Saturday, March 22, 2014

Alkisah Nisa Kay dan kucing

 

Assalamualaikum..

 

Wah wahh macam lama je tak bercerita mengenai haiwan kesayangan kat blog ni ? Haha lama tak bercerita sebab aku mana ada bela kucing pon.. Tapi sebab kan hidup aku ni pagi petang siang malam duk mengadap stok baju je kan, maka aku telah bulatkan tekad untuk mencari seorang teman hidup. HAHA.

 

Takdelah gitu.. tapi memang aku nakkan teman kat rumah. Buat lepas stress, yang comel yang boleh gomol gomol. Baby? Erkkk nak baby kena kawin. Aku ni calon pon takdak. HAHAHA hangpa jangan buat kelakar eh. Sooo setelah beberapa bulan aku memikirkan nak beli anak kucing parsi, maka aku pon usha laa groups pencinta kucing kat facebook.

 

_DSC1653

 

Aku usha habis habis kat group kat facebook ni haa [ KUCING PARSI DAN BAKA DLH: PORTAL JUAL BELI ] .. Setelah contact beberapa seller anak kucing, maka aku decide nak beli yang ini sebab senang nak amik, kat Bangi. So alang-alang aku pi restock slot FSYN kat butik Sincerely By Us, aku terus boleh pegi pick up kucing ni..

 

 

_DSC1657

Pelajaran pertama ye sayang, SELFIE SELFIE SELFIE !!! Hahaha Amboih kemain lagi belom sempat serasi aku dah ngajor dia mengenal kamera, henpon dan of coss aktiviti selfie ! Sorry sayang, mama loves selfie so much. Haha.

 

Masa aku beli kucing ni kan, tuan dia konpiden ar kabo bahawasanya kucing ni jantina dia betina. Plus aku memang cari kucing betina pon sebab mi amor aku bela kucing jantan. So kengkonon nak mating kan depa nanti bila dah besar sikit. Alih-alih masa pergi veterinar, doc tu kabo ke aku bahawa kucing aku ni sebenarnya JANTAN !! Aduhaii patut la masa aku bagitau doc tu nama kucing aku JULIE dia pandang sinis je kat aku HAHA.

 

 

_DSC1678

Adik aku pon sibuk mengambik gambor kucing baru aku ni haa.. By the way, Julie tu nama adik aku bagi. So memandangkan kucing aku sebenarnya jantan, maka bebudak rumah aku bagi nama dia Ash ! Her her nampak macam serasi sikit la, sebab sekarang Ash dah pandai datang bila orang panggil. Muahaha..

 

 

_DSC1696

Adik aku cuba pasang tali tu kat badan Ash, so kitorang boleh lepaskan dia jalan-jalan. Tapi malangnya usaha ternyata sia-sia sebab badan dia terlampau kecik untuk tali tu. So asyik terlorot je, takleh nak fit kat badan dia..

 

 

_DSC1786

Masa dia kecik dia terlampau comel sebab kaki dia pendek. So bila dia berlari-lari nampak cute nak arwah sebab bontot dia ikut sama terangkat-angkat.

 

 

_DSC1894

Masa lepas amik Ash ni, aku terus ke Taman Botani Putrajaya sebab nak shoot tudung dengan kawan aku, so kejap kejap aku amik la Ash ni buat bermanja, bergambar sepam dua. Her her…

 

 

_DSC2019

_DSC1712

Monyok je Ash ni. Yelah baru ambik dia kan. Mesti dia macam stress sikit nak adapt dengan persekitaran baru, tuan baru. And aku beli dia ni, aku siap mintak murah sebab kucing ni tak dijaga dengan baik.

 

Tengoklah dalam gambar mata dia penuh taik mata, tu belom tengok telinga dia mak aihh kotoqqq. Dan kucing ni macam sakit-sakit. Lepas dua tiga hari aku bela Ash ni, aku terus bawak jumpa veterinar la. Tak sampai hati la dia sungguh tak sihat, dengan fungus lagi. I’m wondering, tuan lama dia memang dah taknak sangat ke kucing ni sampai tak jaga elok elok? COMEL KOT !!

 

 

_DSC1856

_DSC2033

 

Ohohoooo comey angat angattt.. Masa aku nak pi Barcelona hari tu kemain dia sakit sampai dua tiga jenis ubat jugak laa veterinar tu bagi. Alhamdulillah takdelah mahal sangat tak sampai 50 hengget pon.. P/S : Masa tu housemate aku yang hantar gi veterinar kat Setia Alam, sebab aku kat airport nak berlepas ke Barcelona.

 

Alhamdulillah sekarang ni kucing aku ni memang dah sihat dan dah demokk.. Makin besar dan makin berat lak beliau ni. Makanya sekarang aku nak kena beli sangkar kucing. Haa nanti aku suggestkan petshop yang biasa aku pergi nak beli barangan dia ni.

 

 

 

 

 

XOXO

14 comments :

Nurul Atiqah Ahmed said...

mama and Ash look cute together..
how sweet.. :')

sYiRa LoKMaN said...

comelnyeeeee...hehe..suka !

Nur Madihah said...

comelnya! Kesian dia dapat tuan macam tu. nasib baik akak jaga kucing ni. Dapat pahala ^_^

timm_bill said...

skurng-kurngnya nisa da selmtkn budk tecik ni dr tuan dia yg xbrtnggungjwab ;)

RDZ Z said...

comelnya..mata dia shining...

Hidayah said...

Skrg ash dah besar... dah demok... hehe..

Syazwani Mazlan said...

comel! Jaga leklok tauuuuu.hiks

Amaliena Ros said...

comel sangat..

Zharif Azis said...

nisa beli berapa harga dia ? mind to share ?

Amira Amin said...

comelnya, hehe..

DariMataHati said...

saya pun suka kucing!! tq nisa coz suka kucing... saya suka org yg suka kucing. hehe

syukur said...

Yang punya kucing juga comel.hehehe

InsanKecil said...

Dua-dua comel.

LYRA lilyrayme said...

Hi ucing singgah sini.