Saturday, May 12, 2012

Petua Islam untuk Awet Muda

 

Assalamualaikum…

 

Demam hari ni, tapi dek kerana nafsu nak membazir wang begitu membuak-buak, maka aku tunduk pada nafsu serakah lalu ku laratkan jugak badan ni tawaf beberapa kali kat Times Square. Bila balik, hah terjelopok atas katil! Sedang aku mencari info-info best untuk dikongsi dengan readers kesayangan, aku jumpa petua best ni.

 

Niat aku cuma nak share dengan you guys semua… jom kita amalkan petua menurut Islam ini untuk tempak lebih berseri dan awet muda. Ni memang cara takde pakai bahan kimia ke, klorin ke, clorox ke.. ehh..!!

 

 

PETUA ISLAM UNTUK AWET MUDA

 

1. Urutkan wajah anda dengan air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w. 3 kali.

2. Gunakan jari telunjuk kedua-dua belah tangan dan letakkan di bawah dagu. Pusingkan jari anda ke pipi,pipi ke hidung dan seterusnya ke bahagian dahi.

3. Lakukan setiap pagi disusuli dengan meminum air suam sebelum mengambil sarapan pagi. Perlu diingat, jangan sekali mengurut wajah anda dari atas ke bawah kerana ia akan mempercepatkan proses kedutan.

4. Sejurus bangun pagi baca doa, amalkan petua ini sebelum mandi dan gosok gigi. Masukkan air dalam mulut selama 10 saat dan selawat 3 kali dalam hati. Kemudian, baru diteguk.

5. Air liur pada awal pagi mengandungi enzim yang boleh menjadi penawar, kemudian barulah menggosok gigi.

6. Baca ayat 35 hingga 38 surah Al-Waqiah setiap kali mandi untuk curahan pertama, mulakan dari kepala.

7. Setelah solat subuh, bacalah surah Yusuf kemudian minum 3 teguk air suam. Mudah-mudahan wajah kelihatan berseri dan awet muda.

8. Setelah itu, lakukan senaman ringan. Hirup udara segar dari luar dan jalan tanpa memakai kasut di halaman yang berumput. Geselkan kaki di atas rumput yang masih berembun.

9. Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat.j. Mulakan dari telunjuk kanan sehingga kelingking jari kanan, seterusnya kelingking jari kiri ke ibu jari kiri dan diakhiri dengan ibu jari kanan. Amalkan menanam kuku dan rambut yang dipotong atau gugur mudah-mudahan mendapat berkat di dunia dan akhirat

10. Semasa berdandan pada waktu pagi baca selawat di kedua-dua telapak tangan dan rautkan ke muka beserta niat dalam hati supa diindahkan wajah seperti wajah Nabi Yusuf AS. Amalkan setiap pagi.

11. Ketika makan, janganlah disulam dengan minum air. Minumlah setelah setengah jam selepas makan.

12. Rajin-rajinlah membaca Al-Quran dengan niat ikhlas kerana Allah.

13. Amalkan solat tahajud.

14. Sentiasa tenang dan bersikap positif.

15. Mulakan sesuatu urusan dengan nawaitu yang baik dan niat kerana Allah.

16. Maafkan semua orang sebelum tidur.

 

 

 

Yaaa… itu dia 16 tips petua awet muda di dalam Islam.. Islam menganjurkan sesuatu yang amat-amat mudah untuk kita amalkan… Jadi jomlah kita sama-sama amalkan… aku share info ni semua dengan harapan blog aku bukan blog suka suki semata-mata, tapi juga untuk share ilmu berguna untuk semua InsyaAllah…

 

Ohhh ye, semua tips petua ni aku baca di page Fattabiouni Malaysia. Kat page ni memang banyak info-info yang berguna untuk kita insyaAllah…. Dan pada sesiapa yang nak share petua / tips ni kat blog korang, dipersilakan.. janji korang credit ke Fattabiouni Malaysia :)

 

 

Sign PNG NisaKay

8 comments :

Atiqah Wadiah said...

yg last tu slalu sy amalkan sblm tido..btw,tq nisa sbb sudi share info ni :)

Riena Haiqal said...

terima kasih utk petua ni Nisa... InsyaAllah sama2 la kita amalkan.. :)

ciksengeh :D said...

nice info ..

shera haifa said...

nice share..

Cik Anis said...

TQ sharing ^^

Cik Mira said...

info yang best. thank you!

Lydia said...

ilmu yg perlu dimanfaatkn..

Azura abd rahman said...

ilmu n info yang sangat berguna.n sebaiknya kita berusaha utk mengamalkan.