Friday, July 1, 2011

Membaiki kulit.

 

Assalamualaikum semua…

 

Sebelum ni aku pernah berkongsi tentang penggunaan produk Sebamed. Aku buat review dalam bentuk vlog. Tidak aku nafikan produk Sebamed tu beri impak positif kat kulit aku. Tapi kulit aku ni pulak kering. So, aku decide nak tukar ke produk yang hydro-based supaya kulit aku lebih lembap.

 

Aku bertukar ke Neutrogena Hydro-Boost punye produk. Pencuci muka nye best dan pelembap nye pun boleh tahan. Untuk minggu pertama kulit aku bereaksi baik. Kulit lebih lembut dan tak kering sangat dah. Tapi lepas dua minggu, jerawat naik tanpa kawalan.

 

So, aku decide nak bertukar lagi sebelum kulit aku lebih teruk.

 

Sungai Buloh-20110617-00521

Starter pack Clinelle ni menarik perhatian aku. Aku suka beg kecik nye tu aje. Kahkahkah!!! Sebelum ni, kalau aku nak tukar produk, aku akan beli yang botol besar terus. Tapi kali ni aku nak guna yang starter pack dulu. So, takdelah rugi kalau tak sesuai dengan kulit aku, ye tak?

 

 

Sungai Buloh-20110617-00523

Alalaaa.. comel bebenor lah botol-botol produk Clinelle ni. Menurut deskripsi produk ni, Clinelle tak mengandungi alkohol. Ahaaaa tu kita tengok ye bagaimana result dia.

 

Ada orang kata, bila tukar produk, kulit kita biasanya akan bagi reaksi positif dalam minggu pertama. Tapi kalau reaksi positif tu tak bertahan sampai sebulan maknanya, produk tu tak sesuai untuk kita. Betul ke?

 

 

Sungai Buloh-20110619-00552

Deep Cleansing Gel nye mengandungi herba-herba. Bau pun dah macam herba. Dan ia tak berbuih sangat macam sabun. Purifying Toner pulak menyegarkan kulit aku. Rasa best aje bila pakai. Mosturize Glow nye pun best! Buat kulit aku lembap dan ala-ala glowing gituuu.

 

Apa yang aku perasan, lepas aku pakai tiga-tiga produk ni, dan biarkan kejap untuk ia meresap dalam kulit, aku nak sapu foundation pon senang blend dan kurang bercapuk macam sebelum ni. Adakah itu petanda bahawa produk Clinelle sesuai dengan aku???

 

 

Sungai Buloh-20110619-00556

Selain tu, aku guna PALMER’S Cocoa Butter Formula Scar Serum. Dah namanye scar serum, mestilah untuk memudarkan kesan parut di muka ye tak? Maklumlah… tak larat aku tengok muka aku bertompok-tompok dek kesan parut jerawat.

 

Sape taknak cantik dik oii??? Huahuahuaaa… Setakat ni, ni aje lah produk yang aku guna dalam proses membaikpulih kulit aku. Jerawat baru nak surut, so lepas dia surut aku gerak gempur untuk perang dengan parut pulak. Hohooo…

 

 

Psssttt.. nak bagi tips sikit. Kalu korang beli serum / minyak untuk pudarkan parut, korang teliti kan kotak atau bungkusan produk tu. Cari nilai IU produk tu. Semakin tinggi nilai IU, semakin cepat produk tu bertindak. As for produk PALMER’S di atas, ia mengandungi 24,000IU. So, kalau korang jumpa atau tau produk yang mempunyai IU lagi tinggi, share la ye!

 

bye bye.

 

 

 

sign NISA

21 comments :

cik ery said...

ak gne sebamed jgak :)

haishh..tp siyus sesuai ngn kulit aku laa..suka sgt..


bile nk tuka rasa tak ngam la ngn produl lenn.so nk stay trus ngn sebamed.hee

syamsid dhuha said...

owh ade lagi care yg berkesan nisa . bnyakkn minum air masak. sbb gaya org jepun kulit dorg cntik sbb dari sumber minum n makanan mereke . tp minum air masak mmg berkesan . tp amik mase la maybe 2 weeks lebih . ngee

Maya Lisa said...

Maya gune Nano White ! sangat berkesan yo !

Akulah Pak Lan said...

perempuan dan kecantikan..haha..lumrah semua tuh..pastikan nanti kawen cari laki yang mampu ok..heheh

Dayana Nasir said...

macam best je yang palmer's cocoa butter scar serum tu. berapa harganya?

Eazy Izzuddin said...

nak tukar gak...
hehe
xD

JaRyiE jEmArYiE kOo said...

bykkn mnum air msk.. x pon.. gne tia emilia...

najihah sahami said...

wah.lpas ni leh la review lg. tgk kesan camane..^^

fasha said...

saya guna sebamed tspi tade kesan pape pun :( tatau nk guna produk ape lagi.

Salhah Suhot said...

@syamsid dhuha

setuju!!!tp kene gak pki pelembab kulit.sebab cuaca sekarang xtreme sgt.org minum byk air gak..tp still rase 'kering'

zOeY zAu YaH said...

produk clinelle bagus..kalau pergi kt pakar pun diaorg suggest jenama nih.dia x de alkohol maknanya sesuai dgn kulit yg kering.kalau ada alkohol kulit akn bertambah kering.pencuci lak kalau yg x de byk buih tu bgus.kurang bhn kimianya.saya bkn pkr tp nk share apa yg saya penah belajar je hihi

farahd101 said...

farah dah tak guna apa-apa pencuci muka dah. sekarang nie, fara just cuci muka dengan oatmeal jew. hehe..sangat2 berkesan. and jimat duit, xpayah beli pencuci muka.
bahan organik is good :)

.izzati liyana. said...

my friend had used the clinelle products. the starter pack. and the result is muka dia merah mcm kena salai.kering gila.tapi taktahu lah if it's suitable with your skin kan. so, goodluck.

Halusinasi said...

yup2, minum air masak supaya kulit tak kering...Yana guna Tia Amelia...best produk ever^^

Ms Z said...

kalau scar slalu gune Vit E. Tu yg ada IU ribu2 tu. Organic aid pon ok gak. Ada cream n oil. Nak lg mantap pkai dua2. ni organic aid tu yg ckp. tehee

wiwie sazali said...

dulu wiwie pki clinelle gak.. berhabis duit beli botol besar.. sebulan pertama ok, tp lama2 kulit jd kering sgt2 n gatal.. terus stop.. =(

zakiah said...

Thanks sbb share

Kira loverholic said...

guna clinelle best sgt . best prdct ever ! dlu kulit bnyak parut lubang2 but now alhmdulillah makin baik kulit . :))

Kira loverholic said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Oh ye...i bru jew try scar serum nie...hope sgt ilg parut kat mke xrela nk tgk lgy

shamimi sharif said...

Farah..palmer oil tu bkesan x hilang kan parut jerawat?