Wednesday, October 31, 2012

Jom shopping yang murah-murah saje !!

 

Assalamualaikum…

 

Wah wahh kemain lagi aku duk update pasal shopping je memanjang kann.. Maklumlah, aku sebagai seorang manusia yang suka shopping secara online ni, memang ada habit suka search online shop apa lagi yang best.. Bila aku jumpa online shop yang best aku share pulak dengan korang kat sini. Hohoo..

 

425106_396202870427856_1714247960_n

BLOG :
http://www.murah-saje.blogspot.com/

FACEBOOK PAGE :
https://www.facebook.com/pages/Runcit-dan-Borong-di-MurahSaje/143847728996706

 

 

Dan online shop pilihan aku kali ini ialah.. MURAH SAJE !! Haaa kan aku dah tulis kat tajuk entry tu, jom shopping yang murah-murah saje?? Hohohooo.. Zaman sekarang ni banyak sangat dah online shop, janji korang pandai pilih online shop mana yang korang nak shopping ye…

 

photo (1)

Ehemm ehemmm kite nak jugak share dress kita dari MURAH SAJE niii… Kuning gituu… Warna dia macam kuning mustard, but bright sikit dari mustard. Ada details reben-reben gitu haaa, so dress ni takdelah plain sangat kan.. Kat bahagian skirt nye pulak ada jahitan yang memberi ilusi kain ni kembang. But actually kainnye memang kembang pun..

 

 

photo*Muka terpaksa censored sebab gelak tak hengat dan mencacatkan gambar*

Bila berjalan pakai dress ni fuhhh serius macam princess !! Hahaha kemain aku berangan kan :p Kainnya memang flare bila ditiup angin fiuhhhh fiuhhh. Hahahaaa… so aku tak rasa rimas la. Aku tak suka maxi dress yang “melekat” kat badan ala-ala baju Saloma dulu-dulu. Aku suka kain skirt kembang-kembang hikss..

 

 

photo (2)

Macam princess tak kite? HAKHAKHAKK.. Ohh ye, untuk sleeveless maxi dress memang aku suka pakai dengan cardigan. Sebab kalau pakai inner nanti nampak la bentuk lengan bahu sume. Errr yout got what I mean? Hihiii… Apa-apa pun meh usha apa lagi jang best kat online shop MURAH SAJE ni..

 

 

68295_427406677321227_948358897_n

THE PEPLUM DRESS – Haaa sekarang popular kan style peplum ni?? A-must-have piece in your wardrobe girls !!!

 

 

404049_423120691083159_856650724_n

CARDIGAN ALAISYA – Haaa aku memang sukakan outerwear (jaket / cardigan) sebab boleh match dengan banyak dress and shirts ! Beli beli beli!! Hahahahaa…

 

 

Haaa pendek kata banyak lagi lah barangan yang memang murah-murah sajeee dari online shop ni! Harga berpatutan dan mengikut perkembangan fesyen semasa… Apa lagi, jom lah ramai-ramai cuci mata kat online shop ni :

 

BLOG :
http://www.murah-saje.blogspot.com/

FACEBOOK PAGE :
https://www.facebook.com/pages/Runcit-dan-Borong-di-MurahSaje/143847728996706

 

 

~Happy shopping~


Read More»

Monday, October 29, 2012

'Sedekah itu dapat menutup 70 ribu kejahatan

 

[PERKONGSIAN BERSAMA - KISAH INI SEKADAR PERINGATAN BUAT DIRI SENDIRI DAN SEMOGA MEMBAWA MANFAAT KEPADA YANG MEMBACA.. INSHAALLAH…]

 

Assalammualaikum wbt..


Pada suatu hari, ketika sepasang suami isteri duduk makan. Diruang tamu, datang seorang pengemis berpakaian lusuh meminta belas kasihan mereka. ''Tolonglah encik, saya lapar, sejak semalam tidak menjamah sesuap nasi.'' Dengan muka bengis, si suami sambil menjeling isteri yang cantik terus menghalau dan menengking si pengemis itu. Dalam hatinya berkata, ''Aku membina perniagaan hingga berjaya bukan untuk orang lain, tapi untuk diri dan keluargaku.'' Si isteri tidak dapat berbuat apa-apa dengan sikap suaminya walaupun dalam hatinya ada niat untuk bersedekah.

 


Beberapa tahun kemudian, perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia terus menceraikan isterinya kerana tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya. Setahun kemudian, isterinya yang masih cantik itu berkahwin pula dengan lelaki lain. Pada suatu hari, sedang si isteri dan suami barunya mengadap makanan, tiba-tiba seorang pengemis mengetuk pintu sambil meminta belas kasihan. Mendengar rayuan pengemis itu, si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi berlaukkan seperti yang mereka makan. Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis, si isteri menangkup muka sambil menangis.

 


Si isteri mengadu, si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suaminya yang dulu pernah menengking seorang pengemis. Suami yang baru itu menjawab dengan tenang: ''Demi Allah, akulah pengemis yang dihalau dan ditengking itu.

 


Rasullullah S.A.W bersabda: ''Sedekah itu dapat menutup 70ribu kejahatan''.

 


Anas Malik pula meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad S.A.W ada bersabda yang bermaksud: ''Barang siapa mempunyai harta, maka bersedekahlah dia dengan kekayaanmu. Barang siapa yang mempunyai ilmu, maka sedekahlah dengan ilmunya dan barang siapa yang mempunyai tenaga bersedekahlah dengan tenaganya''.

 

 

~Renung-renungkan…~


Read More»

Saturday, October 27, 2012

PHOTOSHOOT – Pre Konvokesyen UNISEL 2012

 

Assalamualaikum…

 

Alhamdulillah lebih kurang dua minggu lalu aku telah selamat menjalani upacara konvokesyen untuk diploma aku. Walaupun aku berada atas pentas dan menerima sijil diploma aku hanya untuk beberapa saat cuma, namun aku harap momen itu menjadi kenangan indah buat mak abah aku, insan-insan yang telah menyokong aku dan berjasa besar kepada aku.

 

Entry kali ni aku nak share pasal photoshoot pre-konvo kami.. Mungkin bagi sesetengah orang, photoshoot pre-konvo ni tak perlu.. Tapi bagi aku, dah alang-alang akan berkumpul dengan kawan-kawan, so aku nak adakan photoshoot dengan kawan-kawan supaya memori ini kekal selamanya.. cewahhh…

 

IMGP1420

Ohh ye. photoshoot ini turut dijayakan oleh sahabat aku yang sangat baik iaitu Syam dari CREATIVEHEART PHOTOGRAPHY dan rakannya Admal dari KUGAIRAH PHOTOGRAPHY. Thank weh koranggg!! Heheheee…. Dan dalam gambar inilah kawan-kawan aku yang ber-photoshoot bersama-sama aku. Ada dua orang rakan yang tak dapat join shoot :(

 

 

IMGP1473

So kami telah bergambar di sekitar UNISEL kampus Shah Alam, tempat kami menimba ilmu sehingga tamat diploma. Mulanya aku plan nak shoot kat beberapa tempat kami selalu lepak masa zaman study siploma dulu, macam kat UNISEL, kat dataran, iCity dan tasik Shah Alam.. Tapi hujan pulak. So kami decide nak shoot dalam area UNISEL aje..

 

 

IMGP1477

So… bila dah dalam UNISEL Shah Alam, tema pre-konvo photoshoot kami bertukar kepada tema “Mengimbau Zaman Belajar”. Maka kami duk la snap snap picture kat dalam kelas. Ye, memang kelas kami tak gah dan canggih macam kelas universiti lain, tapi yang penting kat sini kami MENIMBA ILMU..

 

 

IMGP1482

Heee gambor lens fish eye from Admal.

 

IMGP1530

Jom bergaya dengan jubah! Depan fakulti kami.. FACULTY OF COMMUNICATION AND MEDIA !!

 

IMGP1535

Le gegurlsss..

 

IMGP1659

Mulanya berangan nak bergolek kat padang, tapi hujan pulak.. maka bergolek dalam lecture hall pon bolehhh. Hahahahahaa….

 

IMGP1646

One more fish eye lens picture by KUGAIRAH PHOTOGRAPHY.

 

 

IMGP1581

Le friends. You guys are my strength sepanjang 3 tahun study diploma.. Gaduh baik, jalan-jalan, makan-makan, buat assignment.. semua dengan korang. Banyak kot kenangan manis *sebak* Aku akan merindui sangat sangat zaman study diploma. Zaman yang sangat best!

 

Kalau aku taip kat sini kenangan dengan korang, mesti sampai esok pun tak habis kot.. Jatuh bangun aku, suka duka aku, korang tetap dengan aku.. and SAHABAT (you know who you are), aku susah nak start over tanpa ko sebab ko banyak gila bagi semangat and tolong aku selama ni. Tapi ada hikmah di sebalik perpisahan ni… Allah Maha Mengasihi hamba-hambaNYA.. moga kita sama-sama dapat berjaya di tempat baru pula.

 

Dan I will miss UNISEL so much.. Lantaklah story apa nak keluar pasal universiti ni… But let me tell ya students.. Walau kat mana pun korang, korang nak gagal atau berjaya semua terletak pada diri korang! Korang yang decide. Kalau lecturer dah mengajar bersungguh-sungguh pun tapi kalau kita sendiri yang tak berusaha, macam mana nak success ye dak? So renung-renungkan… Jumpa di entry konvokesyen aku nanti. Kbai.

 

Special thanks to Syam dari CREATIVEHEART PHOTOGRAPHY dan rakannya Admal dari KUGAIRAH PHOTOGRAPHY.

 

 

~NisaKay~


Read More»

Wednesday, October 24, 2012

Could you please… LISTEN?

 

Assalamualaikum…

 

image

Penyampai / pengacara seringkali dianggap satu tugas mudah. Namun bagi yang benar-benar ingin melakukannya, ia bukan semudah disangka.

 

KLIK DI SINI UNTUK KISAHKU YANG SELANJUTNYA

 

~Nisa Kay~


Read More»

Tuesday, October 23, 2012

Pretty pretty pop pop !

 

Assalamualaikum…

 

Ehemm ehemm.. sejak seminggu dua ni.. dapat ku rasakan tapak tangan kanan amat lah gatal. Bukan gatal kena jangkitan kuman ke apa, tapi bak kata orang tua-tua, gatal tapak tangan kanan ni petanda nak dapat rezeki.. Ewahhh!!

 

Mungkinkah kerana duit PTPTN dah nak masuk tak lama lagi? Ewahhhh! Hahahaha… Ohh ye, sebut pasal duit ni kan.. aku bukanlah berduit sepanjang masa… tapi aku ni tengah takde duit pun nafsu shopping membara-bara ! Hahaha tak sedar diri betollah lah.. Dan pada yang suka online shopping ni bolehlah usha satu online shop best niii…

 

banner 1

BLOG
http://pr3ttypop.blogspot.com/

FB FANPAGE :
https://www.facebook.com/pages/saya-punya-shawl-/242673453693

 

 

Ahha…. kebetulan pulak online shop ni kepunyaan kakak kepada kawan yang aku kenali dari sekolah menengah lagi… Online shop beliau ni mengetengahkan baju-baju yang fesyen nye berlainan dari online shop lain. Ada juga item-item yang cantik-cantik dan unik!

 

IMG_1434-horz

Ini pulak antara koleksi terbaru dari Pretty Pop ni.. Padanan colour block yang menyerlah pasti menambat hati penggemar fesyen sekalian.. Cewahhh! Ayat dah mengalahkan majalah ni haaa…

 

T2zxWOXjRXXXXXXXXX_!!96216586

PEPLUM!! Memang tengah hot hangat panas di pasaran kan sekarang ni kan? Cantik sangat dipakai dengan skinny atau padankan dengan maxi skirt untuk jadikan dia ala-ala peplum kurung gittewww…

 

T2Yu9DXXVbXXXXXXXX_!!96216586

 

Woahhh banyak pilihan warna lah peplum yang dijual kat Pretty Pop niii!! Herherr ape lagiii.. rembat la cepattt.. Boleh gayakan ke majlis-majlis dan pelbagai acara. Sesuai sangat dan meletopss gituuu…. Apa lagi? Terjah laa Pretty Pop  yuhuuu!!

 

 

BLOG
http://pr3ttypop.blogspot.com/

FB FANPAGE :
https://www.facebook.com/pages/saya-punya-shawl-/242673453693

 

 

 

~HAPPY SHOPPING~


Read More»

Monday, October 15, 2012

Alumni UNISEL 2012

 

Assalamualaikum..

 

DSC_8178

 

Alhamdulillah syukur Ya Allah !! Syukur yang teramat sangat sangat!! Segala puji bagi Allah SWT yang mengizinkan segala yang manis berlaku ke atas ku. Segala syukur aku panjatkan kepada Yang Maha Pemurah lagi Maha Menyayangi atas segala rezeki yang dilimpahkan kepada aku hambaMU yang hina dina ini…

 

Segalanya sudah selamat berlangsung. Majlis konvokesyen UNISEL Sidang ke-7. Sesi konvokesyen aku berlangsung pada 14 Oktober 2012, 2.00 petang. Di sebalik segala ujian yang Allah turunkan, terselit kemanisan yang teramat sangat, yang sungguh aku hargai.

 

Setelah 3 tahun diploma, akhirnya majlis konvokesyen berlangsung dan mak dan abah dapat menyaksikan aku melangkah naik ke pentas gah itu. Walaupun ia berlangsung seketika cuma, namun aku harap mak dan abah bangga dengan aku, inshaAllah :”)

 

Terima kasih kepada ALLAH.. Kepada mak abah.. kepada saudara mara, para pensyarah, sahabat handai dan setiap individu yang telah membantu dan menyumbang sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam perjalanan aku menghabiskan diploma di UNIVERSITI SELANGOR.

 

Dan semoga perjalanan aku menyambung degree di universiti baru dapat aku jalani dengan baik dan penuh kemanisan hidup seorang student. InshaAllah…

 

 

-NisaKay-


Read More»

Monday, October 8, 2012

Kain cotton cun melecun dari CLASSY COTTON !!

 

Assalamualaikum semua…

 

Dalam pada aku sedang menghuru-harakan diri menyiapkan assignment yang berlambak-lambak, persiapan untuk majlis konvokesyen di UNISEL tak lama lagi, aku jugak tengah memikirkan tentang baju kurung baru untuk raya haji akan datang ni..

 

Well, kalau korang tak nak beli baju baru sebab dah banyak baju kurung, tu terpulang kat korang laa.. As for me, aku memang takde sangat baju kurung dalam almari aku. Kalau aku beli kain and buat baju kurung, bukan boleh pakai untuk raya haji semata-mata, tapi boleh jugak dibuat pakai pergi kelas ye dak??

 

cotton1

Bagi yang menyukai kain cotton, atau korang yang takde idea lagi nak buat baju kurung apa, meh sini mari rapat mari dekat kita usha kain cotton yang cantik-cantik dari CLASSY COTTON !!! Haaa kain cotton merupakan antara pilihan ramai sebab kain cotton ada corak-corak yang cantik, berkualiti dan look vintage gituuu…

 

cotton2

Ehemm ehemmm ni lah kain cotton yang akan aku pakai untuk raya haji nanti.. InshaAllah, kalau sempat siap akan ku pakai lah kan. Kalau tak, aku boleh buat pakai untuk pergi kelas nanti. Hikhik… motif floral vintage menjadi pilihan kalbu sebab aku takde lagi baju kurung cotton yang ade corak bunga-bunga camni. Yang penting.. PINKKK!!!

 

 

cotton1-tile

Haaa ini adalah antara kain-kain cotton terbaru yang ade di CLASSY COTTON ! Cantik-cantik sebab banyak warna yang menyerlah, menarik dan motif yang unik dan tersendiri! Wahhh meh la beli kain cotton niiii… konfem menyerlah dan gempak habis !

 

 

cotton4-tile

Kebanyakan kain cotton yang dijual di facebook CLASSY COTTON terdiri daripada English Cotton yang berkualiti tinggi. Ada juga pilihan Japanese Cotton.. Haa itu korang kena tengok sendiri kat page CLASSY COTTON  okayy??

 

Banyak betul pilihan yang cantik-cantikkk. Korang hanya perlu like page CLASSY COTTON dan usha lah sampai anda jumpa kain cotton yang anda berkenan yee… Haa pada yang nak buat baju raya haji tu cepat-cepat lah beli, boleh hantar cepat kat tukang jahit. Kang lambat-lambat kang, ada yang tak berbaju baru? Haaa tak dapek den nak nolong… HikhiK..

 

Facebook page :CLASSY COTTON

 

 

Happy shopping! XOXO.


Read More»

Sunday, October 7, 2012

Jom ramai-ramai ke event MOSLEMA IN STYLE !!

 

Assalamualaikum..

 

Yeahhh dalam pada assignment yang kian menggunung, tak lupa juga aku nak kongsi dengan para pembaca blog, terutamanya kepada hijabi-star di luar sana! Ada event best untuk kita semua hadiri tau! Aku tengok tentative pun macam wow best ni best niii!! Korang korang meh tengok sini !

 

http://www.moslemainstyle.com

mis1

Event khas untuk WANITA SAHAJA ini akan berlangsung di PWTC, Kuala Lumpur pada 13 Oktober 2012. Acara berlangsung dari jam 2 hingga 6 petang ya! Satu acara peragaan busana muslimah akan diadakan. Peragaan akan melibatkan beberapa online shop yang menjual busana muslimah yang cun cun !! Girlssss you don’t wanna miss it, like seriously !!!

 

Penampilan khas oleh selebriti muslimah seperti – Natasha Hudson, Heliza Helmi, Yatt Hamzah, Noryn Aziz, Diana Aziz dan Farah Asyikin.. Nak jumpa blogger femes ames? Jom jom maybe korang boleh jumpa jugak dengan Fatin Liyana, Yuyu Zulaikha, Maria Elena, Cik Epal, Ida & Ina Mansor serta Ami Schaheera. Harga tiket termasuk dengan goodie bag dan hi-tea tau! Best best!!

 

 

mis3

Selain daripada fashion show tadi, satu bengkel hijab juga akan diadakan. Haaa korang boleh lah belajar dan tengok live tutorial cara-cara menggayakan hijab dengan stailo sekali. Dalam pada nak stailo tu tak lupa juga menutup aurat ye dak??

 

 

mis2

Acara tak berhenti di situ sahaja. Pada 14 Oktober, korang masih boleh datang untuk Grooming Class dengan image consultant yang diiktiraf iaitu Sara Hata. Wahh jadilah muslimah yang berketrampilan okay!!

 

mis4

Anda nak keluar tapi takut tak sempat nak berias? Jom jom datang make over workshop! Anda akan belajar cara-cara nak make over wajah dalam masa 15 minit sahaja! Make over mudah untuk membuat wajah kelihatan segar berseri untuk keluar. Bukan nye nak suruh mekap tebal-tebal macam anak patung okay!

 

Haa apa lagi? Jangan lupa ajak ramai-ramai kawan-kawan pergi event ni! Tiket untuk seorang bagi event fashion show berharga RM100. Kalau beli 5 tiket akan dapat harga RM450, manakala kalau beli 10 tiket akan dapat harga istimewa RM750 ajeee !! Jom jom beli tiket sekali dengan kawan-kawan !

 

Untuk slot Bengkel Hijab bersama Anizon, Grooming Class with Sara Hata, dan Make Over by Mea Sukri, harga tiket masing-masing adalah RM60. Untuk maklumat lanjut dan pembelian tiket, boleh ke link di bawah :

http://www.moslemainstyle.com

 

 

 

 

XOXO

Psstttt Nisa mungkin akan pergi event ni jugak ;)


Read More»

Thursday, October 4, 2012

Candy Buffet

 

Assalamualaikum…

 

Dah berhabuk dikit dah blog aku ni nampaknya? Biasalah sebagai student aku takde masa 24 jam untuk mengadap laptop dan menaip entry berkualiti untuk anda semua. Jika sempat, aku suka share info menarik dan berguna untuk aku dan untuk semua yang membaca inshaAllah…

 

Dua tiga hari ni kemain tau orang cari pasal candy buffet atau dalam bahasa melayunya kita panggil set hidangan manisan. Ehhh betul ke translation aku tu? Aku tibai je. Ahhh pedulikan. Herherherr…

 

candy_buffet_upper_tier_view_large

Ini gambor dari pakcik Google. Apa yang aku faham candy buffet ni seakan menjadi trend di majlis-majlis perkahwinan masa kini ewahhh! Satu meja akan dikhaskan untuk hidangan manisan sahaja seperti gula-gula, coklat, cupcakes, kek, sumi jelly, strawberry celup coklat, marshmallow  dan paling terkini macarons (sejenis manisan Perancis).

 

Nampaknya semakin ramai bakal-bakal pengantin berminat nak buat candy buffet di majlis perkahwinan mereka. Yang aku pasti, kalau aku nampak macarons, aku serbu dulu. Muehehehe.. candy buffet semestinya menjadi perhatian budak-budak dan semua yang meminati makanan yang manis-manis macam ni.

 

candy1

Ini adalah salah satu contoh candy buffet yang simple. Aku nampak kawan aku duk promote baik punya kat facebook. So alang-alang aku tengah ada mood nak menaip meraban pasal candy buffet ni, ada baiknya aku promote sekali CHIRPY CAKE yang ada menyediakan perkhidmatan menyediakan candy buffet di majlis-majlis. CHIRPY CAKE jugak ade jual macam-macam, pergi sana usha.

 

 

theweddingheaven yahoo com

Satu lagi contoh candy buffet. Yang ini dari THE WEDDING HEAVEN. Wah wahh serba pink gitu. Customer boleh jugak mintak candy buffet ni ada tema-tema kot. Contohnya kalau warna tema majlis anda biru ke, putih ke, boleh lah kot request nak warna serupa. Pergi usha THE WEDDING HEAVEN jugak okay?

 

 

candy3

Yang ini pulak gambar candy buffet dari SOMETHING SWEET BY MIMI. Ini adalah candy buffet untuk majlis TV3 Wanita Inspirasiku Brand Launch. Haaa nampak tak candy buffet ni bukan saja jadi trend di majlis-majlis perkahwinan, tapi sesuai untuk sebarang jenis majlis seperti majlis hari jadi, majlis tunang, majlis pelancaran, majlis makan malam dan banyak lagi.

 

 

cups-tile

Ehemmm ehemmm aku pon tengah feeling-feeling nak buat majlis minum petang atau sambutan hari jadi, lepas tu ada cupcakes, macarons, mini pavlova warna pink dalam candy buffet aku! Tak lupa strawberry cicah coklat. Aummmm. Sodappp! Hahaha…

 

Tapi berangan je lah dulu ye.. Takdok duit dan takdok keje nak buat majlis tetibe je. Hahaha.. Buat candy buffet untuk slumber party dalam bilik hostel boleh ke dak? Agak-agak boleh tak? Muahahahaa… Kbai. Take care and much love.

 

 

XOXO


Read More»

Tuesday, October 2, 2012

PERKONGSIAN - 13 Perkara Yang Wanita Solehah Perlu Jaga

 

Assalamualaikum…

 

solehah

13 Perkara Yang Wanita Solehah Perlu Jaga


1. Bulu kening.
Menurut Bukhari, Rasullulah s.a.w. melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening – Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.


2. Kaki (tumit kaki) semacam hantu loceng.
Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.
Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan atau melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng, sama juga seperti pelacur di zaman jahiliyah.


3. Wangian
Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal, kata orang sekarang hidong belang – Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.


4. Dada.
Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.


5. Gigi.
Rasullulah s.a.w. melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah s.w.t. – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.


6. Muka dan leher.
Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasanmu seperti orang jahilliah yang dahulu.
Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.


7. Muka dan Tangan.
Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah s.a.w. dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah s.a.w:
“Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja,” – Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

 

nisa


8. Tangan.
Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya – Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.


9. Mata.
Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.
Sabda Nabi Muhamad s.a.w;
“Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram,” – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.


10. Mulut (suara).
Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik – Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.
Sabda Rasulullah s.a.w;
“Sesungguhnya akan ada umatku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah SWT. akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi,” – Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.


11. Kemaluan.
Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.
Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan menta'ati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya – Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.
Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah SWT. – Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.


12. Pakaian.
Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah s.w.t. akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.


Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud:
“Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.


Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya,” – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.
Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

 

 

FULL CREDIT TO : http://www.iluvislam.com/

 

Sekadar perkongsian untuk pengetahuan bersama. Info yang baik kita sebar-sebarkanlah. Untuk peringatan kepada diri sendiri juga. InshaAllah. Walau sedikit pun perubahan dalam diri kita, namun kuatkanlah hati agar dapat istiqamah dalam amalan tersebut…

 

Namun nak berubah ke arah lebih baik itu tidak mudah. Allah akan menguji kita untuk menjadikan kita insan yang kuat dan tabah menghadapi cabaran dalam dunia yang penuh godaan ini. Aku pun bukan orang yang baik sangat, maka di sini, di blog inilah ruang tempat saya meletakkan peringatan kepada diri sendiri, di samping berkongsi kebaikan dengan semua pembaca.. inshaAllah.


Read More»

Copyright © Nisa Kay