Monday, April 23, 2012

Tips untuk menjadi Samsung Global Blogger!

 

Assalamualaikum…

 

Olympics515x293-0

Haa.. hari tu dah duk membebel pasal Samsung Media Blogger kannn.. Sesape yang agak-agak masih blur tentang Samsung Media Blogger sila baca ENTRY INI yaa!! Okay pada yang dah memasang niat nak join Samsung Blogger Campaign ni, jomlah kita menelaah entry ini sebab aku nak bagi tips macam mana nak hasilkan video supaya terpilih menjadi SAMSUNG GLOBAL BLOGGER !!!

 

Okay sebelum aku perturunkan ilmu / tips untuk terpilih menjadi Samsung Global Bloggers, hari ni aku nak share semula dengan korang antara karakteristik yang dicari-cari untuk menjadi SAMSUNG GLOBAL BLOGGER ialah :

  • Yakin dan bertenaga bila berhadapan kamera
  • Menunjukkan minat yang mendalam
  • Imaginasi dan kreatif /unik / tampilkan keaslian dan kelainan
  • Berpewatakan menarik / lucu
  • Pengguna laman web sosial seperti blog / Facebook / Twitter
  • Mampu menyampaikan sesuatu cerita melalui video mahupun bahan bertulis

 

 

Picture 5_1

  • HASILKAN VIDEO YANG BAIK

Aku faham kalau tak semua orang ada recording tool yang baik. Tapi untuk berjaya kenalah usaha sikit ye dak? Apa salahnya pinjam kamera kawan.. nak rakam video 30 saat je pun. Rakam pakai handphone pun boleh sebab rata-rata handphone dah canggih dan mempunyai megapixel yang tinggi.

 

Jangan lupa pastikan korang bersedia dalam segala aspek. Hafal skrip kalau perlu supaya tak tergagap-gagap atau tersasul pulak. Kamera tu kalau boleh janganlah bergegar dan pastikanlah supaya ianya tak out of focus. Pastikan lighting baik sebab nak tunjuk muka korang yang cun dan hensem tuuu..

 

 

bymarcuslow 1

  • PENAMPILAN DIRI DI HADAPAN KAMERA

Haa yang penting tampilkan personaliti anda yang menarik tu! Tunjukkan kelainan yang anda ada. Mungkin rezeki korang untuk dipilih menjadi Samsung Global Bloggers?? Untuk menyampikan point dalam video nanti jangan lupa gunakan tone suara yang sesuai, contohnye macam ceria, bersemangat dan isi yang disampaikan haruslah info yang tepat!

 

Bayangkanlah jika anda terpilih menjadi SAMSUNG GLOBAL BLOGGER dan dapat pijakkan kaki di Kota London! Haaa apa yang anda nak buat? Apa yang anda nak cakap? Siapa yang anda nak jumpa? Penduduk tempatan? Selebiriti? Berkongsi budaya dan makanan tradisi di sana?? Tunjukkan minat korang yang mendalam tuh okay!

 

Itu ajelah yang aku nak share dengan korang.. Bagi yang berminat sebarkanlah hal ini pada kawan-kawan ye.. Share link entry ni kat facebook memasing yee… Kihkihkih… Jangan lupa menelaah page ini untuk lebih tips. Jangan lupa lagi yang tarikh tutup penyertaan ialah pada 29 April ini!!!

 

 

 

 

Join now for the chance to win a trip to London as Samsung Global Blogger !!!

 

 

Sign PNG NisaKay

11 comments :

Sherwieyna Muzzawer said...

salam kenal.hai si comel.i dah follow blog kiut ni.follow i balik ye..tq..;D

Atiehadvianti said...

aslmkm nisa.. hye, blogwalking n singgah jap read this post. knp Nisa x ikut on air?(ke nisa da ikt, tp sy je yg x prasan..hi hi..sori^^)

nur hafizah aKa eija said...

bestnye jd akk nisa

redlomo said...

kalau dah kamera suka.. kita.. tetap cantik bukan.. hehe anyway thank for great tips

Zharif Azis said...

video tu pasal apa erk ?

Mohd Farid said...

idea ni...nak try laa

| NURUASHIA | said...

wawhhh..mcm mnarik..nice..

tyka said...

tak bersedia nak masuk video lagi..
DT mendoakan semoga NISA dapat pi London.. yang penting ole ole ye

zool said...

tak berapa rajin kot nak gi London... heheeh..

** sebenar tak yakin nak buat video ni **

Sharidawati Shahrudin said...

kak sha nak sgt join.....hehe...tiba2 rasa konfiden tu hilang...aduhhh

Myra Jay said...

Nak hasilkan vidoe tu kurang rasa keyakinan, rasa malu berhadapan dengan kamera :)