Monday, March 28, 2011

Timbang blog / web korang! Berat ke tak? Masa untuk loading lama atau tidak?

Tadi aku jalan-jalan nak buat onar kat page group Sahabat Blogger… Sekali tak jadi daa.. Hahaha aku nak jadi baik hari ni! Taknak arr jadi jahat :P

Aku tertarik dengan soalan yang dikemukakan oleh Kyêrüll L Frêscð di SB tadi..

SBKlik gambar untuk tumbesaran sihat.

Dalam kotak merah tu merupakan soalan yang dikemukakan oleh Kyêrüll L Frêscð dan dalam kotak biru tu merupakan jawapan yang dicadangkan oleh Munira Sajuti.

Aku pon terfikir.. “ha’ah yek… blog aku ni kalau orang nak masuk berat ke tak? Lama tak loading?”

So… aku pon gatal tangan nak try.. Wawawawaaa… so aku pon pergi laa kat link http://tools.pingdom.com/fpt/ tuuuu…. Oke mula-mula web page sepert di bawah akan keluar :

testKorang masukkan lah URL blog korang dalam kotak putih tu dan klik TEST NOW tuh…

 

test2Nampak tak yang macam meter yang warna hijau biru kuning ape semua tu.. Kalau dia keluar macam ni, maknanya dia tengah calculate la kot korang punye web atau blog tuh…

 

test3

Oke bila testing dah finished, korang check kat bahagian bawah page.. Dia akan keluar satu kotak yang mengandungi information untuk blog / web korang macam kat bawah ni…

test4

Ooooo baru ku ku tahu blog ku kalau nak loading dalam 20 saat jugak lah… Hoooo berat nyeeee!!! Heheheee….

Tapi sebenarnya depends jugak pada kelajuan internet kan? Kan? Kalau dah blog kita dihiasi atau semak dengan pelbagai widget terbang-terbang, widget lompat-lomat sekitar blog, itu sangat mempengaruhi berat blog / web.

Ohhh ye, Nyrah Rara ada mencadangkan satu lagi website di mana kita boleh timbang blog kita. Ngeh ngeh ngeh~

testthttp://www.iwebtool.com/speed_test

Ehhh lain pulak ye? Hehehe kesimpulannye senang aje, blog aku tak berat sangat pon. Ringan aje.. macam aku jugak! HOHOHOO!! So apa lagi?? Pergi la cuba try test!

 

sign NISA

20 comments :

APi said...

biasanya orang berpengalaman kate, blog yang bawah dari 100kb baru la dikira ringan..
lebih dari tu berat choii..^^

mynameismy said...

tenks for the info nisa!^_^

nur anis said...

dah check dah.. saya pun lain jugak..yang penting x berat.. :)

mynameismy said...

wah My punya lagi laju 4.9 second. tp blog My mcm byk je widget. tgk mcm berat. btol ke tak penimbang ni? hehe

~Kirin Selama Perak~ said...

pakai penimbang ikan boleh tak?
:p

mukmien said...

nisa hambo dah check dah dya tulis total loading time is 3.4 seconds ahhaha

Dawa said...

kalau nk lebih tepat, try GTMetrix.com :)

fara_farez89 said...

waahhh..tengs nisa saye dah cube try n test...hehhehh blog sye pown tak berat jugak...=)

cik Dil said...

berat blog Dil 94.53 KB je...hehe..lg ringan..huhuu~gelak jahat~

creativeheart said...

wa.. best2.. mau test la.. masa saya blajar subject networking.. pada tahun 2010.. loading time yang melebihi 3saat dianggap berat..

qin said...

thanx bgi info ni k.nis..mau try jgak la:)

CWL wanie LovelA said...

bagus betul idea nie..hehe..tapi depends pada internet cuz rasa bila buka blog nisa xsampai 20 second pun ...

Ninii Nanaa said...

dah check dah sy punye tpi org kate, blog yg ringan ,yg di bwh 100kb yek ?

Izyan Masri said...

ELOK SANGATLAH NI SEBAB BELAMBAK BELOG YANG BERAT :D

storyfromme said...

nice one.saya pon tak tau blog saya berat ke ringan.

muhammadsiddiq said...

blog aku ringan gile..meh nengok..=D

http://limabelassen.blogspot.com/

http://kakitenet.blogspot.c

ria said...

wah baru tau,, makasih..:)

faa rosli sulaiman said...

good info...

nadiah izahar said...

size saya lebih kecik dr akq nisa tapi load time saya lebih besar dr akq. kenapa load akq kecik sdgkn size besar?

Aku Dan Teksi said...

Saya ada test blog ini dengan blog saya,blog sya hanya menang tipis je.