Wednesday, January 23, 2013

NUFFNANG PREMIERE SCREENING – Hansel & Gretel

 

Assalamualaikum..

 

Hari ni alhamdulillah aku bahagia sekali bila berpeluang join event NUFFNANG yeahuuu! Lama dah rindu nak join event sobs sobs. Eh entry bahasa melayu kali ni? Heeee cuma malas nak memikir ayat dalam bahasa Inggeris hari ni. I is penat tahu?

 

hansel-and-gretel-21391438

Masa kecik-kecik mesti kite pernah baca buku cerita pasal dua kanak-kanak iaitu Hansel dan adiknye Gretel yang tersesat dalam hutan dan terjumpa rumah yang diperbuat daripada coklat, biskut dan gula-gula kan? And with a lil’ trick they manage to escape when they found that the old lady who owns the house was actually a witch kan? Tapi.. bukan Hansel & Gretel yang ni yang aku tengok tadi.

 

HG_HighRes-690x1024 

Pergghh betapa bergayanya Hansel & Gretel alaf baru ni kenzz! Tambah power dengan senjata membunuh ahli sihir woot woot ! Hansel & Gretel ditinggalkan dalam hutan, tanpa diketahui sebab sebenarnya. Mereka tersesat dan ditangkap oleh ahli sihir jijik lagi huduh di rumah gula-gula (candy house).

 

Keberanian Gretel telah menyelamatkan Hansel daripada “dimasak” oleh ahli sihir itu. Dan hidup mereka berubah sejak itu. Kedua beradik ini membesar sebagai pemburu ahli sihir yang terkenal. Sana sini mereka mencipta nama dan sejarah dengan memburu dan menumpaskan ahli sihir.

 

Tapi sampai di Augsburg, Hansel dan Gretel menghadapi masalah apabila syerif bandar tersebut berkeras untuk menggunakan cara tersendiri untuk menangkap ahli sihir. Syerif tu tak sedor bahawasanya ahli-ahli sihir yang duk menculik budak-budak kat bandar tu bukan ahli sihir biasa.

 

 

hansel-and-gretel-5

Fuhh dah lah cun, bergaya dengan senjata dan melawan ahli sihir pulak tu! Ini GRETEL, lakonan Gemma Arterton. Sebenarnya ada sejarah dan cerita disebalik pemburuan ahli sihir yang amat berkuasa ni. Pertemuan beliau dengan ahli sihir tersebut juga merupakan kunci kepada kisah silam mereka.

 

 

hansel-and-gretel-4

Hansel yang hensem aum aum ni lakonan Jeremy Renner. Tapi beliau takde 6 pack. Ehh? Pastu macam ade kencing manis jek sebab masa kecik-kecik tu ahli sihir huduh yang tangkap dia tu torture dia, suruh makan gula-gula banyak sangat. Herher. Pastu jatuh cinta dengan ahli sihir jugak. Berlawan pon hebat gak. Huahua!

 

 

HG-04024Rv4-jpg_155539

Apa yang aku boleh katakan, jalan cerita yang bagus, sebab memang ada twist dari kisah dongeng yang asal. Dan aksi berlawan yang hebat. Tapi memang tak boleh ditonton kanak-kanak la kot sebab muka ahli sihir memang amat huduh sampai aku pon tak sanggup tengok.. Dan aksi ganas yang keterlaluan jadi intipati filem.

 

Namun jalan ceritanya agak mudah dibaca dan kita sedikit sebanyak boleh predict apa yang bakal berlaku. Namun plot cerita yang pantas dan Hansel & Gretel sama-sama mengalahkan ahli sihir jahat di akhir filem. Namun semua itu tidak mudah kerana Gretel ditangkap oleh ahli sihir tu. Sebab.. ada sesuatu yang mereka perlukan dari Gretel.

 

Apa-apa pun filem yang agak bagus untuk tontonan korang semua di hujung minggu! Ehem ehem.. Khamis public holiday kan?? Boleh ler pkat ramai-ramai tengok movie ni okay? Herher.. movie HANSEL & GRETEL : WITCH HUNTERS akan mula ditayangkan di Malaysia bermula 24 Januari 2013 ini.

 

Sekali lagi terima kasih tak terhingga kepada NUFFNANG sebab memilih aku sebagai salah satu blogger bertuah untuk menyertai premiere screening kali ini yeahuuu!! Lain kali aku nak join lagi! Herherher… Thanks! Adios!

 

 

XOXO

12 comments :

Nazrul Ashraff said...

perghhh. okay. nak tengok!!

Bui Junaidi said...

WAH,X SABAR NK TGGU CERITA NI..CONFEM PENUH PANGGUNG NNT..HUHU

Seneorita Baharin said...

macam best ja citer neh...kena tengok nehh...hee..thx 4 da review dear :)

alyn amalyn said...

terbaik la kak nisa, dipilih oleh nuffnang plak tu..:)

Aftha Yushiro said...

sumpah best jom Kay tengok sama-sama movie tu lol :D

Hidayah Zulkefli said...

wahh... bertuahnya kak Nisa dapat pergi premiere screening!!
Macam best je movie ni. Nak tengok jugaklah

Hanida Moss said...

Alaaaa Nisa.. kite pun join benda tu tp x terpilih.. sobss!

next time nak join lagi, tak kira.. akan join smpi dapat. hehe!

btw, congrats Nisa! :)

http://hanidamoss.blogspot.com/ thanksss :D

GaRy™ said...

perghh... macam setail je.. huhuhu..

Syaifuddin Alias said...

wah3...cerita ni nampak best sgt

Nisa Kay said...

@Syaifuddin Alias
@GaRy™

@Hidayah Zulkefli

@Aftha Yushiro

@Seneorita Baharin

@Bui Junaidi


tengok ramai-ramaiiiii yee :)

Nisa Kay said...

@Hanida Moss

xpe.. join je lagi.. usaha tangga kejayaan.. goodluck :)

Syaifuddin Alias said...

mestilah kak oii..nak review..keh3...