Tuesday, August 5, 2014

TRAVEL - Nisakay Ke Korea PART 1


Assalamualaikum.


Amboi amboi kemain aku peram baekkk punya entry holiday ke Korea bulan April lepas. Hah ! APRIL? Sekarang dah masuk bulan Ogos pun.. Amboi sikit lagi sampai setengah tahun peram.. lepas tu lengah lagi sampai setahun.. kalau lengah lagi maunye tak update langsung laa pasal Korea ni. Muehehe..


Alkisahnya Korea ni memang dah jadi destinasi impian sejak mula aku mengenal apa itu Kpop. Haa gituh.. Dengan perkembangan dan fenomena muzik Kpop di negara kita ni, sememangnya fenomena bercuti ke Korea jugak menjadi-jadi. Tak gituuu? Ye akulah salah seorang darinya yang berangan-angan nak ke negara Kpop tu. Dengan kerja keras tak mengenal penat dan waktu tidur yang ke laut setiap hari, akhirnya aku berjaya mengumpul ongkos untuk berangkat ke sana.. ALHAMDULILLAH…




DSC06951

Okay ini gambar masa dah sampai Incheon International Airport. Lebih kurang jam 8 pagi (waktu Korea) masa tu. Kami naik flight Air Asia ke Korea lebih kurang jam 1 pagi macam tu lah. Perjalanan 6 hingga 7 jam jugak. Dah tido dalam flight kan. Memang selebet gila muka.

Ohh ye.. nak bagitau awal-awal ni.. aku pergi ke Korea ni BUKAN DI BAWAH MANA-MANA TRAVEL AGENCY yee.. aku ikut tour guide persendirian sajo. Maknanya bukan di bawah agensi. Aku bayar pakej, then orang tu bawak kami satu group jalan-jalan. Makan, tempat tinggal pengangkutan semua covered. Haa pasal kat mana aku ikut tour Korea ni, nanti aku cerita.




DSC06954

Haaa tadi aku bagitau yang aku bukan under travel agency kan. Aku ikut group travel ni, ala-ala backpacker la jugak. Turun naik public transport, jalan kaki. TU BIASA okay. Kau nak layanan up sikit silakan pilih mana-mana travel agency pilihan korang okay. Takde halangan. Hehehee..

Kad dalam gambar di atas ni ialah T-Money card. Kad ni seumpama Touch N Go macam kat Malaysia ni jugaklah.. Tapi penggunaan dia sangat meluas.. segala jenis public transport memang pakai kad ni. Kalau takde kena beli ! Memang takde kaunter tiker tunai ke hape. Memang takde. Bagi yang beli kad ni untuk kegunaan sepanjang bercuti di Korea sahaja, ada mesin yang korang boleh gunakan untuk pulang kad ni dan refund baki dalam kad (kalau tak silap aku la).. Naik teksi pon boleh bayar tambang guna kad ni.




DSC06959

Yaa bebeh… naik train / subway sangat sangat biasa. Diingatkan trip yang aku join ni bukan under travel agency, maka memang takdenye nak gerak naik bas bagai. Memang turun naik tangga je kami. Tapi yang hazabnya masa sampai nilah.. Kena hangkut bagasi yang berat naik tangga. Orang lain tahan lagi kot. Beg aku laa paling besau !! Huwaaa T_T




DSC06961

Tapi aku suka macam ni… Rasa macam berjalan dengan kawan-kawan dalam satu group yang besar. Well.. memandangkan aku tak kenal sesiapa dalam group tu, maka aku just made new friends. Haa kan dah bertambah kawan. Naik turun subway ni jugak bawak kita lebih dekat dengan masyarakat Korea. Tengok aktiviti dan ragam manusia turun naik tren.




DSC06966

Kami menginap di sebuah hostel di Itaewon. Alhamdulillah, walaupun duk beramai dalam satu bilik, tapi semua selesa. Janji ade proper place to sleep and rest ye dak.. Dapat kenal lagi peserta trip ni yang lain. Alhamdulillah semuanya baik-baik dan friendly. Ohh ye.. group yang aku join ni semua perempuan, kecuali ada sepasang suami isteri. Kawasan Itaewon ni banyak jugak pelancong Malaysia (sebab senang dapat makanan halal) dan juga foreigner.




DSC06969

Ini area Itaewon.. Jalan naik bukit sikit, melalui kedai-kedai sepanjang jalan, kami menuju ke suatu tempat..




DSC06992

DSC06981

Masjid di Itaewon ! Di sinilah student muslim (menurut kawan aku yang study sana) solat Jumaat. Sepanjang perjalanan mendaki bukit nak ke masjid ni, kita boleh tengok banyak kedai makan halal dan juga kedai runcit yang jual produk halal. Dah namanya produk halal, di negara orang pulak tu, memang a bit mahal lah kan. Normal lah tu..




DSC06972 DSC07006

Antara restoran yang menyediakan juadah halal.. Kot la ade yang duduk Korea sana berbulan atau bertahun, boleh lah datang cari masakan Melayu kat Itaewon ni. Ada pulak yang pernah komen aku, menyatakan beliau tak pernah jumpa pun restoran makanan halal kat Itaewon ni.


Haa nampok ngat menipu nye. Ade satu restoran yang terletak berhadapan jalan utama di Itaewon (tak sempat pulak ambil gambar). Dan restoran-restoran macam dalam gambar di atas ni terletak di atas bukit, kena rajin jalan sikit la.



DSC06970

Ahaaa kami datang jauh-jauh mesti lah nak rasa makanan Korea kan ? Yang pasti kena cari yang halalan toyyibaa gituhhh.. Nampak tak banner pakistan business tu? Haaa inshaAllah kita percaya.




DSC06998

Maafkan muka selebet aku tu okay. Memang tudung dah herot-berot sebab tido dalam flight. Tido memang tak sedar apa. Tau-tau je dah nak landing sebab stewardess suruh tegakkan seat. Muahahaa.. (Tapi masa aku naik Etihad masa ke Barcelona hari tu takde pulak suruh aku tegakkan seat, elok je aku tido. Sedar-sedar je flight dah siap nak parking orang bangun nak ambil barang dah. HAHA !)




DSC07002

Jyeahhh !! Halal korean cuisine. Alhamdulillah. Perut yang kelaparan diisi dengan sebaiknya. I loveee the soup. Ade daging hancur-hancur. And I love the kimchi, I love the ricee.. a bit sticky, but as sticky as glutinous rice. Haa gitohh. Nak explain nye kemain cakap omputeh ! Tapi satu je lah aku ni, aku tak makan seaweed ! Haha..


Lepas makan tengahari, kami ada jalan-jalan di sekitar Itaewon. Area Itaewon banyak jugak kedai nak shopping, hotel dan cafe. Kedai serbaneka berlambak-lambak juga. Senang nak beli air ke, any toiletries ke. Kot la terlupa bawak berus gigi ye dak? Kedai kosmetik pun lagi laa banyak ! Hahaa..




DSC07014

And this is Erin. Kawan dari Sabah. Erin pun datang sorang-sorang. See? Takdak hal pon kalau kita tak kenal sesiapa. Boleh je buat kawan baru.. InshaAllah erat ukhuwah sesama Muslim ye dak… Ade jugak geng nak ambilkan gambar, borak-borak, jalan jalan.. Haa lepas makan, rehat di hostel.. mandi-mandi, kami bersiap nak keluar pulak..




DSC07021

Ahaaa nak kemana ye kita? Bersedia pakai tebal sikit sebab nanti sejuk! Teeheehee..





DSC07032

Sebelum bertolak ke destinasi kami malam nanti, singgah kedai kebab halal. Memang kebab ni antara makanan utama kami kat Korea ni. Bukan apa, senang nak bawak sebab kecik. And boleh tahan jugak kenyangnya.. Haa itu perut aku lah, kalau perut orang lain tak tau laa. Haha !




DSC07044

Jalan-jalan turun naik tren lagi.. Bila jalan-jalan macam nilah baru dapat tengok secara dekat kehidupan kota Seoul bila malam tiba. Lebih meriah kot, sebab time orang balik kerja and balik kelas.. So stesen keretapi ramai orang, kedai ramai orang..




DSC07060 DSC07061

Ahaaaa ! Inilah destinasi kami malam hari pertama tuuu ! Rilek-rilek sambil menikmati suasana yang agak dingin di Han River, di bawah Banpo Bridge. Serious cool dan rilek je lepak sini.. Sambil makan kebab yang kitorang beli tadi.. Ramai jugak orang lepak sini. Biasanya ada pertunjukan air.. Tapi takde rezeki kami malam tu nak tengok water show tu.




DSC07065

Selfie itu harus ! Hahaha lawaaa kat sini. Bersih jee. Kan best kalau kat Malaysia ade tempat macam ni. Bersih dan nyaman, buat tempat lepak petang-petang.. jogging ke kan..




DSC07073

Ahaaa KEGEMARAN AKU NIH ! Hahahaa.. Mohon bertenang jiwa dan raga sebab kedai-kedai jual baju pelbagai fesyen memang agak bersepah kat sini. Kat bawah tanah tu, tempat stesen keretapi pun ada kedai-kedai macam ni. Ada kat satu stesen tu, keluar je keretapi rasa nak ternganga tengok deretan kedai baju, kasut, perhiasan ! Pergghhh!!




*  *  *  *  *  *  *  *  *



Dan lagi satu.. bagi aku, aku selesa ikut trip ala backpacker macam ni. Kita lebih bebas dan tak terkejar-kejar sangat nak ke sana sini. Ye memang kita kena tepati masa sebab nak gerak pon naik tren, tapi masing-masing dah besar kan, once dapat arahan, ikut je la. Lagi satu lagi rasa macam pengembara haha.. Kalau ada yang suka pergi travel plan sendiri tu pun okay je.. ikut citarasa masing-masing ..


Aku selesa nak pergi under organized trip macam ni sebab takyah fikir nak buat itinerary bagai. Just ikut je. Bayar dan ikut. Haa gituh konsepnya. And of course la, HAVE FUN ! Tak gituu? Oh yee… aku ikut trip ni under blogger UZAIR OTHMAN






Siapa nak tahu lebih lanjut mengenai pakej-pakej ke Korea pergi ke laman web 
www.uzairothman.com 





Annyeongg !

117 comments:

  1. Share contact travel agency plss itahasitaita@yahoo.com

    ReplyDelete
  2. Bestnya !
    Teringin nak melancong ke sana suatu hari nanti, insyaAllah :)

    ReplyDelete
  3. wahh kak nisa . bestnyaaa . kita pun suka kpop . teringin nak g sana dgn kak nisa =)

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. pasang niat nak gi travel and backpack satu hari nnt :) doakan supaya impian saya nie termakbul ea nisaa :)

    ReplyDelete
  6. hi nisa nak tau details jugak, plz send it to fatin.lee@gmail.com. Thanks! :)

    ReplyDelete
  7. hi nisa, kite nak tau details trip ke korea utk next year tu jugak eh? plz send it to fatin.lee@gmail.com.
    Thanks! :)

    ReplyDelete
  8. waa sounds good kak nisa. next year bulan berapa tu hihi.

    anyway nak details tu ye :)
    ainsyazanajamaludin@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Sy nak join gak. Teringin nk gi korea gak, tapi xde kwn. Tapi tgk nisa gi mcm best je. Leh la share gak kos skali :). Emel sy humra.aisyah@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Nisa dah emel semua di atas :)

    TQ

    ReplyDelete
  11. Saya nak join jugak .
    Do email me singlemingle93@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Kak nisa kita pun teringin nak join jugak. Emel kita fizieira_567@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. As salam Nisa Kay. Nnt pls email fetail harga, brape hari package tu semua kat i k. Email to nurfaiztulain86@gmail.com tq Nisa Kay.

    ReplyDelete
  14. nak tau gak hehehe
    na.aqielaaa@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Salam nisa. Nak join!
    nnazeha@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Share please acuyuhan@gmail.com
    Tq nisa

    ReplyDelete
  17. Salam nisa... plan nk pergi tahun depan jgk.
    email: sitishahara@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. Replies
    1. Salaam..Nisa boleh email saya juga ,atimattalia@ymail.com

      Delete
  19. Nisa nanti share berapa RM nisa readykan untuk trip Korea ni eh. Boleh buat bajet. Thanks :)

    ReplyDelete
  20. Email saya jugak please, norfarhanahesa@yahoo.com thanks nisa! ;)

    ReplyDelete
  21. OK farhanah.. dah send emel :)

    ReplyDelete
  22. Kak nisa. already got ur email.
    cume nk confirmation, harga tu including flight ticket ke blom ye?

    ReplyDelete
  23. Wah..best nya Nisa...
    saya baru nak belajar berblog ni...tak tahu cam mana nak start...Nisa & kwn2 ada tips x?

    ReplyDelete
  24. nk ikut jugakkkk.......
    aizuddinnatasha@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. Seronoknyaaaaa pergi korea. Next entry please kak nisa.

    ReplyDelete
  26. nisa...nak jugak...=)
    wzafiraezza@gmail.com
    tq =)

    ReplyDelete
  27. To AIN SYAZANA

    Pls baca details semua dengan teliti ya. semua butiran and info kat situ. dan boleh tanya sebarang kemusykilan kepada pengelola terus ya.

    TQ

    ReplyDelete
  28. Saya nak jgak details.tenkiuuuu..boleh la start menabung.hee
    deepchan94@gmail.com

    ReplyDelete
  29. bestnyee nisa dah ke korea. sy pon nak pegi jugak but next year lah. InsyaaAllah. tak sabonye. tgh cari2 jugak travel agency tp mcm a bit mahal. mcm best pulak trip ala backpacker neh. share details please nisa :) tq.. hatie.hidayu@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. Hi nisa..could you pls email me about this trip? ladyla82@gmail.com

    ReplyDelete
  31. salam nisa...
    teringin nk pegi korea sekali lagi..
    sbb haritu 1st time pegi under company trip so x berapa nk feeling sgt..
    macam menarik trip yg nisa join..
    please share info..

    nuiezmie_88@yahoo.com

    ReplyDelete
  32. Bestnyaa nak pergi jugak!!
    sitinur_29gurlz@yahoo.com

    ReplyDelete
  33. nak tahu info..

    aliaaliahmad.aaa@gmail.com

    ReplyDelete
  34. ok dah emel semua di atas.
    TENKIU :)

    ReplyDelete
  35. saya nak join jugak..
    please share nisa..
    my email.. nadiraismail85@gmail.com

    ReplyDelete
  36. Nak tau details jugak :)
    an_luckystar87@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  37. SALAM NISA..akak pn nak tau detail trip g korea..nama&no.contact agent serta kos ke sana..email kan kat akak ye imwatie@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. kak nisa..nak tahu detail jgk..email please nasyrahahabdullah@yahoo.com

    ReplyDelete
  39. Nisa..sy nak details jugak amirahhanafi@ymail.com tq

    ReplyDelete
  40. berminat jugak...
    syai_da@yahoo.com

    ReplyDelete
  41. SIS.. tahun dpn tu bila? Nk join skli.. ^^ and a little information please psl flight ticket etc

    ReplyDelete
  42. nak jugak pliss.. sammy_2906@yahoo.com

    ReplyDelete
  43. dfroggy89@gmail.com

    ReplyDelete
  44. Nisa.. nk details jugak..

    nurhazafizzah@gmail.com :-)

    ReplyDelete
  45. Emailkan sekali details ya untul trip to korea for backpackers crystaldew88@yahoo.com

    ReplyDelete
  46. nisa kite nak juge...
    malipspsem@gmail.com

    ReplyDelete
  47. Kak Nisa , nak details for backpakers tu jugak . Tqvm :)

    atikahhashim852@yahoo.com

    ReplyDelete
  48. Nak juga, nak juga... ayuni_sara313@yahoo.com
    best nyerr!

    ReplyDelete
  49. Salam.. nak tau detail gak..
    illafira@Yahoo.com

    ReplyDelete
  50. Alamak! Bestnya! Teringin jugak nak gi.. Tapi lom ada rezeki.. Huuu.. T_T
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  51. norfatihahsahak@yahoo.com

    saya berminat nak tahu details. TQ.

    ReplyDelete
  52. salam..nak tahu detail jugak.. :)
    farahfatehah1991@yahoo.com

    ReplyDelete
  53. As salam Nisa :)

    can email me the details about this trip? In Shaa Allah jika dizinkan tringin juga pergi ke korea.

    TQ

    ReplyDelete
  54. haii. lupa nk ltak email td :)

    ninanine2@ymail.com

    ReplyDelete
  55. salam nisa..:)..sy nk tau psal info pegi korea jgk..hehe..tq
    zunnurainzakaria9@yahoo.com

    ReplyDelete
  56. dekat Itaewon ada kedai makan halal.. salah satunya mmg kedai muree muslim food tu, okkey, miss old time.. :D and backpacker mmg awesome.. :D
    http://akuvsdiashadhira.blogspot.com

    ReplyDelete
  57. Slm nisa teringin nk ikut. Plis email farhanayusoff@yahoo.con

    ReplyDelete
  58. salam nisa. leh email details trip korea next year tu. nurulelyany@yahoo.com

    ReplyDelete
  59. Boles email kan trip saya nov ni ayumaslan@gmail.com

    ReplyDelete
  60. nisa,do email suha ugak ea.. a.nasuha90@gmail.com

    ReplyDelete
  61. Salam. kak nisa. nak tahu details jugak. email saya plis.. kzack92@gmail.com

    ReplyDelete
  62. Salam kak nisa. Nak tahu details jugak. email saya plis. kzack92@gmail.com

    ReplyDelete
  63. salam, boleh minta details aidaelyza08@hotmail.com TQ ^^

    ReplyDelete
  64. Assalam...Saya pun cadang nak ke Korea. Please email to:
    jjonawan@yahoo.com

    thank you

    ReplyDelete
  65. Nisa...akak pun nk details jg...noorwahida84@yahoo.com...tq

    ReplyDelete
  66. Nisa...akak pun nk details jg...niyaherrera@yahoo.com...tq Nisa

    ReplyDelete
  67. Assalamualaikum nak details juga :D
    pakya_1234@yahoo.com...thanks

    ReplyDelete
  68. Susi_alen@yahoo.com pls email i

    ReplyDelete
  69. Salam..kindly please email details..tqvm!!
    mr_power09@yahoo.com

    ReplyDelete
  70. assalam . sy nk details jgak . t.q . my email -iranad105@gmail.com

    ReplyDelete
  71. sorry sy bru usya awk pnye blog . thanks for that info .email me ok . tqsm .

    ReplyDelete
  72. Salam...

    Boleh tak emailkan pada saya trip macam ni..

    Nak pergi korea, tapi takda kawan..huhu

    fatonahhairil@yahoo.com

    terima kasih ya!!

    ReplyDelete
  73. nisa, emel kat sy trip awak utk thn depan.

    sy sgt berminat nak g Korea tp tak nak guna travel agent

    maziera@asemal.com.my

    ReplyDelete
  74. nisa, emel kat sy trip utk tahun depan

    sy sgt nak g Korea tp tak nak guna travel agent

    maziera@asemal.com.my

    ReplyDelete
  75. Salam nisa....nak join jugak trip camni.bila yer?...email tau nanti details...

    tzoumroak@gmail.com

    ReplyDelete
  76. Kak nisa.. sy cdg nk prgi thun dpn..boleh akak bg detail x tntg bajet ..sy prgi 5D4N... bajet full utk seorg..hihihi..tq akak...!!

    ReplyDelete
  77. Salam nisa, boleh email pada akak tentang trip backpackers untuk tahun 2015. My email nooraina72@gmail.com

    ReplyDelete
  78. Sis nak details orangeflower_girlz@yahoo.com
    Tq sis

    ReplyDelete
  79. Nisa, sy nak tahu jugak. Ni email sy. nurulain008@gmail.com

    ReplyDelete
  80. Nak tau jugak. Email kita leatirah@gmail.com

    ReplyDelete
  81. mcm berminat je. Boleh email detail ke yayan66@rocketmail.com

    ReplyDelete
  82. wahhh! macam berminat la. may you emails me the details, thanks!

    dewimaslin@ymail.com

    ReplyDelete
  83. bestnye! emel me plz .. qurratun86@yahoo.com

    ReplyDelete
  84. Nak join nasha_cherry97@yahoo.com

    ReplyDelete
  85. Nak detail..shalizdtouch@yahoo.com

    ReplyDelete
  86. Dear nk details jugak...syahirah.ak@gmail.com....tq dear...

    ReplyDelete
  87. nak detail jugak...riesz_010@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  88. Salam..Nak detail gak.. fath.yamashita@gmail.com

    ReplyDelete
  89. nak tahu details hehe ni nuralisaddiena@gmail.com

    ReplyDelete
  90. Salam nisa. Nak tahu details jugak. email saya qistinazaini@gmail.com.. terima kasih

    ReplyDelete
  91. salam..details please spyda_0110@yahoo.com

    ReplyDelete
  92. salam , nak tahu jugak detail travel agency tu pleaseee. hdayahzaki@gmail.com

    terima kasih :)

    ReplyDelete
  93. Assalam , nak tahu jugak detail travel agency tu pleaseee. lela_done@yahoo.com

    terima kasih :)

    ReplyDelete
  94. salam nisa,

    boleh email kat saya tak, adlynn1727@gmail.com

    tq nisa..

    ReplyDelete
  95. boleh email saya detail trip
    addy_frennz@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  96. Brp ribu kos pergi ala2 backpacker ni? Sbb sy nk compare dgn travel agen..

    ReplyDelete
  97. Ehhh..kedai makan Siti Sarah, akak pun masa hari pertama sampai Korea, kami beli makanan dekat situ. Sebab dah lapar giler. kul 4pm tak lunch lagi..hehehee..

    tengok gambar2 dekat itaewon ni..rindu plak korea ;)

    http://mamaqaireen.com/cara-packing-barang-untuk-travel-backpackers-ke-seoul-korea-part-1/

    ReplyDelete
  98. hi nisa
    , nk detail jagak pls
    azira.leo@gmail.com

    ReplyDelete
  99. Salam. Nice trip.
    Area itaewon stay di guesthouse mana?

    ReplyDelete
  100. sal.boleh bg contact nombor tourist guide personnel kat saya.please emel to sahira@mohr.gov.my.
    thanksss

    ReplyDelete
  101. Salam Sejahtera Nisa,

    Saya Saiful dari www.naracards.com

    Boleh saya tahu bagaimana nak hubungi melalui email?
    Terima kasih

    ReplyDelete
  102. Assalam nisa, sy nak detail jgk..
    dea.aisha17@yahoo.com.. Tq 😊

    ReplyDelete

TINGGALKAN KOMEN ANDA, PLEASE!

Copyright © Nisa Kay