Friday, July 1, 2011

Memohon bantuan untuk insan kurang bernasib baik.

 

Aku dapat tahu mengenai kisah sedih ni dari blogger Edie Triggy. Kisanya sungguh menyayat hati, dan aku terpanggil untuk berkongsi kisah ni. Di harap ada insan yang tampil dan sudi membantu mereka yang dalam kesusahan ni.

 

Hari nie ada special entry sikit...Aku sendiri tak tau nak start dari mana dan nak start macamana..

Kalau korang perasan sorang blogger nie.. nama dia Moon.. dia antara kawan yang terapat dengan aku.. dan kalau korang follow blog Moon.. korang mesti tau masalah yang dia dan keluarga tengah hadapi sekarang.. Sebenarnya Moon dah puas fikir panjang samada nak buat benda ni atau tak perlu... so sebagai kawan, aku rasa takde salah pon kalau Moon nak teruskan niat dia.. yang penting dia tau niat dia ikhlas...

-Norma-

 

Adik ipar Moon menderita menghidap cancer... memula aku dapat tau.. aku pon macam terkejut jugak.. sebab adik ipar moon nie baru jugak kahwin.. lepas tu mengandung.. dan Alhamdulilah selamat melahirkan bayi lelaki yang comel dan sihat.. kita panggil je dia Norma ye.. so, selepas Norma melahirkan anak pertama dia tetiba jatuh sakit.. aku ingat lagi masa tu Moon kata ingatkan penyakit misteri.. siapa tak sedih? orang lain selepas melahirkan anak, gembira menyambut kehadiran orang baru.. lagi-lagi anak pertama.. buat yang ada pengalaman manisnya memeluk anak pertama mesti faham bahagianya rasa tu..

 

-Norma bersama Rafiq-

 

tapi Norma tidak menerima nasib sebegitu.. selepas je bersalin Norma stay di rumah Moon.. nasib ada kakak ipar dan abang ipar yang penyayang, prihatin dan mengambil berat.. Moon lah yang menguruskan anak Norma yang bernama Rafiq. bila pegi hospital, buat check up semua.. barulah tau yang Norma sebenarnya menghidap cancer.. sebak mengenangkan nasib Rafiq yang baru lahir tapi tak sempat merasa belaian seorang ibu.. tak sempat merasa susu ibu.. ok aku sebak. hmmmmm..

 

Suami Norma, Talib ke hulu ke hilir menguruskan isteri yang terlantar sakit.. aku tak boleh bayangkan bila Moon selalu datang melawat Norma sambil bawak Rafiq... Norma hanya mampu pandang tak mampu membelai bayi kecil itu.. tabahnya Talib suami Norma.. hanya Tuhan yang tau apa ada di hati Talib.. apa ada di hati Norma saat melihat Rafiq..

 

 

-siapa sangka selepas setahun perkahwinan, dikurniakan cahaya mata dan bermula sebuah penderitaan-

 

 

-Talib sentiasa ada disisi isteri-

 

Dugaan bertimpa-timpa.. sampai Talib pon aku tengok dah susut sangat badan dia.. condition Norma plak tak menentu.. kadang lepas operation dia ok.. kadang dia tak ok.. hati mana lah yang sanggup tengok penderitaan ditanggung mereka..

 

-Talib bersama Rafiq-

 

 

-tangan Norma yang lebam-

 

 

-gambar terkini baby Rafiq-

 

Moon dan suaminya Sutan ni aku kenal dah lama.. diorang baik dan lembut.. aku tau Moon malu, Talib malu nak mintak tolong aku buatkan entry nie.. tapi berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.. dalam serba salah tu aku rasa tak pelah Moon, kita usaha je..

kepada sesiapa di luar sana yang rasa ingin sama-sama mengurangkan beban Talib.. korang boleh buat sumbangan ikhlas.

 

cimb

01070068677528

Noormawati Mohd Rasif

 

aku rasa ramai yang nak membantu, cuma tak tau cara.. ini tiada paksaan langsung.. tak kira lah kalau kita mampu nak derma RM5 sekalipon, janji ikhlas..kalau ada sikit-sikit sumbangan ikhlas dari korang utk Norma, InsyaAllah duit tu akan keluarga dia gunakan untuk kos rawatan Norma yang menelan belanja ribuan ringgit.. baru-baru nie kos untuk injection je dah menelan belanja 10K.. sumbangan tu juga akan digunakan utk bayaran ambulans.. kos untuk beli susu untuk Norma minum.. dan mungkin selepas ni keluarga Moon akan ikhtiar perubatan-perubatan lain yang dah tentu memerlukan belanja.

Moon malu nak buat benda ni actually.. nampak macam meminta-minta..tapi yang penting niat demi untuk membantu Talib dan anak dia Rafiq, maka Moon dan Sutan terpaksa tolak perasaan malu ke tepi..lagipon aku rasa tak salah kot.. bukan paksaan.. kot-kot korang ada rasa nak bersedekah boleh lah bantu-bantu ringankan beban orang yang dalam kesusahan..

hanya Tuhan yang dapat membalas jasa murni atas sumbangan ikhlas korang.. Sama-sama kita doakan semoga keluarga Talib dilindungi Allah dan semoga Norma cepat sembuh supaya dia berpeluang melihat Rafiq membesar di depan mata dan dapat mencurah kasih sayang buat suaminya Talib... Amin....

 

TOTALLY COPY & PASTE dari KasihAleeya


Kalau korang tak caye, korang leh tengok entry-entry di blog cik moon

 

 

P/S : Aku nak tolong pun tak tahu macam mana dan di luar kemampuan aku. Aku hanya mampu berdoa supaya kehidupan insan di atas ni sejahtera hendakNYA. Dan aku harap ada insan prihatin yang  sudi membantu mereka. InsyaAllah…

12 comments :

Akim Iqbal said...

Tabik kepada lelaki ni.. setia jaga isteri sampai akhir.. mmg bersesuaian dengan entri sanggup yang aku publish haritu..

mama liza said...

sedih nya dengar.... kenser per yer nisa....

Yuyu Musa said...

Ya Allah...sebak bila baca...

semoga penderitaan mereka berakhir.semoga mereka akan bahagia.

doakan norma sembuh.Amin.

Rafiq sangat comel.gebu.

nabiha said...

kesian cikgu norma...mudah mudahan cikgu cepat sembuh..amin..

EZAN IDMA said...

sedihnya baca. tak sangka kan. hmm smoga allah kuatkan ketbahan beliau.

Sizzling Suzai said...

ya ALLAH..beraiar mata ni bace n tgk pic mrk nih..cantik betol c.norma ni n nmpk bhgianye mrk..smoga mrk mdpt byk sumbangan n kembali sembuh dgn entry kamu ni nisa..amin..

Anonymous said...

kesiannya....semoga dia tabah dan kuat....comel ank dy....alhamdulillah suami dia sgt penyayang... semoga semua selamat...

trigyy said...

sama2x m'hulurkan doa.. aminn2x..

Zianna Hairudin said...

sedih nye~ rse nk menangis :'(

Apricot Pie said...

haaa.cik nisa..sedihnya kita baca kisah ni..serius terasa sangat..dah bergenang air mata..uhuh..ank die dah r msih kecik..insyaAllah akn bg sumbgn..doa pun boleh kan..

Miss Moon said...

thanks dear ..moon tak tahu cam na nak ucap terima kasih sebab u sudi share kan kat your lovely blog ..moon ucapkan jutaan terima kasih

alhamdulillah Allah telah bukak kan banyak pintu utk kami n salah satunya adalah membukak pintu2 hati semer saudara saudara Islam ..moon tak sangka ia akan berkembang ngan pantas sangat and bersyukur pada yg membantu ...


and many many thanks for your support

Love
Moon

AKMA said...

ermmm boleh tau tak cancer apa? my mum is a cancer survivor. so agak tau la jugak ubat-ubat untuk cancer. slain ubat yang hosp ada ubat alternatif yang lain. dari extrax buah-buahan or sayur-sayuran ada beberapa jenis la. harga pun x mahal.

eyh btw, im not selling it. just nak syorkan je. boleh beli on9 kat sesetengah website or kedai-kedai lama area sini :)