Friday, July 1, 2011

Menang RM100 dari Darkbatman ! !

 

Assalamualaikum semua…

 

Wahhh bila bercakap pasal duit semua laju je kan. Hari ni aku dok usha blog wajib baca bagi aku. Blog mana lagi kalau bukan darkbatman.com. Kehkehkeh! Alamak ter-tiru gelak si Darkbatman pulak.

Mata aku ni dok perhati kan la contest yang dianjurkan oleh Darkbatman ni. Wahhhh buatkan watermark pun berpeluang menang RM100??? Siapa nak angkat ketiak!! Kahkahkah!

 

Apa itu watermark?

 

Pada pemahaman aku, watermark ni digunakan untuk “menanda” gambar milik kita. Maksudnye bila kita letak gambar dalam blog kita, kita tandalah gambar kita tu dengan watermark. So, bila orang yang kejam+busukhati+naktrafikmurahan copy gambar korang, at least ade bukti yang orang tu plagiat / salah guna gambar kita.

 

But as for me, aku hanya letak watermark pada gambar yang datangnya dari aku sendiri. Maksudnya, gambar tu memang diambil oleh aku atau diambil menggunakan kamera aku. Dan jika gambar-gambar tersebut diambil oleh orang lain menggunakan kamera aku, aku akan bagi kredit pada si tukang ambil gambar.

 

CSC_0739

Errr sorry yee encik Darkbatman sebab curik gambor dia. Kahkahkah! Korang perasan tak, bila aku post gambar dalam blog aku, aku akan letak imej “SAYA SUKA MENAIP” yang warna pink kat gambar aku? Okay, contohnye boleh korang tengok macam dalam gambor di atas.

 

 

Picture2494

Watermark ni boleh dalam bentuk tulisan, contohnye macam dalam gambar di atas. Biasanya aku guna watermark tulisan “nisamenaip.blogspot.com” ni pada gambar-gambar yang aku post dalam entry-entry AKU, DIA & DSLR.

 

Sebab apa? Kadang-kadang kita dah edit gambr tu lawa-lawa, so kita tak nak lah imej watermark merosakkan editing pada gambar.

 

 

CSC_0728

Satu lagi gambar yang dicilok dengan jayanya dari Darkbatman. Aku tengok biasanya Darkbatman punye watermark jenis yang tulisan. Kalau tak kaler merah, mesti kaler kelabu.

 

Mungkin beliau inginkan “cop rasmi” untuk Darkbatman kot… tu yang dianjurkannye contest buat watermark untuk blog beliau. Menang RM100 tuh! Korang taknak ke? So sesiapa yang pandai guna Photoshop atau Illustrator, boleh lah try ye!

 

 

DSC_0627

Taraaaaa… ni lah contoh watermark menggunakan logo yang Darkbatman dah bagi tuh. Hohohooo buruk kan? Maklumlah, ni percubaan aje. Ehhh korang jangan salah faham! Aku tak join pun contest ni! Aku ni kirenye macam promote aje lah ye.

 

 

Hohohooo so kalau korang nak join, boleh lah tengok syarat-syaratnye KAT SINI.

 

 

sign NISA

6 comments :

Akulah Pak Lan said...

1st entry untuk Julai kan?

Promote untuk scandalkah? kah kah kah..ok anggap tak baca..heheh

Engku Sofea said...

camana nak buat watemark nisaa.

ummiarissa said...

alaaa...akak tak retilah contest payah2 ni...

saharinasaharudin said...

nak join,tp xtau cmne nk wat wtrmark yg ade icon cmel mcm nisa wat tu :)

saharinasaharudin said...

nak join,tp xtau cmne nk wat wtrmark yg ade icon cmel mcm nisa wat tu :)

eton said...

disbbkan nisa x join sy nak join la.. hehehehe... tq nisa atas contest ni.. hehehe