Monday, January 31, 2011

Reblog? Tumblr je ke ade reblog??

Hello and selamat morning! Argghhh hancus english aku. Hohooo~ Saja pagi pagi ni nak sebut pasal reblog :)

 

Reblog? Menatang apakah beliau???

  • Ouhhh sesiapa yang ada Tumblr mesti tahu reblog ni apa kan kan kan…
  • Haaaa?? Tak tahu Tumblr tu apa?? Tumblr tu lebih kurang macam blog jugak la… boleh like entry tuh, lepas tu leh reblog entry orang.
  • Reblog bermaksud kita blog kan semula entry orang tu… kalau dalam Tumblr, dia akan keluar sejibik sejiban macam entry asal, beserta link asal entry tu..
  • Aku rasa tak ada salahnya kita melaksanakan reblog dalam blogspot kita ni…
  • ye lah, blog kan semula entry orang…

 

Picture2046Jangan jadi blogger yang cedok entry orang lepas tu tak mengaku kesalahan!

 

Kenapa reblog???

  • Aku ni sebenarnya suka betul blogwalking sana sini tak hingat dunia. Hohohooo~
  • Tapi malangnya aku ni suka jadi silent reader aje… tak tinggal jejak pon.. Yelah kalau setakat tinggalkan jejak kat shoutbox, kang ada yang beranggapan kita blogwalking tak ikhlas, tak baca entry pon.
  • Ouhhh saya tak suka buat begitu untuk pengetahuan semua ye. Kalau menarik, saya akan tinggalkan komen.
  • Aku decide nak amalkan reblog sebab bila aku jumpa entry yang menarik, aku nak share dengan orang lain.
  • Tapi, bukan copycat ye! Bila reblog kita kena mintak izin dengan tuan punya entry dulu, lepas tu bila kita letak dalam blog kita, WAJIB CREDIT kat pemilik blog tersebut!
  • Jangan pulak main copy aje dan mengaku tu entry kita pulak!! Ohhh sungguh tak beretika di situ.

 

Apa kebaikannya???

  • Ohh aku reblog entry orang bukan suka suki nak reblog, nak penuhkan blog aku.. Tidak sama sekali!
  • Tujuan aku ialah untuk share entry yang menarik (macam yang aku dah nyatakan tadi)
  • Yang kedua, aku nak mengajak semua mengelak budaya copy meng-copy yang tidak bertauliah..
  • Kalu jumpa entry menarik, jangan copy! Sila lah nyatakan anda dapat dari mana entry itu, letak link sumber entry tu / link blog asal entry itu.
  • Kalau copy meng-copy kang ada yang buat gaduh aje. Haishhh tak baik tau gaduh gaduh ni…
  • So adalah baik kalau kita nak share entry tu, credit kat tuan punya entry tu kan… Barulah aman dunia blog…
  • Hal ni secara tak langsung dapat promote blog tuan punya entry :) Tak gitu?

 

So people… keep on posting interesting entries. Kalau ada yang best best, Nisa share kat sini ye… :)

P/S : Tapi kalau jumpa blogger yang tak suka entry nye di share dan di promote blog nye macam mana??? Korang pula macam mana? Kalau aku nak share entry and promote blog korang nak tak?

 

 

Nak pergi kelas. Bye bye.

26 comments :

Eyka said...

nak la~ hahaXD

DiriKu said...

kalau tumblr tu...tak bape nak kesah sangat la...sebab name pun reblog pun...kalau tak suka...tak payah ada langsung..buat apa kalau tak kasi reblog kalau function tu dah ada...payah tau jumpa orang macam ni...-.-

kalau entri blog..seeloknya bgitahu di mana sumber itu.. :)

chEntA said...

reblog ni kdg2 bgus sbb boleh jadi medan utk kte share sumthing yg best..tp,yg menjadi masalah bila kte share..pemilik entry akan ckp kte copy entry die plak..tyme tu yg xbest tuh..=)

tp,kalo chenta xksah pown malah akan jadi best plak sbb info yg kte tlis boleh dishare berama-ramai...

sarah mohamad said...

saya pun dekat tumblr tu just reblog kan je . hihi

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Eyka

hehehe :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@DiriKu

mcm yg sy dah nyatakan, reblog dengan credit kepada tuan entry :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@chEntA

utk elak di cop copycat, mcm yg sy nyatakan dalam entry di atas,kita kena mintak izi, atau tinggalkan komen yg kita nak reblog dan kita kena credit kepada tuan entry.

:)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@sarah mohamad

ehhehe kan kan :D

Isyraq said...

menarik jugak cme klau blogger tu x ske xpela kena hormat dia punya blog kan3... hehehe

A t C said...

ohhh..

athirahMedan said...

apa salahnya share2 kan ;) bukan curik pun sebab dah kredit tu tuan blog heheh :D

nadia ar-rumaisha said...

bermacam jenis copycat skang...

etykus said...

salam nisa. saya sudi benarkan! :D cewah. cm bes je entri ety nak direblogkan. haha :P

MuNsYi SaMa said...

yg penting bg kredit je sumber tu. Yg tak elok nye plagiarize dan ckp tu hasil perah otak sendri. Reblog2. :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Isyraq

ehhehe yupp.
ape ape pun kena hormati blogger lain :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@A t C


hehehehe
:D

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@athirahMedan

ehehhe yup...~

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@nadia ar-rumaisha

yup :D

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@etykus

hehehe insyaAllah nnt Nisa blogwalking :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@MuNsYi SaMa

yuppp..
that's what i'm trying to say...
wajib credit pada sumber.
supaya x dituduh copycat..
kang mula laa kuar entry emo2.. hhuhuhu

Si Gadis Semasa said...

okayy je kalau reblog ni . mcm nisa ckp , kena credit . rasanya tak salah :)

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Si Gadis Semasa

hehehe yup...
:)

Saybee said...

ofc NAK ! :D hehe

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@Saybee

ehhehe
:D

yad'z said...

reblog dibolehkan asal tak syiokkk senirii... maksudnye, kene kredit lahh...

Nisa A [Saya Suka Menaip] said...

@yad'z

yuppp..
betul tu, ini tak, ade yg siap ngaku entry sendiri lak tuuu~
haishhh