Sunday, January 30, 2011

Segalanya sudah ditentukan sejak azali lagi.

  • Sedang bumi dibasahi hujan, pipiku dibasahi air mata. Sedang kita merasa kesejukan, mata ku panas dan perit.
  • Mungkin segalanya sudah ditentukan. Semuanya salah aku. Aku minta maaf. Mungkin perpisahan adalah perkara terbaik buat masa ini.
  • Dan hati gundah gulana, perasaan resah gelisah kerana terluka akan hakikat. Kenapa he’s not the one?

A reblog entry from Anis Adila Aris.

 

Kenapa kita selalu jumpa dengan orang yang salah?

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabilakita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

 

IMG_6483

  • Ya.. kadangkala kita terlalu mengikutkan perasaan apabila kita tidak mendapat orang yang kita nak.
  • Ingatlah bahawa kita takkan pernah tahu apa yang telah tertulis untuk kita sejak azali.
  • Segalanya telah ditentukan, dan kita seharusnya lebih redha dalam menghadapi segalanya..
  • Jika diturunkan kita ujian dan dugaan, ingatlah bahawa Allah takkan menguji hambaNYA melebihi kemampuan kita untuk hadapi.
  • Ujian yang diberi Allah juga merupakan satu tanda bahawa Allah menyanyangi hambaNYA dan ingin kita sentiasa ingat bahawa hanya Allah tempat bergantung harap.
  • Aku juga begitu, berharap agar aku lebih kuat dan redha :) InsyaAllah… Namun aku bersyukur kerana aku menyedari segalanya sekarang.. bukan apabila telah terlewat.

 

Sekadar berkongsi entry yang menarik untuk semua… Entry telah di reblog dari Anis Adila Aris, from her entry CLICK HERE.

 

Bye bye.

29 comments :

iqbalhakimi said...

huh..dah brapa kali bertemu org yang salah.. =D

thanks for sharing..hehe

sru roz said...

bole ajar x cmne nk bt bahagian2 mcm home,aku dia & dsl, video tu?

bt la tutorial ajar sekurang2 ada idea nk update blog tu.

mahirahnazlim said...

nisa , sy nak reblog jugak laa . nnti credit utk u bothh :) boleh kan ?

sab said...

terbaik la nisa. :)

Killa92 said...

Waa tersentuh hati baca entry ni. & Yeah benar kita x tahu siapa yg sebenarnya layak & tercipta utk kita kerana Allah s.w.t lebih mengetahui. Kita hanya mampu berdoa ;)

anieesshh said...

bersemangat sekali bila baca entry nie. :)

masalah byk bertimbun timbun =="

creativeheart said...

Allah Maha Mengetahui

..hizamirahim.. said...

hurm.
berdasarkan pengalaman la, kite belajar.
;)

~insairas~ said...

salam, k.nisa!
nak share post neh bole x? hee~ :)

PiDoT_OtAi said...

ni untuk kes cinta laa.. jika sekiranya cinta itu bukan milik kita.. bleh tgk kat blog ni..

http://nonaro.wordpress.com/2010/10/11/cinta-tidak-semestinya-memiliki/

Johana raisa said...

huhu terasa mcm kita nih tah pape jeh. selalu tak bersyukur. tapi kita dah faham lepas baca entry ni :) hee

akak akak! tgk post ni
http://nyonyasukacakap.blogspot.com/2011/01/loose-qatari-yang-menjadi-hanya-utk-10.html

kita try tutorial akak tuh!

Anis Adila Aris said...

tq tau sudi nak letak entry saya kat sini :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@iqbalhakimi

ehhehe sabar ye :D

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@sru roz

ouhhh yg tu abg nisa buatkan. nisa x pndai..

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@mahirahnazlim

sila kan dear :D

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@sab

hehehe thanks.
credit to anis adila~

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Killa92

betul tu dear :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@anieesshh

heheh
sama je kita :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@creativeheart

:)
betul..

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@..hizamirahim..

betol tuh zami..
wahhh mcm dah ade pengalaman aje??
ehehhe~

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@~insairas~

silakan dear :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@PiDoT_OtAi

ehhehe tu lah..~

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Johana raisa

ehehhe oke nnt akak terjah tau :D

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Anis Adila Aris

most welcome..
and thanks sbb bg entry ni di reblog :)

yad'z said...

Allah datangkan kita petir, kita tertanya2 mana disembunyikan matahari.. tapi, rupanya2 Allah berikan kita pelangi... ^^

Izzan Salwana said...

Kak Nisa, sy ambk gmbar ni eh. nk letak dekat post. :) Thnk youu

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Izzan Salwana

oke dear :D

RIAN said...

kulit terluka mengalirkan darah.
hati terluka mengalirkan air mata.
^_^

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@RIAN

HEHE true :D