Monday, July 9, 2012

KEMBARA MEDIA FOTOGRAFI PERAK – Part 2

 

Assalamualaikum..

 

Entry di PART 1 dah pun menceritakan apa tu Kembara Media Fotografi ni, dan juga bercerita tentang lokasi pertama yang kami lawati di negeri Perak ni. Ambuii kemain dah macam ayat dalam buku teks pulak. Skema nye ku rasakan. Nak tahu pasal Hutan Lipur Kuala Woh boleh baca Part 1 ye..

 

Part ni pulak bercerita pasal Jeti Lumut, dan pengalaman aku pertama kali naik feri untuk menuju ke sebuah pulau. Yaa… banyak perkara yang PERTAMA KALI dalam hidup aku ketika trip ke Perak ni.

 

DSC_0526

BAIKLAH! Lepas makan-makan di Manjung, kami serombongan (err?) menuju ke Jeti Lumut untuk mengejar feri ke destinasi utama kami di negeri Perak iaitu Pulau Pangkor. Haaa PERTAMA KALI jugaklah aku merasa pengalaman nak berkejar dengan feri! Haahaa..

 

Bukan apa, feri-feri yang membawa penumpang ke Pulau Pangkor ni ada jadualnya, so kalau taknak terlepas ferry trip silalah berada di Jeti ni tepat pada waktu ye… Kalau tak silap jarak antara satu-satu perjalanan tu agak jauh. So kalau taknak terlepas feri dan menunggu lama untuk next trip ke Pangkor, maka silalah sampai awal.

 

DSC_0528

Belum jejak kaki atas pulau lagi dan diselamat-datangkan (err?) ke Pulau Pangkor. Hahaha fail betol entry aku kali ni, banyak betul perkataan “asing” yang aku rekacipta sukahati. Huahuaa lantakk!! So kat jeti ni, Alhamdulillah kami sampai awal sikit dari jadual perjalanan feri. So ada masa nak membelek peta Pulau Pangkor..

 

DSC_0535

Suasana normal di sesebuah jeti. Aku je yang jakun sebab tak rajin tengok suasana kat jeti macam ni kan. Ye lah duk Shah Alam nampak bas Rapid KL dan teksi je hari-hari. Mana rajin nampak bot-bot nelayan ni semua! Harharharr~

 

DSC_0536

Inilah feri yang akan kami naiki.. Sekumpulan pelancong dari negara China (berdasarkan bahasa mereka) juga akan mengambil trip yang sama dengan kami untuk ke Pulau Pangkor.

 

DSC_0538

Perasaan? BERDEBAR hokayh! PERTAMA KALI aku naik feri woi! Pertama kaliiii! Okay nampak tak kejakunan teramat di situ? Oleh kerana pertama kali nak naik feri, haruslah bergambar kat pintu masuk dulu tanpa mempedulikan orang lain yang dah beratur nak naik feri =.=”

 

DSC_0543

Kami dapat tempat duduk bahagian bawah. Erkkk bau agak kepam-kepam. Adat la tu kan suasana atas laut. Err… Maka untuk dapat udara segar aku ikut kengkawan naik ke bahadian bumbung feri di mana ramai manusia sedang bersantai..

 

DSC_0546

Ini muka jakun bercampur dengan muka berdebor bercampur dengan muka takut sebab pertama kali naik feri! Bunyi enjin yang kuat dan angin kuat buat aku bertambah berdebar berdiri atas dek feri tu. Mueheeheheee~

 

DSC_0551

Okay bila dah mula biasakan diri, maka ketakutan tadi sedikit demi sedikit mulai pudar dari diri cewahhh! Ayat kemain! Maka kita bergambor dulu dengan Encik Terbang Tinggi-Tinggi dulu ye…

 

DSC_0549

DSC_0550

Kau ni deh kenapa? Macam terencat je diriku dalam gambor candid ni. Sobss sobss..

 

DSC_0562

Bergambor dulu dengan kak ANA RAFALI yang sangat comel dan peramah ini… Yes bebeyh, beliau pun join Kembara Media Fotografi Cuti-cuti 1 Malaysia ke negeri Perak kali ni. Seronok sangat bila kak Ana ada. Bila dah kenal dengan dia, maka tak kekoklah nak bertegur dan berborak dengan dia. Tak rasa macam artis dah.. rasa macam kawan-kawan je. Aicecehhh…

 

DSC_0572

Pabila feri semakin menghampiri Pulau Pangkor…

 

DSC_0573

Kami dah sampai PULAU PANGKOR woot! Woot! Yang baju dan tudung biru tu roommate saya kat hotel. Wink wink!

 

DSC_0581

Kami akan menginap di Pangkor Island Beach Resort.. antara resort terbaik di Pulau Pangkor! So sementara menunggu shuttle bus untuk datang bawa kami ke hotel, kami bergambor dulu depan papan tanda.. Muahahaha… DARI KIRI : Rabiatul Adawiyah, Ana Rafali, Nisa Kay dan Yana Yassin.

 

Baiklah.. sampai sini dulu ye entry Part 2.. Nanti sambung Part 3 pulak.. kena menaip entry selaju mungkin lah lepas ni, sebab nak habiskan pasal trip ke Pangkor cepat-cepat. Lepas tu kena berkejaran buat entry Cherating! Oh my ohh myyyy!!! Baiklah jumpa di next entry! Kbai.

 

 

Sign PNG NisaKay

15 comments :

Boni JLL3 said...

best betul!! Ana Rafali dengan Yana Yassin pun ada tu!! rasanya pernah masuk paper kot kalau tak salah

ked said...

ooo..
betol la gamba yang kite tengok kat kosmo dulu..
ade muke awak!
hehehe.. tapi sebab blur2, jadi tak sure laa..

Fatihah said...

syoknya jenjalan :D

Amy Farhana said...

Kak nisa! bestnyerr jalan-jalan hehe suke gaks! ;)

daya jamal said...

macam gemuk sikit kak ana rafali . tapi tetap cute ! :)

Misz Mieza said...

Ana Rafali nampak dah makin chubby.. Preggy kah? =)

ADEEYA said...

Seronoknyaaa !:D

Cik Anis said...

best kan.. manjung tu dh dekat dh ngan umah cik anis. moh singgah umah pekena kopi radix.. hak hak hak.. best x naik feri. nampak pangkalan tldm kan.. pulau2 kecik kan.. syok.. >_<

Atiqah Wadiah said...

ada bc entri pangkor yg hamzah ian buat...hehe

Nurul Akmal said...

Bestnyer...

Alieza Dayasari said...

seronoknya... jeles.. hahahaha

siti khadijah said...

waa...jalan2 sakan yee :)

mia kaftiya said...

alamak jelesnya... nak jejalan gn ana raffali jugakkk.. hoho..

Oh hai! Follow sini, hewhew.. >__<

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

kite pun penah pegi pangkor...bes...

Kak Mahh said...

wah! sempat bergambar dengan Ana..