Sunday, August 17, 2014

TRAVEL – Nisakay Ke Korea PART 3

 

Assalamualaikum..

 

Heheee tak sabar sabar nak share keseluruhan kisah percutian aku ke negara Korea. Huuu makin ditulis pasal Korea, makin rindu pulak aku dengan tempat tu.. Ishh ni yang susah ni bila hati dah terpaut.. Tak gitu? Ini baru ke Korea.. kalau ke Paris? Ke London ? Haa macam mana la pulak kann..

 

DSC07177

Okay tanpa membuang masa menaip perkara-perkara yang kurang bermanfaat, marilah kita move on ke lokasi aku di Korea yang seterusnya.. Ini adalah salah satu tarikan utama kat Korea ni, yang menjadi lambang kebudayaan, sejarah dan identiti Korea. GYEONGBOKGUNG PALACE destinasi kami seterusnya… Kalau datang negara orang tapi tak kenal budaya dan sejarah dorang, ada sikit rugi kat situ la.. teehee..

 

 

DSC07182

Yang menariknya, pada waktu-waktu tertentu dia akan ada some sort of pertunjukan istiadat tukar pengawal. Siap dengan paluan gendang, para pengawal yang lengkap berpakaian seragam tradisi. Memang sesuatu yang unik dan menarik bagi pelancong asing. Tak putus-putus orang rakam video dan ambil gambar.

 

 

DSC07194 

Ahaaa… kalau nak tahu, depan istana Gyeongbokgung ni ada khemah yang menyediakan perkhidmatan sewa pakaian tradisi hanbok ni.. Ehh sewa ke pinjam eh? Tak ingat lah.. rasanya tak payah bayar yang ni… Lepas tu ada tempoh masa para pengawal tadi akan freeze kat depan istana, korang bergambar laa puas-puas. Depa akan berdiri jaa kat situ. Haha.

 

 

DSC07198 

Oppa dan unni kat belakang ni merupakan students Korea (and of course they are Koreans). Aku pun tak tahu kenapa dorang pakai pakaian tradisional dan mingle around dengan pelancong. Haha! Yang pasti dorang sangat laa sporting dan suka bergambar dengan pelancong macam kami. Annyeongghaseyo. haha !

 

 

DSC07210 DSC07212

Ahaa… perkara pertama yang HARUS dibuat bila masuk ke istana ni, BERGAMBAR laa !! Terima kasih kepada kakak yang sudi snap kan pic daku di sana.. Kemain posing nak berdiri sorang-sorang jaa.. ala-ala mencari arah tuju gittew… Yang best tempat ni peaceful gila… bangunan unik (which is memang best kalau bergambar ! Background lawa kot !!) dan BERSIH SEBERSIH-BERSIHNYA..

 

 

DSC07257 

Kemhor itu pasti.. Kamera Sony NEX-3N aku cacakkan dekat monopod, set timer, then wallah !! Hahahaa… bila dah merayau sorang-sorang (kawasan istana tu luas gila) memang ini je lah kerja nyaa… Hahaha.. kesian kat diri sendiri. Lepas ni melancong bawak official photog la! Mampu?? HAHA !!

 

 

DSC07281 Okay.. cuba teka ke mana pulak kita lepas ni??

 

 

DSC07284

N SEOUL TOWER ! Atau dikenali dengan nama Namsan Tower. Masa nak naik ni, kitorang naik cable car. Punya lah takut akuuu !!!!!!!!!!!! Sudahnya aku duk mencangkung je cable car tu sebab aku taknak tengok atau tertengok ke bawah. Allah gayatnya aku melampau-lampau. Memang mengalir la jugak air mata aku menahan gayat.

 

 

DSC07295 N forrrr Nisakay ! Hahahaa pon boleyhhhh !!

 

 

 

DSC07300 Bebuat berani tengok bawah pulak. Hakikatnya.. lepas ambil gambar ni, aku terus melompat menjauhi tingkap !

 

 

 

DSC07320 Susah payah tau nak ambil gambar ni tanpa sebarang photobomb dari pelancong lain. Ramai nau nak ambil gambar kat bentuk love niii.

 

 

 

DSC07328

Alahhhh !! Ade photobomb pulekkk !! Kalau tak dah lawa dah gambar kat locks’ tree ni hahahaa… Gigih nau sesiapa yang tinggalkan mangga kat pokok-pokok ni tauuu… Ada je yang dari Malaysia. Hahaa ! Next yearrr… If I’m coming back.. I dont know if I have a lock with two names on it. Hikhik.

 

 

 

DSC07331

Ahaaaa ! Satu lagi spot wajib bergambar ! Hahaa susah nau nak dapat turn bergambar kat sini tauuu.. Aku hampir-hampir ingat aku takde gambar kat bunga ni tau. Tak pasal-pasal sedih tak ketentuan hala. Muahaha.. Ohhh di manakah sebelah hatikuu.. Ehh !!

 

 

DSC07342

Duduk lepak merehatkan diri sambil melihat gelagat para pelancong yang turut datang melawat Namsan Tower. Warga Korea sendiri pon banyak yang datang melawat tempat tarikan di negara dorang sendiri. Bagus betul kan.

 

 

DSC07368 DSC07371

Turun dari Namsan Tower, kami serang MYEONGDONG yeahhhh !!! Shopping timeee !!! One thing about Dongdaemun ni, kat sini banyak gilaaaa kedai kosmetik !! Kalau setakat jenama macam Nature Republic, Etude House, The Face Shop memang bersepahhhh kat sepanjanggggg street ni tau ! Selang beberapa buah kedai, korang akan jumpa kedai jenama sama..

 

 

DSC07376

Banila Co jugak one of the brand yang agak popular kat Korea.. Kedai dia aduhh besarnya, warna pink pink pulakk tuuu memang jatuh hati weyh ! HAHAA.. Ke sebab aku ni peminat warna pink ? Aku dapat tau pasal brand ni dari instagram Elfira Loy. Then aku ada tanya kawan jugak pasal produk ni. Makanya, aku beli almost a whole set of make up and skin care kat kedai ni. 

 

 

Ohh yee… one thing about shopping kat sini, kita akan dapat potongan sebab TAX FREE. Haa gituhh.. Tapi yang lecehnya pasal TAX FREE ni, kita still bayar harga produk + tax. Lepas tu kita akan dapat resit khas untuk potongan tax tu. Then kita kena pergi kaunter TAX FREE untuk refund bahagian duit kita yang untuk tax tu. Dan kaunter nak refund tu ada beberapa je, contohnya kat Incheon Airport. FAHAM KE IDOK ???

 

 

 

DSC07261

DSC07379

More shops at underground train station ! Hahaa nak naik tren pon tak senang duduk tau sebab ada kedai-kedai kat stesen bawah tanah ni. Adoi haa memang mencabar keimanan jugak laa.. ahhaa tapi memang TERBELI jugak laa kat kedai kedai niii ! HAHA.. Adoih.

 

 

*    *    *    *    *    *    *    *    *

 

 

Good news dari pengelola trip Korea yang aku ikut ni, dah ade yang confirm join trip sama group dengan aku next year ! Hehee yeay ! Jumpa next year inshaAllah ! Kepada yang nak join trip ni pada April tahun depan (sama group dengan aku), boleh drop email korang kat bawah.. nanti aku emelkan details ya. Details termasuk segala butiran mengenai jumlah pembayaran, jadual dan lain-lain okay. Siapa nak pergi jom lah ! Perempuan ke lelaki ke semua boleh.. sapa lak kata tak boleh kan?

 

 

 

 

 

Annyeongg !

27 comments :

Anonymous said...

Salam, nisa..
Best nya jenjalan tmbh pengalaman..
Kot ada rezeki lebih nk gak rasa melancong negara orang :-)

ummukhaulahasan@gmail.com

Sally Yatiey said...

Bestnyaaaaa ;)

sally2494@gmail.com

Beyby said...

Salam..

beyby_might@yahoo.com

TQ ;)

alia said...

Next year memang plan nak g Korea jugak.

nbasyirah90@gmail.com

:)

Nisa Kay said...

dah emelll.. :)

que nizam said...

If nk ajk kengkawan lain skali blh x...hehehe...

nizamriadzi@gmail.com

Ririey Zaries said...

ririeyzaries@gmail.com

Ena Amir said...

bestnya... brapa yea @nisakay spend tuk shopping time :D

ena9074@gmail.com

BUDAK TINGGI said...

Nak thu detail.. adliasyuhada@yahoo.com

lee ly said...

lilyanahmad@gmail.com

nanti email eyhh :)

lee ly said...

lilyanahmad@gmail.com

teringin sangat nak pergi korea :)

ila sahadila said...

ilasahadila@yahoo.com

Anonymous said...

best.. nak join gak!

please tag me how much the package :)

nikinadya@yahoo.com

Nisa Kay said...

DAH EMEL SEMUA :)

freddy ornizuka said...

detail plz!

mr.ir.freddy@gmail.com

freddy ornizuka said...

Detail plz!

mr.ir.freddy@gmail.com

Anonymous said...

detail plsss ,tq :)
zailiyana.nana@gmail.com

Nisa Kay said...

EMAILED :)

Anonymous said...

InsyaAllah.. nak detail please :)

atikahhussin93@gmail.com

Cerita Kita dan Mereka said...

nisa..
sedutsiput@gmail.com..
nak g..nak g

Rosmiza Ali said...

Memang nak sangat pegi.. Kalaulah bekerja macam dulu.. Memang dah start mengumpul duit dah nih.. Huhu..
Rosmiza Ali Official Blog™

Anonymous said...

Deyana_1206@yahoo.com.my

Anonymous said...

insyaallah nak gi time spring next yr
fiezan_142@yahoo.com

Shila Azhar said...

Salam sis..insyaallah saya nak pi tahun depan. But just curious your budget you bawak utk makan2 and shopping berapa? harap blh bg info..

my email rusilaazhar@gmail.com
Thanks

Shila Azhar said...

Salam sis..brp budget utk makan2 dan shopping ye?

qeina qistina said...

Assalam adik chomeyy... kak pun minat jgk nak details tu.. harap dpt email akak k..
queinstar@gmail.com
thanks dear...

aienn said...

hi nisa, boleh bg details trip ke korea next april?

aienn_25@yahoo.com