Monday, October 29, 2012

'Sedekah itu dapat menutup 70 ribu kejahatan

 

[PERKONGSIAN BERSAMA - KISAH INI SEKADAR PERINGATAN BUAT DIRI SENDIRI DAN SEMOGA MEMBAWA MANFAAT KEPADA YANG MEMBACA.. INSHAALLAH…]

 

Assalammualaikum wbt..


Pada suatu hari, ketika sepasang suami isteri duduk makan. Diruang tamu, datang seorang pengemis berpakaian lusuh meminta belas kasihan mereka. ''Tolonglah encik, saya lapar, sejak semalam tidak menjamah sesuap nasi.'' Dengan muka bengis, si suami sambil menjeling isteri yang cantik terus menghalau dan menengking si pengemis itu. Dalam hatinya berkata, ''Aku membina perniagaan hingga berjaya bukan untuk orang lain, tapi untuk diri dan keluargaku.'' Si isteri tidak dapat berbuat apa-apa dengan sikap suaminya walaupun dalam hatinya ada niat untuk bersedekah.

 


Beberapa tahun kemudian, perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia terus menceraikan isterinya kerana tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya. Setahun kemudian, isterinya yang masih cantik itu berkahwin pula dengan lelaki lain. Pada suatu hari, sedang si isteri dan suami barunya mengadap makanan, tiba-tiba seorang pengemis mengetuk pintu sambil meminta belas kasihan. Mendengar rayuan pengemis itu, si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi berlaukkan seperti yang mereka makan. Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis, si isteri menangkup muka sambil menangis.

 


Si isteri mengadu, si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suaminya yang dulu pernah menengking seorang pengemis. Suami yang baru itu menjawab dengan tenang: ''Demi Allah, akulah pengemis yang dihalau dan ditengking itu.

 


Rasullullah S.A.W bersabda: ''Sedekah itu dapat menutup 70ribu kejahatan''.

 


Anas Malik pula meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad S.A.W ada bersabda yang bermaksud: ''Barang siapa mempunyai harta, maka bersedekahlah dia dengan kekayaanmu. Barang siapa yang mempunyai ilmu, maka sedekahlah dengan ilmunya dan barang siapa yang mempunyai tenaga bersedekahlah dengan tenaganya''.

 

 

~Renung-renungkan…~


11 comments:

 1. sbyk mana pun kita sedekah...apa yg lbh pntg niat kita..

  ReplyDelete
 2. Subhanallah...sesungguhnya setiap apa yang terjadi atas kekuasaan Allah jua. Semoga kita terlindung dari sifat bongkak dan takbur.

  ReplyDelete
 3. bersedekahlah..sekadar renungan..

  ReplyDelete
 4. Subhanallah! Sesungguhnya kuasa Allah SWT tu tersangat lah besar.

  ReplyDelete
 5. subhanallah.. jgn kita pernah meninggi diri dengan kekayaan dunia

  ReplyDelete
 6. subhanallah.. Allah itu maha Adil...

  ReplyDelete
 7. Selagi kita mampu .. InsyaAllah ..
  Tq for the sharing Nisa :)

  ReplyDelete

TINGGALKAN KOMEN ANDA, PLEASE!

Copyright © Nisa Kay