Thursday, March 24, 2011

RESPON : Salah ke bercinta dengan orang yang lebih berusia?

Huuuiii tajuk tak boleh blah aje kan. Sebenarnya tadi aku sedang blogwalking, dan dari page group kat facebook, aku ternampak satu link yang tajuk dia boleh tahan menarik perhatian.

yna

Aku ke blog Cerita Cinta Yna.. entry yang menarik perhatian aku tu ialah entry SALAH KE BERKASIH DENGAN ORANG BERUSIA . Oke bercinta dengan orang berusia kat sini ialah orang yang beza umur nya 7 tahun ke atas dari anda. Contohnye, anda umur 21 tahun, pasangan anda tu umur dia 31 tahun. Beza 10 tahun kan?? Itu lah yang dimaksudkan dengan bercinta dengan orang berusia.

PENDAPAT AKU???

Sama seperti penulis blog Cerita Cinta Yna, bagi aku tidak salah untuk bercinta dengan orang yang lebih berusia. Aku juga sependapat dengan penulis blog tersebut yang bernama _ bahawa bercinta dengan orang yang lebih berusia ni ada keistimewaan nya yang tersendiri.

Erkkk!! ni gambar hiasan semata-mata. Aku suruh tengok pasangan ni, sorang dah berumur, sorang muda jelita. Korang jangan tengok benda lain!!!

 

1. Orang berusia lebih matang.

Semestinya orang yang lebih berusia daripada kita ni lebih matang, kerana dia terlebih dulu makan garam. Perkara yang kita baru nak lalui, dia dah lalui terlebih dahulu. So sedikit sebanyak dia tahu how things in life going. Dan secara tak langsung, dia boleh bimbing kita, boleh ajar kita tentang apa yang patut atau tidak patut kita tahu.

Yelah, kadang-kadang kita remaja ni terlalu mengikut emosi. So bila dapat pasangan yang lebih matang, ada masa dia boleh control kita supaya tak terlalu emosi. Dan bagi aku lah, orang yang matang ni selalunye straight forward. Maknanya, bila dia nak tegur kita, selamba badak je la dia tegur mana silap kita. So, untuk berpasangan dengan orang lebih tua, kita kena banyak bersabar dan belajar menerima teguran / pendapat si dia!

 

2. Orang berusia banyak pengalaman

Lebih kurang macam point kat atas jugak lah. Kerana dia dah banyak pengalaman, dia jadi lebih matang. Kita ni orang muda, maklumlah darah tengah panas kan.. Kalau boleh semua benda kita nak cuba. Tapi awas!!! Jangan sampai terlajak perbuatan, kang menyesal di kemudian hari.

Bila dapat pasangan berusia, dia tahu macam mana nak control kita. Tapi sebenarnya, depends pada orang jugak. Kalau dapat yang betul-betul baik, boleh bimbing kita, boleh ajar kita pasal hidup.. kan best. Hohohooo~

 

3. Orang berusia lebih romantik (???)

Haaa saje je aku letak tanda soal kat situ. Whaaa romantik kahh??? Romantik kah?? Pergi laa tanya pada sesiapa yang punya pengalaman bercinta dengan orang berusia. Tanya dorang betul ke orang berusia ni lebih romantik. Huuu aku nak tahu jugak! Hohohooo gatal !

Tapi aku rasa betullah.. Sebab dorang dah banyak pengalaman kan.. So dorang tahu lah kot camne nak treat perempuan. Dan dorang yang berusia ni mempunyai instinct yang kuat. So dorang tahu lah kot bila korang nak manja-manja, bila korang serius, bila korang merajuk. Errkkk.. Betul ke? Haha..

 

Haaa ni entah sape punye gambor laa aku rembat kat Google. Tapi tengok balik macam bahagia aje kan?? Ahaks..

 

*         *          *          *          *

Haaa tu dia aku dah bentangkan hujah-hujah aku yang tak berapa nak konkrit. Haha. Apa-apa pun entry ini merupakan respon kepada entry yang aku baca di blog Cerita Cinta Yna iaitu SALAH KE BERKASIH DENGAN ORANG BERUSIA. Semua yang aku tulis ni pendapat aku sahaja, datang dari perspektif aku. Pendapat orang lain mungkin berbeza dengan aku. Oh ye aku nak tambah lagi 2 point.

 

Orang berusia mempunyai instinct yang lebih kuat dan sensitif.

Biasalah, dah banyak pengalaman, dah matang, so dorang tahu macam mana nak baca fikiran orang lain. So pada sesiapa yang rasa nak kapel dengan orang yang lebih berusia, ketahuilah bahawa jangan sesekali cuba untuk berbohong. Si dia akan tahu, trust me. Dia akan dapat detect kalau korang sembunyikan something daripada dorang. Tu lah kadang-kadang nak buat surprise pon boleh tak jadi. Hahahaa!!

 

Orang berusia lebih setia

Berbanding dengan orang muda, orang muda ni perjalanan masih jauh, so dorang akan jumpa ramai lagi orang dalam hidup dia, dan itu akan menambah kebarangkalian untuk curang (cari orang lain yang lebih baik). Tapi kalau korang dapat pasangan yang lebih berusia, dia dah tak fikir orang lain. Maklumlah, dia dah melepasi zaman kegilaan nye (zaman muda mudi). So, kalau dia bercinta, dia akan menjadi lebih setia dan lebih bertanggungjawab dalam menjaga pasangannya.

 

*         *          *          *          *

Haaa tu dia sekali terrr-banyak pulak dah aku menaip kan. Ehhh biarlah, saya kan suka menaip?? Hohohooo.. entry ini merupakan entry pendapat semata-mata. Aku tak merujuk kepada sesiapa pun, sekadar menaip ape yang terlintas di fikiran. 

Apa-apa pun.. idea mengenai entry ini, kredit to blog Cerita Cinta Yna

So korang.. selamat berjaya dalam misi mencari cinta. Carilah cinta yang diredhai-NYA. InsyaAllah pasti bahagia :)

 

sign NISA

64 comments :

mysara said...

sblm ni mai kapel ngn org yg 7 thn tua dr mai
xda masalah pn..n ok je
dia lbh matang n byk mmbmbg kte..;)

Anonymous said...

xbest2...
org rua byk pengalaman laa...matang laa....
cari y umur lebih krg laa....
sama-sama zero...
then kita belajar sama2....ini baru romantik...
kah3

-org RTM-

..hizamirahim.. said...

semua ada pro dan kontra.
yang penting, kalau dah jodoh, tak lari ke mana.
;D

Dawa said...

jodoh tu kdg2 kita xexpect pon nk dpt yg mcm mana. kalau yg lebih tua, mungkin tu yg terbaik utk kita. kalau yg muda pon, mungkin ada hikmahnya. yg penting persefahaman antara psgn kena kuat :)

~Kirin Selama Perak~ said...

banyak pengalaman tu yang terbaik
:p

b a m b a m ' s said...

saya pon pernah bercinta ngan org yg 11 tahun lebih tuaaa~ ngeeeh3~! kenyataan di atas semua betol..heheh

| Cik Hani | said...

hai dear...hani pn skarang berkawan dgn orang yg berusia and insyaALLAH maw settle down..beza 12 tahun. yeah, all your points are right. yg penting die lagi sabar nk hadap kerenah kite yg muda nih. kikikiki.

Cik Ila said...

sokong entri ni... ;)

SyHiErA BuDaK peLiK :) said...

yeah .. btol btol:) lagipun , orang yang lebyh tua lebyh mmahami .. Tpi , x nak lah tlampau tuaa .. hehe

Izyan Masri said...

TENGOK JUGAKLAH UMUR DIA MACAM MANA.KALAU DAH SEBAYA DENGAN TOKWAN.TAKMO LAAH -.-

ardinihumaira said...

jodoh tak mengira usia hehe :)

Mr. Kamikaze said...

nisa.. sy da pernah buat segmen pasal ni dulu.. meh tgk jawapan diorang.. haa.. hehe..
http://red-kamikaze.blogspot.com/2011/03/ramai-yang-boleh-buat-rupanya.html

Mfs said...

tua yang berharta banyak lagi best..haha XD

Mfs said...

tua yang berharta banyak lagi best..haha XD

nur anis said...

selalunya orang berusia ni dah stabil kewangan.. huhuhu..tapi saya tetap suka yang sama umur..:)

nur anis said...

selalunya orang berusia ni dah stabil kewangan.. huhuhu..tapi saya tetap suka yang sama umur..:)

Cik Nursya said...

tak tau la.. xde pngalaman lg... mybe ok gak kot kalu bercinta ngan yg lg tua..

Rizal Slaughterheart said...

no problem la... okay jer.

zuk zuhaiza said...

kalau prempuan berusia dan lelaki muda?

eyka yuca mika ツ said...

sangat setuju ! :D

ezasayani said...

haha..habis yang bercinte lagi muda drpd kita tu mcm mane pulak? ;P

sab said...

erk. kalau beza 12 tahun macam mane? haha..
betul gak tuh...sab setuju..wow..mcm nk wt re-blog jek entri nisa nie. hehe

shaerin said...

hehe , setiap orang ada kelebihan sndr kan ?

anyway , point you memang sokong . kite sependapat :)

chapaticokelat^^ said...

just jangan TERembat or SENGAJA nak merembat laki orang sudah ...

nauzubillahh

Fyruz Isma said...

btul2. sokong sesangat~

Nisa Menaip said...

@mysara

whaaa..
oke la tu. hehee

Nisa Menaip said...

@Anonymous

ahhaha
lain org lain pendapat :)

Nisa Menaip said...

@..hizamirahim..

yupp..
betul tu :P

Nisa Menaip said...

@Dawa

yupp...
jodoh tu di tangan Tuhan kan..
:)

Nisa Menaip said...

@~Kirin Selama Perak~

ahahha
KSP ade2 aje :P

Nisa Menaip said...

@b a m b a m ' s

whaaa
anda pon ade pengalaman? hehe

Nisa Menaip said...

@| Cik Hani |

hehehe betul2
:P

Nisa Menaip said...

@Cik Ila

ehhehe
tenkiu sbb menyokong :D

Nisa Menaip said...

@SyHiErA BuDaK peLiK :)

ahhaa
terlampau tua pon xleh gakk :P

Nisa Menaip said...

@Izyan Masri

ahahahhaa kalau pangkat tokwan ke.. tok ki ke...
nisa pon xnak :P

Nisa Menaip said...

@ardinihumaira

heheh betul :D

Nisa Menaip said...

@Mr. Kamikaze

insyaAllah akan singgah..
thanks for sharing :D

Nisa Menaip said...

@Mfs

ahhaha gtu lakkk~

Nisa Menaip said...

@nur anis

ehhehe
lain org lain pendapat dan citarasa :)

Nisa Menaip said...

@Cik Nursya

ahahha
kalau jodoh x kemana..

Nisa Menaip said...

@Rizal Slaughterheart

heheh
yup..

Nisa Menaip said...

@zuk zuhaiza

hmm
ade beza sedikit kot..
sbb perempuan ni lain ckit. huhu

Nisa Menaip said...

@eyka yuca mika ツ

heheh
^,^

Nisa Menaip said...

@ezasayani

ahahahha
tu xtauuu~

Nisa Menaip said...

@sab

ehheh
sy beza 12 thn oek je :)

Nisa Menaip said...

@shaerin

hehe yupp
:D

Nisa Menaip said...

@chapaticokelat^^

ahahha tu lain cite dahhhh
:P

Nisa Menaip said...

@Fyruz Isma

tenkiu sbb menyokong :D

cimOt said...

saya nak dato' ehem ehem laaaaa..LOL..

Wan Hafisah Collection's said...

Hahahha,
im the one who's married the 38 years men when i was 25.

so,
the reality was not so true dear.

:)
nti akak buat entry for this entry dik..

Nisa Menaip said...

@Wan Hafisah Collection's

lain orang lain pendapatnye..
lain org lain caranyee
lain org lain kisah nye..
btw sy tulis ni ats pengalaman n pemerhatian..

Wan Hafisah Collection's said...

hehhhe.dik..dont get offence k.

maybe u can come down here,
its for u also..

http://akusertajiwabisnesku.blogspot.com/2011/03/hidup-pengajaran.html

NaNaoSaKi said...

hi nisa.. saya pun bercinta dgn lelaki lbh berusia.. :) tp ade gak prangai die yg xmatang.. ade gak yg matang.. hhmm...

Nisa Menaip said...

@Wan Hafisah Collection's

hehe
x offence pon.
:)

Nisa Menaip said...

@NaNaoSaKi

hehe
tu lah. lain org lain caranye.

tulus sweet said...

tiba2 teringat kat kisah lama..hehe

qasehraihan said...

org berusia la besh..sbb
1)ada kete baru-civic
2) bawa makn ikan bakar
3)minum cendol
3)tgk wayang...ngeh ngeh ngeh...

hai nisaie..uhuk

bAby_bOo(LIA) said...

btol2...brcinta gn org tue bg lgi bnyk feeling dr brcnta gn org yg same umur..cz kalo yg same umur nie..due2 nk tnjuk ego msing2..cz due2 still remaje..p kalo couple gn yg brumur ckit nie..org 2 akn try phm kite cz org 2 dlu pn pnah ase camne jiwe remaje nie...hehehehehe

Warna warni yang menawan said...

saya suka pd lelaki yg tua sama 23 tahun lebih tua dr sy. pertama kali dlm hidup sy rs mcm ni. rasa bersedia utk hidup bersama dgn dia. duda.. sy nk kembalikan kebahagiaan dia..

Anis Aqila said...

saya pon sekarang berkawan dengan orang berumur 28 tahun. sedangkan saya 19 tahun. beza kami 9 tahun. tapi saya asyik terfikir,akan datang macam mana saya nak bagitahu parents saya tentang kami.

Anonymous said...

saya sedang berkawan dgn somebody yang tua lebih 33 tahun dari saya ....selama ni interaksi saya banyak kepada kawan2 sekeliling atau di tempat kerja dan semuanya lebih kurang sebaya atau tua sikit je....saya dah bosan berkawan dengan lelaki sebaya saya sbb ramai lelaki yang lambat matang walau umur dah 27-28.....tak matang,tak pandai handle situasi dan masalah,lembap dalam menyelesaikan masalah dan sikap ambil enteng.....incapable in so many ways.....bila saya kenal dgn org yang lebih tua horizon saya expanded,i learn a lot,the old man is so educated,so smart,never makes me wait and hardly being a dumb,orang zaman dulu sangat sopan dan proper,satu pantang ialah dorang x suka membazir makanan dan makan mesti habiskan sebab makanan tu kan rezeki,dia bijak tapi x tunjuk2,dan yang i terharu tu dia hormat i walaupun i ni is way younger than him....it took time for us to bond tapi akhirnya kami mesra sebab kita hormat each other.and lagi satu org tua ni mereka sgt sensitive dan senang merajuk tapi kalau dia merajuk pun bukan dia marah2 gaduh2 maki2 ke apa....just dorang akan diamkan diri je

siti nur hamizah said...

Sye ni bercinta dgn org yg lebih tua dari sye 11 tahun.berdasar kan experience lh kn org yg berusia ni memg bez.. cbb dye org caring.. kalau sye ade wt slh n nk tegur pun dye tegur cara yg baik. tp tu lh if sye x follow teguran dye.. dye mesti merajuk.. merajuk dye tu x mcm org muda yg ske mrh2 bising2 naik muak jgk kdg2..

firas syuhada said...

setuju 100%

Norashikin Ithnain said...

Saya pernah bercinta dengan seorang lelaki berusia jarak umur kami 30 tahun.dia seorang penyabar,caring,kalau saya ada wat salah dia kan tegur dgn cara berhemah.