Saturday, April 30, 2011

Blogger in Draft berwajah baru?

Assalamualaikum semua…..

Pagi-pagi saya dah terjaga gara-gara perut mula buat hal. Nak kata rasa nak membuang, jauh sekali.. cuma senak perut biasa. Tapi buat aku tak selesa untuk terus menikmati tidur dengan comforter best aku tu.

Bila dah bangun tu, aku pun mandi-mandi dan terus online. Apa lagi, check blog la kan… Sekali aku log in blogspot aku, alamakkkkkk!!! Aku rasa macam aku masuk ke web page yang sangat asing!!!

 

wajah baru 1GAMBAR 1 : Klik untuk tumbesaran padu.

 

Haaa tu dia!!! Bagi sesiapa yang dah bertukar ke Blogger in Draft (blogger.com versi terbaru), aku rasa mesti homepage blogger dia bertukar macam ni. Ke aku aje? Adoi makkk…

Tapi bagi aku ia bukanlah satu masalah pun. Kita dah sedia maklum dengan perkembangan teknologi zaman sekarang. Hampir setiap hari mesti ada aje penemuan baru, atau penambahbaikan dalam teknologi. Teknologi adalah sesuatu yang merebak/membesar/tumbuh dengan pantas.

 

wajah baru 2GAMBAR 2 : Klik untuk tumbesaran padu.

 

Bagi yang telah set kan Comment Moderation (setting yang kalau orang komen kena approve dulu), korang boleh check komen yang baru masuk kat tempat aku letak anak panah tu. Kat kotak di sidebar kiri ni jugak ada overview blog, so boleh tengok bilangan terkini pageviews blog anda.

Kalau kamu nak bertukar ke homepage blogger yang paling latest, sila cari ayat macan dalam kotak merah tu. Just klik aje. Dengan blogger versi Blogger in Draft ni, kita boleh post dan edit entry dengan lebih mudah. Macam gambar di bawah ni.

 

wajah baru 4GAMBAR 3 : Klik untuk tumbesaran padu.

 

Haaaa kan lebih senang mata memandang tu, dengan ruang yang minimal warnanya, dan lebih luas. Aku rasa, nak menulis entry pun puas hati. Tak macam blogger.com yang lama, ruang nak update entry nye terlalu sempit dan tak best mata memandang, sebab tu sekarang aku guna Windows Live Writer aje kalau nak update blog.

 

wajah baru 3GAMBAR 4 : Klik untuk tumbesaran padu.

 

Rujuk semula GAMBAR 2, kalau anda klik pada Dashboard tu, dia akan keluar page macam dalam gambar 4 di atas. Tab yang pertama memaparkan overview blog kita. Kira macam statistik blog kita la… berapa komen, berapa visits.. menda-menda camtu laaa kiranye. Haaa.. kalau nak tahu yang lain, sila explore sendiri. Kahkahkah!!! Aku ponnnn belum habis menelaah lagi benda nih.

SUSAH KE NAK GUNA???? Alah bisa tegal biasa laaa…. Adatlah kita belajar benda baru kan…. There’s always a first time for everything. Kalau tak mula belajar, kita takkan tahu lah kan??? Hehehe oke selamat meng-explore!!!

 

 

 

 

sign NISA

25 comments :

Zairie Husin said...

eh?? kenapa i nye blog tak jadi macam tu lagi.. hehehe..

My Recent Post : contest blog, hadiah untuk mama!

y u y u Z u l a i k h a said...

nisa! macam mana nak tuka?????

MiSz fiFiEyQa said...

macam best je..hehe..lagi puas nak tulis new post bile space die besar gedabak mcm tu..

Izyan Masri said...

EYHEYH.KENAPA YAN PUNYA SAMA LAGI?WUWUWU.TACING LAHH MACAM NI T_T

FIRST RANDOM GIVEAWAY : GRANDPRIZE RM100,CHOCOLATE BROWNIES,REVIEW BLOG :D

♥miSSLoLa♥ said...

alaa.saya punya masih yg lama. macam best jer yg baru ni. :)

forever love said...

da macam wordpress

Admiral Hafiz said...

tgk dia pnye interface
mcm x menarik je



Entri Terkini: Blog Admiral Hafiz Kini Dikenali Sebagai ....Jeng Jeng Jeng!

Admiral Hafiz said...

klu tgk interface
mcm x menarik je


Entri Terkini: Blog Admiral Hafiz Kini Dikenali Sebagai ....Jeng Jeng Jeng!

lieya orange M.I. said...

ho ho ho..nak cube jugak lahh luas kut nak tulis ape2 jer :))

Umar Faruq said...

hehe.. dah pernah bagitau pasal ni kat sini : Blogspot berubah wajah?!

Latest entry :
Kegunaan Facebook pada zaman sekarang selain dari Social Network.

Sembang Kemas said...

apsal dashboard ak tak jadi camtuh?

eton said...

mcm mana nk buat tu nisa...

Wani said...

macam mana nak buat jadi macam tu ?? "_"

Saza Infineez said...

ala knpe tak jadi cam nisa pun?huk2

Far8 budak baik said...

wahh wahhhh..
ak nk try gakkk ahhhh
sumpah jeles..
ahaha

twinkle twinkle said...

nmpk lebih wow :D

A I N A said...

kenape begitu?

Nzyrahun said...

sng lah dia ada page views semua
xyah lah bukak nuffnang sangat lepas ni hehehe

Mcjust.lol said...

yang aku puna mcm yang biasa lagi.. tak tukar lagi.

yuyu lar said...

x dapat pon camtu..huk3

miss Fyqa said...

blog kte pun jadik camtu dashboard nye.. hehe :)

Imzainieyzulkipli said...

mcm best jugak kan! nk tukar jugak r!

akmalhilmi said...

mcm ne buat
huhuh

kaizen said...

woww!!! nk gak!!! cam semartt...jer....

Anonymous said...

ooo..xperasan benda ni...

tq sayang...haha

-org RTM-