Tuesday, January 24, 2012

Jangan abaikan pemakaian PELEMBAP MUKA.

 

Assalamualaikum semua…

 

Hari ni aku dok usha fan page Etude House, produk popular dari Korea. Tengok gambar model-model Etude House fuhhh semuanya cun melecun! Kulit flawless dan fresh gituuuu. Aku sebagai wanita (ehhh wanita kah??) mempunya naluri nak cantik macam dorang jugak. Siapa taknak cantik kan?

 

 

images

Kebanyakan wanita (termasuk aku ler tuu) berpendapat bahawa kita akan kelihatan cantik dan lebih baik dengan pemakaian mekap. Banyak di antara kita yang menghabiskan banyak duit untuk beli barang-barang mekap. Errr aku sendiri pun banyak membazir beli mekap. Foundation / bb cream sahaja dah ada berapa jenis =.=”

 

Dengan memakai mekap kita rasa sangat cantik. Err aku pun. Tapi kita tak sedar yang kecantikan semulajadi itulah yang lebih baik untuk kulit kita. Jangan terlalu obses dengan mekap sehingga mengabaikan penjagaan muka. Antara komponen penjagaan muka yang paling penting ialah PELEMBAP (mosturizer).

 

 

moisturizer

Pelembap membantu untuk mengekalkan kulit sihat dan mengekalkan keanjalan, yang semakin hilang apabila umur kita makin meningkat. Pada asasnya, tugas utama mosturizer adalah mengunci kelembapan dalam sel-sel di wajah.

 

TIPS #1 : Jika anda mempunyai kulit yang kering dan mahu mosturizer anda berkesan, sapulah mosturizer betul-betul lepas anda mandi. Ini kerana selepas mandi liang roma terbuka dan mosturizer akan diserap dengan lebih mudah.

 

TIPS #2 : Jika anda ingin memilih pelembap yang bagus, pilih pelembap yang mempunyai aroma lembut yang menarik minat anda, kulit anda rasa bagus bila memakainya dan yang penting sekali tidak meninggalkan sisa-sisa berminyak pada kulit anda.

 

 

Moisturizer_Jar_Copy

TIPS #3 : pelembap yang berkualiti tidak akan merengsakan (kesan sakit / pedih) kulit anda dan tidak buat kulit anda rasa panas / terbakar.

 

Di pasaran sekarang ni pun dah banyak jenis pelembap muka yang dirumus khas untuk jenis-jenis kulit. Mungkin korang boleh cuba pelembap muka yang biasa (untuk kulit biasa) atau pun beli pelembap yang mengikut jenis kulit anda seperti kulit kering, kulit berminyak atau kulit matang.

 

TIPS #4 : Bagi mereka yang mempunyi kulit berminyak yang teruk atau mudah dinaiki jerawat mungkin harus mengelakkan daripada menggunakan pelembap

 

Menurut pembacaan aku, orang yang kulit dah sedia berminyak dan berjerawat disarankan tak pakai mosturizer sebab fungsi mosturizer ni untuk melembapkan lagi kulit dan membantu pengeluaran minyak yang secukupnya sekadar yang diperlukan kulit. Kalau kulit yang dah sedia berminyak pakai mosturizer, nanti pengeluaran minyak berlebihan pulak untuk kulit muka dan menambahkan lagi masalah jerawat dan juga blackhead.

 

 

aquacureemulsion10500

*Ini pelembap muka yang aku pakai – Etude House Aqua Care Emulsion*
Produk ni takde jual kat online shop / Watsons /Guardian ke apa, kena beli kat outlet ETUDE HOUSE SAHAJA.

 

Aku ada baca satu website tips kecantikan, kat situ ada dinyatakan bahawa pakar kecantikan menyarankan agar kita menggunakan pelembap muka dan badan secara berasingan. Contohnya, kalau korang beli body mosturizer, jangan guna untuk muka sekali, Beli pelembap khas untuk muka.

 

Ini kerana pelembap untuk muka dirumus dengan bahan-bahan yang lembut sebab kulit muka kita ni lembut dan sensitif. Korang boleh jugak beli mosturizer yang mengandungi SPF untuk perlindungan dari cahaya matahari. Ada jugak mosturizer yang mengandungi vitamin E yang boleh melawan kedutan di wajah.

 

Akhir sekali, pelembap ni bekerja untuk membuat wajah kita tampak lebih segar dan menyimpan amaun minyak yang secukupnya untuk kulit kita. Jangan dok obses nak bermekap tapi abaikan penjagaan asas muka! Jangan malas luangkan masa mencari pelembap yang sesuai dengan kulit korang ye! Hopefully entry ni bermanfaat bagi yang membaca,

 

 

 

Sign PNG NisaKay

35 comments :

saharinasaharudin said...

nisa,wat la entry psl produk yg nisa guna.suka tgk ur face.flawless :)

miss inna said...

thx kak nisa..byk input yg inna dpt dr entry nie..^^

❤ eyeme ❤ said...

tq for the info nisa :D

izfanora said...

dah macam ejen kecantikan plak r nisa nie.. hehe..

tq 4 ur info.. nice sharing.. :)

e4ezzati said...

muka saya jenis berminyak dan mudah naik jerawat. so tak payah pakai eh pelembab ni??

Aida Abdullah said...

Salam kak , okay ke pakai Aqua care emulsion tu ?

Mrs Park Jung Min said...

Kak Nisa , kite pon ada cari jugak pelembap Etude . Maybe kak nisa boleh tolong beritahu bogshop yang jual barang Etude ?

♛ Azie Azra ♛ said...

susah nak cari product utk muka. thx for the tips! hari ni baru jer beli pelembap baru. haha

Ika Maknae said...

pakai moisturizer etude jugak. yg moistfull collagen. nice entry! :)

Dila azie said...

Dila guna yang lebih ke arah clinical sbb kulit sensitif kan . Hee (:

miss sue said...

nisa beli pelembab tu kat mana n berapa ? huhu..btw best entry !! as a woman mmg cantik ni dah sinonim sgt kan ..haha

ainin_sofia97 said...

Assalamualaikum ! kak. .. saya nak tanya. .. .kat mna nak dapatkan etude house aqua care emulsion tu ? kat watson ad tak ?. ..

Aweyn said...

nice info :)

sy x ada pelembap muka langsung.. baikkk sekarang juga saya pegi beliiii :D

AmirahSM said...

nice tips =)

Fiza said...

salam nisa...

fiza nk tnye sikit,
yg header lame yg ade camera, pen segala tu nisa gune effect ape err?

mintak tlg sgt!

iNtAn sHaFiNAs said...

nisa tips 4 tu kte klu org yg muka berminyk atau senang naik jerawat, jgn pki pelembap lah??mksdnye??explain skit..x fhm dgn tip 4 tu..

syafiQa said...

yg etude house punya tu, akak beli rm brape? :)

Nisa Kay said...

@saharinasaharudin

heee mane ade flawless laa...

Nisa Kay said...

@miss inna

@❤ eyeme ❤

@izfanora


moat welcome :)

Nisa Kay said...

@e4ezzati

rasanya tak perlu dah. nnt minyak berlebihan lak..

Nisa Kay said...

@Aida Abdullah

wslm...
alhamdulillah akak pakai okay..
tp xtahulah pada kulit org lain.
setiap produk bertindak lain ke atas jenis-jenis kulit.

Nisa Kay said...

@Mrs Park Jung Min

Barangan ETUDE HOUSE boleh beli kat kedai dia SAHAJA.

Nisa Kay said...

@♛ Azie Azra ♛

mosttt welcome :D

Nisa Kay said...

@Ika Maknae

hehehe thanks..

yang moistfull collagen okay x?

Nisa Kay said...

@Dila azie

ouhhh...

Nisa Kay said...

@miss sue

pelembap ETUDE HOUSE beli kat outlet dia la..
da tak ingat berapa puluh..

Nisa Kay said...

@Aweyn

yg penting beli bersesuain dgn muka :D

Nisa Kay said...

@AmirahSM

thanks :)

Nisa Kay said...

@Fiza

tak tahu..
tu abang nisa buat. dia guna photoshop lah kot?

Nisa Kay said...

@iNtAn sHaFiNAs

org yg kulit dah sedia berminyak dan berjerawat disarankan tak pakai mosturizer sbb fungsi mosturizer ni utk melembapkan lagi kulit dan membantu pengeluaran minyak yg secukupnya utk keperluan kulit.

kalau kulit berminyak pakai mosturizer, nnt pengeluaran minyak berlebihan pulak utk kulit muka dan menambahkan lagi masalah jerawat dan juga blackhead.

tapi mungkin ada pelembap yg khas utk kulit bermasalah..kena carilah kat farmasi kot2 ada...

Nisa Kay said...

@syafiQa

hmmm x igt.. dah lama beli. berpuluh jugak harganya..

wanie said...

mka sy brmnyk...tpi pkai jgak plmbab..tpi amek yang mnyerap mnyk...tpi tak kringkn mka

kartikel.com said...

nisa sekarang di kartikel.com thanks nisa :)

http://kartikel.com/news/r/1193

Teratak Zaffendi said...

memang tak boleh tingggal mosturizer..make up takde ok lagi..

nur fatihatuz zahra said...

akak, nanti buat lah entry macamana akk jaga muka tau .. ;) adik tunggu . :D