Wednesday, January 25, 2012

Kongsi artikel di kartikel.com !

 

Assalamualaikum…

 

Hari ni kita bercerita pasal satu website ye readers sekalian. Ohhh entry geek? Homaiiiii makin berubah dah blog aku ni. Kuikuikui~ Semalam berjimba dengan rerakan blogger, bergosip tak hingat dan menghayati kecomelan kucing. Tengahari tadi pon I really enjoy the press conference of Pilih Kasih 3. Tu cerita kemudian boleh?

 

Okay jom straight to the point. Aku nak kenalkan dengan korang satu lagi laman ping yang baru iaitu KARTIKEL.COM. Kartikel stands for “kongsi artikel” okay. Nama kartikel ni pon senang nak ingat. Cuba korang sebut kartikel kartikel kartikel banyak kali. Kekekee… So, macam mana nak kongsi artikel korang kat website ni???

 

kartikel1

1) First, pergi kat KARTIKEL.COM, lepas tu nampak tak button “Sign in with Facebook” tu? Korang tekan situ.. And then ada lah tu korang kena macam register. Ala just simple registration. Takdenya nak details peribadi ape sume..

 

 

kartikel2

2) Lepas tu sign in lah masuk akaun ada di KARTIKEL.COM tuuu. Nama anda akan terpapar seperti dalam facebook anda (tengok kotak kuning di penjuru atas kanan gambar). Okay nak kongsi artikel? Nampak tak butang “Kongsi Artikel” tu? Just klik kat situ.

 

 

kartikel3

3) Okay then, akan keluar page macam ni. Isikan permalink untuk artikel atau blog post anda di ruangan “Alamat URL” lepas tu klik “Seterusnya”.

 

 

kartikel4

4) Lepas tu letak sikit deskripsi pasal blog post / artikel anda. Kalau nak biarkan auto text yang ada kat situ pun tak kisah. Dalam print screen kat atas tu aku dah tukar description kepada ayat sendiri. Lepas tu pilih Kategori yang sesuai dengan blog post / artikel. Last sekali klik “Hantar” senang je kan?

 

*          *          *          *          *

 

Heee aku suka website KARTIKEL.COM ni sebab dia sangat simple, mesra pengguna dan, mudah difahami dan kemas! Website ni masih baru, semoga lebih banyak penambahbaikan pada masa akan datang. Jad korang tunggu apa lagi, kongsi artikel menarik atau artikel tulisan anda yang anda rasa best!

 

 

 

Sign PNG NisaKay

9 comments :

AmirahSM said...

blh penuhkan trafik cmni.. mcm ping busuk jua =)

Emira Zaharin said...

Wahhh. Nak join lah :D Terima kasih share Kak Nisa :)

zuk zuhaiza said...

wahh thanks. nak join!

dyra said...

nnak join laa

Zarul Umbrella said...

Nisa,tq fr the info

Sharif said...

Nice

Aisyah_More said...

kak tolong sya ..k ape2 email kat sya di sitiaisyahpakasa@yahoo.com

daimpressive said...

tapi apsal skg kartikel nak akses B kita bila nak ping artikel? poning den.. jalan2 cari makan... http://suaraserak.blogspot.com

daimpressive said...

tapi apsal skg kartikel nak akses B kita bila nak ping artikel? poning den.. jalan2 cari makan... http://suaraserak.blogspot.com