Wednesday, May 18, 2011

Follow widget buat hal? Alternatif lain untuk follow blog.

Assalamualaikum semua…

Hari ni aku nampak ada lagi masalah kat blog. Widget follower tak berfungsi! Kotak follower tu kosong aje, so orang tak boleh lah nak follow blog kite. Adakah aku sorang aje yang kena macam ni? Atau ramai lagi?

Pada yang nak follow blog orang, tapi widget dia ada problem? Jom aku kongsi sikit alternatif lain macam mana nak follow blog orang tanpa guna FOLLOWER WIDGET TUH!

 

LANGKAH 1 : Kalau dashboard korang merupakan interface / template blogger yang baru, klik pada icon gambar spanar kat penjuru sebelah kanan, sebelah tulisan Blogs I’m Following. (seperti yang ditunjukkan dalam gambar)

tuto 1

 

LANGKAH 2 : Lepas klik icon tu, dia akan keluar senarai blog yang anda follow, sepert yang ditunjukkan di bawah. Lepas tu, scroll page sampai bawah sekali.

tuto 2

 

LANGKAH 3 : Kat bawah sekali tu ada butang ADD. Klik butang tu.

tuto 3

 

LANGKAH 4 : Bila klik butang ADD tadi, dia akan keluar kotak macam dalam gambar di bawah. Masukkan URL blog yang korang nak follow dalam kotak putih tu yeh.

tuto 4

 

LANGKAH 5 : Lepas tu, dia akan keluar Step 2 macam di bawah nih. Kalau nak follow macam biasa, klik pada Follow Publicly.

Kalau anda pilih follow anonymously tu, maknanya anda stalker!!! Kahkahkah! Oke gurau aje lah! Kalau anonymously tu maknanya anda follow blog orang tu, tapi nama atau ID anda tak keluar dalam senarai beliau. So beliau tak tahu lah anda sedang stalk follow blog dia. Kahkahkah.

tuto 5

 

 

OKE, macam tu je lah nak follow orang bila widget follower tengah buat hal. Ouh ye, bagi blogger yang interface/template nye masih yang lama, kotak ADD ada di bawah bloglist di dashboard anda ye… Lepas klik ADD tu, anda terus proceed ke LANGKAH 4 & LANGKAH 5.

Capture

 

Baiklah semua, thanks for reading.. Aku just share benda kecik-kecik macam ni je.. Ye lah, mana lah tahu masih ada yang tak tahu function butang ADD tu ke. Maklumlaa sekarang kan makin ramai yang baru buat blog.

So aku share mana yang patut je la ye. Sekarang ni widget follower tengah problem. So, harap apa yang aku share di atas ni menjadi lah ye. KALAU TAK JADI? Jangan salahkan akuuuu. Kahkahkah!

Bubbye!

 

 

 

sign NISA

23 comments :

KAMIHIDUP said...

kalau buat macam ni memang akan menjadi, ni namanya cara manual, heee. :)

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

wow serius suka yg ni


sbb skang browser saya mcm buat hal je, ruang follower semua org tamau kuar, susah nak follow blog best2


tengkiu2

Cik Azizah said...

bagus..bagus..nisa kalau pakai navbar kat atas tu pon boleh kan nak follow..

Azzah said...

thanx share.nice info..:)

ZyzyAfrina (: said...

Thanks Nisa :DD

ain kadir said...

nisa,,mcm taw2 je sya tgh ada problem niyh..huhu,,terkejut gak td tgok widget folower tuh xde..scarry betol lah..btw thanks for the info..

:)

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

eyh rupanya bukan sbb browser saya ye, hilang widget follower ni mang masalah worldwide ye

Dawa said...

saya pon ada problem ni. igtkan sbb template saya bermasalah. kalau ramai yg kena, xpela kot. maksudnya mmg blogger bermasalah. huhu

pRiNCe said...

prince amik tau..copy paste untuk entry malam nty..kredit tuk awk ye..:)

normala_ali said...

good idea.. :) thanks nisa kay...

nur amalina athman said...

<---ingtkn ini sorang jerr yg jadi mcm tuu..hehe

relevan said...

Ishk2..pakat2 rehat dulu dari follow mengfollow nih..

LuN@_aiDi said...

idea yg bagus n sgt berguna neh ^^ tq for shearing yea..

Efipurpleshine said...

naseb baek ade manual...boleyh jgak follow..thanks nisa 4 your info... :)

Farahanis Waheda said...

kak nisa ! anis ada code untuk add follower. mahu ? :)

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

ok tq nisa..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh tq nisa..kak LM memang tak tau benda ni..nice.tq tq

++sYepaH++ said...

mnx share yea...=)

Kas Sha said...

tanxs nisa....sha p0n mmg ssh nk follow mmbr td,aci mlz nk follow da...hahha

Ecah Shafiee said...

oh..patotlah kosong je..jenuh refresh..

`*•♥•r i n a (◕‿◕✿) e u r i n a..❤.•*´¨ said...

besa gn yg ni jak lau nk follow..
asenang sbb xperlu nk taip paper pun.. trus ter_add(^^)

faz said...

good info,cayalah

++sYepaH++ said...

salam u..i dea mnx share laa kt cni u..u xprasan ea???ape2pom..1st i mnx maafla ea sbb u xbg permission..tp sblm ni i de mnx..i mnx maap yea...