Wednesday, January 25, 2012

Apa yang sesuai dengan orang lain, tak semestinya sesuai dengan kita…

 

Assalamualaikum…

 

Fuhhh! Kemain panjang lagi tajuk entry aku kali ni kan kan kan… Kali ni ada perkara yang aku nak kupaskan mengikut pemahaman otak kudus aku ni. Entah kenapa dok berulang kali idea ni datang dalam fikiran, tapi aku abaikan. Kali ni baru terasa nak diluah di blog kesayangan.

 

Pernah tak terjadi situasi macam ni dalam hidup korang???

 

Gadis A : Wahhh cantiknye muka kau.. kau pakai bedak apa eh??

Gadis B : Aku pakai bedak Piksi. Hewhewheww…

Gadis A : Lawalah… aku nak beli jugaklah!

(selepas beberapa hari)

Gadis A : Eiiiii menipulah Gadis B tuh. Aku pakai bedak Piksi tu tak lawa pon!

Gadis C : Kau jangan salahkan dia, dah dia pakai lawa. Mungkin tak kena dengan kulit kau???

 

 

base_pp_lg

#1 Barangan penjagaan muka

Bila kita tengok muka kawan lawa sikit, sibuklah kita bertanya dia pakai pencuci muka apa, krim apa, atau mekap apa. Lepas tu, tanpa pertimbangan selanjutnya kita terus beli. Konon-konon nak lawa jugak macam kawan kita tadi. Tapi bila pakai hasilnya tak seperti yang diharapkan. Ingatlah, tindak balas barangan penjagaan muka seperti pencuci muka, pelembap atau sebarang krim bergantung kepada jenis dan kondisi kulit! Periksa dulu jenis kulit anda, dan kenalpasti produk yang macam mana sesuai untuk kulit anda.

 

#2 Lipstick

Bila nampak bibir orang berseri sikit, mesti ada yang rajin tanya “Ehhh kau pakai lipstick apa ya? Lawalah warnanya..” Ingat ye, kesesuaian warna lipstick bergantung kepada kulit anda. Kalau dah kawan anda tu kulitnye cerah putih melepak, pakai apa lipstick pun lawa.. Jangan pulak kita main taram aje beli lipstick, nanti nampak pelik kalau tak sesuai dengan kulit kita!

 

#3 Pakaian

Ini paling menarik perhatian ramai. Bila nampak baju yang cantik-cantik mesti kita akan tanya beli kat mana dan berapa harganya. Tak salah nak membeli baju, tapi pepatah mengatakan ukurlah baju di badan sendiri. Jangan kerana terlalu kejarkan fesyen kononnya, kita pula jadi bahan ketawa orang lain. Kalau nak beli baju, pastikan tak keterlaluan dan sesuai jika disarung ke badang kita, bukan beli sebab nampak orang lain pakai lawa okayh!

 

 

shopping_bags

Situasi kat atas banyak juga terjadi pada aku. Bagi aku, semua ni nafsu semata-mata. Bila orang lain ada, kita pun ada keinginan nak beli jugak apa yang dorang ada. Bila kita nampak orang lain pakai baju lawa, kita nak jugak baju lawa. Tapi persoalannya, SESUAI KE DENGAN DIRI KITA???

 

Aku jugak selalu beli baju sebab nampak orang lain pakai lawa, Aku pernah beli lipstick sebab dalam gambar nampak cun je, tapi bila sapu kat bibir sendiri menakutkan! Aku pernah je beli foundation sebab ramai kata best pakai, muka lawalah apelah.. Bila pakai hampeh.. Jadi sama-samalah kita memerangi nafsu semata-mata ni ye. Beli ikut keperluan dan yang bersesuaian dengan diri kita!

 

 

Sign PNG NisaKay

26 comments :

Lyssa Faizureen said...

Heee . Boleh tanya , kulit nisa cantiklah . Apa rahsia nya ???

ekekekeke . Gadis D menyampukkk :)

Miss Amateur Cook said...

betul! sangat setuju. lain orang lain reaction dia.

nasha sanza said...

setuju dengan nisa! Pendapat yang menarik!=)

Eiqa Lyka said...

terasa saat baca dialog mula2 tuh..hehehe :)

A'ishah Kamaludin said...

Setuju sangat sangat! Macam saya sesuai dengan produk yg murah2 je, Alhamdulillah tak sempit poket...

daya jamal said...

betul betul betul , too semua nafsu , so belilahh sesuatu barang too mengikut keperluan bukan kehendak , betul tak kak nisa ? ;)

Syafiq Ahadin said...

lelaki puj camtu.. haha!!

blog-tips-kurus said...

beli ikut bajet juga. huhu!

Baby Bee said...

sy ader sorang membe ni..tiap2 kali sy beli online...mesti die nak cube...bile da cube...alih2 boleh pulak suruh jual kat die..sy yang susah2 belek2 tenet carik baju sesuai alih2 die nak beli...tapi same je..banyak kali da perasan....die tu kecik sy ni besar..tak sesuai betol kite same citerasa...(kepada die...beli la baju ikot ukuran diri..ape2 pun awak lagi cantik dr sy..so better cari sendiri je) heheh

nota Kaki: sangat setuju ngan entri ni

love afidah said...

saye pon kekadng trgolong dlm grup diats..:)...

ainasuhana said...

kadang2 nak carik yang sesuai tu lame...

aimaniman said...

betul tuw,
sebab tu kena 'ukur baju kat badan sendiri' kalau gemuk x kan nak pakai baju orang kurus, jd sarung cempedak la plak,.. kalau org melayu jgn ngengada nak dye rambut macam omputih, jadi macam kene kencing tupai la plak.. apa2 pun Allah dah jadikan kita sesempurna makhluk taw...

Atiqah Wadiah said...

heee~betol tuh..sblm nk beli,kena test dulu kat diri kita..klu ok,br beli..klu x ok,simpan jelah niat kita tu :)

adiba ramli said...

hoho. good tips. btw,acane pakai tab miracle tu. ok?

Einaz Shah Rizal Thomas said...

1st time coment blog famous amous ;D Haiy.. ;D

manis said...

Kita lain, kena ikut keperluan diri.. =P

salam perkenalan, sis folo cni ya!

Julia said...

haha...nampaknya nisa dah masak dgn prangai kita2 ni...

mysara said...

nafsu ni dasyat..
usaha nk control pn kdg2 tersasar gk..hehe

nuruashia ♥ said...

sbnarnyee kne ukur kt bdn kite sndiri..sesuai ke x..tu yg pnting.. kalo ikot org smpai bile kite akn tewas.. sbb tu sume nafsu.. btol x nisa :) ni my opinion saje.. ^^

Nurul Nadiya said...

ohsem punya entri..

Izzah | zulkifli said...

yup2.. sy setuju.. sy suka pakai shawl then belit sne sni. alih2 kwn sy yg ske pakai tudung bawal, pakai pulak shawl. tak kne lah cre dy belit. tpi takut dy terase kalau sy tegur. =P

Ms Bery said...

betol & sangat bersetuju
beli sebab percaya dengan iklan & promosi yang gah.
Tapi bile pakai erm non effect langsung kadang-kadang sampai naik jerawat comel. padan muke sendiri & lepas tu bebel dekat diri sendiri sebab terlampai mudah terpengaruh.

lov_note said...

urmpp bgos tol entry ni,

kata2 dari nisa ni mmg kene btol.. T_T

shera haifa said...

nafsu yang kene kawal dulu. org pakai cantik dan try imaging kita pakai cm ne plak..

hanna said...

betol2 . sy pon penah cm tue . hik3 . btol ukur baju dibadan sendiri :)

Natasha Zakaria said...

Kak Nisa Kay Comel mcm KIte la ^_^