Saturday, February 26, 2011

TIPS : Apa boleh kita buat kalau kita tengah sengkek?

Hoooooo siapa student? Aku student! Sila mengaku student! Hohooo.. tips yang bakal aku utarakan ini amat direkemenkan kepada golongan student yang hidup sederhana. Hehehehe.. Maklumlah.. biasanya golongan ini lah yang membuat pinjaman PTPTipu PTPTN untuk membayar yuran pengajian.

Namun yang indah cuma sementara cewahhh. Pabila sah duit pinjaman masuk ke akaun, masa itulah yang paling heaven. Dah habis kusut nih dok fikir pasal kos assignment, sewa rumah, bil api air, belanja harian. Tapi semua tu hilang di kala akaun anda yang ada beberapa sen itu menjadi tiga empat angka semula. TAPI !! Bila duit dah kering, mati kutu la semua. Hahahaaa..

Meh sini aku bagi idea sikit apa korang boleh buat di kala musim sengkek menjelma.

 

1. Jadi kreatif!

Amat untung kalau anda pandai melukis / buat craft / menjahit. Anda boleh gunakan kebolehan anda ini untuk jual barang-barang kreatif. Hand made lagi tuh! Biasanya kalau barang hand made, harganya pon kita boleh letak selaras dengan usaha dan kualiti barang. Ye tak? Banyak untung wooo…

IMG_1915Aku tak kreatif. Ni lah lukisan aku paling lawa. Hohooo~

 

2. Manfaatkan skill !

Haaa.. ini satu kelebihan kalau anda ada skill tersendiri. Contohnya, anda punya skill mengambil gambar. Sekarang kalau ada gadget macam DSLR, belajar kat internet aje pon boleh pandai. Kan jimat kos? Tak payah pegi bengkel ke hape. Tapi kena rajin bereksperimentasi lah. Lepas tu try amik upah shoot sikit2. Haaa kan ke mendatangkan sumber pendapatan tuh?

DSC_0002Aku suka bergambar, tapi aku tak pandai ambil gambar!

 

3. Kerja part time !

Ini memang biasa sangat dalam kalangan student. Banyak je student yang buat part time kat restoran fast food, dan sebagainya. Tapi, kalau nak kerja part time, pasti kan korang tak ganggu jadual waktu belajar korang ye.

 

4. Blogging dan rajin kan diri join contest kat blog.

Ini adalah cara jangka masa panjang, maknanya, sila bermula dari sekarang untuk simpanan masa depan. TAPI ingat! Janganlah bila mula blogging tu, dah terus nak kaut banyak duit! Salah cara nanti tak berkat pulak, adehhhh… Adat lah tu masa mula2 join Nuffnang ke ape, memang duit satu sen pon takde. Huhuu. Dah namanya rancangan jangka masa panjang?

Dan contest yang aku tekankan kat sini adalah contest yang menawarkan hadiah WANG TUNAI okeh! Tapi, namanya la masuk contest kan… so, tak confirm la setiap masa ko boleh menang. Tapi takpe, kalau rezeki siapa tahu kan? Kan? Kan?

 

Raihana Izzati share cara dia pulak! :D

my tips is (well based on my xprience)
1. now,,dh about 2weeks i dint had any solid food.no nasi or even megi.
i juz eat roti gardenia yg rm0.60 tu.
yeah.not gud.but,,I only spent in about rm5 a week. dats great isnt it?

2. jd bdk upahan.bsh bj kwn,iron,salin note,watever yg bwk untung.tp so far,,xsmpai mcm 2 lg la=)

 

*               *               *               *               *

 

Haaaa ini cuma beberapa idea / cadangan yang tiba-tiba terlintas kat kepala hotak kudus aku nih. Kalau you guys ada cadangan yang lebih bernas jom la share ye? Leave your comment. Hehehee….

 

 

PEACE.

50 comments :

nurul_atiqah said...

tips yang berguna..
boleh praktikkan nih.. :)

~Kirin Selama Perak~ said...

management Unisel memang terbaik kalau bab PTPTPU ni.
:D
so KSP akan cuba idea NK ni.
*tgh sesak gak ni.PT xmasuk lg*
:p

Nur Liyana said...

ye ke???huhu..nk try ler..huhuh

keningparut said...

jangan buat mlm dah le.Woha!

athirah said...

menarik.. nti trex amalkan.. hahahahhah

Raihana Izzati said...

Im currently a uni student.
br msk je.foundation.
rsult spm pown xkuar g.
msk based on rsult trial.
so scholar pown comfirm la xdpt g.
kna tgk rsult spm dl(n i didnt thnk it wil b gud)

my tips is (well based on my xprience)

now,,dh about 2weeks i dint had any solid food.no nasi or even megi.
i juz eat roti gardenia yg rm0.60 tu.
yeah.not gud.but,,I only spent in about rm5 a week. dats great isnt it?

2.jd bdk upahan.bsh bj kwn,iron,salin note,watever yg bwk untung.tp so far,,xsmpai mcm 2 lg la=)

p/s:kak nisa,,u rock my world! ^_^

creativeheart said...

menarik giler...
boley d praktikkan nie...
hahhaaa...

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@nurul_atiqah

hehehe
try la
:D

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@~Kirin Selama Perak~

hehehehe
saborrr je la yep..

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Nur Liyana

silakan cuba mana2 yg sesuai
:)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@keningparut

ahahha
haishhhhh! ade lak
:P

eDie said...

nice tip.. hehe

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@athirah

ehehhe
ni idea je :D

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Raihana Izzati

whaaa
thanks for sharing dear :D

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@creativeheart

ahahah
xde maknenya. awak tu kan photoghrapher.

Cik Awan Dyana :) said...

menarik .. tertarik .. nisa mmg the bo0m lah kalau bab2 tips nie .. hehehe :))

mera zati M.z said...

naseb baik laaa kitorg ELAUN banyak :PP

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Cik Awan Dyana :)

ahahha
mane de selalu bagi tips meyh?

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@mera zati M.z

ahahhAaa
untung laaaaaaa org ade ELAUN yek?
ahahha
:P

nurul ain said...

nice tips :))

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@nurul ain

thanks ^^

azreeyah awg azli said...

kalau tak ada duit, korek duit tabung la...
hehe..=P

Nuar El-Ummar said...

ptpTIPU?? hahahaa..
yeah! nice sugestion~ aku suke melukis...^^)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@azreeyah awg azli

hahah
tu pon klu de duit tabung
:P

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Nuar El-Ummar

ahahah
best nye ade bakat melukis :D

Anonymous said...

apa nama blog mira yusof?

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Anonymous

bukanblogassignment.blogspot.com

zuk zuhaiza said...

kalau kat uni i nie student biasa jana duit dgn berniaga..
berniaga tanpa usaha yg banyal..
letak air mineral tepi koridor macam tuh je..letak la bekas duir sekali..kerepek pun ada..

ada jugak yg jual kerepek kat dalam kelas..time ngantuk main la pass2 kerepek untuk di jual tuh..

dan ada yg rajin sikit buat roti..sandwich..jual kat dalam kelas..letak kat kiosk ataupun dr bilik ke bilik..hehe

macam banayk untung je..huhu

yana ashalina said...

hoho saye setuju!
da nk abes sem ny byk plk org jual mcm2 kt cni..kek la,brooch hndmade la, org wt room service dr blik ke blik pn ade. mcm duk hotel tuu.hehe

Syida Shukor said...

dia makan roti je ? bagusnya !

Jerung Gergasi said...

sy tolong cuci kereta kawan. luar dalam vakum. rm6. sehari 2 kereta so rm12 sehari da cukup a tu ~~

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

naz bkeje & as student. mmg agak sengkek la. byk yg plu di pikirkn. cara yg best, buat simpanan. pandai2 bhgikan mana yg pntg, mana yg tak :)

iqbalhakimi said...

haha..betul2..kalau kat rumah kita buat semua kerja2 rumah yg emak atau ayah tak suruh buat..untung2 dapat upah...

zool said...

Bagus tips ni.. terer la .. tapi blog saya tak popular.. duit nuffnang pun tak berapa nak masyuk.. :(

.nuruashia. said...

wawhh..
good tip..
tq for sharing..
nk try hik3..

lea said...

selalu x sempat nak masuk contest

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@zuk zuhaiza

ouhhh
mcm2 kan cara skrg..huhuu

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@yana ashalina

ouhhh dalam hostel ye?

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Syida Shukor

hehehe
leh diet sekali...

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Jerung Gergasi

whaaaa
satu lg cadangan menarik.. hehehe

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Syarifah Nornazrah Al Yahya

yup2... betol tuh...
buat simpanan dr awal.. hehehe

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@iqbalhakimi

aaahhahaha
betol gakkk
:D

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@zool

tak semestinye blog nak kena popular.. rajin2 laa join contest ke :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@.nuruashia.

hehehe
try laa mane2 sesuai :D

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@lea

heee sama laa :D

norien arshad said...

other things is u beli tiap awal bulan or bile wet ngah bekepuk 2 .. beli stok makanan ..mcm megi ..biskut ..stok air sedap .. sangat begune bile lapa or malas kua or ishh memang jimat la ...hehe

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@norien arshad

yeayyyy betol2 :D

Raihana Izzati said...

lorh kak nisa,,
no wonder la reader sy mlompat.
penangan akak rupany.
2 la.pyh org hot ni.
ape2 yg related skt,,org ikot.=)

p/s: sayaaaang smpai ke limpa...!

Raihana Izzati said...

lpa ckp..

kak nisa jgn try cara sy.

akak tu dh la kurus dh.
nnt klh posh beckham plk.

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Raihana Izzati

ahahhaa
xpe...
sharing is caring kan..
tp tips u sesuai utk org yg nak diet :D