Thursday, June 21, 2012

FILEM – Hanya Aku Cinta Kau Seorang (H.A.C.K.S.)

 

Assalamualaikum..

 

Baiklah macam biasa, aku akan bawakan korang sinopsis (mengikut pemahaman aku setelah menonton filem ni) dan juga pandangan ikhlas aku terhadap filem ini. Kali ni filem yang aku baru aje menonton semasa majlis pratonton bersama MiG ialah filem HANYA AKU CINTA KAU SEORANG atau nama singkatannya H.A.C.K.S.

 

550872_428209050534038_713876997_n

Filem arahan Rusdi (Ollyn) Khadri ini dilakonkan oleh Aeril Zafril yang memegang watak Mukhlis, Nuremy Ramli yang melakonkan watak Murni, Fezrul Khan sebagai Iqwal, Shima Anuar melakonkan watak adik Iqwal iaitu Zizi. Mon Ryanti pula tampil sebagai kawan baik Mukhlis dan Murni dengan memegang watak sebagai Stacy.

 

 

ERY_7453

SINOPSIS :

Murni dan Mukhlis telah lama berkawan baik dan perhubungan mereka teramat mesra. Mereka menganggap hubungan mereka sebagai “Cinta Platonik”. Murni mempunyai perasaan terhadap Mukhlis namun perasaannya dipendam kerana dia menyangka Mukhlis mempunyai hubungan homoseksual denga Ayim (lakonan Helmy Moin).

 

Murni mula mencari Mr Right untuk dirinya, dan beliau disokong lagi oleh rakan baiknya Mukhlis dan Stacy yang memasukkan profile beliau ke laman web temujanji dan menemukan Murni dengan Iqwal. Walaupun pada hakikatnya Mukhlis juga mencintai Murni, tapi Mukhlis membiarkan Murni menjadi dirinya sendiri dan mencari cinta sejati.

 

ERY_1408

Adik Iqwal, Zizi juga berusaha menjodohkan Iqwal dengan Murni. Iqwal yang sudah mula menyukai berusaha membuat Murni jatuh cinta padanya. Di saat perasaan Murni pada Iqwal berputik, Ayim tampil memberitahu kebenaran mengenai hubungan sebenar dia dan Mukhlis dan Ayim turut memberitahu Murni perasaan cinta Mukhlis yang sebenarnya..

 

ERY_9675

Mukhlis kemalangan dan rahsia Iqwal pula terbongkar. Adakah Murni dan Mukhlis akan bersatu? Atau Murni akan memilih Iqwal? Apakah rahsia Iqwal yang terbongkar? Dan apa hubungan sebenar Mukhlis dan Ayim?

 

Dalam filem ni juga ada diselitkan mengenai kisah rumah tangga Stacy (lakonan Mon Ryanti) dan Felix (lakonan Kamal Faridz). Rumah tangga mereka goyah kerana perangai Felix yang gemar berfoya-foya. Jadi apa kesudahannya pula kisah Stacy??

 

 

ERY_8872

Haaa takkan aku nak story mory semua benda pulak. Kalau korang nak tahu, korang kenalah tonton filem ni kat pawagam sebab mulai hari ni (21 Jun 2012) filem H.A.C.K.S. ni akan mula ditayangkan di seluruh Malaysia! Filem romantik komedi ini sesuai untuk ditonton oleh semua peringkat umur. So bawaklah kawan-kawan, sedara mara, jiran tetangga semua tonton filem ni okay?

 

ERY_7712

Bagi aku filem ni cukup santai dan ada elemen romantik serta komedi. Jalan cerita pula ada some part yang agak slow (dari pemerhatian aku) dan ada part yang berjalan tak laju tak perlahan, just nice. Penampilan Siti Chubby dalam filem ni sebagai pembantu spa di tempat Murni bekerja juga menambah seri filem ni dengan keletah lucunya tu.

 

 

ERY_9448

Lakonan Fezrul Khan masa dia nangis teringatkan cinta beliau yang sebelum ni pun menyentuh hati aku sebab beliau betul-betul menangis. Satu pembawakan watak yang agak beremosi, menunjukkan bahawa beliau betul-betul mencintai kekasihnya sebelum ni.

 

 

ERY_9398

Babak yang paling aku suka ialah bila rahsia Iqwal ni terbongkar, dan Zizi adik Iqwal ni menangis bagai nak rak, macam betul-betul pulak. Ehhh berlakon filem haruslah macam betul-betul kan baru lah menghayati habis! Aku pon rasa sebak je tengok. Iskk.. iskk..

 

Namun begitu aku tak nampak kemesraan antara Murni dan Mukhlis sebagai sahabat baik, tapi kemesraan tu lebih kepada pasangan kekasih pulak. Tapi takpe, still okay jalan cerita dia. Aku nak bagi 3.5 bintang ni! Korang pergi tengok tau. Lagu tema dia pon best, syahdu je aku dengar! Hehehe… Kalau nak tahu cinta platonik tu ape, moh le tengok filem H.A.C.K.S. !!

 

 

“Bolehkah persahabatan tanpa percintaan? Dan bolehkah percintaan tanpa persahabatan?” – Ollyn Khadri (18 Jun 2012)

 

 

Sign PNG NisaKay

9 comments :

MISS Z BERCELOTEH said...

dari sinopsis nmpk menarik.. ok..take note.. nak pergi tengok :)

http://misszberceloteh.blogspot.com/

Nurul Akmal said...

Diorang ckp cita ni best... kena tgk nih..

ieka zurika said...

mcm bes. dah lama x g tgok wyang ;)

http://iekalife1990.blogspot.com/

Nurmujahidah Ismail said...

tk leh nak tngk wayang dah kt sini,,, :'(

ADEEYA said...

Macam menarik..

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah said...

perhghh.. aku tengok pun dah syahdu habisan. haha

profmie said...

bce sinopsis mcm menarik je cite ni..
nk tgk ar nti..

http://theprofmie.blogspot.com/

shera said...

hmmmm ... macam best ! nak tengoklah nanti :)

JunAina said...

Last tengok wayanggg...erkkk 15 tahun lepas...hahaaa...