Monday, June 30, 2014

Manis Tapi Tanpa Gula - SUGARUSH CAFE


Assalamualaikum...



Haaa apakah yang manis tapi tanpa gula? Yes, people... SUGAR FREE ! Tapi makanan yang dibuat rasa manis ! Haaa macam mana lah tu kan... Tanpa perlu aku berbelit-belit nak explain, meh la aku leraikan kekusutan hew hew...



SUGARUSH CAFE - merupakan cafe yang menghasilkan makanan seperti kek, cupcakes dan banyak lagi menggunakan pemanis (bukan gula). Pendek kata dorang tak guna gula yang biasa kita beli kat kedai tu... sebab gula tu bahaya untuk kesihatan kalau ambil banyak sangat. Mereka di Sugarush Cafe ni guna pemanis yang diperbuat daripada bahan lain seperti buah. So lebih natural dan selamat gitu.



Gambar credit to  : Budak Lelaki





Kisahnya kawan kami Qarl (pakai baju kotak-kotak hujau) ajak jumpa di Damansara, sebab beliau nak ajak dinner di Sugarush Cafe sempena pembukaan cafe ni... Masuk-masuk je kedai ni terus tertarik dengan banner yang menyatakan bahawa makanan di kedai ni (kek, cupcakes, cookies) merupakan makanan yang SUGAR FREE !!





Gambar credit to  : Budak Lelaki




Haaaa ini dia antara cupcakes yang dihidang kepada kami malam pembukaan tu... (Note that kami pergi ni dah beberapa minggu lepas). Aku paling suka red velvet. Sedap dan padu kek nya... Yang coklat dengan blueberry pun sedapp!!! Memang best.. Tambah lagi bila tau makanan ni SUGAR FREE, memang ngap ngap ngap je laa takde rasa bersalah dah haha!!






Gambar kedai ni aku dapat dari instagram @sugarushcafe sebab masa kami datang tu, waktu malam.. So tak berpeluang nak snap gambar kawasan kedai... Haa comel dan kemas je kedai nya. Simple dengan warna tema merah putih, and  a bit of colourful finishings. Gituhhh dah macam rancangan deco-deco pulak aku ni.. Hehehee...







Haa ini antara kek yang boleh korang order dari Sugarush okay... Fuhh menyesal pulak buat entry ni time tengah puasa.. mencabar iman betul hahaha !!! Apa apa pun korang boleh usha instagram @sugarushcafe untuk maklumat dan lebih gambar yee..






Gambar credit to  : Budak Lelaki
Sahabatttt untuk selamanyaaa.... Gituhhh pinjam lagu Upin Ipin..



Gambar credit to  : Budak Lelaki
Lighting plus Camera360. Nampak lebih cerah wajah kami di situ.
Tapi errr Budak Lelaki memang dah cerah pon. Muahahahaa....





Okay okayyy.... Sekian entry kali ini... tulis panjang panjang kang terasa nak gigit je skrin komputer ni duk menatap gambar kek yang sedap sedap. Ishhh macam boleh batal puasa la pulak sebab duk terbayang rasa sedap cupcakes nya hahahaa...








Kepada yang nak singgah kafe ni, nak beli kek SUGAR FREE dorang, boleh singgah ke :

Bangunan The Place, Damansara Perdana.

Masuk je entrance bangunan ni, kafe ni terletak di sebelah kanan korang okay...








Thank you for your time reading this entry ! Xoxo.

Read More»

Pasar Ramadhan Lurah Semantan, Temerloh


Assalamualaikum...



Ahaaaa sementara ada semangat nak mengemas kini blog dengan entry terkini ni, maka aku dengan tak teragak-agak tidak melepaskan peluang nak update blog ni... Muehehee.. Well.. aku rasa ramai yang tahu aku berasal dari Temerloh Pahang... Tapi aku tak rasa aku banyak share pasal kampung aku dengan pembaca blog kan.. Paling jauh pun aku share gambar sikit sikit kat instagram muehehe..





Okay ini namanya Lurah Semantan atau Bandar Lama.. Aku rasa tempat ni dipanggil Lurah Semantan sebab terletaknya di bawah bukit, sebelah Sungai Pahang. Hahaha maaf lah kalau salah fakta, sebab aku memang fail sikit bab sejarah ni...



Ada jugak jolokan nama "Bandar Mati" untuk bandar lama ni sebab bila malam kawasan ni memang sunyi sebab most of the shops memang tutup waktu malam. Tapi kalau musim cuti atau raya, agak meriah sebab ade bazaar akan dibuka.. Tapi sekarang dah sunyi sikit la sebab ekspo jualan dah berpindah ke padang di tengah bandar.






Hahaha saja je nak ambil gambar Terminal Bas lama ni sebab banyak betul kenangan kat sini... Kat terminal ni lah bas antara daerah beroperasi.. So nak ke Maran, Bentong, Jerantut.. ada bas tempatan kat sini... Dulu ada juga bas mini keluar masuk taman perumahan yang aku duduk.. so kalau nak ke Bandar Lama memang turun naik bas kat sini.



Kenangan gila sebab kat sini lah aku dengan mak aku tunggu bas kalau mak aku nak Tabung Haji di Bandar Lama ni... takpun kalau sekadar nak beli barang.. atau bila aku nak pergi tusyen kat Pusat Tusyen Domino dulu.. Huhuuuu... tak kurang jugak jumpe pakwe kat sini. Hahahahah !!!! Adoihh apa punya kenangan la.








Seperti yang dijangka.. memang ramai orang ke pasar ramadhan yang ini. Aku datang pulak jam 6 petang, memang orang tengah ramai and parking susah dapat.. Sudahnya aku memang parking jauh sikit laa dari tapak pasar ramadhan ni haaa...








Okay ni yang aku nak highlight sikit sebab ni lah antara gerai yang agak popular kalau datang ke pasar ramadhan kat Lurah Semantan ni haa... PAK LAN MURTABAK uollss.. aku nak ambil gambar orang tengah beratur panjang tapi tak nampak pulak.. Plus keadaan orang ramai yang lalu lalang buat aku susah sikit nak snap gambar dengan jelas. Takpelah.. Maybe siapa yang datang Temerloh next time boleh try naa..









Aku rasa kalau bulan puasa takde benda lain dah nak usha.. Yang paling menggoda mestilah air. Bila tengah lapar, haus, cuaca panas.. terasa macam nak teguk air dalam balang ni sampai habis kan? Apa pun rasanya, kaler apa pun air nya.. semua nampak sedap.. Lagi-lagi yang banyak ais tu.. Perghhh sedap weh sedapp..








Perghhh mengancam nihhh !!! IKAN PATIN TEMPOYAK BAKAR !!! Fuhhhh nasib memang aku request kat mak aku nak bawak balik gulai tempoyak ikan patin bila balik ke Shah Alam.. Mak aku siap kata apa punya "sedei" la request.. Sedei means mudah je hahahah... Gulai tempoyak best sebab tahan lama, boleh sejukkan then panaskan je balik.








Hahaa nama juadah pun kemain eksotik nye.. Padahal nasi ayam madu je.. muahahahaa..









Haaaaa ini memang kemeriahan raya terasa sangattt.. Gerai bunga api dengan mercun pop pop ni memang jadi tumpuan budak-budak (bapak budak pun ralit pilih mercun mancis).  Aku ingat lagi dulu aku sanggup mintak duit kat abah sebab nak beli bunga api.. Tak puas main bunga api, aku beli yang mahal sikit sebab ade warna warni bila dibakar haha....







Memandangkan orang pun ramai.. dan kuih yang aku cari pun tak dijumpai.. sobss.. maka aku dengan adik aku pun balik la rumah.. sebab niat nak singgah pasar ramadhan dalam taman perumahan sajoo.. Kot la dapat jumpa kuih kastad jagung yang aku teringin sangat tuu. Sobss macam orang mengidam lah pulakk....



Kesudahannya aku dengan adik beli air honey dew je.. sebab mak aku kata lauk semua dah ada, tinggal air je tak tau nak buat air apa.. Aku balik ke taman perumahan, then sempat beli kuih coklat kukus je laa... banyak gerai dah tutup.. Nasib lah 1 Ramadhan jatuh pada hari minggu, kebanyakan orang ada kat rumah dan ramai yang balik ke kampung untuk berbuka dengan family ye dak..










Hmmm..... SIPUT SEDUT MASAK LEMAK mak aku yang masak jugak yang win... Pergi pasar ramadhan memang boleh buat kita rambang mata.. lagi-lagi tengah lapar memang rasa nak beli semua benda. Tapi kalau boleh elakkan lah membazir ye.. Kalau tak habis kan dah rugi.. 



Nasib jugak tadi aku tak beli murtabak.. roti john.. dan segala mak nenek jenis makanan yang terasa nak makan tuh.. sebab bila balik rumah aku tengok lauk banyak huii.. Tu nasib aku tak sempat snap gambar talapia bakar petai mak aku masak. Perrgghh... (Boleh meleleh lak air liur time tengah menaip ni errkkk!!) Hehehee apa-apa pun selamat berpuasa semua pembaca !











Thank you for your time reading this entry. Xoxo.

Read More»

Sunday, June 29, 2014

My Cats - Ash & Chiky


Assalamualaikum...



Haaa al-kisahnya aku tadi plan nak buat entry lain.. tapi aku end up buat entry lain... Aku duk usha la gambar dalam phone aku.. pastu tatap gambar kucing-kucing aku. Huwaaaa rindu la pulakk.. Maklumlah bila balik kampung ni aku tak bawak balik dorang sebab rumah tengah under construction, so a bit sepah2 sikit.. and tak muat bilik nak letak dorang...







Kisahnya aku dah ada seekor kucing - My Cat Ash - dan aku telah bela Ash dari sebesar tapak tangan lagi.. wuwuwuuuu... kemain tau ayat, macam bela budak je haha... Ash dah makin besar tapi tetap kurus, sangat mengada-ngada.. Hahaha pesen dia, dia suka duduk satu tempat je. Kalau aku lepaskan dia dalam rumah, dia suka duduk je depan pintu bilik adik aku, sebab dia tahu adik aku ade bela sugar glider.. Pernah sekali tu dia panjat atas sangkar sugar glider tu hahaaa...







Ni gambar Ash paling latest. Aku celik je mata tengok si bulus ni ade depan muka aku. Elok je dia landing atas badan aku, seronok la dia gomol-gomol atas comforter, mentang-mentang bilik sejuk yee... Dia ni memang manja sikit, malam mesti tido dengan aku... Dia akan tido atas lantai, atas badan aku, or gulung badan dalam gumpalan comforter. Anyooo so cute anak mama niii!!!







Satu lagi perangai Ash ni, suka sangat lah minum air dari cawan aku... Cawan ni padahal dah kosong dah, saja aku letak atas bangku depan tv.. gigih pulak lah beliau ni panjat bangku and cuba nak minum air dalam cawan tu.. Hahaa aku gelakkan je lah dia, masukkan muka dalam cawan. Nasib lah boleh keluarkan balik muka tu.. Aduhaiii anak mama si bulus aishhh.. Geram pulak ahaha..









Ini pulak kucing baru aku.. Nama dia CHIKY.. Aku memang saja beli Chiky ni sebab nak Ash ade kawan kat rumah... well, aku tahu Ash nanti mesti marah and jadi garang gila bila tengok ade kucing baru kat rumah.. Yelah, selama ni dia membesar seekor aje kan.. So mesti dia jadi perengus sikit bila ade kawan baru masuk "territory" dia kan. Hahaa... 








Ini pulak pesen si Chiky. Dia macam suka je duduk menyempit macam ni.. Hahaa. haritu dalam bilik stor dia tido menyempit kat celah kotak. Lagi satu Chiky ni dah setahun lebih umurnya. So badan dia dua kali ganda besar daripada Ash. Ash pulak garang kemain nak gaduh pulak dengan Chiky. Mungkin sebab Chiky ni membesar ramai-ramai masa dengan tuan asal dia, so dia jenis rilek je bila jumpa kawan baru. Takdak hal punyaa. Hohoo...



Chiky ni dah sampai tempoh matang dia. So dia selalu merengus, selalu menggesel, selalu nak golek-golek atas lantai mintak usap, mintak gosok perut. Bila nak dukung dia kusss semangat, padu betol badan dia.. Tuan asal dia jaga dia dengan baik, bagi makan kaw-kaw punya.. Hehe aku nak besarkan Ash sampai jadi bam bam macam Chiky ni laaa...







After a few days barulah dorang boleh get along sikit.. Barulah boleh lepaskan kedua-duanya dalam bilik kucing tu.. And lepaskan dorang kat dalam rumah. Sekarang dah jarang bergaduh. Baguslah.. lega sikit aku nak buat keje.. Kalau asyik gaduh je, penat aku nak layan, kang keje aku tak terbuat lak kang...



Tapi aku rasa dua tiga hari ni Ash duk marah kat Chiky sebab Chiky tu nak menggesel je kat dia... So Ash marah kot kat dia... Sebab Ash tu kan kecik lagi hew hew heww.... Tapi so far okay lah kot... Tapi yang aku tak tahan nya bulu si bulus berdua ni kemain berterbangan di udara uhuk uhuk.. Melekat pulak atas meja sebab meja aku kaca, hitam lak tu so memang nampak lah kan... So aku decide nak sewa air purifier.. Next entry aku share lah ye..








Okayyyy memandangkan aku balik kampung, maka aku hantar lah kedua-dua bulus aku ni ke Catsville Petshop yang terletak di Subang Jaya.. Ni first time aku hantar kucing-kucing aku pergi boarding. Aku dapat tau pasal petshop ni sebab Hanis Zalikha pernah promote dalam instagram dia.. So aku terus follow and keep update pasal petshop ni. Memandangkan macam cantik menarik je, so aku decide nak try hantar boarding plus grooming sekali.








Heee ini dia Chiky dan Ash masa aku hantar pergi Catsville Petshop hari tu... Kemain mendayu-dayu si Ash ni mengiau.. Aduhh macam tak sampai hati pulak dah nak tinggal kan dia.. Kalau ikutkan hati nak je aku bawak balik Ash, tapi tinggal Chiky kat boarding hahahaa. Tapi kesian lak nanti aku tak terlayan Ash, keperluan lak tak cukup. So sudahnya aku boarding-kan aje dua-dua si bulus nii....



So far masa aku hantar kucing aku, staf dia friendly, kedai lak bersih je.. Boleh follow instagram @catsvillepetshop kalau nak tengok any update mengenai petshop ni.. Ade service grooming, boarding, ada jugak jual barang keperluan haiwan peliharaan... Alamat dan no phone boleh usha kat instagram @catsvillepetshop tadi okayyy.... 




P/S : Sebenarnya rindu si bulus.. sebab tu tulis entry ni. Kbai.








Thank you for your time reading this entry. Xoxo.


Read More»

Kasut Nike Air Max Yang Sangat Menggoda Jiwa Raga

Assalamualaikum...


Amboi amboi kemain tajuk tak nak panjang lagi ke? Hahahaaa... baca tajuk pun mesti korang dah tau sangat kan apa yang aku nak share kan ni... Muahahaa... Sekarang ni kasut Nike Air Max ni memang tengah trend ke apa ehh? Sebab sana sini orang duk share gambar kasut Air Max.. aku ni bukan lah peminat sport shoes sangat, tapi rekaan Air Max yang cantik gilos memang memikat dan menggoda habis-habisan! Hahaa over benauuu.



Huiiii kemain lagi sekarang kasut dengan design unik menjadi trend. Aku tengok la kan, ni dari mata aku la.. mata korang aku tak tahu okay. Apa yang aku tengok sekarang sport shoes dah jadi macam trend, korang boleh gayakan dengan stail pemakaian kasual, formal, santai, apa apa je lahh.. Semua bantai pakai sportshoes. Kan kan???






Pada aku la kan.. Kalau korang pandai mix n match baju and then padankan dengan kasut yang sesuai, boleh je korang taram pakai sport shoes macam kasut Air Max ni ye dokkk.. Aku ade satu sport shoes (tapi aku rasa kasut aku tu more to kasut jalan jalan je..) aku beli jenama Puma.. design dia slim, lawa je kalau aku nak pakai dengan jeans and blouse then jalan-jalan. Aku siap pakai pi event lagi takdak hal punyaa...








Dua design kat atas ni memang antara design yang aku berkenan hehe (elehhh sebenarnya berkenan kat hampir semua design nye sebab semua lawaaa). Well, memandangkan aku ni bukan lah sports type punya individu, so aku memandang kasut Nike Air Max ni lebih kepada kasut fesyen haha. Kalau ikut pembacaan aku, kasut Nike Air Max ni sebenarnya untuk tujuan TRAINING / RUNNING ehh.. Entoh la.. aku bukannya tahu sangat pasal bab-bab sukan ni haa...




Tapi tu lah.. boleh nampak jugak la sports wear sekarang macam tengah turning into a trend je.. bermula dengan kasut sukan yang fancy macam Nike Air Max ni la kan kan kan.. Tapi tak dinafikan memang lawa punn semua designnye. Boleh beli ikut kesukaan. Haaa seronok nye HAHAHA...











Dari apa aku baca dari website Nike (cehh rajin pulak buat research kennzz), koleksi Nike Air Max ni ringan, lebih fleksibel dan lembut. So selesa la nak bawak lari, jogging ka.. bersenam kat taman tasik ka.. Kalau aku la, kasut macam ni aku bawak pi melancong laa. Kalau nak jalan lama or jalan jauh pun kaki selesa sikit ye dok. Hahaa dah macam mengiklan lak aku ni.



Ok lahh.. udah udah la tu cuci mata.. Hahaa saja je tengah cari akal nak perabis duit beli kasut Nike Air Max ni.. sebenor nye aku baru ade masa nak tulis blog sebab aku kat kampung. Basically kalau aku balik kampung aku memang TAKKAN BAWAK BALIK KEJE.. so bila takdak keje, ada pulak pc along aku yang ade internet, maka aku luang sikit masa laa nak update blog aku. Bersihkan sikit sawang sana sini. Uhuk uhukk.. Ok laa daaa~






P/S : Kalau pakai sneakers / sport shoes macam ni dengan jubah boleh ka? Haha!








Thank you for your time reading this entry. Xoxo.



Read More»

Petshop di Seksyen 9, Shah Alam

Assalamualaikum...


amboi amboi kemain tau tulis entry kali ni... actually entry ni tak panjang pun... saja nak share kat mana ada petshop sekitar Shah Alam ni... sebelum ni macam susah je nak jumpa petshop sebab tak banyak (aku dah duduk Shah Alam dalam 5 tahun, so aku gambarkan situasi dua tiga tahun lepas). Kalau ada pun ada satu je...  Sekarang ni aku tengok makin banyak petshop yang dibuka di area Shah Alam.. Baguslah.. senang aku nak beli makanan and pasir kucing..


Sebabnya sebelum ni aku suka pergi kat satu petshop kat Cheras ni.. hahahah kenapa Cheras? Usah ditanya sekarang nanti lah aku cerita okay. Ada sebab aku pergi sampai ke Cheras. Gituhhh. Ok lahh tanpa buang masa aku nak share dua petshop yang aku ade singgah baru-baru ni.







D'HAIWANKU PETSHOP.  Sebenarnya ni aje gambar yang sempat aku ambil masa pergi kedai ni.. aku singgah petshop pun sebab adik aku cari protein untuk sugar glider dia... so masuk je kedai ni, lepas apa yang dicari tu takde, aku terus keluar aje.. lagipun tak selesa nak ambil gambar kedai dia sebab ade pekerja yang asyik ikut sana sini. Tak sempat jugak nak usha harga barang kat sini macam mana..







Okayyy ni lak JINGLES PETFOOD, terletak di baris yang sama dengan petshop yang first tadi, tapi yang ini terletak di hujung belah lagi satu. Haa faham ke idok? Hahahaa.... Kedai ni dioperasikan oleh seorang lelaki India yang agak berumur tapi sangat friendly.. Plus protein sugar glider yang adik aku cari tu ade jual kat sini.. Ahaaa peluang untuk aku snap gambar sementara tokey kedai tu layan adik aku. Hahahaa..






Okay bercakap mengenai pilihan makanan, tak banyak sangat pun tapi kira adalah brand brand yang biasa orang beli atau yang popular tu.. pasal harga pulak tak sempat aku nak usha disebabkan tokey kedai duk layan adik aku nak beli barang.. so aku usha la sorang sorang...





Kat kedai JINGLES PETFOOD ni ada banyak jual sangkar yang tiga empat tingkat tu.. Boleh la untuk mereka yang bela dua tiga ekor kucing. boleh letak dalam satu sangkar je.. tapi bagi aku harga sangkar dia mahal jugak... sebab ade tempat lain lagi murah kot? Sangkar dia ade dua jenis. Yang besi biasa dengan besi berat sikit tu.. harga pun berbeza ikut kualiti and tingkat. Gituh..



Tilam-tilam untuk kucing pun comel comel tapi tu lah nak ke kucing aku duduk tido dalam tilam nih? Si Ash suka tido dekat katil aku.. tak pun dia mengerekot dalam gumpalan comforter aku.. Tak pun suka tido atas badan aku.. takpon atas lantai.. karang take time lak nak biasakan dia tido kat tilam dia... 



Kucing baru aku Chiky pun tak pasti lagi macam mana sleep pattern dia.. yang aku perasan dia suka duduk kat celah-celah barang. Contohnya.. celah sofa, celah kotak, celah beg aku. Hahaha... Tapi kucing baru aku ni memang sangat manja.. nak peluk cium dia pun dia behave je...




Okay lah sekian sudah perkongsian aku.. ada lagi petshop lain kat area Shah Alam.. nanti aku share lah kalau sempat atau kalau ade singgah kat petshop tu ye... sebelum aku lupa, ni alamat untuk kedua-dua petshop di atas. Dua-dua petshop ni terletak di baris yang sama okay :

JALAN TENGKU AMPUAN ZABEDAH A9/A,
SEKSYEN 9, SHAH ALAM


P/S : Siapa tahu restoran Foodsbury, kedai petshop ni dua-dua sama baris dengan restoran ni!








Thanks for your time reading this entry! Xoxo.

Read More»

Copyright © Nisa Kay