Wednesday, December 19, 2012

Cara menangani marah.

 

Assalamualaikum semua…

 

03b-angry_kids

 

Bila tiba musim-musim nak habis semester, semua assignments kena siap cepat, kena submit sebelum deadline dan sebagainya… Selain daripada study, banyak jugak faktor-faktor luaran yang membuatkan kita menjadi sangat sensitif dan rase asyik nak mengamuk aje.. Sikit-sikit marah.. sikit-sikit melenting…

 

Sifat marah ini amatlah tidak baik ye tuan-tuan puan-puan. Bila kita marah, kita akan bergaduh dengan orang sekeliling kita. Bila kita memusuhi orang sekeliling kita, syaitan akan bersorak-sorai sebab dia dah berjaya pecah-belahkan umat Islam. Kadang-kadang orang sekeliling tak buat ape sangat pun, tapi bila iman kita tak kukuh, benda kecik pun boleh jadi besar.

 

Maka semua pembacaku, dan juga untuk peringatan diri sendiri jugak.. marilah kita sama-sama hindari marah… Ye memang susah.. aku tahu, even aku yang panas baran dan sensitif ni pun amat susah nak kawal kemarahan. Tapi alhamdulillah ada sesetengah benda yang aku masih boleh kawal bila rasa nak marah… Walaupun benda tu nampak kecik dan tidak bawak perubahan yang besar, but AT LEAST kita cuba okay. So try take the FIRST STEP!

 

SEDIKIT PERKONGSIAN UNTUK SEMUA… DAN JUGA UNTUK PERINGATAN DIRI SENDIRI :



Sayyidatina Aisyah menceritakan;


"Rasulullah صلى الله عليه وسلم pernah datang kepadaku ketika aku sedang amat marah. Lalu Baginda صلى الله عليه وسلم memegang batang hidungku & menggosok²kannya. Kemudian Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda; "Wahai U'waiyyish (nama timangan Aisyah)! Ucapkanlah;
اللهم اغْفِرْ لِيْ ذَنْبِيْ وَأَذْهِبْ غَيْظَ قَلْبِيْ وَأَجِرْنِيْ مِنَ الشَّيْطَانِ


Allahummaghfirli zanbi, wa azhib ghaizho qalbi, wa ajirni minassyaitan.


(Ya Allah, ya Tuhanku. Ampunilah aku dari dosa²ku, hilangkanlah kemarahan hatiku & selamatkanlah aku dari syaitan).


~ Riwayat Ibnus Sunni رحمه الله.

xoxo.

12 comments :

MisEyz BLurz said...

Alhamdulillah..entri terbaik..boleh nie bagi redakan marah..ehhee..tkasih^_^

Nieyxzha Hassan said...

Nieza kalau nak marah..tarik nafas dalam-dalam..pastu lompat-lompat..hehehe..

leylariff said...

tme kseh ustazah coz share tips niey..hehe

ain soofiyah said...

marah itu datang daripada syaitan

Katak Comel said...

mrh2 ni bole wat kte cpt tua..
btoi kn owner blog yg comey???

Cik Cahaya Kasih Ilahi said...

as salam. perkongsian yang sangat3x bagus. terima kasih kak nisa. memang sedang dalam masalah itu. Alhamdulilah. moga Allah redha. :)

Ayu azmir said...

geram jangan engkau geram... geram geram.... sabar tau....

The Miss Era said...

Comelnya nabi buat camtu kat aisyah. =) anyway a good tips !

Nurul Ainaa said...

thanks sis for sharing this.. :)

sohoque said...

ambil wudhuk juga mampu meredakan kemarahan

habibah said...

astaghfirulla al azim....smoge aq dpt brsbr dgn sume ujian yg dtg dlm hidpku ...aminnnnnn...thnx nisa ats ingatannya sbb sbgai sorg mnusia... kdg2 aq leka msih ade ag org yg mnyayngi aq diskeliling aq....

ara rara said...

ambik wujud pun dah lega.
(: