Thursday, January 31, 2013

Majlis resepsi

 

Assalamualaikum..

 

Tak lama dulu aku ade share dengan korang al-kisah salah seorang ahli keluarga aku yang sudah menamatkan zaman bujangnya dengan gadis pilihan hati. Ewah ewah!! Kali ni aku nak bercerita pulak mengenai majlis resepsi belah pengantin perempuan yang berlangsung di Kuala Lumpur..

 

P1010896

Most of family members yang dapat menghadiri majlis ini berkumpul di rumah maklong aku di Gombak. And this is part of my family members. Not in picture : My dad, Angah, Kakteh and Iyin. 2 of my sisters couldn’t make it because Kakteh is studying at UiTM and Iyin have to go to school for an academic event.

 

P1010901

Yeahh lets gooooo. In the care. With my sis, Tasya.

P1010904

The location. The occasion was held in a hall in this building.

 

 

P1010916

Everybodyyy get readyyyy.

 

 

P1010923

Tired of waiting…. but everybody smileeee!

 

 

P1010932

The bride, Kak Lin and the groom, Angah Opie. Or his friends in UNITEN called him Apache.

 

 

P1010940

Pelamin yang simple aje… Hihiii…

 

 

P1010942

Pengacara majlis..

 

 

P1010944

Suasa di dalam Dewan Besar Tun Rahah.

 

 

P1010969

Makanan! Sedapnye lahaiii lauk yang kat tengah-tengah tu. Gulai daging salai. Aduhh sampai sekarang masih terasa-rasa lauk ni… Nyam nyamm~

 

 

P1010992

Heeee kire anak kepada sepupu ayah aku. So aku tak tahu apa pangkat aku dengan budak tecik ni. Baik budak ni orang pegang dia pon dia tak nangis-nangis. Herher..

 

 

cats1

What happened to us? Hahahaha semua suka camera ye nampaknye Smile with tongue out

 

 

P1011031

Kat luar sempat lagi bergambar. Haa barulah nampak tema tuqoise kami.. Hohooo..

 

 

cats2

Le ‘Gwangsoo’ in the familia. Harharharr…

 

 

P1011052

Tunang kepada Along Asha.. abang kepada pengantin. muehehee…

 

 

P1011066

And some of us tak terus balik selepas majlis resepsi selesai. Well.. lupa ambil gambar candy buffet dia yang ade banyak gila marshmallow dan Famous Amos cookies!!! Kitorang yang tak balik terus ni pergi ke Low Yatt dan aku pulak berkejar ke PJ untuk menghadiri event Sepetang Bersama Blogger 2013..

 

Nantikan entry seterusnya, aku cerita sikit pasal event Sepetang Bersama Blogger 2013 ye.. Best event nye. Ada pengisian dan bertemu dengan rakan-rakan blogger !

 

 

 

XOXO

Wednesday, January 30, 2013

REVIEW – Wawa Semput

 

Assalamualaikum…

 

Wuargghhh berzaman dah rasanya tak join majlis pratonton filem bersama MiG Online gituuu.. Semuanya gara-gara aku yang melanjutkan pelajaran di tempat yang jauh isk isk isk. Jadi cuti ini aku manfaatkan sepenuhnya untuk menggembirakan hati dan menikmati rezeki yang Allah bagi.. ALHAMDULILLAH..

 

wawasemput

Kali ni aku nak review movie WAWA SEMPUT lakonan Yana Samsudin, Along Cham, Angah Rajalawak dan Adibah Yunus… Melihat pada tajuknye mesti korang meneka-neka adakah filem ini kesinambungan dari filem-filem Adnan Sempit? Jawapannya TIDAK sama sekali..

 

WAWA SEMPUT merupakan sebuah filem yang membawakan kisah dari sisi kehidupan Wawa (setiausaha Nadia dalam filem Adnan Sempit). Jika dalam filem Adnan Sempit 1 dan 2 kita melihat kisah cinta Adnan si mat rempit dan Nadia anak orang berada, diselangi gelagat Wawa dan Bobby sebagai rakan mereka, tak lupa penampilan Ismat hanya diberi fokus pada babak-babak tertentu. Kini sudut penceritaan dalam WAWA SEMPUT lebih bertumpu kepada kehidupan Wawa bersama Bobby pula.. dan juga peranan Ismat lebih diketengahkan.

 

IMG_0516

SINOPSIS (menurut pemerhatian aku sepanjang filem ini) :

Wawa dan Bobby menjalani kehidupan dengan menjual burger seperti biasa. Namun sikap Bobby yang terlalu suka berangan-angan namun malas berusaha membuatkan Wawa bertindak meninggalkan Bobby. Impiannya adalah untuk mempunyai bakal suami yang rajin bekerja. Dalam pada itu, kemesraan Ismat terhadap Wawa turut dicemburui Bobby.

 

Ketika konflik melanda hubungan Wawa dan Bobby, Ismat hadir di antara mereka dan menawarkan kasih (kenapa ayat aku macam novel hah??). Wawa yang geram terhadap Bobby melayan Ismat untuk membuatkan Bobby lebih cemburu. Namun melihatkan kesungguhan Ismat meluahkan perasaan membuatkan Wawa berbelah bahagi untuk memilih.

 

Keadaan menjadi lebih sukar buat Wawa apabila rakan baiknya Ayuni rupa-rupanya meminati Ismat. Dan Ayuni berpakat dengan Bobby untuk membuatkan Wawa cemburu. Pelbagai cara yang dilakukan oleh Bobby dan Ismat untuk menawan hati Wawa dan ayahnya, Pak Din. Adakah cara salah seorang daripada mereka berhasil memikat Wawa? Siapakah yang Wawa pilih akhirnya ?

 

IMG_2148

PENDAPAT DAN PANDANGAN PERIBADI AKU :

KELAKAR!! Satu panggung bergelak ketawa sepanjang filem ini ditayangkan. Pada yang rindu akan watak WAWA dan BOBBY dalam filem Adnan Sempit tu bolehlah menonton filem Wawa Semput pula. Sebab filem ni memaparkan sudut lain, BUKAN kesinambungan Adnan Sempit, tapi lebih kepada perjalanan cinta Wawa dan Bobby pula.

 

Watak Ismat yang lebih diberi fokus dan menjadi saingan Bobby juga pada aku agak menjadi. Kerana gelagat kedua-duanya yang ingin memenangi hati Wawa sangat mencuit hati. Penampilan Kaza melakonkan watak ayah kepada Wawa juga membuatkan ia kena dengan jalan cerita.

 

Wawa Semput tidak “meniru” atau “mengambil” elemen filem Adnan Sempit 100% kerana aku yakin mesti yang akan kaitkan jugak filem ni dengan Adnan Sempit. Filem ini mempunyai gaya penyampaian dan unsur-unsur humor yang tersendiri. Namun aksi perlumbaan motor masih dikekalkan kerana imej Bobby sebagai mat rempit.

 

cats

Antara perkara yang menarik perhatian aku sepanjang filem ini ditayangkan ialah :

  • Yana Samsudin menyanyikan lagu Awie bersama Angah Rajalawak
  • Along Cham menyanyikan lagu Siti Nurhaliza sambil memetik gitar
  • Peranan ayah Wawa, lakonan Kaza yang tidak kurang menceriakan jalan cerita
  • Penggunaan lagu-lagu latar yang sesuai dengan babak-babak tertentu
  • Babak membajak di sawah yang sangat kelakar!

 

Baiklah.. itu aje aku nak kongsikan dengan korang. Kang korang kata aku melebih-lebih pulak ye dak. Takde maknanya nak melebih-lebih sebab apa yang aku review di atas semua atas pengamatan aku. Memanglah aku bukan penggiat seni, tapi aku ni penonton dan pengguna. Jadi aku sekadar berkongsi pendapat aku.

 

 

Jangan lupa ajak seisi keluarga dan sahabat handai menonton filem WAWA SEMPUT, di pawagam berdekatan anda bermula 31 JANUARI 2013 tauuu!!!

 

“Pandai-pandailah lu hidup sendiri!!”

 

XOXO

Kurung Riana Peplum Layer Fishtail from MEENA BOUTIQUE HOUSE

 

Assalamualaikum..

 

Ramai yang tanya dan suka baju yang aku pakai dalam entry INI. Soo.. entry kali ini aku nak kongsikan dengan korang tentang baju yang aku pakai tu.. So, seperti tajuk entry ni, baju yang aku tempah tu namanya Kurung Riana Peplum Layer Fishtail. Haaa gituuu….

 

P1010900

Baju ini aku tempah dari Meena Boutique House (MBH). Aku tempah warna hijau turqoise untuk baju dan kain, manakala layernye pulak aku pilih warna pink salmon. Haaa gituu.. Saje aku pilih warna ini sebab nak pergi kenduri, dan family belah kami dah decide nak pakai turqoise + hijau.

 

Meena Boutique House terletak di Temerloh, jadi masa aku tempah tu aku dengan adik aku pergi direct ke kedai untuk ukur baju. Yess baju ni ditempah mengikut ukuran kita sendiri, tak ade saiz S ke.. M ke.. L ke.. tarak ye…

 

meena 2

Pandangan dari tepi, nampaklah fishtail nye tuu… Oh ye, aku dan adik aku si Tasya Amin. So sekali pandang memang sama sangat baju kami berdua, warna layer aje lain-lain. Adik aku pilih warna pale pink sebagai layer nye.

 

cats2

Di sebelah kiri adalah warna sebenar baju kami, serupa dengan gambar pertama sekali dalam entry ni.. Gambar belah kiri lak warna baju tu nampak lain sebab dewan majlis perkahwinan sepupu aku tu guna lampu warna oren-oren gituuu…

 

MATERIAL? Baju ni diperbuat menggunakan kain lycra bermutu tinggi sebab tak mudah kedut seribu, tak panas sangat dan tak kasar di bahagian dalam. Pada masa yang sama materialnya lembut dan agak ringan bila dipakai. Dan memandangkan baju ni diperbuat mengikut ukuran badan sendiri, bila pakai memang rasa best dan terletak aje.

 

cats1

HARGA? Haaaa isu harga ni paling banyak ditanya kat aku. Sepasang baju ni harga dia RM189. Kalau korang tinggal di luar kawasan Temerloh, korang boleh order baju ni secara online, dan harga yang aku sebut tadi tak termasuk postage tau…

 

 

74990_438554219550374_652302621_n

Pic from Meena Boutique House. Korang tak semestinye pilih warna yang sepadan saja.. Kalau berani try la order colour block style macam contoh di dalam gambar ni haa.. gabungan biru dan mustard disulami salmon pink gituuu.. tudung boleh la match dengan warna mustard kain nye. Tak gitu?

 

Meena Boutique House cuma ambil masa 10 hari dari tarikh pre-order ditutup untuk menyiapkan tempahan korang. Memang servis yang efficient, pantas dan cekap gitu. And entry ni aku tulis ikhlas sebab I’M A FULLY SATISFIED CUSTOMER. Bukan aku dibayar atau ditaja oleh mana-mana pihak okay?

 

Baju ni mungkin plain aje, tapi kita kena pandai match warna untuk jadikan ia menyerlah. Lebih menawan jika dipadankan dengan tudung yang bercorak. And tunang sepupu aku cakap baju ni lawa walaupun dia plain, sebab baju ni kaya dengan fkare / pleated looks ape tu. Huhuu…

 

393900_238475172891614_2105926016_n

So pada yang nak order Kurung Riana Peplum Layer Fishtail boleh tanya terus kepada pihak Meena Boutique House sendiri okay? Bukan senang aku nak promote barang yang aku betul-betul puas hati ni.. HAHAHA!!! And please jangan tanya aku pasal baju ni okay? Aku hanya membeli, aku tidak menjahitnya, aku tidak menjualnya.. dan aku bukan kaunter pertanyaan. Harharharr.

 

Meena Boutique House

ALAMAT : NO. 9, JALAN SUDIRMAN 3, BANDAR SRI SEMANTAN, 28000 Temerloh

INSTAGRAM : @meenaboutiquehouse

FACEBOOK PAGE : https://www.facebook.com/meenaboutiquehouse

 

 

XOXO

Tuesday, January 29, 2013

Statistik pengunjung blog hari ni…

 

Assalamualaikum..

 

Rasanya aku belum pernah kongsi statistik pengunjung blog aku ye dak? Ke dah lama sangat sangat aku tak berkongsi statistik dengan korang? Aku bukan ape.. malu kot nak share dengan korang statistik pengunjung blog aku yang picisan ni..

 

Kalau nak dibandingkan dengan blog lain yang jauh lebih femes ames, lebih berkualiti entrynya, dan lebih baik gaya penulisannya, berapalah sangat trafik blog aku ni haa.. sebab tu lah aku malu sangat nak berkongsi trafik blog aku dengan pembaca semua.. tapi takpelah, hari ni buang tebiat sikit ye..

 

statistik

 

See? Tak seberapa sangat lah trafik blog aku hari ni… termasuk entry statistik ni, hari ni sahaja aku dah update 5 entry rasanya. Haha. Entah apa yang merasuk aku hari ni, kemain duk updaye blog aje.. Tapinye entry pun pendek-pendek dan kurang intipati nye lah.

 

Aku update entry pasal Taman Tema Genting pagi-pagi buta.. yakni pukul 2 or 3 pagi gitu. Walaupun kepenatan balik main lasertag, tapi aku tak terus tido.. Lepas tu entry aku yang lain semua entry pendek-pendek dan ringkas aje. Dan setakat jam 5 petang, inilah trafik blog aku… Herher..

 

Alhamdulillah tercapai target trafik blog melebihi 1500 unique visitors hari ini.. InshaAllah akan aku maintain trafik dan mungkin meningkatkan ia di masa-masa akan datang… Maintain trafik tu penting sebab ia menentukan harga iklan yang akan dipaparkan di blog ini, dan ia BUKAN SATU TUGAS YANG MUDAH. Sebab tu kami bloggers letak harga untuk pengiklanan. Not everything we can get for free :)

 

 

XOXO

Gwangsoo Malaysia? HAHA!

 

Assalamualaikum…

 

P1011033

 

SERIUS entry ini tak ade kaitan langsung dengan Gwangsoo yang korang tengok kat Running Man tu pon… “Gwangsoo” tu sebenarnye aku merujuk kepada sepupu aku yang alahaiii tinggi lampai sangat sangat ni haaa…

 

And dalam gambar ni sebenarnye aku dah pon pakai heels ber-inci-inci.. tapi tetap takleh lawan ketinggian dia itu. Haaa macam Gwangsoo kan? Tinggi nye lahaiii. Tapi bab ketinggian aje la… bab personaliti tak macam Gwangsoo sebenar pon, sebab sepupu aku ni pendiam orang nye. Gwangsoo dalam Running Man tu bising and pengkhianat besar. HAHA!!

 

Gambar diambil selepas selesai majlis resepsi sepupu aku. Majlis belah pengantin perempuan di KL. Nanti belah pengantin laki aku bantai baju oren. Hahaha tu pon kalau baju aku siap la. Padahal dah berbulan hantar ni! Suke betol makcik tu dahulukan orang lain. Gewamnyeww!! Takpelah. Ade satu lagi baju ungu yang baru sekali pakai. Taram je la.

 

 

XOXO

Uncle Gedek vs Nisa Kay

 

Assalamualaikum…

 

Baru-baru ni aku berkesempatan join event yang dianjurkan oleh Denai Hati iaitu Sepetang Bersama Blogger 2013 (SBB2013). Acara ni diadakan setiap tahun. Kirenye macam annual event oleh Denai Hati la kan… Dan kali ini event turut dimeriahkan oleh beberapa blogger dari Brunei dan Indonesia serta jemputan dari Kemboja. Wahhh 1Dunia betul niii!

 

Dan dalam event yang penuh meriah ini juga aku berkesempatan bertemu dengan Uncle Gedek yang menerajui blog Blog Begins At Forty dan blog beliau hanya di-update sehari sekali dengan gambar self-portrait beliau. UNI KAN?

 

P1011116

 

Okay syarat nak bergambar dengan Uncle Gedek (atau turut dikenali sebagai Uncle Camwhore) senang je. Kena buat muka masam atau takde perasaan. Tapi aku rasa muke aku dah macam nak marah orang aje? Hukhukhuk~

 

So barulah macam Uncle Gedek punye stail kan?? Hahahaaa.. kalau nak kenal lebih lanjut uncle ni, terjah-terjahlah blog Uncle Gedek okay korang??? Tapi dia update sehari sekali aje laa. Huahuaa…

 

Tapi kalau korang jumpe uncle ni kat luar dia sebenarnye seorang yang ceria dan mudah tersenyum. Bila uncle senyum, muka dia berubah gila dan sangat lain berbanding gambar-gambar muka masamnye yang Uncle Gedek duk update kat belog tu.. Heee…

 

 

Uncle jangan marah naaa Nisa update entry ni Smile with tongue out

XOXO

The Castle Restaurant, Kg Baru

 

Assalamualaikum…

 

Last Friday, I purposely followed my brother (Meuz) and two of my cousins (Along Asha & Abg Fazli) to Ikano Damansara. Too bad we left home so late, so when we reached Ikano, most of the shops were already closing and they didn’t allow any other new customers to come in. Urgghh. So Abang Fazli was a bit dissapointed because he already withdrawed his money but had to go home with empty hands.

 

Well.. it’s sort of a tradition for most of the male cousins to hang out whenever all of our family members gathered. And that very night, they picked up one of our cousin who is arriving KL from north. And they decided to go to their usual “port”. Well they asked me if it is okay for me to follow them, so I just agreed.

 

P1250858

So their official port is THE CASTLE RESTAURANT, located at Kampung Baru KL. It' is an Arabic restaurant. So I was like,”Ouhhh this IS their official hang out spot?? I thought it will be just regular mamak restaurant...”

 

P1250857

Along Asha and my brother MEUZ ANGELO.

 

P1250861

Angah Opie. His friends at UNITEN called him Apache. Haha what a weird name though. He’s the groom tomorrow! It was late but still he came and meet us.

 

P1250865

Drinks. Arabic tea and barbicans.

 

P1250871

1KG MIXED GRILL!!! We decided not to order individual meals. So Abg Fazli suggested to order a big meal that can cater each one of us. Damn good this meal! Served with soft naan breads. Aaahhh so good! Will ask them to bring me again to this place ! There are grilled potatoes, muttons, chicken and meat in the big tray. Goshhh how can I say eh? This meal is truly delicious and can share with up to 5 or 6 person!

 

 

P1260873

Ahhhhh finally we managed to finished 1KG MIXED GRILL!! Hmmm.. the price is about RM130 for this one tray of grilled mutton, meat, chicken, potatoes with naan bread.

 

So thank you cousinsssss for bringing me here. Kinda cool place. And yeah I’m the FIRST girl in the family joining them at their official hang out spot. Hope can go there again and try other Arabic food!

 

XOXO

Jalan-jalan di Taman Tema Genting

 

ASSALAMUALAIKUM..

 

Still remember my entry about Genting SnowWorld Launch a few days ago? Well, the day in Genting Highland doesn’t end just like that… After the grand launching events, we were brought to Coffee Terrace for lunch! Yeahhh my fav eating place in Genting Highland!

P1230728

We were extremely cold, tried our hard to bear the –6 degree temperature, to stay in there and take lots and lots of pics! And lunch time at COFFEE TERRACE ! Ouhhh I just love this restaurant! They got many sections, cater you various types of food – from the rich western style to the exquisite traditional and local food!

 

P1230730

Love! Spacious restaurant! Can take more than 100 customers at one time I think..

 

PICTURES SPAM !!!!

P1230732

P1230733

P1230734

P1230742

P1230756

Well, there were too many food to take picture of ! So I just take a few pics of food which I find attracted me.

 

P1230765

And yeayy thank you so much RESORTS WORLD for the All-Park Complimentary pass!!
So we eat eat eat, fill our energy to play the rides! Yeayers!

 

P1230772

Kifli Mally, Eazy Izzuddin, Yen Ling and a few other blogger friends were ready to ride Flying Coaster wohooo!! (Wuuu I miss u Yen Ling!! How can I forgot to take pictures with youu!)

 

 

P1230773

And yeah I even met Megat AD, a tweetfamous haha. Because he has thousandssss of followers on his twitter ! @MegatAD haha!

 

P1230779

We play around like a kid, we even play Bumping Car! Haha!!

 

 

P1230798

A pic before we ride “ulat bulu monorail” haha. Do you guys know the “ulat bulu monorail” ?? The one that moves so slowwww and circulating Taman Tema Genting for about 20 minutes? Haa I managed to persuade the boys to join me ride that “ulat bulu monorail”. Because I’ve been to Genting so many times and I have ride almost every games. So this time I just want to enjoy the scenery!

 

PHOTO SPAM AGAIN! SCENERIES OF TAMAN TEMA GENTING~

P1230811

P1230815

P1230818

Brrr!! It was so cold up there. That day the weather was not so good, rainy and windy. Wuuu cold!

 

P1230840

Kifli Mally and Eazy Izzuddin not trying too hard in persuading me to join them ride this Space Shot. Nahhhh! Try harder boys! Haha! So I just stay, taking care of their stuffs and taking pictures like a tourist from other country haha!

 

P1230838

Entering the mouth of the dinasour. Aummmm!!!!!

 

P1230845

So, this is it.The final scenery I took picture of before we go back home. Too bad we were at the wrong waiting place and the bus and other bloggers already waiting for us somewhere else!! And we have to walk quite a distance, finding the place where the bus pick us :(

 

OKAYYY thank you so much RESORTS WORLD for the memorable experience and time in Snow World and of course the theme park too!! Love Genting!

 

XOXO