kang ahhaha !!

 

 

20140724_222138 

Sesambil aku usha baju kurung untuk adik, member aku Adam pun usha baju melayu. Nak cari yang warna pink katanya.. Awww so jambu. By the way guys.. kawan aku ni photographer. So kalau nak quotation untuk wedding shoot boleh contact beliau kat page SenseOfView Photography okayy??

 

 

20140724_222511

Haaaa bukan baju perempuan je bermacam pesen zaman sekarang ni.. Baju melayu lelaki pun bermacam pesen dah haaa… Ade corak gitu, ade corak gini. Ada jugak yang songket kat bahu, songket kat dada haa kau hado??

 

Aku perasan lelaki sekarang suka cari baju yang fit kat badan gitu? Kawan-kawan aku pun banyak yang tempah baju melayu kat tukang jahit. Ye lah, bila dapat yang saiz kita personally, pakai pun rasa smart je kan.

 

 

20140724_214316 

Baju perempuan kompem taknak kalah dengan manik-manik yang menghelip-ghelip kennzzz…. Tapi aku ni sukakan baju yang simple, plain, takde sulam takde manik. Well sulam might be okayyyy BUT no manik manik. Ergghhh aku tak minat haha !! Macam baju dalam gambar ni. Aku rasa lawa je.. tapi dah macam baju nak bertunang dah haa. haha!!

 

 

Pendek kata, tahun ni baju aku banyak jubah.. And aku beli jubah yang biasa, yang plain je.. tak beria sangat.. supaya lepas raya nanti pun aku boleh pakai buat baju hari-hari jugak. Haa kan mudah. Aku tak suka beli baju yang terlebih meriah, tapi end up pakai sekali je. Unless aku memang ade majlis di mana aku nak tampil special. Haa masa tu memang aku melaram la segala manik dan sequin dan lace. HAHA !!

 

 

Apa-apa pun, dalam berbelanja, syukurilah rezeki Allah beri dan jangan lupa kepada yang memerlukan. InshaAllah biar Allah je tahu niat kita, keikhlasan kita.. tak perlu ditonjol menjadi ukuran mata-mata yang memandang.

 

 

 

 

SELAMAT SHOPPING ! SELAMAT HARI RAYA !


Read More»

Wednesday, July 23, 2014

Untunglah travel ke luar negara…

 

Assalamualaikum…

 

 

TRAVEL.

Aku sememangnya minat travel dari dulu. Tapi sebab aku bukanlah orang kaya, malah student je pun masa tu maka aku pendamkan hasrat aku. Alhamdulillah dengan blogging aku berjaya mendapat peluang untuk travel dalam negara. Aku dah jejak negeri yang belum pernah aku pergi. Dan syukur lagi, dengan kerja part time aku sebagai video host, aku juga telah jejak kaki ke negara-negara yang tak pernah aku bayangkan. ALHAMDULILLAH.

 

 

 

DSC07175 

Ada sekali aje aku pernah pergi bercuti ke luar negara guna duit sendiri. Masa tu aku pergi Korea selama lebih kurang seminggu bulan April lepas.
Antara komen yang biasa aku dapat “Untunglahh…”
Ada lagi komen macam ni “Untunglahh….”
Lepas tu ada jugak yang komen “Untunglahhh……”

 

 

 

1405579110215

I just found this picture somewhere on twitter… so this picture somehow gives me inspiration on what I’m going to write in the entry later on.

 

 

Aku bukan lahir-lahir je dah kaya raya. Aku lahir dalam keluarga yang sederhana, adik-beradik ramai. Jadi aku tak diajar bermewah-mewah. Aku tak membesar dengan keadaan bila aku nak apa-apa je, aku akan dapat. Masa aku kecik dulu, aku jual sticker kat sekolah sebab nak dapatkan duit lebih. Sticker pokemon, sticker pelakon hindustan, sticker gambar penyanyi semua aku pernah jual. Aku dulu entah macam mana pandai lukis gambar watak-watak pokemon, lukisan tu pun aku jual.

 

 

Naik sekolah menengah sikit kerja kat kedai runcit sebab nak duit lebih buat belanja masa cuti sekolah hujung tahun. Aku pernah kumpulkan buku aku dengan kawan-kawan aku untuk buat mini library kat rumah kawan aku. Siapa nak mai baca buku, bayar dalam 20 sen macam tu. Haa macam tu sekali nak dapat duit lebih. Jual ais krim ikat tu pun pernah.

 

 

Sama macam nak travel. Aku selalu nak pergi travel dengan kawan-kawan. Tapi jawapan nye mesti satu “Takde duit”. Aku faham sangat-sangat kalau isu duit ni. Sebab aku pun bukannya berduit sangat. Alhamdulillah rezeki bisnes dapatlah tampung hidup. Terasa sangat tau bila orang kata kat aku “Kau masyuk takpelah!”. Sobss.. Sedih tau. Aku hidup tanggung sendiri, bayar gaji adik, bayar sewa rumah, bayar kereta sendiri, duit minyak, duit dapur, duk jauh dari family.. Iskkk. Tapi takpe.. aku bersyukur semua aku ada.

 

 

Jadi bila aku nak travel, bukannya aku ada duit sedebuk sepuluh dua puluh ribu dalam akaun. Aku MENGUMPUL ! Macam nak pergi Korea hari tu, aku ambil masa lebih kurang setengah tahun untuk bayar ansuran pakej ke Korea tu tau. Siapa kata aku bayar cash sekaligus siap dia aku tampar haha! Kalau aku ni kaya, aku tak payah beli pakej bagai, aku upah je personal tourist guide lepas tu aku melancong ke negara-negara Eropah. Pastu shopping barang branded je! Hah!

 

 

Mungkin kat bawah ni tips nak mengumpul duit untuk travel :

1. Kalau ambil pakej travel, biasanya pihak travel tour akan mintak pendahuluan untuk tiket flight. So kalau kena bayar RM1500 dulu, kumpul siap-siap RM2000. Biar ada lebih. So kalau time membayar tu takdelah rasa pokai sangat ye dak.

2. Lepas tu kira berapa minggu / bulan sebelum tarikh akhir lunaskan bayaran penuh, korang buat la calculation, setiap minggu nak kena bayar berapa.. or setiap bulan nak kena bayar berapa..

3. Kalau korang kira (contohnya) kena bayar RM200 sebulan, simpan dalam RM300 atau RM400. Duit lebihnya boleh buat simpanan untuk perbelanjaan di negara yang korang nak pergi tu.

 

 

 

Pendek kata kena kuat semangat jugaklah dalam mengumpul duit ni haa.. Tapi cuba fikir, kalau korang tak kuatkan semangat nak mengumpul, menahan nafsu shopping, dapat ke jejak kaki ke tempat yang korang idam-idam kan tu? Haaa tepuk dada tanya selera gituhh.

 

 

PENDEK KATA LAGI, kalau nak kan sesuatu benda, jangan hanya melihat, jangan hanya meng-untunglah-kan orang lain, tapi no actions taken. Sampai bila ye dak? Aku dulu pun macam ni.. jadi pilihlah untuk tukar attitude. Stay positive ! Work hard for things that we dream for. Biar lambat, asalkan kita merasa kemanisan usaha sendiri untuk dapatkan apa yang kita nak! Tak gitu?

 

 

DSC07254

Join Korea trip tanpa kawan-kawan pun. Main masuk je mana-mana group yang ada empty slot. Alhamdulillah dapat kawan-kawan yang sekepala, yang suka selfie dan boleh hang out sesama kat Korea. Rindu pulak Kak Lin, Kak Mas dan Erin ! Ohh ye, aku pergi Korea tu pun bukan under mana-mana travel agency, aku join travel group yang diselia oleh UZAIR OTHMAN, sebab aku rasa harga pakej dia agak berpatutan jugak laa.

 

Lagi satu, yang best nya pergi under orang persendirian macam ni, jadual korang tak tight sangat nak ke hulu ke hilir.. banyak free and easy (senang je nak keluar jalan jalan sendiri). Banyak masa nak hayati keindahan dan keseronokan tempat-tempat yang kita lawati. Ala-ala backpacker pun ada. So visit blog UZAIR OTHMAN for more info ya !

 

 

 

 

 

 

STOP “UNTUNGLAH”, SELAMAT MENGUMPUL DUIT DAN TRAVEL ! HAHA !


Read More»

Tuesday, July 22, 2014

Shopping mekap di SEPHORA KLCC

 

Assalamualaikum…

 

image DARI KIRI : Adam, Naim Husni, Fie Omar, Khairil, Nisa, Khallela dan Rahim Azhari (muka paling sesuci lebaran)

 

Semalam (yakni hari Isnin) aku berpeluang berbuka puasa dengan rakan-rakan aku di KLCC. Rakan-rakan yang ini yang memang melalui alam maya, ada juga yang kenal atas kawan-kawan.. Tak sangka boleh keep in touch sampai la sekarang ni. Malah buat macam-macam aktiviti bersama-sama.. ALLAH ! Syukur dikurniakan rakan-rakan ni.. Maka.. selepas berbuka puasa tu, aku menyempatkan diri (dengan sengaja haha) menyinggah sebentarrr di makeup stor kegemaran aku iatu SEPHORA.

 

 

 

 

20140721_212146

Chinggg chingggg !!! Macam di campak-campak sprinkle bentuk bintang ke muka kau bila kau melangkah masuk SEPHORA kennzzz… Nisa palingggg suka rak barangan mekap dia.. sungguh tersusun dan mudah nak cari apa yang kita nak.. Ini baru produk oleh SEPHORA.. Kalau produk brand lain dia susun di atas rak berlainan. Senang ! Tak bercampur-campur. Kalau kita memang nak beli satu brand tu, terus je ke rak brand mekap tu. Haa senang sunggoh !

 

 

20140721_212205

Ini pulak bahagian mekap oleh SEPHORA. Adoiiii memang mengancam sungguh.. memanggil-manggil je nak membelinya. Hahaa… masa aku diploma masscomm dulu, aku ade belajar satu subjek ni, dia explain bahawasanya susunan yang teratur, ikut warna / saiz / jenis produk memang secara tak langsung pengaruhi psikologi pelanggan untuk menjadi lebih tertarik kepada produk yang dipamerkan. Kan? Aku pun dah separa ingat ahahaha !!

 

Tapi bagi aku memang betul pun. Selain menarik minat kita nak menengok barang yang dijual, lagi mudah kita nak cari barang yang kita nak kan? Contoh macam baju, kita susun yang warna hijau dengan warna hijau je.. yang biru dengan biru je.. macam pelangi pulak kan.. Senang nak cari, pelanggan akan mulakan dengan warna yang dicari, then baru belek design dan harga. Kan? Haha ye yee je aku :p

 

 

20140721_212222

Tapi tadi aku takdelah beli produk lain pun sebenarnya.. Aku membelek kat satu rak ni aje.. iaitu seksyen barangan MAKE UP FOR EVER. Aku memang tertarik dengan brand ni dah lama.. Tapi aku ade banyak lagi mekap kan, so tahankan je lah diri daripada nak menyoping barang mekap wuwuwu… Jadi lepas aku kemas-kemas meja solek, aku ade buang beberapa foundation aku yang dah lama sangat tak guna (takut dah expired, kang rosak lak muka!).

 

Jadi aku decide nak beli sesuatu dari brand ni.. Niat di hati nak test je foundation kat muka, sekali bila staff SEPHORA pakaikan dekat muka, terus jatuh hati dengan produk nye ! Sekali dengan beberapa barang lain jugakk. Mih mih mih.. Aku anggap semua ni reward untuk diri aku je la yak. Bahaha…

 

 

20140721_212157

Ahhaaaa… tudiaaa.. selamat sudah perabis wang yang dijana dengan tenaga dan masa di SEPHORA. Muahahahaa… Sebab aku puas hati, maka aku decide nak beli. Kang tak beli termimpi-mimpi pulak. Haishh apa punya perangai la..

 

 

20140722_014154

My make up haul of the brand MAKE UP FOR EVER.
Mat Velvet+ Matifying Foundation (Nisa guna kod 55)
Rouge Artist Intense Color Lipstick (Nisa beli kod 34)
Instant Brush Cleanser – Purifying Brush Cleanser
Make Up For Ever Professional Foundation Brush (kod 108 – Straight)

 

 

Masa Nisa try foundation ni kat muka, nampak muka lebih lembap sebab dia ade function hydrating (staff tu explain).. ye lah, sebab my skin quite dry. And she doesn’t even use concealer pun, tapi foundation ni dapat cover blemishes and redness (due to pimples) on my face. Of course I bought it out of impressiveness ! Berus yang dia guna lak buat sapuan foundation lebih smooth dan cepat blend. Sebab tu beli jugek muahaha..

 

And beli lipstick tu sebab nak kan colour yang ala-ala pink purple, tapi tak over sangat. Haha yeke? Hmm… Tapi entah, memang niat nak beli lipstick. Anddd brush cleanser tuuu. Sejak sejak muka jadi sensitif ni, Nisa ambil berat sikit pasal kebersihan berus yang Nisa guna hari-hari. Kalau berus kotor, ade baketria dan kuman, memang rosak la kulit muka kan.

 

 

 

 

Sooo.. tu je nak share . Tenkiu !
(Ini bukan iklan berbayar)
XOXO


Read More»

Sunday, July 20, 2014

Nora Danish

 

 

DSC08321

Takde apa pun sebenarnya.. saja nak letak kat sini gambar yang aku ambil masa majlis pratonton filem Pengantin Malam beberapa minggu lepas. Lawonye Nora Danishh. Kbai.

 

 

 

 

XOXO


Read More»

Saturday, July 19, 2014

GIVEAWAY : Kad raya dan duit raya

 

Assalamualaikum…

 

Actually this is NOT REALLY A GIVEAWAY pon… cumanya.. setiap tahun aku memang nak give out kad raya kepada yang sudi… Tapi ada kelainan sikit tahun ni.. Alhamdulillah ALLAH Maha Pemurah, maka aku nak kongsikan sikit rezeki dengan mereka yang terpilih.. Salah seorang penerima kad raya akan menerima DUIT RAYA sebanyak RM50 hew hew..

 

 

20140710_222756

Dalam gambar di atas adalah antara kad raya yang aku dapat tahun lepas. Ada yang pos dari jauh, dekat.. semua adalah. Alhamdulillah syukur kerana sudi bagi kad raya.. Actually  aku jenis suka cara old skool macam ni.. Berutus kad raya.. tulis ucapan funny-funny.. tulis pantun pecah kaca pecah gelas.. ahah.. Sebab ingatan macam ni “shows you sincerity through efforts made”. Haa gituhh…

 

 

20140710_222616

Hew heww.. ada 20 keping kad kat sini.. So siapa yang nak kad raya boleh komen kat FANPAGE SAYA SUKA MENAIP okayyy… Just bagi nama dan alamat.. nanti 20 yang terawal dapat kad raya.. aku akan post next week.. tapi menengokkan keadaan sekarang ni, diingatkan bahawa kad raya akan dapat maybe lepas seminggu raya ke. macam tu lah.. Bagi yang terpilih untuk duit raya nanti, aku akan bank in je..

 

 

 

MACAM MANA NAK DAPAT KAD RAYA DARI NISA KAY :
Inbox NAMA dan ALAMAT LENGKAP di FANPAGE SAYA SUKA MENAIP
Salah seorang penerima kad raya bertuah akan menerima duit raya RM50.
(Akan dipilih secara rawak)

 

 

 

 

 

 

 

SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT HARI RAYA !


Read More»

Thursday, July 17, 2014

My Cats - Ash & Chiky (PART 2)


Assalamualaikum..



Bila rinduuu terkenang mu sayangg.... Amboi amboi.. ayat mukadimah tak boleh nak geli-geli lagi ke? Kemain guna lirik lagu ni haa.. Actually entry kali ini pasal anak bujang aku sorang tu lah.. terkenang-kenang.. tercari-cari.. haa baru kau tau erti penyesalan ye Ash??? Hahaa..



Kisahnya.. aku hantar kucing aku Chiky ke rumah rakan blogger aku iaitu encik-diminati-ramai siapa lagi kalau bukan Hizami Rahim di Budak Lelaki Sebelah Pintu tu lahh.. Hahaa.. bagi yang mengikuti beliau di laman instagram mungkin ada yang tahu bahawa Hizami ada bela seekor kucing jantan yang macho bernama Loki.. Memandangkan Chiky aku pun dah merenyam semacam.. si Loki pun yang menggesel resah gelisah, so aku suggest untuk hantar Chiky ke sana lah.





Gambar ni di ambil pada Ahad (13 Julai 2014) yang lepas. Aku hantar Chiky kat rumah Hizami pada Sabtu (12 Julai 2014). Memandangkan no extra cage, so aku letak je Chiky dalam sangkar Loki.. Dalam hati berharap sangat sangat dorang tak gaduh ke, cakar-cakar ke.. Yelah kan dorang baru first time jumpa.. kot la Loki tak mau kucing lain masuk "kawasan" dia kan..


Tapi alhamdulillah sepanjang aku, Hizami dan rakan-rakan yang lain menjalankan aktiviti kami, tidak ada "panggilan kecemasan" dari family Hizami kot kot la kucing ku dan kucingnya bergaduh teruk ke apa. Hahaa.. Bagus Loki ni behave je dia.. Chiky pulak jenis tak kisah je.. Mungkin sebab dia dah biasa membesar beramai-ramai.





Jadiiii... bila Chiky takde kat rumah, Ash pun jadilah anak tunggal ku semula.  Kui kui kui ~ Agaknya dua bulan dengan Chiky ada kat rumah ni dia dah biasa kot.. dah ada kawan bermain.. dah ade kawan nak kacau kacau.. dah ade kawan nak berlari berkejaran, dah ada kawan nak bergomol bergaduh... Nampak dorang boleh get along jugak lah...


Tapi balik nye aku dari Melaka (tanpa Chiky), aku ambik Ash kat petshop lepas aku boarding dia dua hari. Sampai je kat rumah, Ash terus berlari-lari dalam rumah pastu dia mengiau kuat-kuat. Aku agak dia tengah panggil Chiky la kot? Sebab nampak sangat Ash ke hulu ke hilir duk mengiau tak tentu hala gituh..





Biasanya Chiky je yang suka lepak and tido dalam bilik kucing ni... (Dalam gambar) ni tempat lepak Ash.. Biasa Chiky duk sebelah dia.. Kalau aku tak kurung dorang dalam bilik ni (untuk makan or nak bagi dorang berak kat pasir), memang takde nye Ash nak lepak sini sendiri..



Tapi bila Chiky takde ni Ash asyik keluar masuk bilik kucing.. pastu lepak situ sorang-sorang.. Dia tunggu Chiky ke? Macam kesian pulak aku tengok Ash ni haaa... Tercari-cari kawan dia.. Iskk iskk kesian pulak.. Kadang-kadang Ash datang kat aku, mengiau ngiau kesian.. Agaknye dia tanya mana kawan dia tak? (Kalau lah aku paham apa kucing nak cakap haha)





Kisahnye Ash sekarang ni selalu lepak sorang-sorang je.. Well I do realized that he's lonely. Eceh nak speaking pulekk aku. Tapi memang nampak yang dia tak playful sangat dah. Dah tak buat aku sakit kepala bila dia berkejaran dengan Chiky. Tapi aku risau dia murung lak.. 






Mungkin sebab dia sedih (kot?) so manja dia tu berlebih-lebihan la pulak kann... Tido nak dekat aku je. Memang biasa aku bawak dia masuk bilik bila time nak tido.. tapi dia biasa tido atas lantai je.. Tapi sekarang kemain nak berkepit dengan aku je..



Kalau aku buat kerja depan TV dia mesti nak landing kat lantai depan aku.. atau sebelah aku... alahai anak-anak mama niiii... Nanti dah besar nanti macam mana lah Ash ni.. aku harap lepas dua tiga minggu Chiky di rumah mentua (cececehhhh) harap dia tak lupa kat mama and adik Ash dia niii.. Hew hew. Balik bawak cucu ye, Chiky. Ehhh !!







Sekian bebelan ibu mithali tentang anak-anak kucing nya. Kbai.

Read More»

Friday, July 11, 2014

Berbuka Puasa di RESTORAN REBUNG Chef Ismail


Assalamualaikum para pembaca (macam ler ade..)



Pejam celik pejam celik dah pun nak dekat setengah bulan kita berpuasa kan ? Haa.. selain dari story pasar ramadhan.. antara intipati blog yang sering kita lihat menjadi buah tangan blogger ialah tempat berbuka puasa... Tak gitu ?? Yelah, dengan berkongsi tempat berbuka puasa yang best, secara tak langsung bagi idea kepada orang lain untuk berbuka di luar kan kann..



Baru-baru ni aku dan team AMANZ yang lain dijemput oleh rakan-rakan dari TM untuk berbuka bersama di Restoran Rebung ni.. Aku ni lagilah tak pernah pergi pon kedai ni.. pernah dengar and baca review orang je haa.. Sedeyhh kan? Hak hakk...






Memandangkan masa aku sampai tu dah remang remang senja, maka aku tak berkesempatan nak ambil gambar luar restoran ni... Google punya Google, jumpa pulak gambar ni.. credit to blog CIK LILY PUTIH !





Masuk masuk je kedai ni, mata terus tertarik pada juadah yang dihidangkan di meja buffet. Aduhhh menguji kesabaran dan kelaparan betullah...






Unik betul cara dia hidang sambal-sambal ni.. guna lesung je hah.. memang ciri-ciri masakan Melayu kampung sangat ! Fuhh bau sambal yang menusuk ni memang buat hidung aku kembang kempis dah haa..






Yeaaa... antara juadah tarikan di Restoran Rebung ni... pelbagai jenis gulai lemak dan lauk pergghhh !! Semuanya nampak sedapp.. Yang paling menarik perhatian aku semestinya Gulai Tempoyak Ikan Patin. Fuhhhh memang terliur ! Terus rindu masakan makkk! Wuwuwuuu..






Siapa minat kerang rebus haa mari dekat mari dekattt!!!






Haaa ini memang kegemarannn!! 
Dah target dah nak ambik roti jala ni berbuka kejap lagii. Muahahaaa...






Macam sedap je.. tapi sayangnya Nisa tak sempat nak merasa murtabak ini.. Sobss sobss.. Takpe mungkin boleh datang berbuka kat sini lain kali.. So boleh rasa makanan lain pulak ye... Nahh Nisa nak belanja sekeping dua gambar sekitar Restoran Rebung ni...



Bahagian belah dalam.. ada antara tempat makan ni terletak di dalma bilik-bilik.. So kalau ada yang nak berbuka sambil meeting tu dan nak kan privasi boleh lah reserve bilik.



Ruangan berhampiran pentas. Meja buffet yang kedua diletakkan di sini.



Pentas di mana pelanggan akan dihiburkan dengan lagu lagu tradisional.



Bahagian Restoran Rebung berhampiran pintu masuk. Hidangan buffet utama terletak di sini..



Hiasan dalaman yang menonjolkan ciri-ciri dapur kampung... Memang imej dan identiti Restoran Rebung mungkin ?



Ahaaa... dah puas tatap gambar sekitar Restoran Rebung kini tiba saat Nisa nak kongsi gambar gambar makanan yang sempat Nisa snap.. Hahhaaa... Sebab tu Nisa malas update blog siang siang.. Kang diri sendiri terliur tengok gambar makanan.. sambil tu siap bayangkan sedapnya masakan dia lahaiii.. Boleh batal puasa ni.. huk hukk !!!




Paling menggoda bila berpuasa...



Pelbagai juadah untuk dipilih...



Nyum nyumm....~~~~



Sambal tempe ! Sukaaa !!!











Nahh belanja satu gambar dengan amoy ku sayanggg ! Patutnya nak ajak adik pergi buka puasa.. tapi adik aku ade training futsal pulak nih. Maka tak semena-mena amoy ni muncul dan aku hangkut beliau dengan aku. Boleh? Haa (Menyampah tau ambik gambar dengan orang lawa ni haha).



Pendek kata, makanan di Restoran Rebung memuaskan (mengikut citarasa aku la ya). Aku suka roti jalanya..Aku suka sagu makan dengan gula melaka and santan pekatnya. Allah sedapnyaa sampai terasa-rasa kat anak tekak nii ! Gulai tempoyak ikan patin pon sedap.. of coss takleh sama dengan masakan mak aku kan. Yang penting lauk lauk di Restoran Rebung ada keistimewaan sendiri. Gituhh..



Kepada sesiapa yang memang suka masakan ala kampung memang aku syorkan korang berbuka puasa kat Restoran Rebung Chef Ismail ni okay... psstt bau Gulai Daging Salai dia sedap gila kot.. aku je tak sempat rasa hahaha... Environment, kebersihan, presentation makanan memang memuaskan.. Aku siap nampak orang yang datang berbuka duk amik amik gambar lauk sebelum makan. Ahahhh!




RESTORAN REBUNG CHEF ISMAIL
No. 4-2, Lorong Maarof, Bangsar Park, 59000 Kuala Lumpur.
03-2283 2119 







XOXO.

Read More»

Wednesday, July 9, 2014

Wajib Singgah - DAILY FRESH


Assalamualaikum...


Haaa... kemain tau tajuk entry macam segmen dalam TV la pulak kan.. Saje je nak share dengan korang kiosk makanan yang best niii... Mesti korang pernah nampak kiosk Daily Fresh ni kat mana-mana RnR atau shopping mall kan? Pada yang belum pernah cuba makanan di Daily Fresh, meh sini meh aku nak share pengetahuan am sikit hihihiii...






Ini dia kiosk Daily Fresh yang biasa ada di shopping mall (this one di KL Festival City Mall). Lawa kan? Nak lepak minum pun macam cool je kan... Makanan pulak semuanya nampak sedap sedap wehh.. Kalau jumpa kiosk Daily Fresh di mana-mana RnR pun mudah nak beli makanan buat alas perut untuk mereka yang drive jauh. Best kan??




Haaa antara menu Daily Fresh wajib rasa ialah cup corn pelbagai perisa ni. Unik kann !! Yang feveret aku semestinya Sweetened Milk.. Sebab aku suka rasa masin manis jagung dan susu pekat manis tuu.. Nyum nyumm beli jagung ni senang je, on-the-go punya style.. Buy and eat hahaha (apakah?)





Ya ampunnnn elakkan melihat gambar ni ketika sedang berpuasa ya.. Kompem terliur !! Nyatanya ais krim Ice Kimo di Daily Fresh ni memang menyegarkan, menyamankan.. dan memang sedap ! Lemak berkrim ya Allah.. terasa-rasa aiskrim nya cair di lidah.. Gituhh... over tau penerangan.



Allah !!! Sedapnya ia kelihatan.. Huhuhuu....




Pergghh ini lagi satu yang korang WAJIB CUBA di kiosk Daily Fresh nii ! Waffle rangup dan freshhh !!! Boleh juga kalau korang pergi kiosk Daily Fresh ni dan beli makanan untuk berbuka puasa.. Haa sekali sekala cubalah buka puasa dengan juadah yang lain sikit kann... Asyik makan makanan berlauk je.. Hehehee.. Waffle ni ada macam-macam perisa, so korang boleh pilih ikut kegemaran dan kesukaan..






Harga yang ditawarkan di Daily Fresh ni pun sangat berpatutan tau.. Serius korang kena pergi sendiri terjah kiosk kiosk ni dan cuba sendiri makanan di sana okehhh...!!






Yang penting Daily Fresh ni disahkan HALAL okay.. Jadi kita boleh nikmati makanan di sini tanpa was-was :)





PROMOSI SEMPENAN RAMADHAN !





KHAS UNTUK PEMBACA BLOG NI : 
E-VOUCHER DAILY FRESH
Cuma berbelanja RM8 (dan ke atas), korang boleh print out e-voucher ni dan tunjuk untuk dapatkan Cupcorn (Original Flavour) secara PERCUMA !







Untuk maklumat lengkap mengenai Daily Fresh ni, jangan segan silu klik link-link di bawah. Semoga anda dapat info yang anda cari ya !


FACEBOOK PAGE DAILY FRESH https://www.facebook.com/DailyFreshMalaysia

SENARAI OUTLET DAILY FRESH http://www.dailyfreshfoods.com/outlets.php

INSTAGRAM DAILY FRESH @dailyfreshmalaysia

WEBSITE DAILY FRESH http://instagram.com/dailyfreshmalaysia











THANK FOR READING THIS ENTRY ! XOXO.

Read More»

Copyright © Nisa Kay