Monday, April 23, 2012

VIDEO - Kecelaruan Maklumat by Mat Luthfi

 

Assalamualaikum..

 

Hari ni jalan-jalan kat Youtube cari video lawak nak ditonton.. Macam biasa aku akan check kalau-kalau vlogger kegemaran aku iaitu Mat Luthfi ada video baru. Yaaa ternyata semalam dia ada upload video baru. Video mengenai kecelaruan maklumat. Pada mereka yang suka sangat sebar dan share maklumat tu sila hayati mesej video ni.

 

 

Nak berkongsi maklumat memang tak salah pun.. Tapi pastikanlah dulu kebenaran dan kesahihan maklumat yang ingin kita kongsi tu… Buatnya maklumat yang kita share tu salah atau fitnah kan dah share saham dosa tuu…

 

Lebih mennyedihkan bila ada yang sebar maklumat bahawa orang yang hidup dah meninggal dunialah… sebar pasal hukum hakam yang tidak diketahui kesahihan dan sumber nye. MasyaAllah takut sangat kalau-kalau salah maklumat tu. Maklumlah bab-bab yang menyentuh agama ni kan sensitif..

 

 

Jadi check dulu sumber maklumat sebelum nak share atau sebar something. We don’t want something bad happen to us right?

 

 

Sign PNG NisaKay

7 comments :

Riena Haiqal said...

betul betul betul.. macam fitnah yang dibuat baru2 ni mengenai Bob Lokman.. minat giler kat dia, bila orang sebarkan maklumat mengenai kematian dia, Astaghfirullah tak dapat digambarkan melalui kata2 dah kesedihan tu..

Eyka said...

dy suke domo macm kitew..auww~ kahkah :P

ciksengeh :D said...

betul .. ape2 pun maklumat atau info kene lah sahih dulu baru lah disebarkan ..

Eiqa Lyka Vandetta said...

woah ! dia ada video baru lah ! minat die sngat2 .. thanks sebb share video ni .. video yang sangat berguna .. =)

Fienazzuki said...

ya betul sangat2...pastikan maklumat tu betul baru lh share...tak timbulkan masalah...

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

jadi bila tak pasti, lebih baik check dulu habis2 sebelum share.
kalau tidak, ish ish ish...

krunch2sa said...

mat luthfi never fails me XD smua video dia sgt 'real' & informatif...MAT LUTHFI JJANG!!!