Tuesday, August 5, 2014

TRAVEL - Nisakay Ke Korea PART 1


Assalamualaikum.


Amboi amboi kemain aku peram baekkk punya entry holiday ke Korea bulan April lepas. Hah ! APRIL? Sekarang dah masuk bulan Ogos pun.. Amboi sikit lagi sampai setengah tahun peram.. lepas tu lengah lagi sampai setahun.. kalau lengah lagi maunye tak update langsung laa pasal Korea ni. Muehehe..


Alkisahnya Korea ni memang dah jadi destinasi impian sejak mula aku mengenal apa itu Kpop. Haa gituh.. Dengan perkembangan dan fenomena muzik Kpop di negara kita ni, sememangnya fenomena bercuti ke Korea jugak menjadi-jadi. Tak gituuu? Ye akulah salah seorang darinya yang berangan-angan nak ke negara Kpop tu. Dengan kerja keras tak mengenal penat dan waktu tidur yang ke laut setiap hari, akhirnya aku berjaya mengumpul ongkos untuk berangkat ke sana.. ALHAMDULILLAH…




DSC06951

Okay ini gambar masa dah sampai Incheon International Airport. Lebih kurang jam 8 pagi (waktu Korea) masa tu. Kami naik flight Air Asia ke Korea lebih kurang jam 1 pagi macam tu lah. Perjalanan 6 hingga 7 jam jugak. Dah tido dalam flight kan. Memang selebet gila muka.

Ohh ye.. nak bagitau awal-awal ni.. aku pergi ke Korea ni BUKAN DI BAWAH MANA-MANA TRAVEL AGENCY yee.. aku ikut tour guide persendirian sajo. Maknanya bukan di bawah agensi. Aku bayar pakej, then orang tu bawak kami satu group jalan-jalan. Makan, tempat tinggal pengangkutan semua covered. Haa pasal kat mana aku ikut tour Korea ni, nanti aku cerita.




DSC06954

Haaa tadi aku bagitau yang aku bukan under travel agency kan. Aku ikut group travel ni, ala-ala backpacker la jugak. Turun naik public transport, jalan kaki. TU BIASA okay. Kau nak layanan up sikit silakan pilih mana-mana travel agency pilihan korang okay. Takde halangan. Hehehee..

Kad dalam gambar di atas ni ialah T-Money card. Kad ni seumpama Touch N Go macam kat Malaysia ni jugaklah.. Tapi penggunaan dia sangat meluas.. segala jenis public transport memang pakai kad ni. Kalau takde kena beli ! Memang takde kaunter tiker tunai ke hape. Memang takde. Bagi yang beli kad ni untuk kegunaan sepanjang bercuti di Korea sahaja, ada mesin yang korang boleh gunakan untuk pulang kad ni dan refund baki dalam kad (kalau tak silap aku la).. Naik teksi pon boleh bayar tambang guna kad ni.




DSC06959

Yaa bebeh… naik train / subway sangat sangat biasa. Diingatkan trip yang aku join ni bukan under travel agency, maka memang takdenye nak gerak naik bas bagai. Memang turun naik tangga je kami. Tapi yang hazabnya masa sampai nilah.. Kena hangkut bagasi yang berat naik tangga. Orang lain tahan lagi kot. Beg aku laa paling besau !! Huwaaa T_T




DSC06961

Tapi aku suka macam ni… Rasa macam berjalan dengan kawan-kawan dalam satu group yang besar. Well.. memandangkan aku tak kenal sesiapa dalam group tu, maka aku just made new friends. Haa kan dah bertambah kawan. Naik turun subway ni jugak bawak kita lebih dekat dengan masyarakat Korea. Tengok aktiviti dan ragam manusia turun naik tren.




DSC06966

Kami menginap di sebuah hostel di Itaewon. Alhamdulillah, walaupun duk beramai dalam satu bilik, tapi semua selesa. Janji ade proper place to sleep and rest ye dak.. Dapat kenal lagi peserta trip ni yang lain. Alhamdulillah semuanya baik-baik dan friendly. Ohh ye.. group yang aku join ni semua perempuan, kecuali ada sepasang suami isteri. Kawasan Itaewon ni banyak jugak pelancong Malaysia (sebab senang dapat makanan halal) dan juga foreigner.




DSC06969

Ini area Itaewon.. Jalan naik bukit sikit, melalui kedai-kedai sepanjang jalan, kami menuju ke suatu tempat..




DSC06992

DSC06981

Masjid di Itaewon ! Di sinilah student muslim (menurut kawan aku yang study sana) solat Jumaat. Sepanjang perjalanan mendaki bukit nak ke masjid ni, kita boleh tengok banyak kedai makan halal dan juga kedai runcit yang jual produk halal. Dah namanya produk halal, di negara orang pulak tu, memang a bit mahal lah kan. Normal lah tu..




DSC06972 DSC07006

Antara restoran yang menyediakan juadah halal.. Kot la ade yang duduk Korea sana berbulan atau bertahun, boleh lah datang cari masakan Melayu kat Itaewon ni. Ada pulak yang pernah komen aku, menyatakan beliau tak pernah jumpa pun restoran makanan halal kat Itaewon ni.


Haa nampok ngat menipu nye. Ade satu restoran yang terletak berhadapan jalan utama di Itaewon (tak sempat pulak ambil gambar). Dan restoran-restoran macam dalam gambar di atas ni terletak di atas bukit, kena rajin jalan sikit la.



DSC06970

Ahaaa kami datang jauh-jauh mesti lah nak rasa makanan Korea kan ? Yang pasti kena cari yang halalan toyyibaa gituhhh.. Nampak tak banner pakistan business tu? Haaa inshaAllah kita percaya.




DSC06998

Maafkan muka selebet aku tu okay. Memang tudung dah herot-berot sebab tido dalam flight. Tido memang tak sedar apa. Tau-tau je dah nak landing sebab stewardess suruh tegakkan seat. Muahahaa.. (Tapi masa aku naik Etihad masa ke Barcelona hari tu takde pulak suruh aku tegakkan seat, elok je aku tido. Sedar-sedar je flight dah siap nak parking orang bangun nak ambil barang dah. HAHA !)




DSC07002

Jyeahhh !! Halal korean cuisine. Alhamdulillah. Perut yang kelaparan diisi dengan sebaiknya. I loveee the soup. Ade daging hancur-hancur. And I love the kimchi, I love the ricee.. a bit sticky, but as sticky as glutinous rice. Haa gitohh. Nak explain nye kemain cakap omputeh ! Tapi satu je lah aku ni, aku tak makan seaweed ! Haha..


Lepas makan tengahari, kami ada jalan-jalan di sekitar Itaewon. Area Itaewon banyak jugak kedai nak shopping, hotel dan cafe. Kedai serbaneka berlambak-lambak juga. Senang nak beli air ke, any toiletries ke. Kot la terlupa bawak berus gigi ye dak? Kedai kosmetik pun lagi laa banyak ! Hahaa..




DSC07014

And this is Erin. Kawan dari Sabah. Erin pun datang sorang-sorang. See? Takdak hal pon kalau kita tak kenal sesiapa. Boleh je buat kawan baru.. InshaAllah erat ukhuwah sesama Muslim ye dak… Ade jugak geng nak ambilkan gambar, borak-borak, jalan jalan.. Haa lepas makan, rehat di hostel.. mandi-mandi, kami bersiap nak keluar pulak..




DSC07021

Ahaaa nak kemana ye kita? Bersedia pakai tebal sikit sebab nanti sejuk! Teeheehee..





DSC07032

Sebelum bertolak ke destinasi kami malam nanti, singgah kedai kebab halal. Memang kebab ni antara makanan utama kami kat Korea ni. Bukan apa, senang nak bawak sebab kecik. And boleh tahan jugak kenyangnya.. Haa itu perut aku lah, kalau perut orang lain tak tau laa. Haha !




DSC07044

Jalan-jalan turun naik tren lagi.. Bila jalan-jalan macam nilah baru dapat tengok secara dekat kehidupan kota Seoul bila malam tiba. Lebih meriah kot, sebab time orang balik kerja and balik kelas.. So stesen keretapi ramai orang, kedai ramai orang..




DSC07060 DSC07061

Ahaaaa ! Inilah destinasi kami malam hari pertama tuuu ! Rilek-rilek sambil menikmati suasana yang agak dingin di Han River, di bawah Banpo Bridge. Serious cool dan rilek je lepak sini.. Sambil makan kebab yang kitorang beli tadi.. Ramai jugak orang lepak sini. Biasanya ada pertunjukan air.. Tapi takde rezeki kami malam tu nak tengok water show tu.




DSC07065

Selfie itu harus ! Hahaha lawaaa kat sini. Bersih jee. Kan best kalau kat Malaysia ade tempat macam ni. Bersih dan nyaman, buat tempat lepak petang-petang.. jogging ke kan..




DSC07073

Ahaaa KEGEMARAN AKU NIH ! Hahahaa.. Mohon bertenang jiwa dan raga sebab kedai-kedai jual baju pelbagai fesyen memang agak bersepah kat sini. Kat bawah tanah tu, tempat stesen keretapi pun ada kedai-kedai macam ni. Ada kat satu stesen tu, keluar je keretapi rasa nak ternganga tengok deretan kedai baju, kasut, perhiasan ! Pergghhh!!




*  *  *  *  *  *  *  *  *



Dan lagi satu.. bagi aku, aku selesa ikut trip ala backpacker macam ni. Kita lebih bebas dan tak terkejar-kejar sangat nak ke sana sini. Ye memang kita kena tepati masa sebab nak gerak pon naik tren, tapi masing-masing dah besar kan, once dapat arahan, ikut je la. Lagi satu lagi rasa macam pengembara haha.. Kalau ada yang suka pergi travel plan sendiri tu pun okay je.. ikut citarasa masing-masing ..


Aku selesa nak pergi under organized trip macam ni sebab takyah fikir nak buat itinerary bagai. Just ikut je. Bayar dan ikut. Haa gituh konsepnya. And of course la, HAVE FUN ! Tak gituu? Oh yee… aku ikut trip ni under blogger UZAIR OTHMAN






Siapa nak tahu lebih lanjut mengenai pakej-pakej ke Korea pergi ke laman web 
www.uzairothman.com 





Annyeongg !

114 comments :

Che Ta said...

Share contact travel agency plss itahasitaita@yahoo.com

Nurfatin Liyana said...

Bestnya !
Teringin nak melancong ke sana suatu hari nanti, insyaAllah :)

fatin shahirah said...

wahh kak nisa . bestnyaaa . kita pun suka kpop . teringin nak g sana dgn kak nisa =)

fatin shahirah said...
This comment has been removed by the author.
fatin shahirah said...

ateencute1@gmail.com

Noura Qifays said...

pasang niat nak gi travel and backpack satu hari nnt :) doakan supaya impian saya nie termakbul ea nisaa :)

f.lee said...

hi nisa nak tau details jugak, plz send it to fatin.lee@gmail.com. Thanks! :)

f.lee said...

hi nisa, kite nak tau details trip ke korea utk next year tu jugak eh? plz send it to fatin.lee@gmail.com.
Thanks! :)

Ain Syazana said...

waa sounds good kak nisa. next year bulan berapa tu hihi.

anyway nak details tu ye :)
ainsyazanajamaludin@gmail.com

Anonymous said...

Sy nak join gak. Teringin nk gi korea gak, tapi xde kwn. Tapi tgk nisa gi mcm best je. Leh la share gak kos skali :). Emel sy humra.aisyah@gmail.com

Nisa Kay said...

Nisa dah emel semua di atas :)

TQ

FH said...

Saya nak join jugak .
Do email me singlemingle93@gmail.com

Nisa Kay said...

dah emel :)

Eira SYa said...

Kak nisa kita pun teringin nak join jugak. Emel kita fizieira_567@yahoo.com

~emi~ said...

rosniemilinda@gmail.com

Nur Faizatul Ain said...

As salam Nisa Kay. Nnt pls email fetail harga, brape hari package tu semua kat i k. Email to nurfaiztulain86@gmail.com tq Nisa Kay.

Aqilah Ismail said...

nak tau gak hehehe
na.aqielaaa@gmail.com

Aqilah Ismail said...

na.aqielaaa@gmail.com

Aqilah Ismail said...

na.aqielaaa@gmail.com

zEha said...

Salam nisa. Nak join!
nnazeha@gmail.com

Nisa Kay said...

DAH EMEL SEMUA :)

TQ

acu yuhan said...

Share please acuyuhan@gmail.com
Tq nisa

Anonymous said...

Salam nisa... plan nk pergi tahun depan jgk.
email: sitishahara@yahoo.com

Nisa Kay said...

ok emel dah :)

SitiNurHuda said...

Nisa nanti share berapa RM nisa readykan untuk trip Korea ni eh. Boleh buat bajet. Thanks :)

Farhanah Esa said...

Email saya jugak please, norfarhanahesa@yahoo.com thanks nisa! ;)

Nisa Kay said...

OK farhanah.. dah send emel :)

Ain Syazana said...

Kak nisa. already got ur email.
cume nk confirmation, harga tu including flight ticket ke blom ye?

anah armario said...

Wah..best nya Nisa...
saya baru nak belajar berblog ni...tak tahu cam mana nak start...Nisa & kwn2 ada tips x?

Anonymous said...

nk ikut jugakkkk.......
aizuddinnatasha@yahoo.com

Shazwani Ramly said...

Seronoknyaaaaa pergi korea. Next entry please kak nisa.

Anonymous said...

nisa...nak jugak...=)
wzafiraezza@gmail.com
tq =)

Nisa Kay said...

dah emel :)

Nisa Kay said...

To AIN SYAZANA

Pls baca details semua dengan teliti ya. semua butiran and info kat situ. dan boleh tanya sebarang kemusykilan kepada pengelola terus ya.

TQ

norhayati suaib said...

Bestnya dapat pergi Korea

Adibah Abdullah said...

Saya nak jgak details.tenkiuuuu..boleh la start menabung.hee
deepchan94@gmail.com

Cik Ayu said...

bestnyee nisa dah ke korea. sy pon nak pegi jugak but next year lah. InsyaaAllah. tak sabonye. tgh cari2 jugak travel agency tp mcm a bit mahal. mcm best pulak trip ala backpacker neh. share details please nisa :) tq.. hatie.hidayu@yahoo.com

Dila said...

Hi nisa..could you pls email me about this trip? ladyla82@gmail.com

la d0n$eja n0reul said...

salam nisa...
teringin nk pegi korea sekali lagi..
sbb haritu 1st time pegi under company trip so x berapa nk feeling sgt..
macam menarik trip yg nisa join..
please share info..

nuiezmie_88@yahoo.com

Siti Nur said...

Bestnyaa nak pergi jugak!!
sitinur_29gurlz@yahoo.com

Alia Ali Ahmad said...

nak tahu info..

aliaaliahmad.aaa@gmail.com

Nisa Kay said...

ok dah emel semua di atas.
TENKIU :)

Nadira Ismail said...

saya nak join jugak..
please share nisa..
my email.. nadiraismail85@gmail.com

Nur Farhanah Ahmad Nizam said...

Nak tau details jugak :)
an_luckystar87@yahoo.com.my

wazwansuki said...

SALAM NISA..akak pn nak tau detail trip g korea..nama&no.contact agent serta kos ke sana..email kan kat akak ye imwatie@yahoo.com

Anne Insyirah said...

kak nisa..nak tahu detail jgk..email please nasyrahahabdullah@yahoo.com

Nisa Kay said...

DAH EMEL SEMUA :)

Anonymous said...

Nisa..sy nak details jugak amirahhanafi@ymail.com tq

wawa syaida said...

berminat jugak...
syai_da@yahoo.com

Ririey Zaries said...

SIS.. tahun dpn tu bila? Nk join skli.. ^^ and a little information please psl flight ticket etc

Anonymous said...

nak jugak pliss.. sammy_2906@yahoo.com

ila sahadila said...

ilasahadila@yahoo.com

Nisa Kay said...

DAH EMEL :)

Nisa Kay said...

DAH EMEL :)

Anonymous said...

dfroggy89@gmail.com

NH MY said...

Nisa.. nk details jugak..

nurhazafizzah@gmail.com :-)

Nisa Kay said...

dah emel :)

Anonymous said...

Emailkan sekali details ya untul trip to korea for backpackers crystaldew88@yahoo.com

Anonymous said...

nisa kite nak juge...
malipspsem@gmail.com

Atikah Hashim said...

Kak Nisa , nak details for backpakers tu jugak . Tqvm :)

atikahhashim852@yahoo.com

Ayuni Sara said...

Nak juga, nak juga... ayuni_sara313@yahoo.com
best nyerr!

Siti Aisha said...

morichi86@gmail.com

Illa Fira said...

Salam.. nak tau detail gak..
illafira@Yahoo.com

Rosmiza Ali said...

Alamak! Bestnya! Teringin jugak nak gi.. Tapi lom ada rezeki.. Huuu.. T_T
Rosmiza Ali Official Blog™

Tulip Merah Sahaja said...

norfatihahsahak@yahoo.com

saya berminat nak tahu details. TQ.

Anonymous said...

salam..nak tahu detail jugak.. :)
farahfatehah1991@yahoo.com

Anonymous said...

As salam Nisa :)

can email me the details about this trip? In Shaa Allah jika dizinkan tringin juga pergi ke korea.

TQ

Anonymous said...

haii. lupa nk ltak email td :)

ninanine2@ymail.com

zun said...

salam nisa..:)..sy nk tau psal info pegi korea jgk..hehe..tq
zunnurainzakaria9@yahoo.com

sha dhira said...

dekat Itaewon ada kedai makan halal.. salah satunya mmg kedai muree muslim food tu, okkey, miss old time.. :D and backpacker mmg awesome.. :D
http://akuvsdiashadhira.blogspot.com

farhana said...

Slm nisa teringin nk ikut. Plis email farhanayusoff@yahoo.con

Travelog Mamma Mia said...

salam nisa. leh email details trip korea next year tu. nurulelyany@yahoo.com

Mas Ayu said...

Boles email kan trip saya nov ni ayumaslan@gmail.com

asyraf nasuha said...

nisa,do email suha ugak ea.. a.nasuha90@gmail.com

Aku KMZ said...

Salam. kak nisa. nak tahu details jugak. email saya plis.. kzack92@gmail.com

Aku KMZ said...

Salam kak nisa. Nak tahu details jugak. email saya plis. kzack92@gmail.com

Anonymous said...

salam, boleh minta details aidaelyza08@hotmail.com TQ ^^

Anonymous said...

Assalam...Saya pun cadang nak ke Korea. Please email to:
jjonawan@yahoo.com

thank you

Anonymous said...

Nisa...akak pun nk details jg...noorwahida84@yahoo.com...tq

Anonymous said...

Nisa...akak pun nk details jg...niyaherrera@yahoo.com...tq Nisa

Anonymous said...

Assalamualaikum nak details juga :D
pakya_1234@yahoo.com...thanks

Anonymous said...

Susi_alen@yahoo.com pls email i

wan syafiq said...

Salam..kindly please email details..tqvm!!
mr_power09@yahoo.com

nad ira said...

assalam . sy nk details jgak . t.q . my email -iranad105@gmail.com

nad ira said...

sorry sy bru usya awk pnye blog . thanks for that info .email me ok . tqsm .

Fatonah Rahim said...

Salam...

Boleh tak emailkan pada saya trip macam ni..

Nak pergi korea, tapi takda kawan..huhu

fatonahhairil@yahoo.com

terima kasih ya!!

Anonymous said...

nisa, emel kat sy trip awak utk thn depan.

sy sgt berminat nak g Korea tp tak nak guna travel agent

maziera@asemal.com.my

Anonymous said...

nisa, emel kat sy trip utk tahun depan

sy sgt nak g Korea tp tak nak guna travel agent

maziera@asemal.com.my

Zura Rahman said...

Salam nisa....nak join jugak trip camni.bila yer?...email tau nanti details...

tzoumroak@gmail.com

Dayah Sukri said...

Kak nisa.. sy cdg nk prgi thun dpn..boleh akak bg detail x tntg bajet ..sy prgi 5D4N... bajet full utk seorg..hihihi..tq akak...!!

Nooraina Ahmad said...

Salam nisa, boleh email pada akak tentang trip backpackers untuk tahun 2015. My email nooraina72@gmail.com

Norsuriati Ghazali said...

Salaam..Nisa boleh email saya juga ,atimattalia@ymail.com

Anonymous said...

Sis nak details orangeflower_girlz@yahoo.com
Tq sis

nurulain . said...

Nisa, sy nak tahu jugak. Ni email sy. nurulain008@gmail.com

Aliaa said...

Nak tau jugak. Email kita leatirah@gmail.com

yayan badri said...

mcm berminat je. Boleh email detail ke yayan66@rocketmail.com

Anonymous said...

wahhh! macam berminat la. may you emails me the details, thanks!

dewimaslin@ymail.com

Anonymous said...

bestnye! emel me plz .. qurratun86@yahoo.com

Anonymous said...

Nak join nasha_cherry97@yahoo.com

Anonymous said...

Nak detail..shalizdtouch@yahoo.com

Anonymous said...

Dear nk details jugak...syahirah.ak@gmail.com....tq dear...

Anonymous said...

nak detail jugak...riesz_010@yahoo.com.my

Anonymous said...

Salam..Nak detail gak.. fath.yamashita@gmail.com

Nur Alis Addiena said...

nak tahu details hehe ni nuralisaddiena@gmail.com

Qistina Zaini said...

Salam nisa. Nak tahu details jugak. email saya qistinazaini@gmail.com.. terima kasih

safwan nizam said...

salam..details please spyda_0110@yahoo.com

hdayah zaki said...

salam , nak tahu jugak detail travel agency tu pleaseee. hdayahzaki@gmail.com

terima kasih :)

lela wan said...

Assalam , nak tahu jugak detail travel agency tu pleaseee. lela_done@yahoo.com

terima kasih :)

Life Dream Love said...

salam nisa,

boleh email kat saya tak, adlynn1727@gmail.com

tq nisa..

Saadiah Ghazali said...

boleh email saya detail trip
addy_frennz@yahoo.com.my

haslindacorr said...

Brp ribu kos pergi ala2 backpacker ni? Sbb sy nk compare dgn travel agen..

Dilla Jalil said...

Ehhh..kedai makan Siti Sarah, akak pun masa hari pertama sampai Korea, kami beli makanan dekat situ. Sebab dah lapar giler. kul 4pm tak lunch lagi..hehehee..

tengok gambar2 dekat itaewon ni..rindu plak korea ;)

http://mamaqaireen.com/cara-packing-barang-untuk-travel-backpackers-ke-seoul-korea-part-1/

azirah ahsan said...

hi nisa
, nk detail jagak pls
azira.leo@gmail.com

Mohd Saiful Izwan said...

Salam. Nice trip.
Area itaewon stay di guesthouse mana?