Monday, December 16, 2013

TIPS KECANTIKAN – Memutihkan gigi di rumah !

 

Assalamualaikum..

 

cover

GIGI KEKUNINGAN ??? Euwww !!! Mesti malu gila kannn bila nak bercakap secara bersemuka dengan orang atau nak bercakap dalam jarak yang dekat. Nak bergambar pon terpaksa senyum cover, tak nampak gigi sebab takut dalam gambar gigi tampak kuning.. Fuhh betul-betul menjatuhkan tahap konfiden nih !

 

Well, kalau dalam gambar kita boleh la photoshop kan gigi tu nampak putih. Tak gituh? Tapi kalau berdepan dengan orang, hah mana nak sorok gigi yang kekuningan tuhh?? Gigi menjadi kuning bukan sebab merokok je, malah apa yang kita makan atau minum jugak menjadi punca utama gigi bertukar dari warna putih susu kepada warna yang kekuningan.

 

 

brush

Kengkadang memberus aje tak cukup.. (cehhh ayat macam iklan TV lak) dan dah tiba masanya kita mencari jalan lain untuk memutihkan gigi. Oh ye, nak pergi dentist memang beratus beribu la kena bayar untuk putihkan gigi. Kalau kaya takpelah. Kalau bajet kureng macam aku ni? Sobs. Jom try guna bahan semula jadi !

 

 

CARA 1 – Serbuk karbon / arang
Karbon ada kualiti serapan, ia mampu menyerap toksin, bahan kimia dan kotoran berasid. Basahkan berus gigi, cicah sikit kat serbuk karbon dan berus gigi dengan gerakan bulatan (circular motion) selama kira-kira 2 minit gituh. Then bila betul-betul untuk bersihkan serbuk karbon, kang tertelan lak. Serbuk karbon akan serap kotoran terkumpul pada gigi.

 

 

CARA 2 – Strawberi
Campurkan minuman soda dengan pulpa strawberi dan sapukan campuran ni kat gigi guna berus gigi lembut. Biar selama lima minit, pastu berus gigi guna ubat gigi biasa. Bilas mulut macam biasa. Jangan over lak buat banyak banyak kali method ni, takut rosak tooth coating.

 

 

CARA 3 – Kulit lemon / oren
Gosok bahagian dalam kulit oren / lemon kat gigi, lepas tu bilas. Then korang berus lak gigi guna ubat gigi berfluorida. Amalkan seminggu, inshaAllah nampak perubahan warna gigi. Yang ni pon jangan overdo sebab takut kandungan asid oren / lemon memberi kesan kat enamel gigi.

 

 

 

CARA 4 – Kulit pisang

BANANA

P/S : Aku pernah buat cara ni, memang nampak perubahan sikit (sebab aku tak rajin buat dan suke minum minuman ade pewarna)

 

 


CARA 5 – Minyak zaitun
Yang ni pon boleh bantu putihkan gigi. Cari minyak zaitun asli, bukan yang dah proses dia bau wangi tu tau. Sebelum berus gigi, titiskan sikit kat berus gigi. Lepas tu berus gigi dan bilas macam biasa. Boleh jugak titiskan kat kain dan gosok-gosok kat gigi.

 

 

CARA 6 – Produk tenusu
Kajian mendapati bahawasanya KEJU, SUSU dan YOGURT mengandungi mineral yang membantu menguatkan gigi dan membantu memutihkan gigi. Selain tu, susu dan yogurt dapat membantu mengekalkan kebersihan kaviti mulut.

 

 

CARA 7 – Baking Soda
Gunakan soda penaik tu untuk putihkan gigi, tapi sikittt je ye ! Tak boleh banyak banyak. Campur dengan ubat gigi atau campur dengan hydrogen peroxide untuk bersihkan dan putihkan gigi. Hydrogen peroxide tu fungsi dia sebagai ejen anti-bakteria gituh. So gigi dan gusi akan terhindar dari bakteria.

 

whitener

AWASSSS !!!!

Sekarang ni dah banyak produk pemutih gigi yang ada kat pasaran kan.. Pergi je kedai macam Watsons atau Guardian, kat bahagian dental care tu, berlambak-lambak produk untuk memutihkan gigi. Aku pon pernah terpengaruh. Beli la macam krim pemutih gigi tu, kena gosok gigi pakai benda tu tapi rasa payau. Puih..

 

Nak guna tu boleh tapi kena hati-hati la.. Sebab gigi kita ni fragile gituh.. Pastu kebanyakan produk pemutih gigi ni mengandungi asid yang boleh membawa kesan membuang enamel dari gigi, merosakkan gusi atau bahagian mulut yang lain.

 

Ada jugak yang guna jus lemon untuk bersihkan gigi? Hadoi lagi bahaya sebab asid boleh masuk ke lubang lubang kecil kat gigi kita, tak pepasal rosak dari dalam pulak? Langkah memutihkan gigi haruslah sentiasa dilakukan secara bersederhana ya. So selamat mencuba !

 

 

 

 

P/S : Ade satu je cara yang aku pernah try.. Yang lain aku tulis berdasarkan pengalaman kawan-kawan mencuba, dan aku cari info lanjut kat internet.

 

 

 

 

 

Nisa Kay


43 comments:

  1. nice sharing kak nisa..I have the same problem like this..nanti boleh cuba..:)

    ReplyDelete
  2. Dah try dah semua tips tu tak berkesan.. at last Masreena pergi klinik buat rawatan laser.. kos mencecah RM1,400 jugak tapi hasilnya hamik... gigi 8x lebih putih daripada asal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat dkt mne ye??? Sya pergi buat dkt klinik utk putih kn gigi. Tpi hasilnya x seberapa pun.bzir duit

      Delete
  3. baking soda tuh kita pernah cube..memang berkesan

    ReplyDelete
  4. Akk biasa guna baking soda tu mmg menjadi tp tulah lama2 malas hihihi

    ReplyDelete
  5. pakai pisang tu cam best jer... boleh try nih.

    ReplyDelete
  6. good entry kak ^^
    teringin nak cuba yang banana peel tu.
    cara yg paling mesra-ekonomi XD

    ReplyDelete
  7. Good info.. nak try yg paling simple-gune pisang..Tq3X :)

    ReplyDelete
  8. kebetulan kat rumah sekarang ada pisang. Tq for sharing.

    ReplyDelete
  9. Thank atas sharing ni nisa, sangat2 bermanfaat :)

    ReplyDelete
  10. Tq nisa nnti saya pun nak cubalh klau kerajinan sampai. Hehehe

    ReplyDelete
  11. Baking soda 2 soda bicarbonat ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep... Baking soda itu soda bikarbonat... Baking powder lain...hihi

      Delete
    2. Bahaya juga soda bikarbonat..boleh hakis gigi..sy dah try y tu..gigi nyilu..huhu

      Delete
  12. ty kak nisa.. patut nampak cantik aje muke kk nisa post kat instagram xD

    ReplyDelete
  13. ty kak nisa.. patut nampak cantik aje muke kk nisa post kat instagram xD

    ReplyDelete
  14. kalau guna baking soda expired boleh kee?

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. kulit pisang tu betul2 berkesan ke..?? berapa kali penggunaan..??? kos tooth whitening skang cecah rm2000..

      Delete
  16. Dengar cite.... Klau pakai serbuk soda dan air limau kasturi or nipis bole berkesan

    ReplyDelete
  17. Dengar cite..... Guna serbuk soda dan air limau kasturi pon bole berkesan..

    ReplyDelete
  18. i already try baking soda + limau kasturi tapi... bau dan rasanya tak berapa sedap. hee :D

    ReplyDelete
  19. Banyak mana ya baking soda? Saya takut nak guna cara baking soda. Sbb takut ada kesan lain mcam buat gigi jadi transparent gitu.

    ReplyDelete
  20. Yey...gigi dh putih..thanks for this information ..

    ReplyDelete
  21. Yey...gigi dh putih..thanks for this information ..

    ReplyDelete
  22. Macam mana nak guna hydrogen paroxcide eh ?

    ReplyDelete
  23. Nak cuba petua pakai pisang tu ajelah. Yang lain macam takut pulak nak ikut..hihi

    ReplyDelete
  24. Soda bicarbonate mmg berkesan...

    ReplyDelete
  25. informative share, i dah cuba menggunakan baking soda memang berkesan...

    ReplyDelete
  26. informative share.. baking soda memang berkesan

    ReplyDelete

Apa Reaksi Kamu??? Sila Taip Laju Laju Di Sini :)

Copyright © Nisa Kay