Wednesday, March 14, 2012

REVIEW filem 7 Petala Cinta arahan Azhari Zain

 

Assalamualaikum Cinta, Waalaikumsalam Rindu…

 

Wahh gituu kemain syahdu tau ucapan pembukaan entry. Untuk pengetahuan semua, ungkapan di atas adalah ungkapan yang ada dalam filem terbaru dari Metrowealth yang akan mula ditayangkang 15 Mac ini.

 

423271_364390413595021_100000721964405_1223865_547812825_n

Filem cinta islamik ini mempertaruhkan bakat baru Shima Anuar sebagai teraju utama filem bergandingan dengan Aeril Zafrel. Turut menjayakan jalan cerita adalah pelakon Fizo Omar dan Diana Amir.

 

7 petala cinta3

 

SINOPSIS :

Saidatun Nafisa (lakonan Shima Anuar) telah pun bertunang dengan Hamka (lakonan Fizo Omar). Namun Hamka terpaksa meninggalkan madrasah kerana merantau ke luar negara. Penghuni madrasah yang baru iaitu Attar (lakonan Aeril Zafrel) pula menyimpan perasaan kepaa Saidatun Nafisa. Attar tidak menyedari yang Hilma (lakonan Diana Amir) sebenarnya menyimpan perasaan kepadanya.

 

Pada hari kepulangan Hamka, penghuni-penghuni madrasah menyaksikan berita letupan yang berlaku di Yaman, dan Hamka disangka telah terkorban. Setahun Saidatun Nafisa setia menanti namun, dia menurut hasrat abi dan umminya supaya dia dijodohkan dengan Attar. Hilma dalam diam merana, namun demi Nafisa dia rela berkorban.

 

Pertemuan singkat Attar dengan Nida yang merupakan seorang pelacur telah merubah hidupnya selepas dia difitnah. Dia dihalau dari madrasah. Nida insaf dan menceritakan hal sebenar dan Attar dibawa pulang semula. Pada malam perkahwinan Attar dan Saidatun Nafisa, Hamka pulang… apakah yang akan terjadi.. siapakah jodoh sebenar Saidatun Nafisa??

 

filem 7 Petala Cinta

PENDAPAT PERIBADI :

Filem ini punya jalan cerita yang okay, tapi mungkin penceritaannya yang kureng sikit, sebab aku rasa filem ini banyak jump dari satu scene ke satu scene yang lain. Kadang-kadang ada teknik imbas kembali yang tidak diterjemahkan dengan cukup baik. Ohhh mungkin aku tidak layak komen macam ni kot, sebab aku bukan golongan profesional. Well, aku cuma komen apa aku rasa.

 

Babak-babak sedih macam kurang penghayatan, macam tak sampai pulak rasa sedih dan sayu Saidatun Nafisa yang menanti kepulangan Hamka. Namun dialog Hilma semasa dia rela berkorban perasaannya demi Saidatun Nafisa membuatkan aku tersentuh. Tapi tersentuh je lah.. takde sampai menangis pun. Dialog abi masa Attar bersembunyi di surau pun menyentuh perasaan.

 

7 petala cinta (1)

Seriously penampilan Shima Anuar yang berpurdah dalam filem 7 Petala Cinta amat menawan pada pandangan aku. Tapi masa dia mengucapkan dialog macam kureng pulak feel aku. Sebab suara dia tak cukup lembut untuk mengucapkan dialog yang ala-ala madah giteww..

 

Apa-apa pun, aku bagi 3.5 bintang untuk filem ini. Keseluruhannya not bad. Masih boleh dibaiki lagi dalam filem-filem islamik yang akan datang.. Jadi, tahniah kepada keseluruhan tenaga kerja yang menghasilkan filem ini. Jangan lupa tonton sendiri di pawagam!

 

 

Sign PNG NisaKay


19 comments:

  1. Jum lahh tengokk . Akak nisa belanja ye ? Hihi

    ReplyDelete
  2. entry yang best .. ^^
    rasanya entry ni lagi bagus dari crite tu .. huhu

    ReplyDelete
  3. Kepingin nonton ini filem. Asal tetiba tukar bahasa ni... Haha.

    ReplyDelete
  4. klu org indon yg buat crite islamik , mcm nice jek .

    mngkn org kite belum ckop power kowt . tp still nak tgk jugak sbb suka diana amir :)

    ReplyDelete
  5. suka nya tgk diana amir.

    ReplyDelete
  6. nisa kay...sy suke blog nisa ni...

    ReplyDelete
  7. nisa kay..suke blog nisa...nisa yg cimey lote gitu..

    ReplyDelete
  8. teruja nk tgk diana amir dlm cite ni....sweet sgt dia pakai tudung... >_<

    ReplyDelete
  9. best ke cite ni ek???nampak mcm best tp???huhu~

    ReplyDelete
  10. shima anuar ni sapa ek? pelakon baru ke? suka tgk cite2 yg ala2 islamic ni, mcm cite ketika cinta bertasbih, ya Allah cantik nye perempuan yg jd heroin tu....kalau sy laki dah tepikat...cntik & lembut n suci je muka dia :)

    ReplyDelete
  11. huhuhu, cm was2 plak nk tgk cte ni kt wayng..hee

    ReplyDelete
  12. macam cerita nur kasih pulak.

    ReplyDelete
  13. hai nisa ,

    apa maksod ayat nisa "filem ini banyak jump dari satu scene ke satu scene yang lain "?

    (:

    ReplyDelete

Apa Reaksi Kamu??? Sila Taip Laju Laju Di Sini :)

Copyright © Nisa Kay