Sunday, August 10, 2014

TRAVEL – Nisakay Ke Korea PART 2

 

Assalamualaikum..

 

Yeahhh terluang jugak masa nak share dengan korang perjalanan aku ke Korea bersama dengan group travel di bawah pengelolaan rakan blogger, UZAIR OTHMAN. Alhamdulillah.. entry bahagian pertama dapat sambutan positif dalam kalangan pembaca. Cececehhh dah macam launching produk baru pulak kan.. Tak sangka ramai jugak berminat nak travel ke Korea ye..

 

Mulanya aku ingat nak bahagikan entry ni mengikut hari. So satu hari 1 part la kan. Tapi ya ampun banyak la pulak gambar yang nak dikongsi dengan pembaca.. Aku suka upload gambar, lagi lagi gambar travel sebab boleh bagi gambaran lebih jelas dan berkongsi mood bercuti tu dengan pembaca.. ye dak? Lagipun blog ni tempat aku abadikan kenangan aku..

 

 

DSC07083

Penampilan aku bila travel – YANG PENTING MESTI SIMPLE dan memudahkan untuk bergerak ke sana sini. Memandangkan masa aku bercuti ke Korea tu musim bunga, maka cuaca boleh tahan cool nye. Ada kala hujan tu, udara boleh tahan sejuk jugak lah. Tapi takdelah sampai sejuk menggigil ke apa. Cukup aku pakai tweed jaket dengan blouse yang biasa aku pakai kat Malaysia jugak. Kasut mestilah SELESA UNTUK BERJALAN LAMA sebab dah namanya pakej ala backpaker, memang banyak berjalan!

 

 

DSC07091

Rakan-rakan baru.. Kak Mas, Erin dan Kak Lin. Alhamdulillah walaupun tak kenal sesiapa masa join group ni, masuk hari kedua dan ketiga dah mula ade geng. Kakak-kakak sporting ! Rindunye lahaii kat dorang ! Hehe…

 

 

DSC07092

Naik turun tren adalah BIASA dalam trip ni. In fact, tren adalah pengangkutan utama sepanjang seminggu bercuti di Korea ni. Seronok naik tren sebab cuci mata bila ada habang-habang Kpop-look. Bahahaa !!! Dan boleh tengok budaya dorang. Fesyen pakaian, fesyen gaya rambut, warna tengah trend.. semua tu jelas ditunjukkan oleh masyarakat sini.

 

 

DSC07103

DSC07101

Ayuhhh keluar berjalan-jalan ! Tengah berjalan kaki pun boleh berhenti then snap gambar ! Hahaha adoih la apa punya perangai laa..

 

 

DSC07110 DSC07116

Ahaa… sebelum ke Korea, aku banyak sangat dengar pasal susu pisang pelbagai perisa ni. Popular sungguh ye ! Ada kawan aku yang siap beli banyak-banyak then bawak balik Malaysia ! Aku pun memberanikan diri mencuba.. Sebab aku bukannye jenis suka try benda baru. Maka… selepas seteguk, memang BEST woi ! Lemak berkrim disukai ramai. Sudahnya memang setiap pagi, aku singgah kedai serbaneka berhampiran hostel nak beli susu pisang ni.

 

 

 

DSC07133

Kisahnya… hari kedua kami bermula dengan perjalanan ke Insadong. Satu tempat tarikan pelancong. Tempatnya merupakan deretan kedai-kedai cenderamata, kedai pakaian, makanan dan bermacam lagi ! Haa ada jugak studio tempat orang nak photoshoot pakai hanbok. Gambar dalam studio kompem lawa ye dak? Malangnya aku tak sempat ambil gambar dalam studio pun. Iskk..

 

 

DSC07117DSC07126

Masa kami sampai kat Insadong ni, cuaca mula hujan renyai-renyai. Kalau kita orang Malaysia, tak kisah lagi kot nak berjalan-jalan dalam suasana gerimis halus hujan tu kan. Kalau orang Korea, depa dan pakat keluar payung dah. Tapi bila gerimis halus menampar pipi mula bertukar menjadi titis air mencakar wajah, maka payung aku beli. Haha !

 

 

qq Ahaaaa… aku rasa produk berlatarkan artis Kpop memang antara produk cenderamata yang sangat biasa dijual di Korea ni. Well, tak dinafikan industri hiburan Kpop memang banyak naikkan nama negara Korea di mata dunia kan? Nasib lah aku jenis tak minat sangat beli benda macam ni.. Aku beli untuk orang je ade la..

 

 

 

DSC07132

Trick sofa ni menarik betol. Aku suka bergambar kat sini. Macam-macam mimik muka aku buat. Korean citizen yang tolong ambilkan gambar aku nampak macam suka je ambilkan gambar. Lepas tu puji orang Malaysia cantik-cantik. Adoi la oppa. Kembang kempis hidung aku tau ! Hahaha !!

 

 

DSC07133

Suasana di Insadong yang ramai pengunjung.. Well, ini gambar selepas hujan.. masa sebelum hujan turun memang ramai orang kat street ni.. Pelancong dari luar negara pun ramai kelihatan di Insadong ni. Aku suka shopping kat sini sebab banyak cenderamata yang ada elemen tradisional, banyak pilihan dan yang penting KORANG KENA BARGAIN ! Hahahaa… (melainkan kedai yang fixed price)

 

 

DSC07165

Suasana bandar di Korea.. pagi-pagi dah sibuk orang keluar bekerja dan pelbagai urusan lain. Teksi agak mudah di dapati, sebab aku perhatikan memang banyak je teksi kat tepi jalan. Ahh suka lah bandar macam ni. Sangat bersih !

 

 

 

*  *  *  *  *  *  *  *  *

 

 

Berbalik kepada bahagian terakhir entry Nisakay Ke Korea PART 1, aku ade jelaskan sikit mengenai trip yang aku join ni.. InshaAllah tahun depan aku akan ambil pakej trip ke Korea yang sama.. sebab aku dah jatuh cinta dengan Korea, so aku memang dah pasang niat nak pergi lagi. Siapa yang berminat dengan pakej trip ni, boleh drop your email kat ruang komen, nanti aku hantarkan details ye. Siapa yang betul-betul nak join pakej ni, mana tahu kita dapat pergi satu group ye dak? Thanks for your time reading this entry !

 

 

 

 

Annyeongg !

58 comments :

Zairi.MY said...

Whoa... Bestnya.

Shahieyyy said...

wah menarik ni! :)

intan_nurshahira@ymail.com

ct cheery said...

wow...cute lah bergambar kat sofa tu .hihi

Ieka Farhana said...

wah bestnya jejalan :D

Nadea Emerald said...

sweetdina83@gmail.com

Juz Haira said...

Eh nak join gak! Boleh jadi pakej honeymoon ni..hehe. Boleh tak? email i, email i boleh?

hairacookies@gmail.com

Thanx Nisa!

Anonymous said...

Salam sis,

rrna.hafiz@yahoo.com.my

TQ :)

Nisa Kay said...

ok dah emel semua :)

dyra johari said...

wahh , mcm best
pm , dyrajohari@yahoo.com

dyra johari said...

pm , dyrajohari@yahoo.com

Nisa Kay said...

DONE EMAIL :)

Anonymous said...

bestt nyerrr...
farsha88@hotmail.com

Anonymous said...

qasihmardhiah@gmail.com

natrahibrahim said...

natrahibrahim27@gmail.com

Munirah Hanum said...

Nak jugak.
Email me please..

mun.neera@yahoo.com

aqilah said...

assalamualaikum sis,

trip next year bulan brape join tu?
pm detail

traqilahrusli@gmail.com

Azyyati Elias said...

azyyati_libra10@yahoo.com

zarulfarhana said...

wow bestnya... suasana nmpk best...

NADIA said...

nisa.. nak jugak details.. huhu

zigzag7784@yahoo.com

Farhana Hazwani said...

Nak jugak...email me....nfhazwani@yahoo.com

Murni Salwani said...

Best !! email detail ble..

alwani89@gmail.com

Norashikin Mat Anuar said...

salam. nisa boleh email kan details. biler ya nak pergi?

Anonymous said...

nbasyirah90@gmail.com

Nisa Kay said...

okayyy dah emel dah semua :)

Siti Syafiqah said...

seronok baca... nak jugak
syafeeqa20@yahoo.com

Munirah Rafiuddin said...

salam Nisa,
saya pun berminat nak tau psl pakej ke korea ni...lps tanya husband, sy trs cari Blog Nisa..
please, email kat sini munirahmustafar@yahoo.com
thanks (^_^)

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Nisa Kay said...

dah emel ya :)

MasReena said...

Hai Nisa.. saya tengok awak ni makin lama makin cantik :)

peachpinegurlz said...

tringin jugak..mahal x kos eh?
saezahsalehudin@gmail.com

Muhammad Amiruddin Mustafa said...

Haha..nk berak xde paip air.. Kenangan2,, klu duk hotel tu, nsib je la dpt jmban robot.

shafini jamaludin said...

im interested to join the trip sis! hopefully dapat satu group ^^ teringin nak jumpa sis <3 email: norsha.95@gmail.com

Faizahazmi said...

Nisa, nanti email kita jugak eh?
Thank you!! :)

ila sahadila said...

ilasahadila@yahoo.com

ila sahadila said...

ilasahadila@yahoo.com

Anonymous said...

Wah best2!!
huda.ramlan@gmail.com

Nisa Kay said...

DAH EMEL..

MASHIRNANI said...

Nisa..br bce blog awk!! Hehe best sgt...email sy details korea ea...nak g gak... ;)

Nor Fatihah Ramli said...

Hai2.blh bagi details? norfatihahramli@gmail.com

Rosmiza Ali said...

Email please.. Hehe..
rosmizaali@gmail.com

eira munira said...

nisa.. email kt i detail ye.. thanks..

eiramunira2808@yahoo.com

hamba Allah said...

fafarasrul@yahoo.com.my
Thanks ya

Ainoul Husna said...

ainoulnor@gmail.com

Thank you ^^

Shila Azhar said...

I'm also interested for the trip. So bila next trip tahun depan? my email rusilaazhar@yahoo.com.my

Thanks :)

Anonymous said...

nisa, emel kat sy your plan for next year. teringin nak join klu kena dgn bajet

Anonymous said...

alamak td lupa letak emel address
maziera@asemal.com.my

nak tahu plan nisa next year. teringin nak join klu kena dgn bajet

Anonymous said...

Please bagi detail trip ke sana...bestnya tgk...ase nk pegi sana jer...ni email saya az2013eda@yahoo.com tq..

Anonymous said...

nak jugak.thank in advance :)

syazwaniabdulhamid@gmail.com

Anonymous said...

nak jugak.thank in advance :)

syazwaniabdulhamid@gmail.com

Anonymous said...

Boleh bagi details??email:tgsarah75@gmail.com

hidayaahti said...

Wah macam menarik je... ini sya, boleh bagi details klu sya berminat nk join ^^ hidayaahti@gmail.com - thanks.

Anonymous said...

bestnye...bln brapa nk pegi? riesz_010@yahoo.com.my

Anonymous said...

hai nisa,

saya dan kwn plan nak pegi tahun ni dlm bulan april

email saya rose@gmail.com

Khairil Afifi said...

Salam..saya nk join...pls email mka892002@yahoo.com

Alia Farhana said...

afiafarzainol27@gmail.com

Alia Farhana said...

assalamualaikum.
nk join.
aliafarzainol27@gmail.com

pastel hut said...

salam kak... saya berminat nak join bulan disember tahun ni.. akk pegi x?
ni email sy pastelhut@gmail.com

wid yaya said...

hiiii...nak join
wdy264@gmail.com
tqvm :))))))

syamimi mimie said...

seriously interesting !! please send to me the details. hope we can enjoyed together for next trip. haha ! syamimi_alg93@yahoo.com