Friday, April 18, 2014

My Worktrip to BARCELONA – PART 2


Assalamualaikum…


Hmm… macam malas giler je nak update blog. Haih. Passion in blogging dah lari jauh-jauh sebenarnya. Aku lagi fokus dalam hidup sekarang. Fokus kerja, fokus cari duit. Entry ni pon dah berjuta kali rasanya dok draft tak publish haha..


Takpelah.. alang-alang dah update yang kisah part 1 kan, so update la jugak part 2. Kang tergantung kisahkan kena maki dengan readers lagi ye dak? Ehh!!!


DSC05396

Ermmm hari tu kisahnya sampai mana ya? Oh ok dah ingat dah sekarang.. Saja nak tunjuk teksi yang super selesa kat Barcelona. Kereta hibrid okay. TEKSI tau. Kenderaan awam. Hohoo. Boleh tidor nih dalam ni. Selesa sangat sangat HAHA.




DSC05401

Okay al-kisahnya kami menyewa kat apartment murah saja, kira macam homestay lah, duduk sekali dengan tuan rumah. Masa boss nak book ini tempat, dia dah usha-usha dah. Katanya apartment ni dekat je dengan keretapi. Tapi entah celah mana subwaynye pon kami tak nampak. Sudah nye masing-masing gigih membelek peta kat bus stop. Hua huaa..





DSC05404

Nak dipendekkan cerita, kami jumpa jugak stesen subway atas bantuan seorang warga tempatan. Rata-rata penduduk Barcelona memang tak pandai berbahasa orang putih, tapi walaupun begitu pakcik Barcelona tersebut dengan gigih menjelaskan kepada kami dengan isyarat tangan dan body language. Win, pakcik Barca, WIN !





DSC05411

Kami naik subway menuju ke Fira Barcelona, tempat berlangsungnya acara Mobile World Congress 2014. Bangunan-bangunan ni ada hotel, residensi, pejabat dan lain-lain. Kawasan sekitar Barcelona pulak memang bersih yang teramat la kan.





DSC05413

Kemhor barang sebijik dua yaaa.. Hohoo.. Kirenya masa kami pergi kat sini ni hari Ahad la, sebab nak collect pass media. Sebab kalau takde pass media tu takleh masuk diknon. Sebab event ni tidak dibuka kepada public. Kalau ada yang nak masuk tengok kena beli tiket yang harga sangat mahal ! Cecah ribuan euro kot!!





DSC05414

Suasana di sekitar kaunter tuntutan pass media. Ramai gilos manusia. Nasib baik pengurusan sangat efisien dan kaunter yang dibuka pun banyak. Takde banyak hal remeh temeh pon, selepas pengesahan, kejap je dah dapat pass media.





DSC05423

Yaa ini dia. Wajibbb di pakai sepanjang berada di kawasan event berlangsung. Sebab kalau nak masuk ke mana-mana kawasan dia akan scan kat ID yang tertulis nama tuh. Fuhh strict betol dorang Tapi alhamdulillah sikit pun tak menyusahkan kami.



Yang kad T-GSMA tu pulak kad kenderaan awam iaitu keretapi dan subway. So sesiapa yang gunakan subway atau keretapi untuk ke Fira Barcelona boleh guna kad ni yang valid selama 4 hari. Tapi hanya tertakluk kepada perjalanan di dalam zon 1 sahaja.





DSC05599

Hooo… Jangan risau sebab kafe ni SATU-SATUNYA KAFE YANG ADA LOGO HALAL. Kat instagram ade yang tanya “ada pengesahan JAKIM ke?” Sungguh aku rasa nak ketuk kepala dia laju-laju sambil berkata “Haa memang JAKIM keje dia mengkaji makanan kat Barcelona sekali!!!” Biasa kat luar negara, dia akan ada persatuan atau pertubuhan muslim kat sana yang buat pengesahan halal ni kan? Ok dah lah enough with this issue.






DSC05421

Okay lepas je amik ID card apa semua tu, kitorang decide nak jalan-jalan sekitar Catalunya memandangkan kerja belum bermula, dan kami ada masa sepanjang petang tu.





DSC05417
DSC05416

Barisan kedai pon lawa gila. Bangunan ni klasik dan cantik sungguh !! Memang naik mood klasik dia dengan rekabentuk bangunan, cuaca yang kering dan sejuk, dan pokok yang hanya tinggal ranting. Feeling Harry Potter sangat uollss. LOL.





DSC05419

Nampak tak bangunan SAMSUNG di situuu. Her her her.. Bila kat negara orang ni kan, segala-galanya unik, berbeza dan lawa kat mata kita. Tengok jalan raya pon rasa nak amik gambar. Nampak basikal pon rasa nak amik gambar LULZ.





DSC05448

Ini pulak kat depan convention center kat Barcelona. Masa ni ada event launching Galaxy S5. Sejuk gila woii. Dah tu, kami kena beratur kat luar lebih setengah jam kot!! Sedeyh! Dah dapat masuk pun kena berhimpit kat depan pintu dewan sebelum berasak masuk ! Dah macam berebut mega sale je gamaknyer !






DSC05600

Oh my myyy it’s VLAD SAVOV from The Verge !! Siapa tech-geek mesti tau The Verge ni one of tech web yang popular kan kan kan. Nampak je muka takde perasaan dia ni, tapi bila diajak bergambar dia sporting gila. Padahal aku ajak dia bergambar dia thru tweet saje haha. Beliau duduk depan aku masa dalam Media Village.





DSC05601

Boss boss AMANZ. Aman Firdaus dan Ikhwan Nazri (Tekong).





cats

Sempat jalan-jalan di kawasan Sagrada Familia. Nasib baik tiket percuma tadi boleh digunakan sehingga ke sini ! Hahaha kalau nak tahu, tiket free tu jugaklah kami buat naik tren ke airport haha. Jimat woo jimatt..





DSC05626

Ehemmm ni bilik tidur aku sepanjang berada di Barcelona. Dah kata tadi kan kami menyewa bilik kat apartment satu family ni. Cukup ringkas. Tapi alhamdulillah cukup untuk buat kami lepaskan penat lelah bekerja. Gituhh. Dapur gas apa semua pun kami bebas gunakan. Baik sungguh tuan rumah.





DSC05627

Taraa ni dia famili yang kami tinggal dengan dorangg. Yang mak nye nama Erika, anaknya David dan suaminya Olvin. Sangat baik. Sangat berusaha berkomunikasi walaupun dorang tak tahu bahasa Inggeris. Bila aku guna translator nak berkomunikasi dengan dorang, happy giler dorang HAHA !!





DSC05664

Okay lah.. masa untuk pulang ke Malaysia ! Sepanjang perjalanan ni, kami ada transit di Paris selama 4 jam. Tapi memang tak ke mana pun sebab kena tukar airport, so kami naik bas ke airport Charles de Gaulle dari Orly. Perjalanan memakan masa hampir sejam sebab jalan jammed ada kemalangan melibatkan motor. So sampai airport je, kami check in dan terus masuk ke gate.




Apa-apa pun pengalaman di BARCELONA adalah antara pengalaman yang teramat berharga dalam hidup aku.. Kalau aku tulis entry ni bukan sebab readers pun, aku tulis sebab aku nak kan kenangan ni kekal kat sini. Kat blog yang menyaksikan suka duka hidup aku selama ni. Well, I can say that apa yang korang baca dari blog aku mungkin cuma 5% je dari kehidupan sebenar aku.







Okay perjalanan aku di sana sempat dirakam. So this is the second part of my work trip ke Barcelona. Terima kasih ALLAH.. Terima kasih mak abah.. terima kasih bos-bos. Semua yang menyokong ! Now I love my job more and more. And I will certainly stay !




XOXO

8 comments :

Peminat Nisa said...

All the best Khairunnisa' .. I LOVE YOU N I MISS YOU.. kbye

Anonymous said...

wah best nya nisa ...saya harap nisa akan dapat teruskan berbloging , saya sentiasa sokong nisa ..

Umie Artoqiemie said...

pergh.. barcelona bola oley oley oley ehhh

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

Ya Allah!! bestnyaa dapat pergi ke sana. Untung Nisa

Putery Memory said...

best ,mohon doakan puterymemory sampai ke sana jua ! :) love u dear nisa kay :)

Fatinnadiah said...

Alhamdulillah....:) dulu nisa blajar amek kos pe?

syukur said...

Bangunannya snagat unik dan megah, kapan ya saya bisa ke barcelona

Shaepy Rumah Baju said...

keren sangak blognya hehehe lam kenal