Thursday, May 2, 2013

Nokia Asha 310 – Kecil bergaya, komunikasi setiap masa !

 

Assalamualaikum…

 

Adalah baiknya anda semua beri perhatian jitu terhadap blog post aku yang satu ni.. Korang nak kan smartphone supaya boleh keep in touch dengan kawan-kawan melalui laman sosial di hujung jari? Tapi sebagai pelajar sekolah atau perlajar IPT macam di luar kemampuan pulak nak membeli telefon pintar yang mahal-mahal kan?

 

Kang dah ada telefon pintar pulak, nak kena fikir tambah nilai setiap minggu untuk langgan internet dan data ! Ohhh banyak juga nak berhabis ni? Apa kata korang cari telefon pintar yang mampu milik dengan harga di bawah RM500, tetapi dalam masa yang sama korang masih boleh berpuas hati dengan ciri-ciri dan aplikasi yang boleh anda guna?

 

DSC00635

Ahaaaaaaaaa……. Inilah rahsianyaa…. NOKIA ASHA 310..  telefon pintar yang datang dengan harga mampu milik.. tambah pula dengan pilihan warna menawan. Tengoklah dalam gambar di atas ni haa… Feeling macam pegang emas sebenar aje.. Hek hek hek ! Kilauan menawan kan?

 

 

DSC00675

Selain dari pilihan warna keemasan yang turut ditawarkan daripada 3 pilihan warna, antara ciri lain yang ada pada Nokia Asha 310 ialah fungsi DUAL SIM dan juga sokongan wifi. Yaaaa personally bagi aku kedua-dua ciri ni adalah ciri yang “mesti-ada” pada setiap telefon pintar. Kadang kala kita perlukan dua simkad untuk mengasingkan panggilan atau mesej untuk urusan peribadi dan kerja kan?

 

Ruang simkad kedua yang berada di bahagian luar telefon ni juga suatu ciri yang sangat memudahkan kita.. So kalau kita nak bertukar-tukar simkad pun tak ada masalah, tak payah nak cabut bateri dan ganggu simkad utama kita.. Ye kan?

 

DSC00641

Well.. bila aku menggunakan sesuatu telefon bimbit yang baru, aku akan membelek interface telefon tu. Aku suka sangat design interface yang ringkas, konsep minimalis dan mesra pengguna. Haa macam interface Nokia Asha 310 ni laaa… Comel-comel semua icon nye kan kan. Senang nak tengok, nak cari aplikasi.

 

 

DSC00652

Siapa kata beli telefon pintar dengan harga mampu milik tak boleh ada aplikasi laman sosial? Cuba tengok gambar kat atas ni, gambar ni aku ambil masa tengah online facebook menggunakan Nokia Asha 310. Sangat comel icon nya.. Kan aku dah kata aku suka konsep minimalis.

 

Selain Facebook, aplikasi yang dah sedia ada adalah seperti Twitter, eBuddy dan aplikasi LINE ! Ahaaa… best sangat keep in touch dengan kawan-kawan dan ekspresi perasaan menggunakan stickers yang sangat sangat comel ! Dengan Nokia Asha 310 korang boleh je hantar emel, atau layan video kat Youtube !

 

 

DSC00679

Okay kejap kejap… meh nak share dengan korang ada beberapa lagi ciri dan aplikasi yang best yang ada dalam Nokia Asha 310 yang boleh membantu dalam kehidupan seharian kita !

  • SESAT??? Ahahhh!! Nokia Asha 310 dilengkapi dengan Nokia Maps yang boleh digunakan ketika online atau offline !
  • Ada aplikasi web Nokia Nearby yang boleh digunakan untuk discover macam-macam tempat menarik! Kedai makan ke.. shopping mall ke.. cool kan!
  • Ada lebih banyakkk aplikasi termasuk Foursquare
  • Untuk siri telefon pintar Nokia ada lebih 125,000 content items yang korang boleh dapati dari Nokia Store termasuklah siri ASHA.

 

 

DSC00658

GAMES ! Salah satu perkara yang tak boleh tak ada dalam telefon bimbit kannn! Selain komunikasi dan penggunaan beberapa aplikasi berguna, games mestiii ada dalam phone sebab kadang-kadang bila kita bosan, nak spend time main game kan.. yang best nya bila korang beli telefon pintar Nokia Asha 310 ni, korang akan dapat 40 games dengan PERCUMA yeahhh! Tak lupa juga dapat voucher Old Town White Coffe yang bernilai RM10.

 

 

IMG_6338

Kekal berhubung dengan kawan-kawan dengan cara yang sangat menarik ! Jujurnya, aku pun peminat aplikasi LINE sebab dengan LINE ada sticker yang sangat comel untuk dihantar kepada kawan-kawan, ada games dan macam-macam lagi! Jika anda peminat LINE, korang berpeluang menang patung karakter LINE yang sangat comel ni di  Nokia roadshow cruiser atau lawati http://www.nokia.com/my-en/ashapromo

 

Ada macam-macam lagi perkara menarik mengenai NOKIA ASHA 310, Kalau nak tahu dengan lanjut dan lebih terperinci, jom jom usha website http://www.nokia.com/my-en/products/asha-new/ Okay???

 

 

*          *          *          *          *

clip_image001

Comel tak LINE characters ni??? Auwwww gebu-gebu dorang ni rasa nak bawak balik, boleh buat bantal peluk…. Nak menang dorang tak? Ehhhh bukan yang gabak ni….

 

 

clip_image002

TAPI YANG INI !!!! 3 patung LINE untuk dimenangi!!! Patung ni takkan dapat kat mana-mana.. Takde jual kat kedai-kedai ye… sebab patung-patung yang amat comelss ini hanya boleh didapati eksklusif dari Nokia dan LINE Korea sahaja okay !

 

So… kalau kamu semua nak menang patung-patung yang comel ini, boleh lah ikuti langkah-langkah mudah yang berikut :

  1. Tulis komen mengenai : NOKIA, LINE dan SAYA
  2. Blogger dengan kisah yang paling menarik akan memenangi patung LINE di atas !
  3. Sertakan NAMA PENUH dan alamat EMEL untuk dihubungi dalam komen anda tu ye !
  4. 3 pemenang akan dipilih.
  • It can be your memory of your first Nokia phone. Atau pengalaman yang kelakar atau pelik bersama telefon bimbit Nokia anda. Atau jika anda sudah pun menggunakan aplikasi LINE, ceritakan juga karakter LINE kegemaran anda.

 

TARIKH TUTUP PENYERTAAN : 6 MEI 2013

 

Okay, I’ll be waiting your comments ! Tata titi tutuuuu~

 

XOXO

24 comments :

Budak Nakal said...

Alahai comelnya patung2 itu..^^

Dalam perancangan beli HP baru nampaknya yang ini pun dalam pemerhatian kozumi sekarang^^

Abg Stalker said...

*baca dgn nada skema ala2 iklan tb*

hai.assalamualaikum.nama sy muhammad abang stalker.NOKIA,LINE dan SAYA sangat complicated.

sy pengguna samsung tapi lebih tegar pada NOKIA.lebih2 lagi skrg,NOKIA hardcore beb.Walaupun guna dua ketul smartphone,sy ada satu masalah.sy tak reti nak offline wasap.kalau tak guna data plan habis beringgit-ringgit kredit lesap ( ._.) Apatah lagi nak download LINE yg super best bole guna utk ngayat awek tu. selalunya download reti,nak guna tak reti.takpe,sy tak rasa malu tak reti guna benda alah ni sume.sbbnya sy adalah saya.

sy tak pnh ada bear.tapi skrg sy rasa nak bear LINE tu.bkn sbb gedik nk tunjuk manja peluk bear.tapi bear tu akn remind sy pd org yg bagi.tq

yg benar,
muhammad abang stalker

Abg Stalker said...

*baca dgn nada skema ala2 iklan tb*

hai.assalamualaikum.nama sy muhammad abang stalker.NOKIA,LINE dan SAYA sangat complicated.

sy pengguna samsung tapi lebih tegar pada NOKIA.lebih2 lagi skrg,NOKIA hardcore beb.Walaupun guna dua ketul smartphone,sy ada satu masalah.sy tak reti nak offline wasap.kalau tak guna data plan habis beringgit-ringgit kredit lesap ( ._.) Apatah lagi nak download LINE yg super best bole guna utk ngayat awek tu. selalunya download reti,nak guna tak reti.takpe,sy tak rasa malu tak reti guna benda alah ni sume.sbbnya sy adalah saya.

sy tak pnh ada bear.tapi skrg sy rasa nak bear LINE tu.bkn sbb gedik nk tunjuk manja peluk bear.tapi bear tu akn remind sy pd org yg bagi.

yg benar,
Muhammad Afiq Izwan
iz1_b@yahoo.com

penaberkala said...

First time guna handphone masa form 2
time tuh belajar kat asrama, jadi memang perlu lah ada handphone utk call mak ayah, homesick punya pasal
Nak guna public phone? Memang tak dapat lah, ramai gila beratur..tak campur lagi dengan yang duk menangis di ganggang telefon sampai banjir, LOL

Dan telefon pertama yang dibeli adalah NOKIA 3315. Yang kaler biru lembut tuh.. Perasaan time ada hp 3315 time tuh, dah macam ada iphone 5 skang.. Game paling ohsem tak lain tak bukan SNAKE..

Tapi sayang, jodoh tak panjang dengan si dia.... time pi buat projek di Tok Bali, syok berendam dalam laut, tak perasan handphone pun kena hanyut masuk laut skali. Innalillah.. Pengganti 3315 pun nokia jugak, 6610i yang ada kamera tuh

klu nk cerita pasal memori bersama Nokia, memang tak habis lah...dah jadi satu entri blogpost dah ni kat sini, kah3

NGoNgexz said...

Kalau nak dibandingkan dulu dan sekarang memang jauh bezanya kan. Yer la dulu hp memang cikai je, tapi sekarang mak ai macam2 hp kat pasaran sekarang....

Hp pertama aku dulu brand nokia je.Nokia cikai je bak kata orang. Brand nokia ni dari dulu sampai sekarang memang tak pernab mengecewakan. Tengok jer nokia 3310 kan, cuba baling kat dinding memang boleh on balik. Sekarang pun nokia memang masih terbaik tapi sayang lah kan nak baling- baling. Hahah

Errk cakap pasal aplikasi Line ni, aku memang ketagih guna aplikasi ni berbanding aplikasi lain. Mana tak ketagih dari A sampai Z aplikasi ni memang ohsem!

Karakter yang kat sticker tu macam nak cabut bawa kuar dari skrin jer bila geram tengok dorang ada yang menari la guling- guling la. Adoyaiii dah la semua comel- comel belaka. I is gewammm tengokk. Bukan takat tue je. Aplikasi line ni siap jamu game2 best jugak. Paling game aku ketagih adalah Line Pop. Sanggup taw rikues heart kat orang sebab nak beat member lain. Ada aku keysah kan. Paling best bila ketagih sampai bateri hp pun kong sebab bila jemari dah kat skrin susah nak tarik balik bila main game ni. Rugi sapa yang tak main tau. Nanti kitew boleh lawan yer. I is dah sejuta lebih. Waseh propa jer lebih aku ni.

Ok last sekali ni bukan rasuah taw. Harap aku dapat menang line karakter kaler cokelat taw. Aminnnn

Nama: Ledia Matan
Email: edz_princess@yahoo.co.uk

Ychun Esmail said...

Hi Nisa kay ,Uchun nak sangat menang patung LINE yang comel ni sebab ia reminds me of siwon , si duta LINE yang hensem tuh. Lagipun Nisa Kay kan dah bertentang mata dengan Siwon semasa majlis pelancaran Line kan ? Lagi-lagi iklan LINE shooting kat Msia plak ..Hihi BTW Uchun memang pengguna phone Nokia sejak mula-mula mengenali apa itu nikmat ada phone..Sekarang Uchun masih lagi pakai NokiaC3 yang dah lapuk tu.. Pasal LINE plak , LINE 3kali ganda best dan comel dari Wechat..Opss .. Apapun hope Nisa Kay pilih Uchun sebagai pemenang ya :O Teehee
Email -uchunmojie@ymail.com , Uchun Esmail

Diyana Hani said...

Hai Nisa Kay..

Sebut tentang NOKIA,LINE DAN SAYA.

Memang nokia jenama telefon yang sangat kebabom la.. Telefon pertama hani pun telefon nokia dan...dan... sampai sekarang,hani masih menggunakan telefon nokia.Memang banyak kelebihan telefon nokia ni.Yang best,Telefon nokia tahan lama.Macam telefon 3310 tu,Kalau baling ke tanoh pun.Tetap elok lagi!Kalau baling kat dinding?? Compem la elok jugak!...LINE?? Aplikasi sosial yang sangat best.Ada pulak bear line yang comel tu.Memang bertambah the best la..Line pun mudah je nak guna untuk berchat.

Apa-apapun..NOKIA! LINE! dan SAYA!! AWESOME!!!

SAYA NAK PATUNG TU!!
Omey wooo....


Yang Benar,
DiyanaHani
(mardiyanhani.blogspot.com)
(mardiyanhani91@gmail.com)

Ummi Iman said...

Salam Nisa,

Akak memang penggemar Nokia. Alasan utama sebab tahan lasak. Suami akak pun sama. Singgah sini sebab nak baca review tentang Nokia asha ni. Ada plan nk beli tukar Nokia C3 akak.

Belum pernah dengar aplikasi LINE ;) ni baru tau.

sea_lavender said...

dlu ske pakai nokia jatuh byk kali pn selamat..tukar sony jatuh je da rosak itu ini. skg samsung kerap hang jugak~ konklusi pakai ape pn kn jaga baik2 hehe

bb_nona said...

assalamualaikum.hye...

sy tgk kt home ..jumpe pasal nokia..even sy x tahu sgt hp2 ni..lg2 nokia yg disebut nii...sy still minat dgn nokia..dari entri bloggerlah sy kenal lg ini nokia..=.='' mai story moryy k :

...1. sy ade dua phone..*okeh..riak kt situ =) *
both of them..adalah nOkia..

2. nokia C2 n nokia yg ade torchlight uhh,,)-->sebab. nokia yg simple tu,laju je nk type..(lg2 sy jual top4 kt U ni kn...-->sile lahhh beli..hahaha)

3. hp nokia sy.dh jatuhh brpe kali dri katil ye..masih awesome..sy akn cium2 balikk hp tuu..rase sakit kt hp tu jatuhh..mcm sy yg jatuhh tuu..

4. huhu,even x mahal mne pong, sy syg.sebab dy brkhidmt dgn sy sgt lme..ok..lme..

5. lau bli phone len.msti off hp slain nokia tu.xtahan lme la..hurmm..then nk kt nokia semulaa..ye,,itulah aura NOKIA kpd sy.. hhoho..

6. LINE .. sy pnah lahh dgr,gitu2 je.tp sy lum gune lg..so.nk try lerr..hehe..~ dahsyat.bru hr ni trtarikk woo...~

7. so, here.. :: NOKIA, LINE dan SAYA


sy syg kt nokia..sy terngidam nak bear tu...
sila gtau sy ye jika sy layak...hohoh:
dgn lafaz bismillah...

NAMA : NORNAQIYAH BT MOHD.SANI --> ade org ejek nme sy pun dkat2 ngn NOKIA...? apekah..mueehheheehh~

Emel: nur2dunia@gmail.com

JunAina said...

Jatuh cinta pandang pertama dengan Nokia dan sehingga kini cinta itu tidak pernah berpaling tadah. Sejak mula mengenali hp dari menggunkan Line Adam 017 sehinggalah sekarang memilih Celcom Nokia tetap cinta hati.

Buta IT anak yang berumur 13 tahun downloadkan LINE, mudah dan senang. Sapa tak nak message dan call percuma? Jimat kos. Boleh beli hp Nokia baru nanti.

JunAina
juna_ai@yahoo.com



MéuzAngelo™ XXIII said...

ok la ni sbb dia dlm kategori mampu milik. walaupun camera cuma 2mp, tapi rasanya dh cukup memadai sbb last2 bdk2 upload kat instagram jugak. malangnya instagram belum ada dalam fon nokia ni. hihi

camera 2mp pulak dh cukup sesuai untuuk printing sebenarnya. itu kalau nk print la. ok la, walaupun ada maps tapi takde gps sebenarnya.

oh, komen ni bukan nk masuk contest mng2 tu. cuma pendapat

Hazwanie said...

As salam Nisa,
Nokia adalah hp yg plg laku sekali dan yang paling best. 1st hp yg sy pakai ialah nokia jenis xingat plk. Hehe. Tupun hadiah dari ayah sebab saya convo. Terima kasih ayah. Lme gak sy pakai font u besa la org bagi kan. Nak beli sndr tak mampu sbab msh bljr lg. Best gak la guna hp nokia nie sebab mdh fhm aplikasinya. Byk2 fon nokia la fon plg menarik. Lps hbs bljr Dip emak aku hadiahkan aku fon nokia jg, jenis N70. Fon yg plg aku idam2kan. Huhuhu. Mak bagi pn sbb susah sgt nak cari aku sbb fon lme dh kong ckt. Hehe. Tp yg sdh nye fon ini tak kekal lm eats kecuaian sy sndr sbab ttgl kdai n bl g smula font u sdh hlg. Huhu. Sdh sgt sbab syg sgt2 kt fon ini. Skrg sy pkai fon sony aje. Ape pn fon nokia ttp dihati.
Harap2 boleh la dpt patung arnab 2 n blh hdiah kat baby sy syasya aliah. ;-)

hazwanie
waniepudien@gmail.com

Hello Aai said...

Salam Hye Kak Nisa

Ini kisah SAYA dan NOKIA
Saya sayang Nokia pemberian ayah saya waktu form 3..seronok sgt sebab dapat handphone baru..kira dia keluaran baru waktu tu..sy pki kemana2 mesti ada kwn2 yg sma phone dgn saya..tp masa berlalu dgn cepat..dan dia dah nazak waktu saya diploma sb dia selalu terjatuh..hihi memang salah sy sebab cuai..tapi saya tak tukar yg lain sebab dia masih berguna lagi walaupun phone waktu tu lebih canggih dgn pelbagai aplikasi dijual..namun waktu dia hampir tiba dan saya terpaksa beli phone baru memandangkan dia terlalu nazak..huhu sayang nokia..dia terbaik...
LINE pula sy tak tahu nak pki sb phone yg saya ada skrg tak boleh nak download semua tu...hihi memandangkan ini phone yg saya beli selepas nokia..tp patung2 die sgt comel..klu tak dpt aplikasi LINE ni..dpt patung dia pn okay...=)

ARINAH OTHMAN ALI
arinah92@yahoo.com

Salhah Suhot said...

nokia, line dan saya.

uii...comel sungguh patung line itu! rasa nak gigit-gigit!

sebenarnye, akak bukan la peminat tegar nokia..dulu la. my very first nokia phone is C6. ala yang ada keyboard slide tu...tapi pakai tak lama, sebab lepas tu tukar C2-03. sebab nak guna phone yang dual sim. sememangnya sangat puas hati! tapi malangnya C2 sudah rosak angkara air liur muhammad naufal yang comel tu.....

jadi harap-harap dapat la patung line yang comel itu, sebagai pengubat lara...hehehe

salhah suhot
nuribudakcomel@gmail.com

Anonymous said...

beriya aku join -.-


p/s: sy nk si kakak tua. ;)

Si GadisSemasa said...

salam..

ini cerita benar bukan rekaan semata-mata . benar-benar sahaja .

ini pasal NOKIA . dulu masa zaman muda muda , NOKIA adalah telefon bimbit yang paling orang kata TREND lah . siapa yang tak pakai NOKIA tu memang "hampeh" lah . itu orang kata , bukan saya kata.

nak dijadikan cerita , abang saya belikan saya sebijik telefon NOKIA . tak ingat model apa , tapi yang penting , telefon tu NOKIA pertama yang ada torchlight . time tu hidung memang tak boleh tanding tinggi dia . riak , astaghfirullah...

mungkin Allah nak balas kat dunia ,
telefon tu....... MASUK DALAM JAMBAN !!!!!! kat R&R pulak tu !!!

betapa sedihnya.....

sampai sekarang dok teringat telefon torchlight tuuuuu T_T

hazwani arshad
azwaarshad@yahoo.com

Hit seo said...

Wah comelnya... bukan fone keyh.. tpi anak patung tue... hahahahaha..

kaki diari said...

Assalamualaikum!

Woo, gila best. For the first time, ade org ala2 cinderella yg baik hati nak bagi [GIVEAWAY] patung2 LINE yang comey ghilaa nih! Patung LINE nie ade WHITE RABBIT n BEAR yang aku suke..from korea plak tu. skli aku survey ala2 patung tu kt JJ hargenye rm50 sekor. camne nak rembat 3 ekr serentak? skli tgk owner blog ni nk bg FREE...Wee~ hti bebunga2! btw, tengs~NISA KAY! luv u.
Kome start gne hp zmn ble? aku start gne hp wktu form 1. abah bg hp nokia 33 sekupang , bbeza sgt dgn zmn skrg..bdk2 pn dpt hp lg cggih dr aku. Abh bg gne hp 33 sekupang tu skjp je sbb die pass hp tu kt opah aku plk. OMG! Oph aku pn nk jgk. Expert btl opah pki nokia. So, kakk aku sruh share pki hp nokia 8250 die. Aku curi2 bwk hp ke sek sbb rekabntk hp tu kecik tpk tgn je. Senang nk nyorok. noty gle tme sek.(eleh, cam kome xpenah bt) bpe bln pstu..abh ksi hp nokia 2300 plk.Hp tu lg best! Time ngn 1st luv..ring2 tiap mse so bt volume smpi 5. skli tgh lepk dlm blik pas sahur..mk aku rmps hp tu. Oh TIDAK! Hbs la..mk abh bce msj romntic aku n die.. “syg syg abg”..gittew!!! Sjk bln pose tu, aku jmah mknn skt je..time bbuka n bsahur. Sume tu gara2 protes le hp kne tarik. after 1 month ..msk kls..kwn2 tegur npe aku dh krus? itula jasa hp kesygan aku.ha2
Hp connecting people, yes!..hp mmudhkn semua org. Ate srnok benor dpt ckp lme2, msj pnjg2 dgn member. Tmbh2 lg FREE! Mcm LINE~ icon2 yg comel..kiut miut..Best gile! Mudah! Jimat! Ceria! spe X suke kn? (smbl agkt kening ala2 ziana zain haa)..skrg ni mmg byk keluaran hp yg canggih, tcanggih n teramat canggih. Jenama NOKIA, SAMSUNG, SONY,EXPERIA, NINETOLOGY n soon. Tp bg aku, plg BEST MESTILAH NOKIA! dh gne lme dh. jgn pdg rndh dgn hp torchlight aku ye..PEJAM MATA PON AKU BOLEH REPLY MESEJ KOME YANG BERDOZEN TU. kekeke
Dipendekkn citer, aku pnye hp ni byk bt jasa dkt aku. Penah 1 hri tu..aku baring dlm blik sorg2. Family kt ruangtamu tgk tv. Skli blackout wOo~ deme kt dpn smua mjerit takt? even rmai…(pelik). Tp aku dgn slumbernye..cpai hp nokia torchlight tu n nyalakn lmpu..siap pg cri lilin n lighter. Jdi heroin jap! Ngeh3. Next, aku bwk mto..tetibe prangg!! Aigoo..Hp tjatuh ats jln. OMG! hp torchlight tu still elok..simcard pn xlekang dr rumhnye.
*Ok la takat sni je la celotehku mgenai NOKIA, LINE dan SAYA..whai Cinderella yg baik hati :) sy nk sgt menang GIVEAWAY ni sbb da fall in luv sgt2 dgn PATUNG LINE yg chummel nie. Conclusion jum rmai2 gne nokia :)
NURUL ATIQAH BINTI ZAMRI
EMAIL: atiqah_zamri91@yahoo.com

Nurul dot..dot..dot said...

Comel gile plush toys LINE tu nisa ^ ^

Phone nurul yg 1st skali phone nokia 3310 tu..abah yg hadiahkn..tp baru guna x sampai seminggu dah kena curi dgn budak2 yg datang rumah nk beraya..tp x dapat tangkap sape pencurinya..phone tu hot sgt zaman tu..skrg org dah x pandang..lepas tu kalau nk contact AP terpaksa la pinjam2 phone org..phone yg kedua pun nokia gak..hadiah pmr+birthday..jakun gile la dpt phone ade camera.

Tp sekejap je teknologi dah maju..masing2 pakai smart phone dah skrg..byk apps yg boleh free call n mesej x kira sejauh mana pn mcm apps LINE yg comel ni..skrg dah x susah nk contact kwn2 yg kat oversea..even nk dpt update dr artist korea pun senang sbb ade official accounts kat LINE ni..dah la sticker die comel2 belaka..mmg favourite communication apps nurul la senang cite

Nurul Izzati
nurul.izt44@yahoo.com

dewi said...

Abah tak tepati janji..dia janji nak hadiahkan telefon bimbit kalau saya dapat keputusan SPM yang cemerlang tapi kenapa abah berat sebelah..sedangkan kakak saya boleh dapat hp walapun tidak mendapat keputusan yang cemerlang??
Semase jage opah sakit..telefon rumah tiada kredit..saya tiada telefon bimbit dan saya tak dapat hubungi orang utk minta bantuan..saya menjerit meminta tolong kepada jiran saya. Jiran yang bawa ke hospital. Nape sejak peristiwa tersebut baru abah bagi hp kepada saya. Kenapa hp tersebut tidak secanggih hp akak??
Tahun seterusnya, saya bekerja keras dan mengumpul duit. Hasil kerja keras saya, saya membeli sebuah telefon bimbit yang canggih daripada kakak saya. Saya rasa sangat berpuas hati. Saya akan merakam detik2 kenangan saya dengan family saya yang tercinta..termasuklah opah kesayangan saya. Saya akan telefon opah dan family bile saya jauh merantau. Setiap saat saya update gambar2 dengan orang sekeliling saya temasuk sahabat baik saya. Saya tersenyum sendiri tiap kali melihat gambar2 kenangan indah bersama opah tersayang. Tetapi kini hanya tinggal kenangan pada setiap kepingan gambar..Arwah opah telah kembali ke rahmatullah. Al-fatihah
Kisah saya kisah benar..saya rindukan opah saya. Doakan arwah opah berbahagia di dunia dan di akhirat. Semoga kuburnya dilapangkan dan segala urusannye di sane dipermudahkan. Amin. Terima kasih nokia..kau sentiasa dihatiku dan memudahkan urusanku selama ini. terima kasih nisa kay :)
DEWI KERINDUAN
ika_chocolate91@yahoo.com

Kyra D' said...

Assalamualaikum..
Hye kak Nisa...
(pengalaman saya tak menarik sangat pun,sekadar berkongsi)

Pengalaman pertama saya dengan NOKIA ialah sekitar tahun 2007,.Pada masa tu umur saya baru 12 tahun,darjah Enam..Di sekolah saya,sesiapa yang mempunyai telefon bimbit akan disanjung,dianggap kaya ,pastu jadi femes lar..wahhh…gituu…Ehem…akibat terlalu cemburu dengan rakan-rakan,saya pun buat lah permintaan kepada ibu bapa untuk mempunyai sebuah telefon bimbit.Pada asalnya,ibu bapa tidak memberikan,susah jugalah hendak memberi pelbagai alasan munasabah..Mengarang alasan jugalah pada masa tu..Cakap susah na contact rakan-rakanlah,nak contact ibu bapa..kalau sesat nanti tak tahu macam mana nak balik camner…???...(kdg-II x munasabah langsung alasan yang diberikan)..Ibu bapa saya bukan seorang yang kedekut,cuma mereka tak suka memanjakan anak-anak dengan kebendaan..kalau nak,usaha sendiri…tapi,pada masa tersebut saya pun saya mendapat 4A 1B dalam UPSR ,dengan kputusan tersebut,saya cuba ‘tawar-menawar ‘ dengan ibu bapa saya..Akhirnya dapat juga..tetapi,NOKIA 3310 jer yang dapat saya perolehi…Kemudian,di sekolah saya,sesiapa yang telefon bimbitnya mempunyai kamera menjadi tumpuan,kirenye dapat jadi retiss gitu…so,ketamakan mula menguasai diri saya..Pelbagai usaha saya buat untuk mendapat pula telefon bimbit berkamera dari ibu bapa sampai lah suatu hari terlintas di fikiran saya ‘kalau telefon bimbit nokia 3310 ni rosak,tentu mak ayah aku beli yang baru kan…hihihi’ ..pada masa tu,saya tengah ada di dalam bilik air,dan kebetulan telefon saya ada bersama dengan saya,saya pun dapat idea dan rendam handphone tu dalam air..perghhh..memey terbaek lar… after a while,handphone tu completely damaged..x leh on langsung..lalu saya tunjukkan pada ibu bapa saya dengan harapan dapat handphone baru yang mempunyai kamera..
Yupppp…selepas beberapa lame menunggu(masih dalam tahun tu jugak…) ..akhirnya saya mendapat telefon bimbit yang baru…tetapi…jeng..jeng..jenggg,,..ianya adalah sebua h NOKIA 3310 jugak….cume warna je yang berbeza…

Yeah… Saya sayang ibu bapa saya…Sampai sekarang ibu bapa saya tak tahu saya rendam handphone tu..
Sekian…

Nama: NORKHAIRANI TARIDI
E-mail: fussy_khayra@yahoo.com

Anonymous said...

Hai kak nisakay!

Assalamualaikum...

Pengalaman yang saya nk kongsikan ni ialah sewaktu saya berusia 12 tahun. Memandangkan saya ni ramai kakak so, kebiasaannya duludulu saya hanya dpt mewarisi hp 3310, drpd dorang setelah mereka menukar kpd hp yg baru. Sehinggalah saya berusia 14 tahun, keinginan utk mempunyai hp sendiri sgt membuak buak. Maka, langkah pertama saya ialah mengumpul duit di dlm tabung yg dibuat sendiri iaitu menggunakan bekas bedak johnson baby yg telah dikosongkan yg bersaiz kecil. Setelah tabung itu penuh, saya memecahkannya lalu mengajak ibu saya membeli hp NOKIA 1600. Sbenanye tk bnyk mane pn duit dlm tabung tu pastu pandailah saya bodek nk guna duit mak sikit. Sbb nk sgt dgn hp baru kn. Tknak yg warisan drpd kakak2 dah. Hehehe mengade. Waktu saya beli tu harga NOKIA 1600 RM230. Apa yang saya nk ckp, bila kita guna duit kita sendiri utk dapatkan something tu, benda tu akan lebih kita hargai. and yesss smpai sekarang pn saya masih menyimpan rapi hp NOKIA 1600 tu. Orang mntk mmg sy tk bagi sbb itu adalah hp pertama saya yg dibeli hasil simpanan wang dlm bekas kosong bedak jonhson baby. I LOVE MY NOKIA 1600! Hihi :D

Nama: ADIBAH DOLLAH
EMAIL: sasuke_ryuki@yahoo.com

P/S: SAYA TKDE BLOG HUHU SORRY

Leny said...

kerennnn,,,mahal lah harganyaa