Tuesday, September 13, 2011

Al-kisah pra raya 2011

 

Assalamualaikum semua..

 

Whoooaaaa rindunye aku dengan blog aku! Maklumlah tugas aku sebagai exco aktiviti dan juga sebagai seorang pelajar membataskan aku untuk mengadap blog kesayangan aku ni..

 

Tak mengapalah, jom proceed dengan entry pra raya aku. Patutnye entry ni dah lama dah aku update tapi sebab malas serta busy, aku tangguh-tangguhkan..

 

IMG_5581

Kisahnya dua tiga hari sebelum raya hari tu aku baru terhegeh-hegeh nak buat kuih raya. Kuih yang paling senang bagi aku ialah cornflakes madu. Senang cari bahan, senang nak buat dan sedap dimakan! Kohkohkoh!!!

 

IMG_5582

Curahkan aje satu kotak setengah cornflakes dalam mangkuk besar, campur dengan madu dan juga butter yang telah dicairkan. Kacau sampai madu dah sebati dan betul-betul menyaluti cornflakes. Wuhhhh time ni kan puasa, geram jek aku nak menelannya!

 

 

IMG_5583

Kismis dan coklat urai merupakan antara bahan yang aku dalam dalam kuih conrflakes madu. Malas nak tambah kacah or badam, aku tak suke! Hohoo.. coklat urai tu just nak tambah seri pada kuih. Hek-hek-hek !!!

 

 

IMG_5585

Bila dah siap kacau, masukkan lah sikit-sikit dalam paper cup. Masukkan sebiji dua kismis untuk setiap cup. Haaa time-time macam ni lah adik-adik aku baru tunjuk muka nak tolong buat. Tapi maaf ye korang, gambor tangan aje lah aku tayang. Hek-hek-hek !!!

 

 

IMG_5616

Bila dah siap bakar selama 15 minit, biar dia sejuk dulu. Butter yang kita masukkan tadi tu lah yang akan buat cornflakes ni melekat bila sejuk. Takdelah berderai aje bila nak makan. Bila dah sejuk baru simpan dalam tupperware.

 

 

IMG_5666

Haaa kuih seterusnya hasil air tangan mak aku dan adik aku ialah kuih samperit kegemaran aku!!! Hek-hek-hek !!! Disebakan tak beli ceri untuk hiasan kuih ni, adik aku tibai aje letak kismis. Pon boley???

 

 

IMG_5619

Haaa ni lah jadinya bila adik aku penat nak buat kuih guna acuan bunga macam kat atas tadi. Perlukan kudrat yang extra tau! So, buat aje lah bentuk panjang-panjang macam ni. Asalkan rasa dia sama aje sedapnya, aku tak kisah, semua aku makan! Hek-hek-hek !!!

 

Tu ajelah antara aktiviti pra raya aku. Tak ada apa sangat pun, sebab family aku bukan jenis yang sambut raya meriah-meriah sangat kot? Berserdehana aje lah.. Hohoo!!!

 

 

 

Thanks for reading!

sign NISA

12 comments :

IEQAH said...

rajinnya buat kuih..dan kuih paling kita suka pn mmg kuih handmade nk dekat dekat raya :) fav i la cornflake smadu..ni taip entri pn sambil mlantak cornflakes madu yg baru buat smlm..

faa.rosli said...

konflek madu tu koi rase..tp semperit xsempat rase

normala_ali said...

wah kuih raya.. nk cikit.. :P

Nyamuk Terbang said...

hoho
bleh tempah nie utk raya thun depan
lalala

Balqis Shafikah said...

ohh..cornflakes madu! my favourite. yummy2..ada stok lagi tak cik nisa? hehee. :)

SANDRA AZWAN said...

Nampak macam sedap jer....of course la kan! hehe...;-)

Razil Tahir said...

aduh rajinnya...
Kuih rumah saya sumer kuih tunjuk.. huhuhuhuhu...

kayrul-shah said...

selalu tiap2 tahun rajin gak buat cornflakes tue..tahun nie malas la plak..kuih raya paling senang nak buat..hehhee

Annika said...

biskut cornflake ade sprinkles.
comei..
:D

mintak tolong sumbangkan idea untuk contest ni please. :D tq

Nia Ridzwan said...

yeahhh, suka sangat makan cornflakes madu. emmang habes satu bekas bila g umah tok makan tu. huehue ;p

Fiq Fikri said...

cornflake sedap wook!!!

syirah rasid said...

amboihh best kemaenn. kita xsmpat nak buat, smua mak buat. ><