Sunday, February 13, 2011

Jangan jadi blogger penipu boleh tak????


  • Assalamualaikum. Fuhhhhhh tajuk entry macam nak makan orang jek. Tapi jangan khuatir, jangan risau... aku bukan lah orang yang suka makan orang.
  • Aku suka makan spaghetti! Errkkk tiba-tiba pulak dah!
  • Oke entry aku ni bukan nak cari gaduh okeh. Jauh sekali nak mengutuk sesiapa.... tapi kalau ade yang terasa, aku awal-awal lagi nak mintak maaf ye....
  • Tak ada niat nak menyakitkan hati sesiapa... aku post ni sekadar untuk peringatan kita bersama...


Al-kisahnya.....


  • Satu hari yang tak berapa busy, aku check la kejap shoutbox aku. Haaa sapa kata aku tak check shoutbox???? Aku check la weyyy sampai hati cakap aku tak check.. Sob sob~
  • Aku sangat hargai sesiapa yang singgah dan tinggal jejak kat blog kudus aku ni tau... Tuhan je dapat balas keikhlasan korang. (Kalau tak ikhlas?? Haaa...... teeetttttt!!!)
  • Lepas tu kan... lepas tu kan.... ade laaa satu blogger ni, tinggal komen kat shoutbox aku....


Komennya berbunyi lebih kurang begini :  "Nice blog, follow you. Follow me back"


  • Haaa macam tu lah sedikit sebanyak.. Tapi entah apa angin aku malam tuh, aku terasa nak jeling-jeling kat widget follower aku tuh...
  • Aku gerakkan cursor ke gambar gambar thumbnail.. Aikkk.. tak ada pon profil blogger yang kata "dah follow" tadi tu???
  • So aku pergi balik ke shoutbox and klik link blogger tersebut..
  • Ouhhhh!!!! Pemilik online shop rupanya!!! Eh hello aku tiba-tiba menyirap....


Pic source : Google

Kenapa aku perlu menyirap?


  • Macam tajuk entry aku, tak perlu jadi blogger penipu oke. Apa maknanya kau tipu kau dah follow, lepas tu suruh orang follow balik?
  • Pemilik online shop pulak tuh! Dah lah menipu, kau ingat kalau orang terpedaya dengan tipu kau tuh, then beli baju kat online shop kau berkat ke?
  • Oke entry ini sangat emosi.. Kot ye pon nak suruh orang pergi blogshop kau, promote la elok-elok, tulis je la kat shoutbox aku ko ade jual baju lawa ke, murah ke..
  • Tulis lah panjang mana pon, aku tak marah oke? Aku tak halang oke?
  • So jangan nak berfikiran singkat, menipu semata-mata nak suruh orang datang blogshop kau? Fikir la wey...

  • Sebelum ni banyak kot blogger yang tipu macam ni. Tapi diamkan aje. Aku pelik laa siapa pulak yang sebarkan dakyah sebegitu.. 
  • Kalau blog kita didapati berguna kepada orang ramai, kalau orang suka, kita tak paksa kita tak suruh kita tak sebut pon orang akan follow.
  • Yang penting ikhlas oke, baru la terasa penulisan kita dalam blog lebih dihargai, barulah lebih terasa nikmat nak blogging, tak gitu?
  • So renung-renungkan dan selamat beramal :) peace




P/S : Kalau ada yang buat lagi macam ni, aku pergi kat blog dia, aku komen terang-terang "Awak tipu, awak tak follow pon"

67 comments :

zuk zuhaiza said...

pernah terkena jugak walau blog i x pemes..huhu..

tipu tetap tipu..dosa tetap dosa..hehe

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@zuk zuhaiza

betul..
benda ni berlaku kat mana2 blog sekalipun.

.nuruashia. said...

sabar ek nisa. besa laa manusia. nisa femes kn so, dorg nk tipu.. nseb bek nisa check blek kn.. aty2 tau dear :)

Ayuni said...

betul, bnyk kali kne, penipu betul...

Nasuha Salleh said...

tak suke word "follow me back" tu !!!
memaksa.... grrr
My Recent Post: Mac Makeover - Epis.1

Umar Faruq said...

jom lempang orang macam tu nak.. haha..
sy da pernah sound sorg blogger nie..
sy gi tulis kat shoutbox dye..

"kate tadi awk follow saya, awk menipu! sy tak kisah kalau awk tak follow tapi jangan la menipu.."

lepas tu trus dye betul2 follow.. ish3.. panas ati btul.. sy x ksh pun org follow ke tak tapi jangan la sampai menipu..

tak pasal2 saya buat entri khas tentang nie..

http://red-kamikaze.blogspot.com/2011/02/saya-follow-awak.html

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@.nuruashia.

bukan sbb nisa femes ke x. nsa x femes pon.
bnde ni kat blog2 lain pon ade jugak berlaku.

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Ayuni

tu lahhh
x sangka ade org mcm ni kan.

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Nasuha Salleh

kalau kita ikhlas blogging, org pon ikhlas follow kita.

faa rosli sulaiman said...

haah laaa...

slaloo gak kena...

igtkan saje je wat camtue..so abaikan je laa...

♥NuR SyAFiQah♥ said...

sepandai2 tupai melompat akhirnye jatuh ketanah jugak..hehe bg peribahase sikit :)

nasib la nisa tergerak hati nk cek kan..pika pon penah tekena dulu..adela bengang giler time tu tp nk wt camano sabo jo la :)

Jerung Gergasi said...

sekarang sy x follow lagi blog awk, tapi pasni mungkin follow. mungkin jer, klu sy follow, awk datang la jenguk blog sy. tapi sy x mintak awk follow balik pun. jenguk dah la, belek2 skit..hek3..nice blog btw~~

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Umar Faruq

tu lah..
dah kena tegur bru la nak follow.

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@faa rosli sulaiman

abaikan aje..
kita kalau nak follow org biar ikhlas.

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@♥NuR SyAFiQah♥

tu lah..
nasib baik check. Tuhan nak tunjuk agaknye....
tu yg up entry camni.. nak kasi peringatan ckit.

Mystery Lady said...

mmg ramai blogger yg camtu, sembang bohong..sabar jela k

Saiful Zaini said...

mmg geram pown org cm ni... sakit ati jek... tpi nk wat cm ne.. dlm ramai2 org, mmg ade org cm ni... sabar je la...

AtenAzhar said...

hye sis ;) ouh first time nak comment kat blog sis , slama ni jd silent reader je . haaa

ade jugak yang mcm ni :
follow me , then i'll follow u back! promise !
bile follow je . stu haprak pun takde . hahaha

iqbalhakimi said...

huh...sabar je lah..ragam org..harap2 dia baca la entri ni... =P

kaizen said...

fire jer org cm2.....

ria said...

biasa la tu. . huhuhu. .

bella luna said...

saba ye nisa.. manusia ni ade mcam2 perangai lagi2 org yg nak untung je keje.. bg bella kalo nk follow biar ikhlas... kalo nk siggah or puji blog pon biar la ikhlas gak...

Wan Perlis said...

awak ka yg buat vblog kat 1tube tu

tomato said...

betul tu.. kdg2 ada yg suh folo dulu baru die nak folo balik..haishh

hani syamsul said...

sabarlah ye kak :D

Ayeem Jemain said...

kalau orang tu follow pon, ayeem tak semestinya follow. ayeem follow blog yg betol2 berkualiti je. :D

alfi said...

dah selalu kne macam ni...isk2 ;(

n i k l i s a said...

tau xpaaa.
ada satu makhluk ni xcukop dekat shoutbox.
die masuk komen dekat post entri.
bukan nak komen sal post tuh..
komen, suh follow blog ni.
taeeeeek toi. poodah

syamimi fatin said...

sy prnh terkena jugak.. cis btul mereka nih

creativeheart said...

sabar...

tarik nasaf...

hembus...

pejam mata...

tenang...

senyum...

:)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Mystery Lady

tu lah...
sabar aje kan?

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Saiful Zaini

tu lahhhh...
xleh nak elak...

miss aisya said...

hye nisa!
ramai lah yg camtu. dia follow kita smata2 nak kita follow dia blik. tak ikhlas kan?

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@AtenAzhar

kita tak perlu rasa terpaksa utk follow sesiapa.

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@iqbalhakimi

haaaaaaa
tu lah..
harappppp sangat :P

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@kaizen

ahahah
mcm otromen lak nak fire2

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@ria

ehhehe tu lah.. biasa kan..

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@bella luna

yes, totally agree with u :D

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Wan Perlis

yg mana satu ye.

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@tomato

kita follow biar ikhlas...

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@hani syamsul

ehhehee
thanksss dik.

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Ayeem Jemain

betul.. nisa follow blog yg nisa betul2 baca. :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@alfi

sama lah....
dah lama kena neh, baru ni laa nak up cite..

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@n i k l i s a

tahuuuuuu xpe.

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@syamimi fatin

cisdel kan.
hohooo

Misz Muffin said...

saba cik nisa.. :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@miss aisya

tahu xpe...

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Misz Muffin

tgh sbr la nih :)

kaizen said...

sy masked rider laa...

elyhanna murray said...

hanna pon kene jugak mcm akak . byk kali da . mulee mulee uh sedih gilaa . tapi ap na buat . bia kan je la org yg pentingkan diri uh .

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@elyhanna murray

sabor je la kan...

Muhammadnuraizuddin said...

itulah..tak baik sungguh mereka.

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Muhammadnuraizuddin

tahuuuuuu xpe..

SizZLing SuZai said...

hahaha XD mmg hangen even y promote blogshop lbh2 pn sy hangen juge...haha emo ini org! "^^

Anonymous said...

why nk kecoh pasal hal ni ? ignore je la. tak rugi pape pun kan. lame lah u ni. cepat sangat melatah. panas baran eh ?

sab said...

haih..ade jugak jenis cm ni. hurm..

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@SizZLing SuZai

hehehehe...

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Anonymous

cepat melatah? hooo i DID mention yg benda ni dah lama berlaku. selama ni i diam aje. baru skrg i tulis entry ni utk peringatan semua aje. suapa kita blogging / meniaga online biar jujur :)
tak gitu?

i tgk mcm u pulak yg panas baran. ke pernah buat?
haha
jeng jeng jeng :D

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@sab

heeee
tu lah sab...
kot ye pon nak meniaga ke ape, jgn la sampai menipu.. ye tak??
blogger pon sama...
kalau blogging tu biarlah ikhlas. huhu

Faa Niza said...

OH MUNGKIN MAKSUD DIA, BILA U FOLLOW DIA, DIA FOLLOW U BALIK, HAA?EH MCM PELIK JE, TAPELAH, I PUN SALU KENA MCM TUH ;)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Faa Niza

ahahhaha tu lah kan.. pelik2 aje.

ecah said...

betul..byk kali dah terkena..hape punye org la..

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@ecah

sabar je la kan :D

yad'z said...

selalu dah kene... huhhuuhuhu.... yad'z dah buat dah...

" ow, awak follow ek? tapi pelik, follower saya tak bertambah pun.. halimunan ke?"

hehehe.. kasar tak.. huhu.. tapi, sekali jek buat,,, pastu insaf.. kesian lak kat die.., huhu

yad'z said...

selalu dah kene... huhhuuhuhu.... yad'z dah buat dah...

" ow, awak follow ek? tapi pelik, follower saya tak bertambah pun.. halimunan ke?"

hehehe.. kasar tak.. huhu.. tapi, sekali jek buat,,, pastu insaf.. kesian lak kat die.., huhu

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@yad'z

haha
tu lah
nak sound lebih2 kesian lak kan.
biarlah entry ni jadi pengajaran buat semua :)

pneumedic said...

dunia blogging sudah banyak berubah..