Sunday, January 30, 2011

Segalanya sudah ditentukan sejak azali lagi.

  • Sedang bumi dibasahi hujan, pipiku dibasahi air mata. Sedang kita merasa kesejukan, mata ku panas dan perit.
  • Mungkin segalanya sudah ditentukan. Semuanya salah aku. Aku minta maaf. Mungkin perpisahan adalah perkara terbaik buat masa ini.
  • Dan hati gundah gulana, perasaan resah gelisah kerana terluka akan hakikat. Kenapa he’s not the one?

A reblog entry from Anis Adila Aris.

 

Kenapa kita selalu jumpa dengan orang yang salah?

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabilakita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

 

IMG_6483

  • Ya.. kadangkala kita terlalu mengikutkan perasaan apabila kita tidak mendapat orang yang kita nak.
  • Ingatlah bahawa kita takkan pernah tahu apa yang telah tertulis untuk kita sejak azali.
  • Segalanya telah ditentukan, dan kita seharusnya lebih redha dalam menghadapi segalanya..
  • Jika diturunkan kita ujian dan dugaan, ingatlah bahawa Allah takkan menguji hambaNYA melebihi kemampuan kita untuk hadapi.
  • Ujian yang diberi Allah juga merupakan satu tanda bahawa Allah menyanyangi hambaNYA dan ingin kita sentiasa ingat bahawa hanya Allah tempat bergantung harap.
  • Aku juga begitu, berharap agar aku lebih kuat dan redha :) InsyaAllah… Namun aku bersyukur kerana aku menyedari segalanya sekarang.. bukan apabila telah terlewat.

 

Sekadar berkongsi entry yang menarik untuk semua… Entry telah di reblog dari Anis Adila Aris, from her entry CLICK HERE.

 

Bye bye.


29 comments:

  1. huh..dah brapa kali bertemu org yang salah.. =D

    thanks for sharing..hehe

    ReplyDelete
  2. bole ajar x cmne nk bt bahagian2 mcm home,aku dia & dsl, video tu?

    bt la tutorial ajar sekurang2 ada idea nk update blog tu.

    ReplyDelete
  3. nisa , sy nak reblog jugak laa . nnti credit utk u bothh :) boleh kan ?

    ReplyDelete
  4. Waa tersentuh hati baca entry ni. & Yeah benar kita x tahu siapa yg sebenarnya layak & tercipta utk kita kerana Allah s.w.t lebih mengetahui. Kita hanya mampu berdoa ;)

    ReplyDelete
  5. bersemangat sekali bila baca entry nie. :)

    masalah byk bertimbun timbun =="

    ReplyDelete
  6. hurm.
    berdasarkan pengalaman la, kite belajar.
    ;)

    ReplyDelete
  7. salam, k.nisa!
    nak share post neh bole x? hee~ :)

    ReplyDelete
  8. ni untuk kes cinta laa.. jika sekiranya cinta itu bukan milik kita.. bleh tgk kat blog ni..

    http://nonaro.wordpress.com/2010/10/11/cinta-tidak-semestinya-memiliki/

    ReplyDelete
  9. huhu terasa mcm kita nih tah pape jeh. selalu tak bersyukur. tapi kita dah faham lepas baca entry ni :) hee

    akak akak! tgk post ni
    http://nyonyasukacakap.blogspot.com/2011/01/loose-qatari-yang-menjadi-hanya-utk-10.html

    kita try tutorial akak tuh!

    ReplyDelete
  10. tq tau sudi nak letak entry saya kat sini :)

    ReplyDelete
  11. @sru roz

    ouhhh yg tu abg nisa buatkan. nisa x pndai..

    ReplyDelete
  12. @sab

    hehehe thanks.
    credit to anis adila~

    ReplyDelete
  13. @..hizamirahim..

    betol tuh zami..
    wahhh mcm dah ade pengalaman aje??
    ehehhe~

    ReplyDelete
  14. @Anis Adila Aris

    most welcome..
    and thanks sbb bg entry ni di reblog :)

    ReplyDelete
  15. Allah datangkan kita petir, kita tertanya2 mana disembunyikan matahari.. tapi, rupanya2 Allah berikan kita pelangi... ^^

    ReplyDelete
  16. Kak Nisa, sy ambk gmbar ni eh. nk letak dekat post. :) Thnk youu

    ReplyDelete
  17. kulit terluka mengalirkan darah.
    hati terluka mengalirkan air mata.
    ^_^

    ReplyDelete

TINGGALKAN KOMEN ANDA, PLEASE!

Copyright © Nisa Kay