Wednesday, February 2, 2011

Ada yang sakit hati tak baca entry ini?

  • Assalamualaikum semua… Salam sejahtera pembuka bicara. Ecehhh aku dah tulis tajuk berapi-api ade lak nak bersopan-santun kannnn..
  • Hehe tapi sopan santun tu kan elok.. Hehehee… huu??? pagi ni entry agak agak mengundang tak?
  • Mesti ada yang ingat aku tulis ni nak kutuk kutuk orang ke hape….
  • Ouhhh sebelum anda judge aku, baik baca entry ini sampai habis!

 

Kita sedaya upaya menahan marah dan bersabar agar tidak terkeluar dari percakapan kita kata-kata yang kasar / kurang enak di dengar hingga boleh mengguris perasaan orang lain. Tapi orang lain laju berkata-kata tanpa rasa bersalah dan mengambil berat perasaan kita?

AMARAN : Aku tulis entry ni tak merujuk kepada sesiapa, sekadar muhasabah untuk diri sendiri aje! Jangan nak tacink tak tentu pasal lak. Haishhh~

 

  • Oke aku rasa perkara seumpama ni sering terjadi, semua orang pun pernah rasa kot.
  • Selalunya kita akan rasa macam ni bila kita dah lama bersabar dengan perangai seseorang, mengharapkan beliau berubah, tapi??? Hampeh sudahhh….
  • Bila dah lama lama sabar tu, dengan harapan orang tu sedar la kesilapannye itu, dan kita banyak berdiam sebab nak jaga hati.
  • Tapi malangnya nasib diri bila orang tersebut tidak lah berubah seperti yang kita harapkan, malah lebih menjadi jadi, dan yang lebih pedih beliau itu tidak pula memikirkan untuk menjaga perasaan orang sekeliling!

Huuuu aku tulis ni berdasarkan peristiwa yang pernah aku hadapi. Mungkin situasi korang berbeza???

 

  • So apa nak buat sekarang ni??? Mungkin ada yang memilih untuk menceritakan konflik jiwa tersebut pada orang lain.
  • Tapi bila dah cerita kat orang lain, nampak sangat la nak side kan diri sendiri ye tak?
  • Tapi ye lah, kita yang hadapi, kita yang rasa.. so orang lain tak faham macam mana kita rasa.
  • So apa yang aku buat? Buat bodo aje. Heheheee… aku sakit hati macam mana pun, aku kena ingat mungkin aku juga pernah menyakitkan hati orang lain.. Ye lah, aku bukan manusia sempurna.
  • Aku cuba menyalahkan orang lain pun, mungkin aku juga bersalah.. dan selalunya aku lebih suka berdiam diri.

s

So, apa pun yang berlaku, redha lah menerima. Mungkin Allah nak menguji kesabaran dan keimanan kita? Orang nak kata apa pun biarlah kan. Takkan mampu kita puaskan hati semua orang kan.

 

 

Entry tiba tiba. Jangan ade yang tacink lak. Bye bye.

29 comments :

y u y u Z u l a i k h a said...

tu laa.. kalau yuyu pulak, kalau semua orang boleh sedar apa yang di buat& pndai jaga hati orang , hidup ni aman..

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@y u y u Z u l a i k h a

ehhehe kan kan :P

zaty luvlianncezzz said...

´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´´¶¶¶¶¶´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´´¶´´´´¶¶´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´´¶´´´¶¶´´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´´´´¶¶
´´´´´´¶´´´¶´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´¶´´´´´´´´´´´´¶´¶¶´´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶
´´¶¶´´´´´´´´´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶
´¶¶´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´¶¶´´´´´´´´¶¶´´´´´´´¶¶
´¶´´´´´´´´´´´´´´´¶´´´´´¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´¶¶
´¶¶´´´´´´´´´´´´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶¶´´´´´´´´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´


sila2

http://eityzaty.blogspot.com/2011/02/taman-asuhan-untuk-si-suami.html

ZiRa said...

kalau zira, sentiasa buat bodoh je kalau dia tu kawan2 kita...kalau nak tegur masa dia dah cool atau pon dia bukan berada dalam situasi yg tegang camtu.... amik masa lain... sebab zira slalu pk, nak kawan @ bekerja dengan orang tu lama , kalau kita pon sama cam dia..susah la..wat bodoh je..yg zira akan sound direct adalah org yg zira xkenal contohnye kat kaunter2 @ time kol pejabat ape2 kalau diorg kerek sangat, sound direct je...sebab menyusahkan keje kite...n lagipon bukan nak berurusan banyak kali ngan diorg...hehehhe

zana ahmad said...

same goes with me, sys...
tp hidup bukan mudah...
itu realiti kehidupan bukan?
kita hanya mampu berhrp dan berubh utk mjd yg lbh baik an?

amier azrul alias said...

bese lah tu..
itu lah kehidupan..
huu

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@zaty luvlianncezzz

thanks for dropping by :D

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@ZiRa

heheh yupp...
sama la.. kalau kawan kita, diamkan je laa.. ehhehe~

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@zana ahmad

yup..
kita hanya mampu berdoa :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@amier azrul alias

hehe
yup2 :D

dilla adilla said...

hye cik nisa shomel... kalo saya pon, saya diamkan aje.. tapi kadang2 bile kita diam, dorang2 2 lagi laa naik minyak..nak xnak, sabar jew laa kn?? :)

izyanainaa said...

betul tu nisa.. baik diam dari balas balik apa dia cakap sbb nanti kita pon sama mcm dia gak kan..

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@dilla adilla

ehhehe tu laa pasal...
sabar je la...
heheh nak mngata balik. mngenangkan kita pon bukan sempurna ye tak.

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@izyanainaa

yuppp
:D

izyanainaa said...

nak reblog entry ni boleh? sbb situation kita mcm sama je..:)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@izyanainaa

boleh :D

izyanainaa said...

done reblog.. thanks..:)

yad'z said...

kadang2 kite pon terlepas panjang... manusia tak mampu lepas dari kesilapan... huhuhu

miaa spungen said...

hye nisa jom join contest nie pulak
http://miaamungen.blogspot.com/2011/02/contest-jejaka-terhangat-nak-bagi.html
=)

miaa spungen said...

hye nisa jom join contest nie pulak
http://miaamungen.blogspot.com/2011/02/contest-jejaka-terhangat-nak-bagi.html
=)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@izyanainaa

thanks you :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@yad'z

betul tu..
sbb kita x sempurna :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@miaa spungen

thanks dear :)

senydream said...

kehidupan...;(

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@senydream

yuppp..
begitu lah :)

.nuruashia. said...

adab dunia tu nisa. kite kene pndai2 laa kn nk hidup.. tu laa life kn? ngeee~

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@.nuruashia.

heheh
yupp :)

Biela Yusoff.. said...

sabar jelakan..

Nisa Menaip said...

@Biela Yusoff..

yupp2
:D