Tuesday, December 31, 2013

Malaysia Tourism Hunt 2013 (MTH2013) – Part 4

 

Assalamualaikum..

 

 

Bahagian yang lepas aku dah share dengan korang mengenai aktiviti kitorang kat Homestay Banghuris yang terletak di Sepang. Homestay ni best woh.. Tenang je suasana kampung.. Kali ni nak share pulak pasal aktiviti kitorang yang seterusnya..

 

 

DSC00280

Gerak je dari Homestay Banghuris Sepang, kami terus menuju ke Negeri Sembilan dan singgah di Muzium Lukut, Port Dickson. Maaf sangat sangat memang tak sempat nak ambik gambar apa pun dalam muzium ni sebab sibuk treasure hunt, selesaikan kuiz dan berlari lari ambil gambar.

 

Secara ringkasnya, di Muzium Lukut ni korang boleh tengok serba sedikit artifak, tinggalan zaman dahulu dan baca mengenai sejarah daerah Lukut dan Port Dickson. Banyak jugak info yang aku baru tahu mengenai Port Dickson kat sini. So korang pon meh singgah ye !

 

 

DSC00296

Selesai aje tugasan di Muzium Lukut, kami terus ke Muzium Tentera Darat Port Dickson. Yang ni best sebab boleh tengok badan keretapi lama, jet pejuang dan macam macam kat sini..

 

 

 

DSC00304

Kita bergambar duluuu *kchakk! kchakk!*

 

 

DSC00308

Kemain depa ni suke betul berposing beria tau! Ni geng rakan media dari Filipina lah ni. Hahahaa…

 

 

DSC00312

Okay mari semua sapa nak pi ALor Gajah kita naik keretapi ni! *ponn ponnn*

 

 

DSC00315

Haaa ni dia jet pejuang tentera. Fuh fuhh..

 

 

DSC00317

Jeng jengg kita naik jambatan gantung! Nasib baik tak tinggi sangat, so takde lah gayat benor. Hahaa..

 

 

DSC00322

Tak puas hati betol la kamera aku ni tak fokus muka aku. Ehh abaikan je muka aku, tak bermekap pon.

 

 

DSC00323

Aku amik gambar dia, dia takmau amik gambar aku. Sobss.

 

 

DSC00326

Haaa ini rupanya tugasan yang menanti kami di hujung jambatan ! Kena celoreng muka!!!

 

 

DSC00328

Haa celoreng pakcik jangan tak celoreng!!!

 

 

DSC00331

Amboiii nampak ja aku celoreng muka baek punyee, Abang Bad dan Abang Hasraf terus menugaskan aku celorengkan muka depa supaya tetap kelihatan macho dan bergaya. Abang Bad kat belakang tu siap touch up lagi hasil seni aku pada muka beliau. Haha.

 

 

DSC00332

Kami kumpulan SREEETTTTT !!! Hahahaaa abaikan muka aku yang bajet garang tuhh. Wakakakaa..

 

 

DSC00347

Tuan, jom buat SREETTTT bersama kami. Hahaha markah lebih pelis!

 

 

DSC00358

Haaa inilahhh barisan kitaa.. yang ikhlasss berjuanggg!! Takde sorang pon yang terlepas daripada tugasan celoreng ni tau !

 

 

 

Hari tu semua pakat balik hotel dengan muka celoreng! Hahaha! Nasib sangat aku ada bawak makeup remover wipe dalam beg, tapi tinggal dua helia ja, mana cukupp! Tapi boleh lah buat bersihkan cat celoreng! Susah betul nak hilangkan cat sebab dia macam berminyak gila. Makin dibasuh makin lekat! Nasib lah korang siapa yang gigih cuci guna air tuu!

 

Hahaa dah la malam tu kami di bawa ke hotel yang mewah dan grand (paling grand sepanjang 7 hari tourism hunt nih!!) Tapi muka semua comot dengn celoreng. Biasa kalau rombongan sampai dorang bagi tuala sejuk kan.. Haha dorang ni buat lap celoreng tuu!! Hahaa.. Saborr je lah.. Nak tengok hotel apa yang best gila tu boleh tunggu next part !

 

 

 

THANK YOU SO MUCH KERANA SUDI MEMBACA !

Malaysia Tourism Hunt 2013 - PART 1
Malaysia Tourism Hunt 2013 – PART 2
Malaysia Tourism Hunt 2013 – PART 3
Malaysia Tourism Hunt 2013 – Part 4

 

 

 

 

Nisa Kay

Friday, December 27, 2013

Beli domain dot my dengan harga best dari iChooseMY dan berpeluang menang RM10,000 !!!

 

Assalamualaikum..

 

Wah wahh hari ni tak buat entry pasal health and beauty ye.. hari ni nak war warkan benda best kat korang !! Ahaa macam yang korang dah baca kat tajuk, yess aku nak cerita mengenai pembelian domain dot my dengan harga best best pasti best hanya dari iChooseMY ! Hahaa over ke idokk.

 

300x250-guy-BM

 

Haaa terkejut ke idokk tengok gambar bergerak-gerak di atas !! Sebelum aku bercerita lebih lanjut mengenai domain dot my harga best ni, aku nak cerita serba sikit la mengenai domain dot my. Padiaaa la domain dot my ni? CONTOH – Link blog aku yang sekarang ialah www.nisakay.com , then kalau aku beli domain dot my ni, link blog aku akan bertukar ke http://nisakay.my/ Haaa smart ke idok??

 

JELASNYA, dengan domain dot my ni, link blog korang akan menjadi lebih pendek, lebih ringkas, yang yang paling paling penting ialah MUDAH DIINGATI !! Amat penting bagi seorang blogger untuk memiliki link blog yang ringkas dan mudah diingati. Bila senang ingat, ramai la yang akan singgah ke blog.

 

 

pening

Kalau URL blog atau website korang macam ni : hunnybunnyloveylovepinkie.com agak agak ade tak orang nak hempuk korang dengan papan? Ape lah yang suka sangat letak URL panjang lebar lagi payah nak sebut malah jauh sekali nak ingat??? Apa kata beli je domain dot my yang murah dari iChooseMY haa ! Tak payah pening pening !

 

 

instagram 03

Ehem ehemm mai sini rapat rapat, aku nak cerita bahawasanya iChooseMY sedang melancarkan promosi best harga murah murah untuk domain dot my !! Kan bagus kalau semua orang create URL blog menggunakan nama / nickname sendiri ? Contohnya : noradanish.my atau emmamaembong.my (link ini hanya rekaan semata-mata ! Contoh sahaja)

 

 

offer

Selain dari domain dot my, laman iChooseMY juga menawarkan domain dot com dot my dan juga dot org dot my dengan harga yang berbaloi-baloi !! Tapi aku nak tekankan kat sini, domain dot my lah kan, lebih sesuai untuk kegunaan para blogger.

 

 

instagram 02

Ehemmm ade lagi satu berita best best nak bagitahu niii !! Dengan pembelian domain dot my, korang berpeluang menang RM10,000 !!! Wohooo siapa nak bagi free free woi duit banyak cengginiii !!! Haaa!! Hanya beli domain dot my, tulis entry dan hantar penyertaan ! Mana tahu rezeki korang ke kan???

 

 

 

10k

Untuk keterangan yang lebih lanjut lagi cerah, boleh ke laman web iChooseMY . Haaa belum cuba belum tahu kan? Dah cuba mana tahu menang kan ? Tak cuba kang rasa rugi pulak kan, sebab dah mengalah sebelum bertanding haa ! Dah lah harga domain tengah promosi kaw kaw dari iChooseMY ni haa !!

 

 

Apa apa pun, jangan lupa ke laman web iChooseMY  untuk maklumat lanjut mengenai pembelian domain dot my. Kadang-kadang pasal URL blog pun kita anggap benda kecik, tapi aku yakin dengan penggunaan domain, yang ringkas dan mudah sebut, lebih ramai orang akan kenal laman web atau blog kita.. Kalau guna nama sendiri untuk domain juga membantu kita membina nama dalam arena blogging. Nama disebut-sebut gituu!

 

 

LAYARI :

http://www.ichoose.my/index.php

DAN JUGA INI UNTUK MAKLUMAT MENGENAI PERTANDINGAN ;

http://www.ichoose.my/contest.php

 

 

 

 

Nisa Kay

Sunday, December 22, 2013

Malaysia Tourism Hunt 2013 (MTH2013) – PART 3

 

Assalamualaikum..

 

Part 3 siri MTH2013 aku merupakan antara bahagian yang menjadi kenangan paling paling best dalam hidup aku.. Bukan bermakna pengalaman lain tak best, tapi yang ni memang lain sikit la, sebab aku pergi tempat yang aku tak pernah pergi, aku buat perkara yang tak pernah buat. Hahaa! (Rasanya kebanyakan aktiviti sepanjang MTH2013 ni pengalaman baru kot? LOL)

 

DSC00092

Pagi pagi lagi kami dah ke bangunan Kementerian Pelancongan di Putrajaya untuk majlis OFFICIAL FLAG OFF ke Sepang oleh Wakil Tourism Malaysia. Cuaca bertukar mendung lalu hujan lebat di luar. Nasib baik aku bawak sweater, sebab air cond dalam bangunan sejuk nye lahaii!!!

 

 

DSC00097

Cubaan camwhore oleh Abang Hasraf menggunakan kamera aku SONY NEX-3N. Kamera dengan skrin boleh laras, membolehkan anda camwhore sepuas hati tanpa perlu mempedulikan jika kamera hanya fokus lobang hidung mu. Her her…

 

 

DSC00117

Tu diaaa.. THUMBS UP !!! THUMBS UP !!! Hahaaa… Mari tampal pelekat kereta Tahun Melawat Malaysia 2014.

 

 

DSC00125

Yeahhh flag off sudah ! Jom kita ke Sepang. Homestay dan beberapa aktiviti perlumbaan antara kumpulan sedang menanti kami. Masa ni cuaca dah elok sikit.. So kitorang sampai kat homestay tu dah nak tengahari jugalah..

 

 

DSC00132

Ketibaan rombongan peserta MTH2013 ke BANGHURIS HOMESTAY disambut meriah dengan paluan kompang. Kalau bukan sebab MTH2013, aku takkan tahu kat Sepang ada homestay ! Hahaa.. Kawasan persekitaran kampung tampak bersih dan suasana tenang je..

 

 

DSC00135

Penerangan serba sedikit mengenai BANGHURIS HOMESTAY.. Ada bermacam aktiviti yang boleh korang experience kat sini… Antaranya menoreh getah, memancing, persembahan alat muik tradisional dan macam-macam lagi lah..

 

 

DSC00143

Bersiar-siar (lah sangat!) di sekitar HOMESTAY BANGHURIS, SEPANG. Kemain lagi abang dalam gambar ni feeling kat Nami Island tapi versi pokok buluh ya bang ! Hahahaa jangan marahh.. Tempat ni memang cool. Semua terpana sebab lawa je pokok-pokok buluh ni tersusun haaa… Boleh shoot video klip lagu ni. Haha !!

 

 

cats

Kemain excited jumpa rebung buluh. Motif ???

 

 

Ahaa… Kalau nak tahu dalam MTH2013 para peserta dan dibahagikan ke kumpulan-kumpulan yang terdiri daripada 3 hingga 4 orang setiap satunya. Dan tugasan pertama kami akan kami lakukan di sini !! Yeahhh untuk mengumpul mata bagi merebut gelaran juara dan memenangi wang tunai di akhir kembara kami !

 

 

DSC00164

Taraaa !! Ini tugasan pertama kami ! Kena tetak pelepah sawit dan buahnya menggunakan alat yang telah disediakan. Pelepah dan buah sawit kena jatuh dalam masa 8 kali tetakan sahaja ! Kalau lebih kena penalti markah wooo !! Pakcik di dalam gambar ni tengah demonstrasi bagaimana nak menetak pelepah dan buah sawit dalam dua tiga kali hentakan sahaja !

 

 

DSC00173

Yeahhh ini dia wakil kumpulan 13 iaitu Pakcik Misrom (kami panggil beliau dengan nama manja beliau “pakcik” je) Tengok gaya macam handal je kan kan kan !! Yeahh memang handal pon ! Kurang lima kali hentak pelepah dengan buah sawit dah jatuh bergolek golek ! Yeay !!

 

 

DSC00201

Tugasan kedua kena menoreh getah ! Fuhh biarpun arwah aki aku dulu seorang penoreh getah, tapi seumur hidup aku tak pernah pon ikut arwah jejak kaki ke ladang getah, apatah lagi nak pegang batang penoreh tuh ! Fobia lepas kaki abang aku terkopek kena mata penoreh tu ! Sooo… pakcik jualah yang membereskan tugasan ini untuk kumpulan 13. Yeah !

 

 

DSC00220

Haa tercengang-cengang semua bila kena raut daun kelapa untuk buat penyapu lidi ! Dah lah tempoh masa kian mengejar, ada pulak yang terluka kena pisau lipat !! Aduhhh demi melaksanakan tugasan !

 

 

cats2

Kumpulan juga kena hantar wakil untuk perlumbaan mengukur kelapa. Ni bukan ukur berapa sentimeter ke apa.. ni KUKUR KELAPA. Korang tahu ?? Yelah guna alat orang lama parut kelapa, haaa ni dia (dalam gambar) travel blogger dari Filipina EDGAR dari Eazy Traveler mencuba untuk kukur kelapa ni. Haa looking good yeah !

 

 

DSC00230

Haa ini pulak tugasan memetik buah koko yang dah masak, tapi takleh kutip banyak-banyak or sikit sangat ! Kena kutip dalam jumlah berat yang dah ditetapkan ! Adoiii susah nak agak tahu??? Tapi okay lahh, aku punya result cuma kurang 10 gram dari berat yang diperlukan.. Tapi markah kureng sikit la ;(

 

 

DSC00238

Selesai saja semua tugasan, semua kumpulan pergi ke tapak yang disediakan untuk menanam pokok !! Yeayy.. Anak ibu plis membesar sihat dan kuat. Minum milo banyak banyak okay. Barulah bersemangat juara. LOL. Nanti dah besar ibu boleh menikmati buah-buahan kat sini lagi yek !

 

 

DSC00249

Oh yeah, semua dah lapar LOL. Makanan tengahari ni memang terbaik lah aku cakap ! Lagipun aku memang dah lama tak merasa home-cooked dish. (Rindu mak serta merta T_T ) Lauk kegemaran aku pulak tu !! Ada kari dan ikan goreng ! MEMANG THORBAEKKKK !!!!

 

 

DSC00275

Sambil makan tengahari kami dihiburkan dengan persembahan dari penduduk kampung HOMESTAY BANGHURIS ni haaa… Kalau pelancong luar ni mesti seronok giler tengok persembahan guna alat muzik tradisional ni.. Aku yang penduduk tempatan ni pon kagum !

 

 

DSC00266

Selesai makan, dah kenyang, senang hati maka yang sporting tu pon berlari-larilah naik ke pentas untuk menari mengikut alunan muzik tradisional. Kemain sungguh ye korang.. kemainnn sungguh ! Tergelak-gelak aku tengok gelagat korang atas pentas ni ! Sporting habis !!

 

What a day ! Kami bergerak pula ke destinasi seterusnya.. Tapiiii sambung next entry lah yek ! Aku rasa banyak dah benda yang aku kongsi berkenaan BANGHURIS HOMESTAY, SEPANG ni.. Nak apa apa info mengenai homestay ni, boleh usha LINK ini atau pun LINK yang ini okay??

 

 

 

Terima kasih kepada warga BANGHURIS HOMESTAY !! Terima kasih Tourism Malaysia, terima kasih GAYA TRAVEL !

 

 

 

THANK YOU SO MUCH KERANA SUDI MEMBACA !

Malaysia Tourism Hunt 2013 - PART 1
Malaysia Tourism Hunt 2013 – PART 2
Malaysia Tourism Hunt 2013 – PART 3

 

 

 

 

Nisa Kay

Monday, December 16, 2013

TIPS KECANTIKAN – Memutihkan gigi di rumah !

 

Assalamualaikum..

 

cover

GIGI KEKUNINGAN ??? Euwww !!! Mesti malu gila kannn bila nak bercakap secara bersemuka dengan orang atau nak bercakap dalam jarak yang dekat. Nak bergambar pon terpaksa senyum cover, tak nampak gigi sebab takut dalam gambar gigi tampak kuning.. Fuhh betul-betul menjatuhkan tahap konfiden nih !

 

Well, kalau dalam gambar kita boleh la photoshop kan gigi tu nampak putih. Tak gituh? Tapi kalau berdepan dengan orang, hah mana nak sorok gigi yang kekuningan tuhh?? Gigi menjadi kuning bukan sebab merokok je, malah apa yang kita makan atau minum jugak menjadi punca utama gigi bertukar dari warna putih susu kepada warna yang kekuningan.

 

 

brush

Kengkadang memberus aje tak cukup.. (cehhh ayat macam iklan TV lak) dan dah tiba masanya kita mencari jalan lain untuk memutihkan gigi. Oh ye, nak pergi dentist memang beratus beribu la kena bayar untuk putihkan gigi. Kalau kaya takpelah. Kalau bajet kureng macam aku ni? Sobs. Jom try guna bahan semula jadi !

 

 

CARA 1 – Serbuk karbon / arang
Karbon ada kualiti serapan, ia mampu menyerap toksin, bahan kimia dan kotoran berasid. Basahkan berus gigi, cicah sikit kat serbuk karbon dan berus gigi dengan gerakan bulatan (circular motion) selama kira-kira 2 minit gituh. Then bila betul-betul untuk bersihkan serbuk karbon, kang tertelan lak. Serbuk karbon akan serap kotoran terkumpul pada gigi.

 

 

CARA 2 – Strawberi
Campurkan minuman soda dengan pulpa strawberi dan sapukan campuran ni kat gigi guna berus gigi lembut. Biar selama lima minit, pastu berus gigi guna ubat gigi biasa. Bilas mulut macam biasa. Jangan over lak buat banyak banyak kali method ni, takut rosak tooth coating.

 

 

CARA 3 – Kulit lemon / oren
Gosok bahagian dalam kulit oren / lemon kat gigi, lepas tu bilas. Then korang berus lak gigi guna ubat gigi berfluorida. Amalkan seminggu, inshaAllah nampak perubahan warna gigi. Yang ni pon jangan overdo sebab takut kandungan asid oren / lemon memberi kesan kat enamel gigi.

 

 

 

CARA 4 – Kulit pisang

BANANA

P/S : Aku pernah buat cara ni, memang nampak perubahan sikit (sebab aku tak rajin buat dan suke minum minuman ade pewarna)

 

 


CARA 5 – Minyak zaitun
Yang ni pon boleh bantu putihkan gigi. Cari minyak zaitun asli, bukan yang dah proses dia bau wangi tu tau. Sebelum berus gigi, titiskan sikit kat berus gigi. Lepas tu berus gigi dan bilas macam biasa. Boleh jugak titiskan kat kain dan gosok-gosok kat gigi.

 

 

CARA 6 – Produk tenusu
Kajian mendapati bahawasanya KEJU, SUSU dan YOGURT mengandungi mineral yang membantu menguatkan gigi dan membantu memutihkan gigi. Selain tu, susu dan yogurt dapat membantu mengekalkan kebersihan kaviti mulut.

 

 

CARA 7 – Baking Soda
Gunakan soda penaik tu untuk putihkan gigi, tapi sikittt je ye ! Tak boleh banyak banyak. Campur dengan ubat gigi atau campur dengan hydrogen peroxide untuk bersihkan dan putihkan gigi. Hydrogen peroxide tu fungsi dia sebagai ejen anti-bakteria gituh. So gigi dan gusi akan terhindar dari bakteria.

 

whitener

AWASSSS !!!!

Sekarang ni dah banyak produk pemutih gigi yang ada kat pasaran kan.. Pergi je kedai macam Watsons atau Guardian, kat bahagian dental care tu, berlambak-lambak produk untuk memutihkan gigi. Aku pon pernah terpengaruh. Beli la macam krim pemutih gigi tu, kena gosok gigi pakai benda tu tapi rasa payau. Puih..

 

Nak guna tu boleh tapi kena hati-hati la.. Sebab gigi kita ni fragile gituh.. Pastu kebanyakan produk pemutih gigi ni mengandungi asid yang boleh membawa kesan membuang enamel dari gigi, merosakkan gusi atau bahagian mulut yang lain.

 

Ada jugak yang guna jus lemon untuk bersihkan gigi? Hadoi lagi bahaya sebab asid boleh masuk ke lubang lubang kecil kat gigi kita, tak pepasal rosak dari dalam pulak? Langkah memutihkan gigi haruslah sentiasa dilakukan secara bersederhana ya. So selamat mencuba !

 

 

 

 

P/S : Ade satu je cara yang aku pernah try.. Yang lain aku tulis berdasarkan pengalaman kawan-kawan mencuba, dan aku cari info lanjut kat internet.

 

 

 

 

 

Nisa Kay

Friday, December 13, 2013

[TIPS] Penting ke business card ? Nak order BUSINESS CARD / NAME CARD ?

 

Assalamualaikum…

 

Haaa bila sebut BUSINESS CARD ni mesti ramai dah tahu apakah dia business card dan juga apakah fungsi fungsi nya.. Tapi sayangnya masih ramai yang kuranggg ambil berat mengenai kegunaan dan kepentingan bisnes card ni haaa…

 

 

KENAPA NAK KENA ADA BUSINESS CARD ?

biz card

Sebab 1
Lebih exposure untuk sesuatu jenama. Contohnya – Orang datang booth jualan anda, tapi tak beli. Anda bagi bisnes card anda supaya beliau ingat jenama anda & mungkin membeli dengan anda di masa hadapan.

 

 

Sebab 2
Peluang pekerjaan. Contoh – Anda pergi event. Peluang untuk anda dihubungi semula oleh pihak pihak tertentu agak cerah. Mana tau dapat tawaran advertorial ke, review ke apa kan kan ? Haa ini merupakan jawapan kepada “macam mana aku naikkan blog aku dulu”

 

 

Sebab 3
Menekankan / memperkenalkan specialty atau servis yang anda sediakan.
Contoh – Anda seorang blogger yang fokus kepada produk kecantikan wanita.. So kalau anda pergi event / bertemu wakil syarikat produk kecantikan, mereka lebih tertarik untuk menawar anda peluang untuk review / advertorial kerana niche blog anda sememangnya fokus kepada produk kecantikan.

 

 

social_networking

 

Sebab 4
Meluaskan networking / menguatkan network yang sedia ada. Contoh – Anda sememangnya selalu bertemu ramai orang dan menghadiri event, tapi dengan kehadiran namecard / biz card membantu orang lebih mudah ingat kepada anda. Lagi-lagi kalau letak gambar kita kat kad tuh, kompem kalau terserempak kat mana-mana korang akan disapa mesra.

 

So far itu je lah kepentingan biz card / namecard yang aku ingat dan terlintas kat kepala ni.. banyak lagi hujah yang aku nak tekankan.. tapi lupa lak.. Kalau korang ade pendapat, boleh lah komen kat bawah ye… Haa bagi yang tak tahu kat mana nak order namecard / biz card yang best boleh refer kat bawah, aku rekemen sebab aku sendiri pernah berurusan dengan mereka..

 

 

555376_10200545513855660_1064302556_n

HARU ELIE dari Malaya Design & Printing Services.

Servis pantas.. Design lawa, dan makin lama makin kreatif.. Mungkin idea semakin banyak dan banyak inspirasi. Masa dia buat biz card untuk FSYN dulu, aku order sepuluh kotak terus. Harga berbaloi baloi.. Memang puas hati, material berkualiti. Contact beliau untuk info lanjut ok..

 

 

 

1466293_10202753571543219_520912862_n

Hafizzy Aziz dari  Fiz Graphic Dot Com

Ni pon harga berbaloi baloi. Ideanya fresh, designnya tak mengambil masa lama, berpengalaman dan pendek kata memang puas hati jugak lah. Kalau tak puas hati takde lah aku rekemen ye dak??? Sekarang ni nak masuk tahun baru dah kan, so sangat sangat ideal kalau korang nak kembangkan jenama dengan buat CALENDAR CARD. Haa sebab kad kalendar ni orang simpan. Kan? Harganya? Murah nak arwah ! Contact beliau sekarang sebelum terlepas tawaran best !

 

 

So.. amacam? Lawa-lawa kan design depa ni.. Biasalah orang muda zaman sekarang, semua idea fresh, best dan menepati citarasa gituh.. So kalau korang nak buat biz card / namecard sekarang, boleh tempah sekarang kat salah satu orang yang aku cadangkan kat atas ye.

 

 

 

Nisa Kay

Monday, December 9, 2013

Malaysia Tourism Hunt 2013 (MTH2013) – Part 2

 

Assalamualaikum…

 

Okay masa untuk sambungan kisah bahagian pertama MTH2013. Hari pertama takde apa sangat, just check in dan dinner sambil briefing mengenai aktiviti keesokan harinya.. Hari kedua kami mulakan dengan berkunjung ke Litar Antarabangsa Sepang untuk test drive kenderaan yang bakal kami bawak sepanjang minggu ini !!

 

DSC09872

Lebih dua puluh buah Proton Preve (ada jugak Inspira) ditaja oleh PROTON sebagai kenderaan rasmi kami peserta MTH2013 !! Yeahh ! Setiap kumpulan yang terdiri daripada 3 atau 4 orang ahli akan dapat sebuah kereta. Well, dalam group aku nampaknya, aku sajalah yang TIDAK AKAN memandu. Lesen pon tarak lagi masa nii..

 

 

DSC09876

Yeahhh kami KUMPULAN 14 gituhhh. Kumpulan aku terdiri dari Abg Hasraf (baju hitam) dari Rakan Muda, Pakcik Misrom (baju oren) dari Melaka Hari Ini dan Abang Bad (baju putih) dari TraxxFM. Andd… ehemm… yang baju PINK tuhh Nisa Kay dari blog nisakay.com hahaha !

 

 

DSC09880

Taklimat mengenai test drive di dalam litar Sepang.

 

 

DSC09896

Me and Kak Rubyy ! (Jom ke blog Kak Ruby)

 

 

DSC09899

Peringatan dan taklimat dari pihak Sepang International Circuit (SIC). Haaa haruslah berkembang hidong pat ploh inci kerana bukan sembarangan orang dibenarkan memandu di dalam litar Sepang ni!!! Thank you so much Gaya Travel, Tourism Malaysia dan SIC untuk pengalaman yang amat amat berharga ni !

 

 

DSC09931

Salah satu dewan di SIC.

 

 

DSC09934

Maaflah ye.. gambar semasa di atas litar takdok pulak.. Sibuk menghayati feel racing F1 gituhh.. Padahal takdelah laju mana pon kereta yang dipandu.. Kekekeee… Okay now have to say goodbye to SIC, we’re going to PUTRAJAYA EQUESTRIAN PARK untuk horse riding dan lunch ! Yeayy!

 

 

DSC09950

Sesampainya kami di sana, kami diberi taklimat, well macam biasalah.. Eiiii nampaknya minah baju pink tak hengat tu?? Nak jugakkk berposing, pantang dihalakan kamera dia nih !! Dengar taklimat la woii.

 

 

DSC09959

Unicorn! Eh nooo! WHITE HORSE! Haaa perangai excited plus perangai budak-budak dah keluar dahh.. Hahahaha buat malu ja woii.. Tapi kuda besor ni memang tampak gagah giler. Korang kena datang Taman Ekuestrian Putrajaya ni untuk tengok sendiri kuda-kuda yang ada kat sini…

 

 

DSC09966

Kuda ni dibawa berlegar-legar sahaja.. Tak boleh tunggang..

 

 

DSC09978

Yeayyy dapat tunggang kuda ! Kalau korang berminat dengan horse riding, tapi tak berapa mahir atau tak pernah langsung, datanglah ke Taman Ekuestrian Putrajaya  ni sebab dorang ade pakej pakej belajar menunggang kuda okay !

 

 

DSC09990

Dik kuda.. mari kita camwhore eh. Muahahaa… Sekian lawatan ke kandang kuda.. Lepas tu kami lunch sebelum balik ke hotel untuk rehat kejap dan tukar baju untuk aktiviti di sebelah petang nya…

 

 

DSC00002

Okay bila perut dah kenyang, kami semua balik berehat.. Then lepas sejam dua tu, kami keluar semula berkumpul di depan bangunan kehakiman Putrajaya dan lepak lepak di gerbang besi yang sungguh gah di Putrajaya ni… Aktiviti petang tu ialah berbasikal sekitar Putrajaya ! Yeayyy !!

 

Tapi disebabkan jumlah basikal yang terhad, hanya separuh dari kami je yang join berbasikal.. yang lain lain tu naik bas, cuci mata singgah tempat menarik di Putrajaya ni..

 

 

DSC00007

“Rayn… ohh Rayn.. ayuhlah kita berbasikal ke sana.” Cewahh propa tak habis dengan rakan dari majalah LIBUR ni.. Hew hew..

 

 

DSC00019

Berhenti kejap hirup udara segar tasik dan menghayati pemandangan indah bangunan megah di Putrajaya.

 

 

DSC00023

Abang Hasraf dan rakan blogger Shakiddo (beliau target turun 4 kilo setelah berbasikal di sekitar Putarajaya) Hahaha jangan marahh !

 

 

DSC00025

DSC00032

Sekitar Putrajaya.. Memang aku suka aktiviti outdoor macam ni. Haa nampak je aku ni suke bergaya feminin kan.. tapi sebenarnya aku suka outdoor. Rasa refreshed sangat dapat hirup udara sepanjang berbasikal menyusuri tasik di Putrajaya ni..

 

 

DSC00034

Posing dulu.. Hehehee…

 

 

DSC00038

THANK YOU SO MUCH geng berbasikal Perbadanan Putrajaya yang bawak kami beriadah naik basikal. Aku tak ingat last time aku naik basikal. Yang pasti memang syokk.. Semua abang abang geng berbasikal ni sporting gila ! Kalau korang nak beriadah naik basikal ni, boleh ke Perbadanan Putrajaya okeh !

 

 

DSC00060

Malam nye pulak kami makan malam secara open space, mengadap tasik dan pemandangan malam Putrajaya..

 

 

DSC00063

DSC00055

Persembahan live band yang memeriahkan suasana… Hidangan makan malam pulak sedap sedap. Kelaparan sampai tak sempat nak snap juadah malam tu. Hehee yang pasti seafood semua dibakar nyum nyum !

 

 

DSC00074

Ouhh (dari kiri) Kak Sarah from Gaya Travel dan (di belah kanan) Kak Rayn dari majalah LIBUR. Kami dipanggil tiga serangkai. Hak hak. Miss you guyss !!

 

 

 

THANK YOU SO MUCH KERANA SUDI MEMBACA !

Malaysia Tourism Hunt 2013 - PART 1
Malaysia Tourism Hunt 2013 – PART 2

 

 

 

XOXO