Thursday, May 17, 2012

JUDGE

 

Assalamualaikum….

Hari ni terjumpa random quote kat facebook…

 

quotes

 

Kata-kata di atas merupakan peringatan untuk diri aku jugak.. Siapakah kita yang hendak JUDGE orang lain? Siapakah kita yang sesuka hati menjatuhkan hukuman kepada orang lain? Siapakah kita untuk mencaci dan mecerita keburukan orang lain? Dah sempurna sangat ke kita? PADAHAL kita tak sedar dirim kita juga SAMA… Kita juga hamba Allah..

 

Janganlah kita terlalu menghina seseorang akan masa silamnya… mungkin seseorang itu murah harga dirinya satu ketika dulu, tapi tak mustahil satu hari nanti beliau akan menjadi wanita yang lebih solehah dari kita kan?

 

Kenapa kita tak boleh nak menerima perubahan pada orang lain? Apa yang buruk, apa yang aib, apa yang dosa itulah yang sentiasa disebut-sebut, yang sering diungkit-ungkit. Tak sedarkah kita, kita mengata-ngata tu pun BERDOSA jugak?? Sepatutnya kita memperkatakan mengenai perubahannya. Sepatutnya kita bersyukur kerana orang itu mahu berubah ke arah yang lebih baik..

 

Aku menulis entry ni, aku terima kalau ada yang kata aku bajet baiklah, bajet alim lah.. Aku manusia biasa, biasa buat salah silap.. aku belum cukup baik di mata orang, aku belum cukup ilmu di dada. Namun aku masih berusaha ke arah itu. Tak perlu aku mencanang-canang kalau aku nak buat sesuatu yang diredhaiNYA. Sebab nanti yang judge kita di AKHIRAT kelak hanya Allah yang satu…

 

 

 

*sekadar meluahkan kesedaran yang terlintas.. moga Allah permudahkan urusan aku. amin..*

 

Sign PNG NisaKay


11 comments:

  1. Biase lah tu... dalam hidup ni... ade je manusia yang tak puas hati dengan apa yan gkita buat... cakap ni ckap tu... sendiri tak sedar.. hahahah.. ape punye orang la.. (^_^).. chill up..

    ReplyDelete
  2. semoga entri ni m'beri kesedaran kpd kita semua~amin..

    ReplyDelete
  3. like this entry so much...judge org tu bukan keje kite...kite pun msti x suka kan kalau org lain judge kite sesuke hati..

    ReplyDelete
  4. betul tu...manusia bleh berubah sekelip mata..samada dari baik to jahat or jahat to baik...

    ReplyDelete
  5. Setuju tak kalau saya kata kebanyakan orang2 kita ni b'sikap judgmental & cepat melatah & suka melabel?...hmm

    ReplyDelete
  6. saya suka ngan entry ni..tak takbur tak bongkak,sekadar peringatan utk khalayak dan diri sendiri

    ReplyDelete
  7. akak suka entry nie.. semua org buat salah.. insya allah akan dapat hidayah.. tp hidayah tue pun perlu dicari

    ReplyDelete

Apa Reaksi Kamu??? Sila Taip Laju Laju Di Sini :)

Copyright © Nisa Kay