Thursday, April 5, 2012

Kisah aku dan Melaka (PART 2)

 

BACA : PART 1

 

Assalamualaikum…

 

Okay bersambung kembali kisah percutian-on-the-spot aku dan rakan-rakan ke Melaka. Kisah PART 1 aku banyak bercerita mengenai hal keberangkatan kami berlima ke Melaka. Tapi belum sampai Melakalah, baru cerita pasal singgah Bangi dan Seremban. Episod kali ni cerita pasal kisah dah sampai kat Melaka ye..

 

 

IMG_9233

Kami sampai kat Melaka dalam pukul 8 lebih kot? Aku pun dah tak ingat pulak… So, destinasi pertama yang kami terus terjah ialah Melaka River Cruise. River Cruise ni of course laa terletak di jeti Sungai Melaka di hadapan Pusat Warisan Quayside.

 

 

IMG_9236

Kaunter tiket untuk naik Melaka River Cruise ni terletak betul-betul di depan pintu masuk tadi. Jangan ada yang buat tak nampak okay… Waktu operasi ialah 9 pagi hingga 11.30 malam. Kalau pergi siang mungkin dapat lihat grafiti dan lukisan hebat di dinding bangunan sepanjang perjalanan dengan lebih jelas.

 

 

IMG_9237

Okay this is the tickets… Harga tiket ialah RM10.00 untuk orang dewasa dan RM5.00 untuk kanak-kanak yang 12 tahun ke bawah.

 

 

IMG_9258

Inilah rupa bot yang sedia berkhidmat untuk bawak para pelancong dan pelawat semua jalan-jalan atas air menghayati pemandangan yang sungguh bersejarah!! Bot-bot ni dinamakan sempena dengan nama tokoh-tokoh bersejarah seperti Hang Tuah, Hang Jebat, Munshi Abdullah dan Tun Perak.

 

IMG_9268

Me and my sis, Tasya di dalam river cruise ituuu. Pergghh eksaited uolls! Bot belum jalan dah berpuluh gambar yang diambil. Muahaha.. Muka sememeh aku yang ada eyebag sebab masa tu baru aje lepas musim exam, so memang stress dan tak cukup tido! Oh myyyy…

 

 

IMG_9299

Memang disarankan bawak keropok atau makanan ringan nak dibuat kunyah-kunyah semasa menghayati perjalanan bot selama 45 minit itu. Memang syiokk makan sambil rilek hayati pemandangan malam sepanjang Sungai Melaka. Sampaikan adik aku snap gambar pun tak sedar.

 

Ohh ye, ramai kata air sungai Melaka tu baunye kurang menyenangkan. Guess what, masa aku datang tu langsung takde bau yang pelik-pelik pun? Kalau ada bau pelik-pelik takdenye aku berselera sungguh nak mengunyah jajan. Ye dakk???

 

IMG_9290

Sungai Melaka yang sungguh bersejarah ini dulunya menjadi titik pertemuan antara Timur dan Barat pada abad ke-16 dan kini menjadi tempat tarikan pelancong. Sepanjang perjalanan menaiki river cruise ni terdapat gereja-gereja lama, masjid, jambatan, rumah puak, gudang, kuil dan kampung-kampung.

 

Masa untuk Melaka River Cruise adalah kira-kira 45 minit (9 KM) dari Pusat Warisan Quayside ke Taman Rempah, Pangkalan Rama. Bot yang disediakan setiap hari pada selang setiap 30 minit di antara waktu-waktu berikut: pukul 9.30 pagi hingga 5 petang dan 6 petang hingga 12 malam.

 

 

IMG_9287

Memang aku biar je adik aku snap snap gambar. Aku malas nak in charge ambik gambar, hahaha I guess tu lah function adik aku ye dak? Takkan aku nak belanja dia pergi Melaka gitu aje ye dak? Hahaha berkira betol aku =.=”

 

 

IMG_9256

Yeahhh dah sudah menaiki bot selama 45 sambil menghayati pemandangan sekitar Sungai Melaka dan menghirup udara malam. Best! Still, masa tu aku rasa macam tak percaya yang aku dah berada di Melaka. Heyy macam bermimpi sebab aku memang selalu berangan nak travel macam ni dengan kawan-kawan.

 

 

IMG_9310

Ohhh ye, turun dari cruise tu kan ada satu gerai air buah yang sedap gila. Aku sebenarnya rambang mata nak beli jus apa, sebab semua nampa sedap.. Yelah, tengah haus kan.. Tapi seriously memang sedap sebab air jusnye memang fresh muahaha. Oh ye, tenkiu abang mulut manis.

 

 

IMG_9318

Kat area situ jugak ada jual keychain dan juga cenderahati. Haaa aku memang pantang sikit tengok keychain yang comel-comel nih.. Mesti geram nak beli.. Tapi aku beli untuk aku je lah, buat kenang-kenangan pernah ke situ.. Aku beli keychain yang tulis nama tu. Hehehe suke!

 

Okaylah… sampai di sini aje kisah PART 2. Atau lebh tepat lagi kisah mengenai pengalaman aku naik Melaka River Cruise. Aku malas nak taip entry bercampur-campur, so aku buat satu-satu. Kan senang korang nak cerna dalam otak. Err apakah. Okaylah, kisah seterusnya mengenai aku berjalan ke Jonker Street. See you. Kbai.

 

 

 

P/S : Informasi lengkap mengenai Melaka River Cruise boleh rujuk DI SINI. Tq.

Sign PNG NisaKay

21 comments:

The ShomeL TwinZ said...

waaahhh beessttnyer dpt jenjalan mcm nie...lagi2 kat bandar melaka..tmpt bersejarah tu...nisa brpe ari gi sner?

The ShomeL TwinZ said...

wwaahh bbessttnyer dpt jenjalan mcm nie....lagi plak tempat bersejarah...
nisa brpe ari kat sner...

ary_lee said...

MY hometown^^

Riena Haiqal said...

best best best giler... teringin sangat nak g sana tapi sayang jauh sangat... seberang laut lagi nak ke sana.. takper nanti kalau ada rezeki nak juga jejak kaki kesana..

!~ Dolly Auliya ~! said...

wahhh... seronok nyerr jenjalan kat melaka yepp... ^^

Faqihah Husni said...

Akhirnya, ada sambungann! Waaahhh! Bestnyaa :) Hahaha.

vidalsisah said...

Lame dah akak tak ke Melaka, bila baca citer nisa neh rindu pulak nk ke sana.

zool said...

Dah lama tak naik river cruise ni.. huhuhuhuh..
biasa naik bot dari Taman Rempah je..

IEQA HALIM said...

Cett dekat sungguh . napa tak mintak ieqa temankan je :3 Hihik

Miss Anis said...

bestnye akak......

deno said...

seronoknya makan angin.... na ikut! :)

ikafantasi said...

ish tak sabar nak balik hometown bila bc entry ni tau

Ana Farhana said...

bestttnye jalan2..wuuu

Fiq Fikri said...

welcome to melaka yg nyaman dan bersih huhuhu :)

IEQAH said...

nak pi jugakkk..huhu :)

AmirahSM said...

sy suka melaka!! sb ntah la..byk tmpat menarik! ;) river cruise wt sy tertawan, sb ade rumah kg ccntik kt citu!

Izyan Masri said...

AMBOI.DIA PERGI BERCUTI SENYAP2 EYH KAT MELAKA.BEST2. :D

Izyan Masri said...

TAK SEMPAT LAGI BACA PART 1 PUNYA ENTRY.SAT LAGI LAH EYH KAK NISA :D

Boyz_ed said...

Wah ! Pergi xajak pown ? Nieyh nak mrh nieyh . Hahaha . 3:)

Regard from Boyz_ed - www.boyz-ed.com

niedaida said...

tringin lak nak gie

StarPrincess said...

as salam..., wah, mcm menarik jer waktu mlm...sejukkk ^_^

KLIK SINI!!! TOLONG PENUHKAN TABUNG MASA DEPAN SAYA YE !!